Slider

Monday, October 25, 2010

Kemana wangku pergi??????? [TENSION]

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

SIAPA TENSION? *angkat tangan*
Saya? Boh tahan. Hahaha... siapa tak begang beb! Kejap jer, monthly income turn drop.. till last .. hahaha.. tak faham .. fahamkan sendiri..

It's happen to me. To you also? Maybe. MANY people in this world, FAILED to managed their MONEY. Including me [Jujurnya! hahaha] Why it's happen?? Sebab kita tamak! [hahaha.. betul da... kadang-kadang kita tak kawal nafsu berbelanja.. tgk nak beli.. asal cantik nak beli.. ehh sales.. sekali dah bertimbun beli... sebenarnya tak guna pun.... haishhh]

Then how to spend your monies? [Which is i'm trying to help myself]. What I do:-
1. Stop digging hole! [Yes, stop making DEBT]
2. Save more! [Instead of 20% to save 35% and > *trying to save more*]
3. STOP JALAN di SHOPPING COMPLEX!! Ohhh NO!! Cannot do! How? [Ok, let try to SHOP ONLINE.. banyakkan? .. so to all my sister.. jangan ajak selalu boleh? hahaha bukan ko ke selalu ajak dia orang.. erkk.. hahaha]
4. STOP JALAN2 on the ROAD too MUCH! [hoii banyak SAMAN! hahaha... yeah I'm speeding person. Giler!! Plus... boleh jimat MINYAKkan & I can enjoy my weekend cooking at HOME]
5. COOKED yourself rather than BUYING [masa nilah nak asah skill beb! Malu ohhh kalau pompuan tak taw masak!! Masak telur goreng pun jadi WHAT! Macam2 jenis telur goreng recipe you can creat taw!]
6. Berkawanlah dengan SI KEDEKUT! [Dayah ada adik2 KEDEKUT! Mencekik Kakaknya sahaja. Sekali CEKIK wallaweii.. hangpa memang teror! Along rela.. hahaha..lepas ni nak jadi kedekut la]
7. PLAN.. PLAN...PLAN.. before spending [GOV ada budget.. hangpa buatlah untuk DIRI.. boleh aaaihh]
8. SEDAR DIRI! [Kalau dalam poket ada dua kupang beli gula2 sudah jangan nak berangan LOLIPOP!]
9. DIET owhh! [biaq lapaq! Ni nak KENA buat! aalahaii labu! Susah sungguh, makan bertahun nak KECIK! Tak juga!]
10. Jangan SIMPAN $$$ dalam DOMPET banyak2! Lagi banyak duit hangpa nampak lagi cepat duit mengalir! Lagu aiyaq terjun! Buat limit sendiri untuk per withdrawal! [oh ya.. kalau boleh elak withdraw dari bank lain kerana setiap transaksi di charge RM1.. kalau 10 kali cocok? berapa dah? bayangkan?]


Here some other tips which I read from YahooFinance (and C&P from other finance magazine)

1- Save one-third of your income
2- Don't scrimp on career-related investments. There's one area where it's okay to be a spendaholic, and that's when it comes to investing in your future earning power. The category includes not only education expenses, but also voice lessons for an aspiring podcaster, how-to books for those with potentially lucrative hobbies, and a new wardrobe for office workers who need to impress the higher-ups. Even hiring a maid service is an investment in your future if you use the extra time it creates to work on your writing or website.

3- Cultivate your most ambitious dreams - The primary reason many people don't reach their long-term financial goals is that they fail to ever articulate—even to themselves—what those goals are. Do you want to quit your day job and knit full-time? Or open the next big cupcake shop? Or star on your own reality television show? If you're having trouble putting your finger on it, ask the people who know you best. Brainstorming with your significant other, family members, and friends can help shake loose your own thoughts.

4- Pay off all but your cheapest student loans early. Student loans that carry a 5 or 6 percent interest rate (or higher) are costing you much more than your savings can earn in this current low-interest rate environment. That means paying off a chunk of your student loans will immediately start saving you more money than you could if you continue to make those slow and steady monthly payments. Of course, not everyone has the cash to pay off a large portion of their loans, and it will probably take five-plus years after graduation to get to the point when you can even consider it. But once you have a healthy bank account, don't wait too long to start paying off big chunks of those more expensive student loans. [AGREE!! I DID! PTPTN hangpa jangan buat2 lupa! Nak tunggu WARAN Tangkap mai depan pintu RUMAH??]

5- Don't wait to invest until you have "extra money." Waiting to start a retirement account until you feel like you can afford it might mean that you can never retire. Don't wait to open up a 401(k) account if your employer offers it, even if you start by contributing just 2 percent of your salary. Soon, you can raise that percentage to 4 percent, and eventually to 10 percent or higher. For extra motivation, plug your numbers into a retirement calculator on bankrate.com, and see how much you need to fund your golden years—it's probably much more than $1 million. [Betul gak ni! I always wait! So cannot2! Whenever you have money then go! Don't wait till "eh dah habis" RUGI]

6- Give back—on your own terms. Companies know that we want to make a difference in the world, and they want to profit off of that desire. That's why so many of them are cashing in on the $600 billion plus "green" industry by claiming to be environmentally friendly when they're not. It's so common that it has a name: "greenwashing." Don't be fooled by all-natural labeling; investigate why the company is claiming to be good for the earth before spending your money. A similar lesson applies to giving to charitable donations: Use Charity Navigator to check the background of your chosen organization before donating any money to make sure it's going to use the money the way you want it to. [SEDEKAH PADA YANG BENAR2 MEMERLUKAN]

D_Y_H
Will be in Terengganu this week. Hopefully, can tahan mata to not SPENDING.. hahahaha.. and I need to save for next year subscription and new membership.. lagi sakit. Dugaan!

Sunday, October 24, 2010

Begang tahap #$%%$#^@^*&%$#%(((

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Sabarku teruji sekali lagi! Minggu ni dah berkali2! arrghhhhhh! TENSION!
Penat! sibuk nak mai office nak siapkan. 
Sekali ko bagi keje tak siap! WHAT!

Hilang kesabaran! Follow up pun tak buat! WHAT!
Marah sungguh!

D_Y_H
Taw tadi duduk rumah diam2. 
Tak pasal2 mummy marah2... sungguh Dayah hilang kewarasan saat ini. Tolonglah! Makan juga dapat meredakn marah ni.. BLACK PEPPER SPICY CHICKEN McDELUXE satu!!!
Bismillah .. jemputlah telan sekali heee.. marah ni ,, ishh

Monday, October 18, 2010

Ehh .. ramainya orang? Orang muda mudah lupa? @ Orang tua yang kuat ingatan?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Apa yang ramai orang? Nak taw apa yang ramai orang..... sini nak tunjuk.....

Gambar dari Google

Gambar dari Google
Orang ramai? Masjid? Apa tu Dayah? Apa yang Dayah nak sampaikan di sini. Masih ada lagi orang kita yang tidak lupa berjemaah di Masjid. Budaya ini telah lama di tinggalkan terutama bagi golongan muda-mudi *like me.. eceh nak juga muda =p* 

Fenomena orang berpusu-pusu ke Masjid / Surau kita tidak mungkin dapat lihat jika bukan di Tanah Haram. Pantang dengar bunyi semua orang akan cepat-cepat menuju ke rumah Allah. Kedai-kedai makan turut sama di hentikan perniagaan. Tapi di sini? Tidak! Benarkan?
Baru-baru ini Dayah ada tugasan di Negeri Serambi Mekah, mana lagi Kelatan. Negeri di bawah kepimpinan Tok Guru. Di sana, hari Jumaat jangan harap senang nak cari lunch. Semua kedai akan tutup. Dayah bersama 2 lagi rakan bukan Islam.

2B- Akak kenapa semua kedai tutup?
D- Hari Ini hari Jumaat, weekend here
2B - Pelikkan. Better Sunday & Saturday
D-  Difference state difference head

Mereka angguk. Iyerlah, negara kita ada 2 parti politik yang berbeza pandangan dan perjuangan. Tak perlu Dayah ulas lebih di sini.

Mereka tidak faham. Bila kita terangkan akan mulalah bermacam soalan yang akan di tanya kembali. Sampai saya rasa cetek ilmu. Beginilah hidup bila bercampur dengan pelbagai bangsa dan agama. Kita kena bijak memberi jawapan. Bukan rungutan Dayah mahu utarakan. Tapi kelemahan diri, kerana kadang-kadang tak mampu memberi jawapan yang terbaik. Di sebabkan itu, belajar itu adalah WAJIB sampai ke liang halad. Setuju tak?

Oh ya berbalik pada tajuk asal, semasa dalam perjalanan pulang ke tempat penginapan Azan bergema. Waktu Isya'. Mata Dayah memang meliar memandang kiri dan kanan. *kot-kot ada yang hensem.. cuci mata =p*    memerhati negeri Kelantan dari sudut mata saya sendiri. Kiri dan Kanan jalan, orang berkain pelikat berjalan. Macam ada acara menarik *difikiran saya*. Terus saya memerhati. Rupa-rupanya semua mereka bergegas ke Masjid berhampiran. Kemudian mata saya meliar pula melihat ke dalam Masjid. Dah hampir 5 baris penuh.

Baguskan. Budaya yang harus kita terapkan pada anak-anak kita. Teringat saya pada satu rancangan di Oasis. Seorang Islam yang berhijrah ke German kerana mahu anak-anaknya mendapat belajar Islam dengan lebih baik dan tinggal berhampiran Masjid kerana mudah untuk berjemaah di sana.

Dan bila isu tinggal berdekatan Masjid ini saya tulis, teringat perbualan saya dengan seorang kawan bukan Islam.

KBI - You taw tak, nak beli rumah beli la dekat dengan Masjid.
D - Kenapa?
KBI - Tak laku, orang cina kata not luck.
D - Kenapa pula?
KBI - Bising ma. 
D - Bising sangat ke?
KBI - Iya la. Azan 5 kali sehari, lepas tu tambah dengan Al-Quran. Waktu lain tak kisah, tapi pagi2 mahu tidur bising ma. 

Fahamlah saya. Bersyukur, kerana saya lahir sebagai Islam. Itulah lagu yang menenangkan jiwa. Itulah santapan rohani. Tapi bagi mereka itu memanaskan telinga. Kerana? Kalian semua tahukan. Bila hati kita tidak boleh menerima Islam, semua tentang Islam bukan mudah untuk kita terima.

Beruntunglah kita. Tak payah berebut nak beli rumah dekat Masjid / Surau. Sure depa tak mau punya. Itulah fengshui terbaik buat kita seorang Islam. Cari dekat Masjid .

Satu lagi, perkara ini berlaku pada saya, beberapa minggu yang lalu. Teruja sungguh, waktu itu saya ke Tabung Haji. Sedang duduk menunggu giliran terdengar Azan. Sebenar Iqamat. *malu sendiri, mujur hati yang berkata* Tak perasan dihujungnya baru sedar Iqamat rupanya. Dan sebentar kemudian, terdengar Iman sedang mengimankan solat. Alangkah damainya suasana ketika itu. Kalau kini, semua tidak mustahil untuk saya dengar. Kadang-kadang tempat untuk solat juga kami kena rebut. Sudah tahu itulah tempat kami, di situ juga mahu di campak segala kotak dan document. Ini juga antara punca kenapa, seorang Islam tidak patut bekerja di tempat bukan Islam KECUALI mereka faham dan sediakan ruang yang sesuai untuk kita beribadah. Bukan minta ruang yang besar atau terselesa. Cukup ada sedikit ruang. Tapi, jangan anggap semuanya tidak bertanggungjawab, masih ada yang PEKA.

Ada satu company ini, pemiliknya bukan Islam, tapi dia menyediakan ruang yang selesa untuk pekerjanya beribadah. Alhamdulillah, majikan sebegini perlu di puji. Kelonggaran untuk beribadat juga di beri. 15 minit di beri untuk beribadat. Baguskan. Tapi jangan ambil kesempatan! Ada ya. 15 minit di beri untuk solat tapi masuk surau membuta!

D_Y_H
Perbaiki diri dari hari ke hari. InsyaAllah. Di sini orang muda lupa akan fungsi masjid tapi di sana tak kira muda tau tua. Semua serupa. Masjid adalah rumah Ibadah yang tidak di tinggalkan. 

Monday, October 11, 2010

Today is HER big DAY! and SHE also BIG =P

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

My DEAR
HAPPY BUFDAY to YOU!!!
Let me sing one song for you, ohh .. someone wanna help me.. enjoy...


Bestkan.. Hippo tomey... heee :)))

All the best in your Master Journey! Be good Employee! Be a smart traders! Be a solehah daughter! Be a sweet sister! Be a cute HIPPO... *hahaha =p*! and be patient in what ever you do ^__^  ... I'll be there whenever you need me

D_Y_H
Rushing all my work... hopefully I can buy something

Sudah selamat register xm & tukar centre

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hoyeh! Setelah menjadi pelupa, akhirnya Dayah telah membuat pembayaran & selamat buat keputusan menukar centre.. yeah! Selalu ambil exam dekat UiTM. Kali ini saya change. Masih Uni.. cuma bertukar ke Monash Uni. Dekat sikit. Nak dekat lagi tak do. KL ada. Sama je jauhnya. So tukar lah ke Monash Uni yang baru buka dekat Sunway.

Risau juga dalam dok pilih2 tiba2 tersalah tekan centre .. pengsan! Ada satu cerita dari my lecture last class, student dia tak sedar terpilih China as centre for Exam!! Ambik ko.. nak ambil satu paper je kena terbang sampai Cina? Makkk aiii.. Jadinya sebelum kita tersalah langkah sila cek semula applikasi yang kita sudah pilih sebelum process ya. See below tak salah kan? hehehehe.. ngada-ngada nak juga tepek sini =P


And exam day nya....... fuhh.. 2 month lagi.. ciayok!!! Gambate! Tapi tuan punya badan sikit punya pemalas buku yang di buka cuma di buka tak berganjak muka surat :)))))
D_Y_H
Hopefully, I can make it! Dan berharap no. of paper pun akan lesser by end of this year. Chiayok!!! Chiayok!!! Chiayok!!! Kepada semua yang akan menduduki ACCA exam in this coming Dec'10, tingkatkan latihan pass year + khamtam kan la KAPLAN ke BPP korang tu ngeeee - ckp org Dayah hampagas! tak terhabis! Baca note dari Opentuition je ni.. + serba sedikit note dari lecture lepas. Camno? Ada satu buku my lecture kata if you finish this book I guarantee you 100% you will pass! Apa ke nama tajuknya .. nanti Dayah update.

Saturday, October 9, 2010

Aiman tak kisah! Tapi kenapa? - October is Breast Cancer Awareness Month


Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Situasi
Amina baru sahaja keluar dari sebuah klinik pakar, jalannya sungguh longlai. Emosinya terganggu. Baginya dunia ini tidak adil. Semalam dia sihat sahaja, kenapa hari ini dia di uji Tuhan. Sukar untuk dia mencerna 2 patah kata Dr. Munah sebentar tadi;

"....kanser payudara..."

Di khabarkan pada suaminya (Aiman) tentang perkara tersebut. Sebulan, 2 bulan, 3 bulan, .... setahun berlalu dan dia terus tabah menghadapi ujian Tuhan. Setiap hari di belajar menerima hakikat dan terus berubat. Tapi dia terkilan. Suaminya makin hari makin dingin dan mereka seolah orang asing. Dahulu semua perkara mereka kongsi bersama tapi bila dia mulai disahkan menghidap kanser, suaminya berubah laku. Salah dia kah, kanser menjadi sebahagian dirinya kini? Tidak pernah dia termimpi untuk jadi sebegini. Mulanya dia memang sukar terima, tapi kuasa Tuhan siapa mampu menidakkannya. Dia pasrah dan berharap berlaku keajaiban. Dan dia yakin Allah sentiasa bersamanya.


Yer Aiman memang selalu tak kisah!! Huhh! Marah ni! Dengar sahaja tadi berita di Hot.fm - 80% Lelaki di Malaysia gagal tunjukkan sifat "prihatin" kepada pasangan yang menghidap kanser payudara.

Siapa sahaja yang berada situasi ini, disahkan menghidap kanser pasti sedih. Tidak kira samada dia seorang lelaki atau wanita. Betul tak? Pasangan anda sudah tentu memerlukan sokongan, jadi janganlah biarkan dia tanggung segalanya sendiri. Sekurang-kurangnya anda ambil berat dan dapat mengurangkan beban emosi yang di alaminya. Jadi kaum Adam, buka mati dan hati. Ambillah berat. Jangan pandang remeh benda ini. Walau tidak terkena batang hidung sendiri tapi ambil tahu kerana kanser payudara adalah penyumbang no.1 kematian dan di tangga no.2 kanser servik. Breast Cancer bukan sahaja menyerang kaum wanita, kaum lelaki juga tidak terkecuali (minority cases). So people, lets create awareness among our community.


Estee Lauder Companies’ Breast Cancer Awareness Campaign 2010

Dayah kelmarin dulu ada terbaca di TheStar, tentang campaign awareness by Estee Lauder in Malaysia. Pernah tengok bangunan Sultan Abdul Samad kan? Beberapa hari lepas, bangunan tersebut telah di limpahi dengan cahaya "pink" sweet! Antara project Estee Laudeer. Dan dalam Bernama semalam, pihak Kementerian juga menyeru Syarikat Koprat untuk turut serta dalam kempen kesedaran kanser payudara ini. Tahniah buat Syarikat-syarikat yang turut serta dalam kempen ini.
Sebagai tanda sokongan pakailah warna pink Selamat bertukar! Hehehe. Comel juga kalau lelaki pakai warna pink kan? Dayah nak cari pin ribbon pink, siapa tahu dekat mana?

Fakta untuk pengetahuan bersama:-
1. Kira-kira 1.2 juta wanita di seluruh dunia dikesan menghidapi kanser payudara setiap tahun.
2. Malaysia, kanser payudara merupakan penyakit barah yang dicatatkan paling tinggi dihidapi wanita, suku daripada jumlah penyakit yang berdaftar. 

Entri lain yang mungkin anda minati:-
1. How to Survive a Heart Attack when alone?
2. Sengugut oh sakit tak? 
3. Stress
4. Ovarian Cyst
5. Menstrual Cycle 
6. Ovarian Cyst V

D_Y_H
"Memaafkan amat sukar tapi Memaafkan adalah perbuatan paling mulia" buang yang keruh ambil yang jernih. Sampai mana nak membenci, mengata sesama sendiri? Hakikatnya air di cincang tak akan putus! Tak kira siapa mulakan, siapa salah tapi salah kita terus bermusuh hingga jin & syaitan terus bersorak gembira.

Wednesday, October 6, 2010

Sila masak AYAM MASAK ROS kerana saya merindui anda

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Alahai sweetnya! Sweet macam gula-gula. thehehehehe... *sengih sampai telinga* Itu tandanya dia rindu sangat dah nak makan ayam masak ros. Ceh ceh ceh... dan rasa nak buat nasi tomato open house ni. Hahahaha.. pada hal abang tak balik pun.

*ohh entry ini sepatutnya di published pada 29-Sep-2010.. dek kerana saya tulis sekerat2 dan kebusian.. makanya terlambatlah ia keluar..hehehe.. boleh ek?*

Adik saya seorang ini memang macam-macam. Kadang-kadang dia call dan panggil saya "hello bro" wahhh kakakmu sudah transform jadi lelaki sejati kah?? hahaha.. layan je la. Al-kisahnya, memang sedikit berperangai kasar kot.

Kononnya mahu pulanglah pada Open House yang lalu. Tak apa BRO! I know you have XM.
Gambar: Hasil Google [tuan punya gambar saya guna yer ;) terima kasih. hihihi]
Ini memang makanan favorite dia. Asal pulang sahaja, inilah yang di minta. Kadang-kadang tak terbuat. Balik tak kena masa. Meh Dayah nak kongsi sedikit resipi Dayah ni, sama je kot dengan orang lain.

Bahan-Bahan
A
1 Ekor Ayam (potonglah berapa pun, kecik2 lagi best kot)
Kunyit dan garam secukup rasa

B
10 tangkai cili kering (nak pedas tambah lah lagi.. tak mo pedas kuranglah - rasanya ok kot)
2 ulas bawang besar (potonglah kecil2, holland boleh hat merah pun boleh - mana2 lah yang anda suka)
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
3 batang serai (di racik kecil2)
1/2 inci lengkuas

C
Minyak (4 sudu cukup)
2 Kulit kayu manis
2 Bunga cengkih
2 Bunga lawang
2 helai Daun pandan (diikat) / Daun limau perut
200grm Santan ( ikut suka nak letak lebih pun boleh)
Garam secukup rasa
Tomato (jika mahu)

Caranya:-
1- Goreng Bahan A hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak yer.
2- Blend semua bahan B. Kalau Dayah asingkan cili. Bahan lain blend sekali. Terpulang pada individu.
3- Panaskan minyak dan masukkan Kulit kayu manis, cengkih dan bunga lawang. Kemudian terus masuk bahan yang di blend (bawang dan bahan lain). Setelah naik bau dan baru masukkan cili. Masak cili dahulu sehingga pecah minyak yer @ sehingga bau cili kering tadi sebati dengan semua bahan.
4- Masukkan Ayam dan daun pandan / daun limau perut dan tomato.
5- Setelah gaul mesra, barulah masukkan santan dan garam secukup rasa. Dan sedia untuk dihidang.

Senangkan. Tak perlu beli instance. Masak ni kawan-kawan tak susah bila kita rajin nak buat. Jangan risau tangan tu kasar. Losyen kan ada =P dan jangan sesekali malu mencuba. Tak berapa nak jadi kita cuba dan cuba lagi kan. Saya berpegang pada "JANGAN MUDAH PUTUS ASA. TAK JADI BUAT LAGI" hehehe

D_Y_H
Habis XM nanti Ally balik.. mesti dia akan request. Kadang-kadang dia rajin juga tolong di dapur dan Ally punya tangan yang berseni. Dia kalau tekan samperit, CANTIK!!

Tuesday, October 5, 2010

Maher Zain in Malaysia

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

TERUJA! Sejak sebulan yang lalu I know he will coming to Malaysia, cuma tak updatekan diri bila? Tertanya till tonight terbaca twit Hafizhamidun, dia kata "Maher Zain di IKIM fm radio now :)" 

Dan dan tu juga Dayah click "bookmarks" dan terus2 dgr radio online. Jarang2 dah Dayah buat kini. Dulu masa di kampus rajinlah dengar radio, tengok TV. Sekarang no more, Dayah lebih gemar on lappie dan mengadap buku. 

Tapi hampa, TICKET SOLD OUT!! Tapikan di hujung temubual. Kata penganjur InsyaAllah akan di buat konsert Maher Zain yang lebih besar sempena Maulidur Rasul, bulan Febuari 2011. Baiklah, kita nantikan Feb'11. 

The most song he like is "Open Your Eyes" me too.. and all your song. Most of song, the ideas come while he's driving. So lepas ni sapa2 nak idea, silalah pandu kereta =P



D_Y_H
Sejak2 setahun kebelakangan ini Dayah lebih gemar english nasyed. Nasyed Malaysia banyak yang "cinta" hehehe.. just pendapat. Kembali mengeledah Youtube mencari penyanyi seangkatan dan Dayah rasa komik Islam lebih BAGUS. Tapi tak ramai menghasilkan. Yang banyak komik berunsur 18SX. Bukan bahasa tapi ilustrasinya. Setuju?

Saya budak baru belajar - Kek Main-Main -

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Saya budak baru belajar, formal class langsung tak ada. Idea main hentam je labu. Resipi main campur je labu. hahaha.. nasib baik tak jadi buah labu! kahkahkahkah. 

Tahu apa yang saya labukan? 
Ni Dayah nak habaq ni. Ini mungkin hobi baru saya. Daya buat cup cakes .. weehuuuu.. tapi kali ini berlainan sedikit kerana saya turut buat cakes. Yer saya buat. Dulu tunjuk ajalah dekat kedai senang. La ni. Asal dengar ada majlis sikit terus tangan tu gatal je nak buat. Padahal tak pun buat. Ayo!! 

Baru-baru ini, kami sekeluarga telah membuat open house. Nak penghujung raya barulah berkesempatan. Itu pun busynya!! Penat! Pagi sampai tengah hari, Abah dah booked Dayah pi gubah bunga meja pengantin *ini pun saya baru lagi!* Kualiti kena jaga. Betul! Dalam masa yang sama BUDGET kena tengok jangan burst cost sudah! Siapa nak tanggung??? Orang la ni, kalau nak order makan Dayah notice:-

1-Nak yang murah
2-Nak yang cantik
3-Nak nampak gah 
4-Nak yang grand
5-Cakap nala punya lebaq mulut2.. sampai herot mulut2.. tapi... 
6- Tapi *bang harga kuranglah lagi!!* PENDEK KATA DUIT TAK DA - Kenapa perlu membazirkan, bila kita cadang tak mahu. Mahu juga walau macam mana pun. Sikap segelintar orang. Lepas majlis pening dengan hutang. Siapa susah? Fikir2kan.

Dayah tak pernah deal direct dengan client. Selalunya Abahlah, bila lintas nak masuk rumah boleh dengaq la depa dok pung pang pung pang. Walaubagaimana pun, sebagai peniaga tentulah kepuasan pelangan di beri keutamaan. Tapi kalau budget sikit nak macam standard 5 bintang, pengsan oh! *eh dah melalut.. kekekee..*

Ni Dayah nak tunjuk bagi Cup Cakes budget saya..*kehkehkeh* bukan perli na.. saya budget mana yang patut. Kata pun baru belajaq, hang p buat mahal2, kena tak sedap. Tanah yang telan? Duit melayang, perut lapaq pastu hangpa terkapaq, ayoo.. lagi parah. baik buat yang budget tak seberapa. Untuk sekadar cubaan. 

Dayah namakan hobi baru ini sebagai Kek Main-main ^____^ heeeeee



Ini namanya Pound Orange Kek.. for me.. x berapa nak orange.. tapi depa kata ok je.. apa2lah labu. hehehe.. saya akan cuba lagi. no more use all purpose flour.. will use cake flour..

Comotkan? hahahaha.. x pandai lagi.. plus.. chef tiah yang tolong ratakan icing tu.. kalau tidak lagi horrible.. kekekeke



Ini RED VALVET.. rasanya mcm pelik2 sikit.. mungkin saya guna Buttermilk orang sederhana *wahahaha.. ada2 je la ko ni Dayah* pakai apa pun sederhana.. high ke.. kalau pandai semuanya pun sodapkan? heeeeee ^___^
Saya akan cuba lagi.. kali ni nk try buttermilk yang lebih sedap... ada suggestion x?




Hohoho.. ini cup cakes comel saya.. comel x? hehehe.. I loike.. letak sesudu sahaja sepatutnya 1 1/2 sudu baru penuh cup. Ok.. lepas ni saya dah taw.. hahahaha.. saiz cup ni saya tak igt la pulak..  nak bagi cup itu nampak penuh terpaksalah Dayah penuhkan dengan icing.. kahkahkah.. lawak-lawak.. kali ni for icing Dayah cuma gunakan butter, icing sugar + sedikit air suam. Nisbahnya 2:1, Icing:Butter *tapi ada kata manis... so  nak kurangkan manis I guess kena lebihkan sikit butter kan?*


And this cup cakes yang sizenya lebih besar dari di atas. it turn nice dalam cup. Guna hiasan ROSES.. comel je nampak. 
Rasanya size ni was ok. First bake.. napa ntah bekas cup tu ngada-ngada nak terbuka sendiri.. ada tangan ke dalam ozen tu?? *hahaha imaginasi terlampau =P*

Ohhh.. I like this... 2 bake.. bahan yg samalah.. its turn good. Dah tak terbuka sendiri cup itu. Yeahhh... tangan jahat sudah jadi baik =P

Ohh ini Chocolate Chip Cake. Nak buat blueberry cup cake sekali masa tak mengizinkan daaaa...

Saya akan rajinkan diri lagi...
Nak try buat kek yang besar2, with design pelik2 boleh? *apalah tu Dayah oii.. hehehe* 
D_Y_H
Sudah kembali semula ke pejabat, padat sungguh office kami.. renovation in progress semua orang pun kena pack in one level. Sekarang ni, siapa sampai dulu dia punya tempat.. kekekeke.. Ahboss mmg tak ada tempatlah.. dia duduk di cafe sahaja.. selesai kerjanya dia naik and say bye2.. ohh mudahnya jadi bos.

Monday, October 4, 2010

All the BEST DATIN & ALLY!!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,




My sister and bro, Datin and Ally. Panggilan manja mereka di rumah. Tomorrow is XM DAY! (till next week yerr) Selamat Berjuang! After that you can chill!

 Hopefully both of them can do their best tomorrow. Pray to Allah both of them is well prepared and have a good mind and throw all the answer in a good manner, Amin. 

And not to forget to my dearest Cousin, Boyot and Effa. All the best to both of you also. 
D_Y_H
Is going to finish another books.. yeahh.. lama x buat review book kan?