Slider

Thursday, December 30, 2010

Time is ticking - no turning back

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Time is ticking, so please.. please .. please don't look at history! Look for future please.!!  I advice myself and you. Yes you also. We tend to forget sometimes?or most of the times? Answer it.


Messykan! Ishhh.. Kadang-kadang Dayah pun serabut bila meja penuh, kepala pun turut sama penuh. Ini work station @ client office. Ambik ko. hahaha.. Work station kat office penuh dengan file currently tapi tak messy la. Bersusun kemas  http://www.emocutez.com *kadang2 tak! hahaha*

And I do chilling out toooo! There, seeee... with my lovely sister and brother. Ni lama kot! Masa MAHA.. hahaha ambik ko lama giler baru nak bubuh dalam ni. JAKUN sangat http://www.emocutez.com tiba-tiba jumpa Strawbery

See sungguh gedss.. hahaha.. Keterujaan mereka sungguh terserlah. Mujur gambar ni kekaburan sedikit kalau tak. Sure ged.. geds... gedsss... ;P

Cepat sungguh masa berlalu kan. Now di ambang year 2011. OMG! Another 9 years to 2020. Can we achieved our Mission in 2020? Can we? Tepuk dada tanya diri masing-masing, apa yang kalian sumbang buat diri, keluarga, bangsa, negara dan AGAMA pastinya. 

Esok cuti! 31-Dec-2010, so boleh buat RE-CAP tempoh setahun yang lalu. Lihat semua apa telah kalian capai, Dayah bahagikan kepada 4, seperti di bawah:-

1) Kerjaya - Alhamdulillah makin sibuk!!!! SANGAT! Sampai tak cukup masa. InsyaAllah early next year I'll get my qualification *national dulu sebelum world*
2) Pelajar - Alhamdulillah sudah lepas 1 paper!!! Another 4 to pass!! 

3) Personnel - Ermmmmmm..... i'm nothing

4) Sosial - Alhamdulillah banyak berkongsi input dalam blog ini. Meet new ppl, although in real life never meet you ^^ *I hope to see you guys face to face* Dayah ni tak bersosial sangatlah kot. Banyak terperap di rumah. Lebih gemar mengadap makanan lol http://www.emocutez.com *patut hang GEMUK.. hahahah* Suka jalan raya lebih http://www.emocutez.com.

Penutup bicara, renungkanlah Hadith di bawah:-

"Dari Ibnu Ibnu Umar r.a katanya: rasulullah S.A.W memegang bahuku lalu ia bersabda:” Hendaklah engkau berada dalam dunia seolah-olah engkau orang berdagang atau orang yang sedang melalui di jalan (pengembara)”. Dan adalah Ibnu Umar r.a berkata:”Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi; dan apabila engkau berada di waktu pagi, maka janganlah engkau menunggu petang. Dan gunakanlah dari sihat engkau bagi masa sakit engkau dan dari hidup engkau bagi masa mati engkau"

Selingan aksi menarik dari pemain Malayisa (Sumber: Berita Harian Galeri)

Pada Dayah, Fahmi mempunyai TANGAN MAGNET yang hebat menangkap bola
Dan Safee pula mempunyai punya TENDANG yang BAIKKKK!
Pergghhhh dia LARIIIIIII sangat LAJU!!!
 D_Y_H
Good Bye 2010 http://www.emocutez.com and WELCOME 2011 AND CONGRATE TO PASUKAN MALAYSIA, YOU GUYS BEST LA!!! SANGAT BEST!! Sampai jadi tak sopan *nasib baik kat rumah.. hahahaha*

Monday, December 27, 2010

Congratulation Harimau Malaysia! We proud of you guys!!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

3-0 harga kegembiraan Rakyat Malaysia hari ini. Yea yea yea http://www.emocutez.com
TAHNIAH SKUAD Bimbingan K Rajagobal. TAHNIAH semua pemain negara, kalian cemerlang. Moga dapat terus kekalkan stamina begini next Wednesday.

Pastikan JUARA milik kita! InsyaAllah, Ayuh ramai-ramai kita berdoa agar Skuad Negara terus mengaummmm di Indonesia nanti.

Safee yang merendah diri. Moga beliau terus suksess dan membawa kejayaan kepada Skuad Harimau negara. He give 2! And to the rest player U GUYS DID GREAT JOB!

D_Y_H
Sometimes I love my work.. http://www.emocutez.com  and sometimes I hate my work http://www.emocutez.com

Sunday, December 19, 2010

New .............

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Credit to GOOGLE
I've started something. Just beginning, just complete about 3% (hahahaha itu pun ko nak kecoh ke Dayah oiii). http://www.emocutez.com I should do this from past 4 years ago! SEE, NEVER TOO LATE! Moralnya di sini cuma ingin katakan.

Jika anda punya kemahuan, teruskan. Biar pun lambat janji TUNAIkan (Jika tidak tergolong dalam golongan MUNAFIK) Ini saya tidak tipu, lihat pada hadis Rasul s.a.w berikut:-

“Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya . (Empat sifat itu ialah) apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran. (Menegakkan benang basah ) “

Riwayat Ahmad

P/s : CONGRATULATION TO AZRUL AZNEETA (awak CANTEK!! http://www.emocutez.com i like silver + PINK) & SYAM  (Dayah sampai lambat ooooohhh... bukan ke selalu pun suka p lambat? hahahaha + segan terlampau ambik gambaq.. hahaha so not me! ehh I pemalu taw.. adoii ada gelak guling2 nie...http://www.emocutez.com )

D_Y_H
Doa saya, mahu lebih lebih menyumbang dari memerhati. Once you DO you FEEL it. If NOT you just SEE it, without UNDERSTAND and LOVE it. I had something in mind. Maybe good maybe not.. opsss.. lepas sudah.. hahahaha.. bubai.. see u next time. http://www.emocutez.com

Wednesday, December 15, 2010

Sudah selamat duduki exam...Hipp .. hipp.. horayyyy.. boleh goyang2.. hahaha

Assalammulaikum wbt & Salam Sejahtera,

Yeaaa.. selesai sudah December sitting. Will waiting next June for another sitting. Hope I can get good result walaupun untuk dapat 100% adalah mustahilhttp://www.emocutez.com kini saya boleh melompat bintang dengan jayanya *ohhh jangan buat di rumah!!!!! boleh RUNTUH.. hahahaha =P*

HORAYYYYY STRESSS DAYAH dah kurang yeke? ohh tidak juga.. kerja masih menghantui.. ...... ........berduyun tiba huhuhu


Binatang apakah itu?? mcm pig? kan? Hidungnya pink? Comel juga kan... cuma gambar hiasan http://www.emocutez.com maaf ya andai yang tak suka

Esok kembali semula bekerja setelah 3 hari bercuti exam http://www.emocutez.com X mo ahh cakap pasal kerja sure berat kepala.. huhuhu.. nak cerita benda2 best je la..

Haaa.. hari tu kan Dayah ada buat hantaran. Best.. best.. best.. http://www.emocutez.com 1st time dapat tempahan dari luar. Itu pun kawan angah yang tempah. Alhamdulillah, TERIMA KASIH Syida sebab percayakan kita orang. Hehehe. Nanti Dayah uploadkan gambarnya ya. Baru jumpa tadi gambarnya. Hehehe. Itu antara kerja part time Dayah, Angah & Sri. termasuk Chef Tiah, *Kang merajuk lak tak sebut nama dia =P*

Lepas ni nak kaji pembuatan kek secara jayanya... hahahaha.. cup cakes sudah sedikit kepandaian *tapi kan apa kes ko asyik buat blueberry je Cik Dayah oiiiii? hahahaha...* Pernah cuba membuat kek, tapi rasanya tak berapa nak jadi. Memang tangan kaku beb! Pandai mengarah je.. hahaha. Buat kerja macam jantan Dayah ni =P padanlah orang takut nak dekat.. kuikuikui...

Sedikit TIPS buat yang ambil professional paper i.e. ACCA

1- Do your past year paper (which I failed to do all.. ohhh teruknya)
2- Read all the technical article in Student Accountant!! (important sure one of the topic will be ask tak kira in Part A or B)
3-Don't target!! Baca semua! Walau ada prediction (which is I got from Opentuition.com tak masuk pun)
4- Kalau ada KAPLAN or BPP do make sure you have covered all!
5- How to understand that particular subject?? I just find out! Seriously you have to look into STUDY GUIDE provided by ACCA (dlm website ada cari!!! REMEMBER- next year all subject will be revamp!! huhuhu - silibus baru beb!)
6-Siapa yang follow Opentuition.com, it is GOOD if you can read Chat session (i used for P1 alhamdulillah certain issued yang di tekankan dalam discussion keluar! Betul ni. Tapi 15 mark je la. Ok la kan)

D_Y_H
Orite its time for me to read news... nanti Dayah update lagi yer. InsyaAllah akan rajin update selalu, ada orang nak baca tak ni? hahaha minta puji ek =P http://www.emocutez.com

Monday, December 13, 2010

Plus 1 year = to 15 years old or 14+1=15 - counting to be real DATIN

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I'm not doing any calculation here =P
Just helping Datin counting days to be real DATIN
I think she preparing herself to be DATIN, hahahaha.. you must believe in me =P
She might angry with me.. hahaha .. maybe killing me.. ohh die!
Dun care! Because I LOV U

Ok let me teach you simple calculation
14+1 = ?




|
|
|
|
|
|
|
|





okok... simple kan. Budak darjah satu pun boleh jawab Dayah oitsss! =P
15
Yeahhhh She now 15 years old.
SELAMAT ULANG TAHUN AUNTIE D Junior *who is Senior? tet!*

I found this ... she must be happy seeing this budak demuk =p


When they're still kids & me tooo ^^

Besarr daaahh...
I'm 15years old
Big girl... May all your dream come true!

D_Y_H
I'm stressful.. hahahaha.. chill with book

Sunday, December 12, 2010

Those days - masa jauh meninggalkan kita dengan memori semalam

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

(This post suppose to be posted on 2-November-2010, lama gila!)

When I young, what am I doing?
Hahahaha.. cool!
Semua meluat kot! hahahaha.. seriously I am. 
Polis sekolah... huhuhu...dan .. dan paling comot.. kahkahkah... seriously.. budak paling comot. Berseluar sepanjang masa. Tak reti nak jadi feminin langsung kecuali ke Sekolah sebab WAJIB pakai Baju Kurung kan. Kalau tak hanyut ngan baju seluar.. hahahaha..

Mesti ada adik2 yang bersikap seperti Dayah dulu kan? Kalau ada adik kalian macam ini, jangan di marah sangat. Tegur dengan baik. Lama2 dia bertukar juga. Perempuan kan, walau macam mana pun rasa ingin kelihatan cantik tetap ada dalam diri, cuma MALU nak tonjolkan. Iyakan?

Mohh kita layan gambar lama, hasil dari tagging di Facebook. 


Ermm.. agak2 yang mana Dayah kan? Ni Zaman jahiliah. Tak kenal tudung lagi.. huhuhu.. Darjah berapa ntah? Nampak tak pokok belakang tu? Pokok besar sebelah kiri? Nampak? Mengikut sejarah mulut ke mulut, pokok tersebut BERHANTU. Sekolah rendah Dayah ni bekas Jepun. Macam tu la ceritanya. Kenapa berhantu? Katanya tempat tu pernah tergantung mayat??? Benar atau tak pasti. Memang karut, asala pokok tu besar je dan rimbun serta cantik daun-daunnya. Mulalah orang akan kata pokok itu berpenunggu. Kan?



Dan dua gambar di atas adalah gambar sewaktu sekolah menengah. Haishh memang comot you.. hahahaha. Rock la konon. Siap tak bertudung *bila tak ke sekolah la*

Gambar di Matriks tak Scan lagi.. plus tak jumpa mana ntah Dayah simpan khazanah lama2 tu. Almaklumlah dulu mana ada kamera digital. Semua yang pakai kodak 36. Ingat?

Dan ini adalah kenangan terindah. Susah ohh nak pakai baju konvo before gradute. Dek kerana mahu bergambar bersama-sama, Dayah usahakan. Usul pada PM Dr. Norhayati dan buat surat sekali, terus Dayah naik jumpa Timb. Naib Canselor Akademik. Alhamdulillah, berjaya. 1st! Never happen. Dan rasanya dah jadi tradisi our program. hehehe. FREE taw! Kalau konvo kan kena bayar sewa jubahkan? hahahaha syok giler kot. Pakai, gambar & I returned back immediately. 

Dan ini kenangan di Germany. Bersama rakan-rakan gaduh, suka sama-sama, nangis pun ado. Debat dan meeting sampai pagi. Perghhh.. terbaik. Dayah ni di gelar KEDEKUT! hahaha.. pegang amanah orang kenalah beringat-ingat. 

Ini antaranya memory terjumpa di facebook. Dalam simpanan masih banyak. Sekarang ni guna digital, banyak pembaziran gambarkan? Dulu 36 kodak, kita beringat2 nak pakai. Ambil yang penting je. Sekarang setiap sudut muka pun nak ambil?? hahahaha.. lawak sungguh. Nak nampak kurus ambil gambar muka dari atas. Adoiii la. Nak kurus ambil gambar dari sudut mengiring.. hahaha.. Macam-macam gaya. 

D_Y_H
Menguap entah berapa kali. Baru selesai kemas buku2 dalam bilik. Study tak habis-habis lagi ni. RISAU!

Monday, December 6, 2010

Salam Tahun Baru - teruskan bermimpi ^^

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Selamat Tahun Baru semua... 
Sihatkah kalian? 
Kalau ada yang mengikuti Dayah yang jarang update TWITTER tahulah Dayah TINGTONG! hahahahaha.. Demam beb! Flu beb! Gedik kan.. hahaha.. =P

Sihat kejap, sakit balik, sihat kejap, sakit balik. Alhamdulillah ini cuma dugaan kecil. Buat sahabat yang di duga dengan penyakit yang datang dan surut, moga kalia terus tabah. Amin. Berusaha mencari penawar, InsyaAllah ganjarannya manis. Sakit itu penyembuh dosa.


We're in new year! Salam Tahun Hijarah 1432 semua, mudah-mudahan kelam yang kelmarin akan kembali cerah dengan hadirnya kelip2 dia malam hari dan di temani terik mentari di siangnya. Berdoa esok lebih bahagia dari hari ini dengan limpahan kasih Illahi, sesungguhnya DIA tidak pernah tinggalkan kita. Kita sahaja yang sering alpa, melangkah dan terus melangkah tanpa mengendah masa berlalu tak mungkin berulang kembali dan kita terus-terus mengumpul dosa tanpa serik untuk kembali memohon keampunanNya, Ya Rabb! Aku Khilaf. 

D_Y_H
Ingat ya, manusia punya hati. Walauapa pun pangkatnya, walau apapun kedudukanya, dia juga manusia yang di jadikan Allah serupa seperti kalian. Jangan ingat dia kuat, dia tidak lemah. Dia juga manusia. Allah tidak pandang kedudukan kalian. Semuanya sama. Semalam mungkin menangis dan hari ini tidak mustahil terus menangis.