Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Senggugut tu apa? Heeee.. pasti semua orang tahu apa dia kan. Tidak perlu Dayah bercerita panjang lebar apa benda maksudnya. Kaum Adam jangan buat-buat tak kesah or "lantak ko situ". Kalau ada adik, bini, kakak hatta anak kena ambil tahu.

Tak tahu ke? Ayok! Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea. Ia merujuk kepada kesakitan yang di alami semasa permulaan period. Ia mungkin lebih teruk semasa 2 hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali period. Untuk sesetengah gadis, mereka mengalami senggugut yang teruk manakala yang lainnya, cuma kesakitan yang agak sederhana atau sedikit (Sumber Kotex Malaysia)

Puncanya apa, Dayah?
  • Pengecutan atau pergerakan kuat otot-otot uterus (sebab tu sakit!! Dah rasa tahulah macam mana sakitnya.. guling-guling pun ada.. tongeng-tongeng pun ada.. opsss... sungguh ni.. ada yang sebegini)
  • Ketidakseimbangan Bahan Kimia (juga di kenali sebagai Dismenorea Primer)
  • Dismenorea sekunder disebabkan oleh:
  1. Ketumbuhan polips atau sista pada ovari atau uterus
  2. Jangkitan
  3. Radang Rongga Pelvis
  4. Endometriosis (keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar ´endometrium´ telah tumbuh di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ´darah kotor´ atau darah haid)
  5. Penyakit usus seperti apendisitis
  6. Kehamilan ektopia (hamil luar rahim) atau kehamilan di dalam tiub fallopio
Lepas tu apa akan jadi, Dayah?
  • Kekejangan. Bahagian bawah perut, mungkin terasa seperti dipulas atau dipintal.(perghh memang best saat ini! rasa nak lempang orang pun ada.. cubalah dekat sure kena pelempang sedas.. hahahaha)
  • Sakit kepala yang berdenyut-denyut (macam orang mabuk! Pernah tengok?? tak pernah cuba bayangkan! Tak pun macam selalu dekat TV tu..tak pernah ek! yer la tu.. tipulah..)
  • Muntah atau mual/loya
  • Sakit kaki dan bahagian belakang badan (if me.. lenguh kaki la kot! Kadang-kadang nak hayun kaki pun malas. Lenguh dia ya Ampun! mau teriak kadang-kadang, rimas...rimas.. ohh)
  • Pergerakan usus yang tidak sekata
  • Pitam
Apa nak nak buat, Dayah?
  • Perbaiki diet: Jangan cuba untuk hilangkan berat badan secara drastik. Makan makanan yang mengandungi banyak protein dan tinggi kandungan seratnya. Makan banyak sayur-sayuran, kekacang, ikan salmon, ikan sardin dan parsli.
  • Kurangkan garam.
  • Variasikan pilihan minuman: Banyakkan minum jus buah-buahan. Ia lebih enak dan sihat berbanding aiskrim atau minuman berkarbonat. Elakkan teh, kopi dan minuman beralkohol beberapa hari sebelum period.
  • Ambil Vitamin Tambahan. Ambil Vitamin B dan E. Boleh menambah magnesium dan kalsium dalam diet. Beritahu doktor sebelum mengambil sebarang vitamin. Sesetengah vitamin boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan yang lain dan mengakibatkan kesan sampingan jika diambil berlebihan.
  • Bagaimana dengan lemak yang berkualiti? Ya! Banyakkan makan salmon dan tuna. Ia mengandungi lemak asid omega 3 yang tinggi dan boleh mengurangkan kesakitan dismenorea.
  • Kekal aktif. Joging dan berjalan bersiar-siar juga membantu. Sejam untuk bersenam.
  • Berhenti merokok
  • Tenangkan fikiran.
  • Lakukan sesuatu! Jangan tunggu sampai sakit itu semakin teruk. Ambil pil penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan. Kebanyakan pil penahan sakit boleh didapati di kebanyakan kedai dan sangat berkesan. Kamu boleh meminta pertolongan ibu atau kakak untuk membeli pil ini. Ingat antara tanda-tanda dismenorea. Pastikan kamu makan sesuatu sebelum mengambil pil penahan sakit. Jangan pendam kesakitan ketika diserang dismenorea.
  • Tuam perut. Dapatkan tuala dan rendam di dalam air suam. Perah tuala dan letakkan tuala di atas bahagian yang sakit. Lakukan sehingga kesakitan reda.
  • Tarik nafas dalam-dalam. Baring dan tenangkan diri. Jika pening, padam lampu di dalam bilik dan jauhi bunyi bising. Kesakitan akan berkurang selepas kamu mengambil pil penahan sakit.
Kenapa tiba-tiba, Dayah bercerita tentang Sengugut ini. Panjang lebar dan tentunya dah fahamkan dan tahu apa yang perlu di buatkan. Kenapa? Sebab ada seorang sahabat Dayah yang bertanya. Mari kita baca mesej beliau:-
Dear Dayah,

x sure la awak still ingat saya x. before this saya memang penah greet awak kat blog awak la. (Igt! hehehe ^_^)

ok, saja nk tny based on your experience. dlu masa u blom operate, u senggugut teruk x? after operate dah berkurangan ke? (x pernah! mild je.. tu pun after operation)

saya baru 3 bulan tau. first appointment dgn doktor, my ovarian cyst 3cm. then second appointment doktor kata 1cm dh. But i still continue mkn mercilon (pil hormon). But kali ni, tiba2 kena senggugut teruk. risau pulak i. so, this saturday i decide nk jumpa my specialist tu. risau takut appendiks ke apa pulak since i sakit sebelah kanan. (alhamdulillah, keep continue jaga makan)

any idea x?
Satu lagi soalan! hehehe
Dayah,
lg satu, takpe ke scan perut masa period?
time senggugut gni?
x effect result apa2 ke? (boleh..boleh.. Dayah pernah.. bolehlah tengok kantung Darah.. hahaha.. yer boleh nampak.. mula igt cyst.. rupanya doktor kata itu kantung Darah.. ohhhh)
Ovarian cyst! Yer Dayah pernah ada beberapa bulan yang lalu dah remove. InsyaAllah tak ada lagi. Now checking with doc pun dah kurang. Alhamdulillah. Frankly speak, I had this (senggugut) after operation. Sebelum ini tidak pernah mengalaminya. Sudah Dayah bertanya pada Doktor. Katanya, normal. Dayah cuma mild. Tak sampai rasa nak lempar diri sendiri ke.. hahahaha.. ada ke yang macam ini? Ada ke? Jangan..jangan.. Ingat Allah!

Mungkin sebab ubat hormon tu kot! Dayah tak pakar, makanya tidak tahu kenapa. Eloklah refer pada doktor. Kalau dah sampai terlampau tu lebih baik dapatkan nasihat pakar. Dayah kalau setakat senggugut sikit-sikit, bolehlah habaq suruh tarik nafas dan baring bagi mengurangkan rasa sakit. Ada kawan-kawan, yang ambil ubat Hormon yang kena macam ini juga? Apa korang buat? Adakah ia berterusan lama? Kenapa ek? Dayah pun nak tahu! Kongsilah

D_Y_H
Sakit jangan tunggu2.. tahan2.. kata saya kuat.. saya kuat.. nanti dah parah.. tak nya saya kuat.. masa tu saya lemah.. saya lemah.. jadi sila dapatkan nasihat pakar dan jangan lupa beli insurans hahahaha apa kaitan =P (senang oh, investment tu!!! Jadi bijak!!)

Psst: Info Dayah ambil dari KOTEK MALAYSIA (http://www.kotex.com.my/)

Oh ada lagi pesanan penaja: INGAT SENANG JADI WANITA!! Kepada yang teringin sangat nak jadi WANITA, bukan senang ohhh.. lupakan hasrat jadi wanita! eleh kita orang tak rasa benda ni! Memanglah sebab ko memang bukan WANITA!! Faham?! Tak faham sendiri mau ingat! Bukan anti, tapikan sedar tak terlalu ramai dah wanita dan mana perginya lelaki? Pulanglah menjadi lelaki sejati, korang bukan tak macho tak handsome.. Allah jadikan sesuatu bersebab jangan merungut! Korang KHALIFAH TERPILIH!!! Ingat tu KHALIFAH TERPILIH!
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dayah tengah kemas-kemas file. Terasa nak check nuffnag. Kenapa check nuffnag? Dayah suka tengok berapa ramai hari ini yang singgah ke blog Dayah. Hehehe.

% increase although lately jarang update blog. Ampun ya. Cuba untuk meng"update". hehehe.. ohh nak cerita sesuatu. Pertama! Saya teruja bila Mukhriz Mahathir (Dato) follow me on TWITTER. Fine Dayah yang follow dia dahulu.

See.. see.. see.. betul tak.. hahaha siap nak letak bukti lagi.. muehehehe..

Dayah follow Dato kerana Program bantuan ke Palestin. He actively dalam bantuan ke sana. Teringat sahabat-sahabat di sana, jiwa jadi luluh dan hiba. Bagaimana keadaan mereka di sana. Apa agaknya makan mereka, minum mereka, pelajaran mereka, kehidupan mereka. Sedangkan kita sentiasa bersunggut dengan apa yang ada. Semuanya tak cukup semuanya nak komplen. Sedangkan kesusahan kita cuma sedikit. Tapi mereka berhadapan dengan maut bila-bila masa *see membebel la pula si Dayah ni!! hahahahaha.. insaf sekejap*

Kedua! Artis beb! Artis! Tak sangka ada artis terbaca blog Dayah. Wah! Siapa?? Siapa weiii!! hahahaha.. korang mesti kenal punyalah. Siapa lagi kalau bukan Mummy ABBYABADI! Sungguh terkejut. Mula-mula rasa dia ni guna nama sahaja ni. Dayah check Nuffnag, who recently read your blog. Sekali inilah keluar,

See.. see.. see.. mula-mula tengok sahajalah.. pastu rasa patut buka tengok siapakah gerangannya

Sekali betul daaaa.... AbbyAbadi ada blog juga la kawan-kawan.. ehh! Ke ko baru taw dayah!! hahahahaha... =P

D_Y_H
Nanti kita cerita lagi yer... Dayah teruja... nak sambung mengemas meja.. hehehehe.. kepada Kak AbbyAbadi TQ nanti singgah lagi yer.
Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

Ini entry yang ditulis angah... merajuk lagi minah ni! ishhh along tak reti nak pujuk la.. nasib korang la ek dapat kakak macam hantu ni.. hahahahaha..

Tuesday, July 27, 2010

memujuk, biru dan aku

Penat pulang dari kelas, lapar perut ini....apa yang ada dekat dapur pun hanya rambutan, habis semua aku rembat....kelihatannya macam orang kebuloq yang tak pernah jumpa makanan....sadisnya aku rasa...

Aku tak sangka hari ini, dia (Along) pulang awal...mahu terkejut beruk, tak apa lah agaknya hari ini tak banyak kerja. Dia senyum-senyum saja...kemudian dia bawa keluar semua hadiah yang kami beri...konon nak buka depan aku....agaknya nak memujuk....

Aku tak kisah pun....yang penting aku tak lupa celebrate befday dia.

Tak sangka banyak juga hadiah yang dia dapat.....dalam hati "ramai juga orang celebrate befday dia".....tak apa lah aku ambik port juga....sampai giliran kasut yang aku belikan.....dia belek-belek kasut tu......dia perasan semua orang belikan dia kaler "pink", tapi aku pula memilih "biru"....agaknya tahun ini, memang hadiah aku untuk semua kaler "biru".....


Ini pula WALL Chef tiah beberapa hari yang lalu,


Memang banyak hadiah warna PINK! Nanti Dayah publish apa yang Dayah dapat ek. Tak la banyak as mentioned by Angah. I like semuanya. Busy memang busy. Tapi takkan 8jam nak menghadapa lappie je kan. Bangun juga dari tempat duduk pergi ambil kertas yang di print. Bangun juga ke tandas. Bangun juga turun kebawah. Bangun juga bila lapar. But I work more than 8 hours. Itu pasti. Balik memang tak ingat apa, kecuali KATIL, I WANT SLEEP! Although tangan ni buka juga lappie konon nak sambung kerja. Tapi hampeh, lappie tengok Dayah. Nak update blog apatah lagi. Well I can update it fast if I want. Ada cerita menarik seorang Isteri As-Syahid yang Dayah nak kongsi dengan semua. Dayah kagum! Nantikan yer ceritanya, insyaAllah malam ni Dayah cuba.

D_Y_H
Today also pink day in my office. Just notice! Well .. perempuan memang sinonim dengan warna merah jambukan.. ada yang tak setuju? Mesti ada!!
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,




I'M SO SORRY MY DEARIES!!
THANK YOU FOR THE CELEBRATION and EFFORT all of you did, VERY MUCH SORRY!

Korang marah! I know!
Baby tak masuk bilik tido.
Angah tutup pintu rapat2 when you saw me out from my room this morning.

I know all of you angry with me. I'm sorry.


To:
I AM VERY SORRY, PLEASE FOR FORGIVE ME!! PLEASE PLEASE

Friends, sorry! You called me, but I didn't picked up! Sorry.

What else I can say SORRY EVERYONE!

D_Y_H
Nothing serious happen only i'm too tired.
Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

TQ to all of you ^_____________^ senyum lebar hari ni. Penuh wall, penuh inbox hp.


Bila agaknya dia ni nak KURUS kan?????? hahaha berangan!!

Setahun yang berliku. Kenapa berliku? Sebabnya jalan kat Malaysia ni memang tak ada yang benar2 lurus! Betul tak? *baik cakap betul! hahaha=P* banyak yang sudah Dayah lalui sepanjang perjalanan kehidupan tapi tak cukup untuk mengetahui rahsia seluruh alam dan ilmu yang bertebaran di muka bumi Allah ini. Masih terus dan terus mencari ilmu, insyaAllah. Dan kita sentiasa beringat yang apa yang ada milik kita cuma pinjaman, sekejap sahaja Allah boleh tarik semula nikmat itu. Bersyukur, Allah pinjamkan seketika nikmat itu walau tidak pernah tahu ia akan di tarik semula. Redha.

Ingin membelah lebuhraya hari ini. Mahu menghiburkan hati dan menonton gelagat manusia lagi. Adakah bulan ini akan ada BONUS?? Kalau ada wahh!! Bestnya! Nak yang tu *heee.. rahsia*
Kepada Kawan-kawan yang share same birth date dengan Dayah "HAPPY BIRTHDAY TO YOU!"

Tadi Dayah dapat one comment from Anon, dia tegur .. meminta Dayah menulis dalam Bahasa, katanya

"tulis dlm bahasa le dik ooii...grammar problem"

"NOTED" akak or abg. Dayah pun tak taw. Since beliau address dirinya sebagai Anon.

Tapikan! Dayah dah promise untuk perbaiki my English. Takkan nak biar di takuk lama? Kalau salah kita perbetulkan. Kalau dah betul kita improvekan jadi lebih berquality. Lagipun kerja Dayah berkaitan reporting nak atau tidak kena juga. Maaflah yer, siapa-siapa yang membaca rasa huru-hara. Itulah hakikatnya.. hehehe.. tapi kita semua ada equal opportunity to improve ourself kan.

D_Y_H
Mr. Black dah 4 minggu tak mandi. Memang sangat cantik dan Dayah tetap sayang dia heee ^__^
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hari ini saya EL! Aten dengan gaya kecohnya, ketuk pintu bilik dengan gaya perompak mengarah mangsa keluar dari tempat persembunyian.

Aten: Along buka pintu ni!!! Cepat bawa Abah pergi hospital!
Jantung terus berdegup lebih pantas dari biasa.
Dayah:
Aq kerjalah beb! Ko bawalah Abah pergi hospital
Aten: Aq tak boleh *tangan terus mengetuk pintu macam nak roboh.. ish budak ni!*


Saya taw walau saya kata tak, saya memang akan bawa juga Abah pergi hospital. Sarung jubah laju-laju. Baru sejam tidur. Balik dari office sampai rumah jam 4am macam tu la. Lambat gila. Sempat siapakan beberapa benda penting, alhamdulillah dengan bantuan Angah & Sri. THANK YOU FOR BOTH YOU!!!! Nanti along belanja ya.

Dengan laju Dayah call my Director, kata tak dapat masuk office.. bla..bla..bla.. EL terus. Turun bilik Abah, dia dah terbaring dengan muka pucat. Cuak beb! Ajak pergi hospital. Ya Allah degilnya bapak aq ni! Bapak siapakan, kekekekeke. Sampai Dayah give up nak pujuk.

Abah: Tutup lampu tu! Aq nak rehat! Tak payah pergi hospital! Kejap lagi nak pergi jumpa... ... kerja banyak.. korang apa taw! *dengan muka sungguh bengis*
Dayah: Jomlah, kejap je tak apa nanti Along bawa Abah pergi jumpa siapa pun Abah nak jumpa. Jomlah.. jomlah..
Abah: Keluar! Tutup lampu tu!


Perghhh... orang nak bawa dia pergi hospital dia marah kita pulak! Siap nak kerja pulak tu, haishh yang Mama dah bising. Bawalah Abah tu pergi hospital tadi dia dah tak nampak jalan dah. GULP!

Geram betul! Duduk bersila dekat bilik TV bising2 dekat Aten, "ko pergilah pujuk Abah tu! Degil" Give up! Abah tu kalau dia kata putih.. putihla. Puas bebel-bebel celah telinga dia pun bukan dia nak dengar. Kerja dia, duit dia yang dia pentingkan. Hahahahaha.. bapak siapalah.. LIKE FATHER LIKE DAUGHTER YOU! hahahaha

Elok katanya nak rehat tup tup tup dia bersiap nak pergi jumpa client dia mana ntah. HA!!! Abah tak payahlah kita g hospital dulu. Muka dah pale. Macam paksa budak kecik! Di masuk office dulu la. Dayah nak je tarik masuk kereta, tapi fikir karang dia tempeleng mampus. hahahaha.. Suruh Angah start kereta tunggu. Dayah ni pujuk lagi. Dia sibuk pula nak jumpa staff dia bagai. Hayoooo.. Abah la Abah.. Dayah tarik beg kerja dia colek, masuk dalam kereta.

"Mana beg kerja aq!" matilah! hahahaha.. terus jawap "orang dah masukkan dalam kereta" .. "yang ko pandai-pandai letak dalam kereta siapa suruh!" ... "Yerlah kejap orang ambilkan" bengis gila muka. Ish cuak Dayah di buatnya. " Sebelum tu "jomlah Abah"

Jomlah .... jomlah.. dia seret kita orang pergi Kilang besi dulu. Lepas tu lawat site .. lepas tu site lagi. Lepas tu dia kita orang cakap kita pergi kejap hospital ya. Diam! Maknanya OK. Fuh! Elok client dia ok. Nak meet dekat KPJ Kajang. Fuhh.. senang.

Register check up.. semua jumpa doctor.. sibuklah doctor tu tanya itu ini. Suruh refer pakar. Abah tak nak. Then Dayah geram cakap "Along bayar, Abah ikut je!" Bapak siapalah ni! hahahaha. Kena buat cek up Jantung dulu, dia dignos jantung. Lepas tu terus jumpa pakar.

Sini jugaklah Dayah buat cek up.. hehehe.. tapi pakar yang berbezalah..

Doktor kata HYPO *betul ke eja ni.. hahaha hentamlah labu* kalau biar lama boleh serang otak. GULP! Bahaya Abah ni. Ikut suka dia je. Sudahlah overdose. Macam dia doktor pula kalau bab ubat. Makan ikut suka. Puas Dayah berleter... hahaha mcm nenek tuakan. Gula dalam darah 18.1 ambik ko... tinggi nak mampus! ish ish ish ish geleng kepala.

Doktor nasihat itu ini itu ini. Suruh jaga makan, kalau cucuk isulin tu jangan over. Hahaha.. ohh Abah siapahlah yang over ni.. kena 14 dia 20.. haishhh ikut suka dia je Dr. Othman ni.. hahahahaha.. Lepas jumpa specialist tu kebetulan Abah ada appointment dengan management KPJ, so temanlah joint sekali meeting dia orang *hahaha.. tak ada kaitan langsung* sempat jugak menyampuk *huhuhu.. sibuklah ko ni Dayah* Kali ni job Abah high profile although kalau nak compare income memang sangat ciput. Tapi Abah memang confident selalu. That my IDOL!

Sampai petang baru balik rumah. Huhuhu.. kerja banyak ooohhh! Pening. Tapi mana lebih penting, rela Dayah tinggalkan ofis demi seorang Abah! Yes, everybody pun akan jadi seperti saya.

KEPADA SEMUA KAWAN-KAWAN, JAGA KESIHATAN SEBELUM SAKIT. PREVENTION IS BETTER THAN CURE

D_Y_H
Best la pulak cite "bread.." ntah apa pulak tajuknya ni..
Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

Sudah di pertengahan minggu kita semuakan. Kerja mesti banyakkan?? Mana nak submit month end report?? Yang HR sibuk menyiapkan claims or gaji?? Sales department sibuk kira sales bulan ni dah sampai target ke tidak nak hujung bulan ni!! Account department?? Maybe tengah goyang kaki sikit =P. Yang belajar mesti banyak assignment nak submit, kelas nak pergi, soalan tutorial nak jawab, jumpa group discussion?? Project, cari bahan la, interbiu sana sini lah and Dayah??? as usual kerja tak pernah suruh malah menimbun.

MAMA TERAPI STRESS SEBABNYA:-

(abaikan kalkulator & pencil case merah itu yerr & wayar2 terbelit itu.. =P)

1) MAMA PUJI BAJU DAYAH CANTIK HARI NI *weeeee.. thanks mama .. semua baju Dayah mama yang buat! Saya tukang pakai je .. hahahaha*
2) MAMA kalau dia masak pagi-pagi terus bangun tido *mmg pagi betullah 2-6pagi dia memasak**now saya bgn sgt awal*
3) Buat MAMA marah *hahahha.. betul..betul..betul.. I like see Mama marah* tapi jgn marah dengan penyapu la.. takut!!

Itulah terapi Dayah! Lagi terapi stress, bila MAMA KATA, ALONG JOM MAMA BELANJA ... muahahahahaha gelak harus besar (sebelum tu kata kat ma.. along mana ada duit.. kekekekeke.. kijam kijam...kijam)

So korang siapa terapi STRESS korang?? Me.... Mama is one of it la. Kalau nak ikutkan, meh nak senarai, tapi berdasarkan yang memang sure ... Dayah akan buat punya!

1) Bawa kete laju nak mati! hahahaha *I LOVE MY CAR*
2) Keluar tengok benda hijau & sedut udara yang paling aman *jauh dari sesak kota*
3) MAKAN+MAKAN+MAKAN+MAKAN+MAKAN


Sedikit pesanan buat diri dan kawan-kawan juga ^_~



D_Y_H
Mengantok sgt! Tak taw nak buat apa! Takkan makan kot? Bertambah ngantok la kan!
Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

BOS! BOS! BOS! Bila nak naik gaji ni??
Tak ado ura-ura pun bos *ke ko tak ambil port Dayah! muaahahaha*
Bos *sambil mata bling2.. * sempena harga barang pun dah naik. Minyak kete yang hari-hari saya pandu pergi kerja pun naik harga. Silalah pertimbangkan kenaikan GAJI yer bos. I know you banyak duit. Kalau tak, mana mungkin you hire me kan kan kan *hahaha.. apa kaitan kan.. hahaha*

Nasib baik naik 5sen!!! *ohh naik juga bebeh.. mujur Mr. Black sungguh menjimatkan minyak.. I LAP YOU MORE LA My darling black. hehehe* Oh bercakap tentang harga naik ni, I'm very2 frustrated with KEDAI MAMAK LINE CLEAR dekat DWITASIK. MAHAL NAK MAMPUS! Semalam Dayah & Nor makan Meggi goreng Ayam + Tea Ais & Bihun goreng basah+Air Laici dia pergi charge RM15!!! Gler! Tobat nak makan sana lagi! I BOIKOT U! hahahaha .. nasib ko mamak.. siapa suruh.. dengan bersepah remeja-remaja yang macam-macam ragam. Macam menonton gelagat manusia sahaja kami.
_Sigh_ apa nak jadi adik-adik bangsaku!!

And yesterday, berjaya yakinkan my manager that I really need hand. Alhamdulillah berjaya, dan Dayah dapat kidnap nor with me. Alhamdulillah, kerja siap! Pewwww memang best. Dah lama giler kot kita orang tak dapat keluar client berdua. Lepas tu lunch pergi makan dekat MEATWORK (Antara BEST RESTAURANT in MALAYSIA _I'm reading it inside their MENU_)

Inilah Anor, my officemate
Scenery dia ok & penting no "alcohol is being serve inside, k" tukang masak all Islam (insyaAllah, from my observation la) bukan mudah yer kawan-kawan nak cari kedai makan western yang betul-betul tak serve benda alah tu. Mencari yang HALAL itu WAJIB bagi seorang ISLAM kan ^__^ *yes I'm very cerewet!*
Having ICE LEMON TEA! My FAV ever! hehehehe *start fall in love masa kat UMS*

and we had this........
Apa ntah namanya lupa.. =P
Ohh ini RIBs *kahkahkah.. semua org taw Dayah hahaha =P*

Total for our lunch is RM147++ WHAT WHAT WHAT hahahaha betul! Glerkan! Sudahlah lunch beratus... DINNER kedai mamak pun kena cekik! Semalam adalah MAKANAN TERMAHAL DAYAH la.. hahahaha.. then you know what!

Lepas tu Si waiter dekat Meatwork tu, ambil duit yang kami bayar RM150 lepas tu said THANK YOU. We'r waiting for balance taw *mmg accountant kedekut ek.. hahahahaahaha.. berkira ok.. kahkahkah* he never turn up! Nor dah warn Dayah, akak dia tak pulang punya our balance dia dah say THANK YOU tadi. Huh, sengal! Tak baik buat customer macam tu. Excess tu! Ko cashier tak kena POTONG GAJI ke??? Walaupun sekupang pulangkan lah balance CUSTOMER tu, unless your STANDARD PROCEDURES company said, "WE DON'T PRACTICE TO RETURN CUSTOMER BALANCE!" hah! Gila mana ada orang buat benda macam tu. Ada meh??? SILA BAGI DAYAH COPY of co. SOP. Marah jugaklah.

D_Y_H
Angah dah bising have to out .... wanna go for talk apa kebenda ntah namanya..
Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

Dayah pun tak pernah sedar, kekekeke!
Ok serious talk. About Malaysian Statistik, TERIMA KASIH Maxis kerana memberi saya mesej kesedaran yang berbunyi "Kerajaan M'sia sdg melaksanakan Banci Penduduk & Perumahan: 6 Julai - 22Ogos 2010. Kerjasama anda amat diperlukan.www.statistics.gov.my (hotline 1800887828)" *ambik ko copy & paste seketul2..=P*

From Population Clock, ini antara menarik untuk dikongsikan (Berdasarkan based on data from the 2000 Population and Housing Census carried out on 5 July 2000)
  • one birth for every 58 seconds *waaahhhhhh.. hebat! skrg?? setiap hari pun ramai gler yang timang anak.. belum nenek timang cucu 2-3 sehari dak??*

  • one death for every 4 minutes and 36 seconds *bersedialah korang.. ajal tak kira masa weiii.. Dayah pun!! ohhh takut! SELAMAT BERAMAL ^__^*

  • one gain on net migration (International) for every 5 minutes and 15 seconds *ohh ramai ohhh.. kalau mcm tu!! La ni lagi bersepah2 kot! Rasa terasing di negara sendiri lol*

  • overall increase in population, one person for every 56 seconds *bagus.. bagus.. la ni.. melambak-melambak developer dok bangun rumah sana sini tapi!!! Awat mahal sangat rumah la ni! Mau tercekik nak beli! Berfikir beratus kali nak ke tidak??*
Dan untuk pengetahuan korang juga, world population reached 6 billion on 21 June 1999.

Fakta lagi!

JANGKAAN HAYAT MENGIKUT KUMPULAN ETNIK DAN JANTINA, 1966 - 2005, MALAYSIA

1966
  1. Jumlah (Purata) - Lelaki = 63.1 ; Perempuan = 66.0
  2. Bumiputera - Lelaki = 61.3 ; Perempuan = 62.5
  3. Cina - Lelaki = 66.2 ; Perempuan = 72.2
  4. India - Lelaki = 62.5 ; Perempuan = 61.9
  5. Lain2 - Lelaki = nil ; Perempuan = nil

2005
  1. Jumlah (Purata) - Lelaki = 71.5 ; Perempuan = 76.2
  2. Bumiputera - Lelaki = 70.4 ; Perempuan = 74.8
  3. Cina - Lelaki = 73.6 ; Perempuan = 78.8
  4. India - Lelaki = 67.4 ; Perempuan = 75.4
  5. Lain2 - Lelaki =76.6 ; Perempuan = 77.5
Oh, jangka hayat kaum Cina lebih panjang berbanding kaum-kaum lain di Malaysia *true pun, observation peribadi* to Kakak YLOONG, TIP.. TIP.. TIP supaya HIDUP SIHAT *I know you mmg SIHAT muahahaha =P hahaha.. me to =P* berdasarkan statistik juga menunjukkan peningkatan jangka hayat dari tahun 1966 to 2005.


D_Y_H
Ok dah! Tu je nak share ngan korang semua.. kita kena jadi warga Malaysia yang serba mengetahuikan.. ohhh kalau nak taw lebih lanjut silalah ke web site Department Statistik of Malaysia
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hohoho... agak diam sebentar dari dunia blogging. Busy weh! Rasa nak tambah kaki pun yer. Syukur.. syukur. Allah kurniakan semuanya lengkap. Tak ada yang kurang pun. Yang kurang itu kita kan kan kan. hehehehe.

Bersempena minggu kebuziaan.. eh bukan minggu bulan la... yer la dah quarter end.. next month adalah bulan bagi most of board of director berkumpul.. yeah.. presenting their finance performance, operation performance and bla.. bla.. bla.. and I me too busy.. harap my partner tak heret Dayah joint meeting. Boleh sawan nanti.. kekeke.. orang besaq tu.. bukan calang-calang. Ok Stop about work!

Nak jadi cerita, Ahad lepas telah berlelah di pejabat and end up dengan kebuluran so then Dayah ajak Angah and Sri gi makan kat Kg. Baru. MURAH wei!! Boleh tahan jugaklah kami order. Macam-macam ada. kat SURAYA. Mama yang introduce. Bukanlah sedap mana pun. But ok la. On price mmg tabik murah, untuk hari tu je ek. kekekee .. sebab pernah kena charge mahal nak mati. So, ada cerita MINAH BELAGAK NAK MAMPOS! ambik ko tak ada lapik2. *sudahlah stress, kepala tok sah ckp penat fikir, badan lagilah naik lunyai* tiba2 minah ni punya JELING wahwahwah.. macam dia sorang ada mata!

Jom kita baca dari entri Sri. *sure korang gelak.. hilang stress along Sri*

Bila bercakap tu pandang kiri n kanan....

nak citer sikit nie tau!!!ahad lepas aq ngan bai dok melepak kat opis akak dia..saja jer nak meningkatkan bil eletrik company tu jer n guna wireless yg laju gilak bapak kat opis k.long......hehehehe.....sambil2 tu menyelam lah amik mood keja....biasala dok keja akuntan nie kan busy gile kan....kami yg keja sebagai dealer jz sampai opis duk parking bontot kat kusi sambil2 baca2 blog + tengok video sengal2 sapa yg dowg download......argh bosan nya keja nie.....yg besh bila tang saham naik jer n turun.....macam aq pulak player saham kan..

Hmmm....malam tu..bila mata dah penat hadap laptop....balik umah...sebelom tu nak g melantak dulu kat kg baru.....sampai kedai makan tah nama kedai tu...duk berdiri kat depan retoran alah mcm game dinner dash...nasib baik sejap jer...dtg pelayang suh duduk....pastu yg wat panassssss ngan gue..ada loving couple dok kat meja..firstly dowg yg dok situ dulu....but the sebabkan ada 4 lagi kusi kosong....pelayan tuh suh kami duk.....masa tersentuh jer kusi pakwe dia...dia ckap "Eh!!!c2 ada owg!!!"...pastu bai tersentuh lagi kusi prince dia....pastu dia ulang lagi ayat yg sama.....

Hmmm...wat bodo jer lah..sambil makan colek ngan lahapnya...pastu owg amik order kitaowg.....n sri duk sebelah kusi prince dia tau..dia anjak2 kusi...takut rapat sangat ngan kusi sri..dlm hati" hmmmm....bagus!!!g sana dok melekat ngan makwe ko"..parking jer bontot pakwe...dia pon tanya kat makwe " asal kitaowg pon dok semeja ngan dorang kan" ...
makwe dia ckp mcm " i' don't know...i just ask through the waiter...just 2 person....bla2..." dengan mimik muka yg macam apa jer kan.....

see g makan pon aq bawa beg laptop...wlpn setakat sekolah tingkat 3 jer
aq ada laptop tau!!! tu show yg aq nie addicted to fb..wakakak....
sengal punya popuan tu..tu tunjuk yg aq nie pahamlah jugak BI kan!!!!


Weh bro!!!agak2 lah kalu nak kutuk kitaowg kan!!!!! aq sedaq BI aq just mcm longkang....sekolah pon setakat nie yg paling tinggi pon setakat tingkat 3 jer..... tp agak2 lah kalu nak kutuk owgkan ....kalu ko guna bahasa bugis ker...aq paham lagi...bahasa iban ker...perancis ker...jawa ker.......jepon....hmmm konpem aq x paham....leh lah jugak x sakit ati.....nie guna BI yg most of our generation now use that language.....bodoh ker apa minah senget nie!!!!nak tunjuk ko bndar pon...agak2 lah....penggunaan bahasa tu......

nie bai yer...jgn percaya ngan senyuman comel( uweks!!!perasaan!!!)
obviously muka plastik nie..bab dia tgh mara ngan kapel kat belakang tu...
alah meja sebelah kanan tu....
siap bai ckp kat k.long dia : "Along baju aq nie kampung sangat ker!!!!!"
wakakakaka ( ketawa guling2)....

p/s: bai lepas nie kita grooming yer...kalu nak g mkn kat kg baru tu........
kita pakai bau yg ala2 nak g dinner g tu....
Sampai hari ini muka minahci tu Dayah terbayang ek. Punyalah dia tak nak kita orang faham apa dia cakap, semua BF dia tanya dia reply in ENGLISH! Fine, yang tak boleh bla tu, terabur.. kakakaka.. adoi Dayah stop!! hahahaha.. bukan apa kawan-kawan. Kita hidup berjiran, bermasyarakat, bukan hidup sorang-sorang dalam dunia fana ni.

Apa salahnya kongsi meja pun. Kami bayar sendirilah! Tak adanya kami nak makan makanan ko tu! Taknya kami nak menyendeng kat BF ko tu *ehhh.. sikit pun tak hensem k. Tak menepati SIRIM kami.. kakakakakaka.. ambik ko.. * oh, handsome lagi Mr. Black dari EX5 ko tu ek!! hahahaha lagi nak buat Dayah tergolak *ohh matilah! EX5 pun saya rindu gak.. lama tak dating ngan dia. harap dia sihat.. tengok terbiar je.. sob.. sob..sob.. kena ganti baru kot*

D_Y_H
Ok caw.. menari-nari dah document depan mata ni.. hahahaha..
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

In office in Sunday! Wow! Best! Tinggal sikit lagi kerja urgent. Sedang cuba menyiapkan kerja yang lain. Dalam masa yang sama. Kena submit by this week, juga. Sigh. Entah mampu ke tidak?? Because ada fieldwork minggu ini juga? Wahhh. Keterujaaan, kerana kepala rasa ting tong. Shut up pasal kerja! Penat orang baca Dayah!

Today, went to TESCO Cheras, having lunch with Angah and Sri. Before masuk office, angkut sekali budak-budak ni supaya boleh tolong casting ke.. tolong buat apa yang patutlah pendek kata.

Ini ada DONASHI.. omg.. sedap oooooooo.. di ulang SEDAP! SEDAP! Silalah beli ya harga RM20 per 18 pieces. Ok la. Lagi satu color dia sangat2 colorful and menarik! Kualiti gambar tak seberapa kali ini dan tak sempat nak edit.. ngehhh..

and I bought a lots of BOOKS! Matilah! ada 20 buah belum terbaca. Dah susun macam menara dah dalam bilik. OMG bilakah ada kesempatan nak baca. 10 yang baru beli. 10 lagi adalah yang masih terhutang tak berbaca-baca. Yennadeee la Dayah!

and I buy this! COMEL! Love it!


D_Y_H
Ok, get back to work.
Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

My obsession ... obsession apakah? ^___^ heeeeee....

Bukan nak habaq kecik.. kekekeke.. habaq besaq lah Dayah! =P

Dayah tak suka pakai chemical2 banyak2 di muka.. tepek sana tepek sini.. huhuhu.. rimas ohhh.. jadinya sejak dari dulu kala.. masa muka lagu minyak penuh kuali.. hanya pakai pencuci muka sajo. Kulit muka memang jenis dari zaman tok kadi ehh bukan tok kadok.. memang jenis berminyak sesado..

Dayah jenis tak kesah. Minyak lah ko... minyaklah banyak.. banyak... hahahaha... lepas usia makin tingkat dan tingkat.. ohhh aq mudah lagi wohhh! Makin sedar diri. Perlunya menjaga penampilan diri dengan baik. Bukan untuk bercantik @ menaja muka dekat orang. Tapi for my own diri.. penting untuk kita rasa yakin untuk berdepan dengan orang. Betul tak? Yerlah, macam sekarang. Berhadapan dengan client yang bukan calang-calang, tunggak belakang sebuah company public listed .. bukan sorang malah ramai.. makanya perlulah kelihatan berketrampilan supaya orang pun yakin dengan kita kan kan kan.

Nak jadi cerita obsession ni, Dayah telah meroyan apabila pencuci muka pilihan hati tidak berada di pasaran Malaysia!!!!!!

Apa?? Yer kawan-kawan, puas berbulan-bulan tunggu. Tak juga keluar2. Dari satu farmasi, shopping complex mencari. Oh tidak juga ada. Tanya dah sales girl sana.. sales girl sini. Kata mereka habis stock!! Lama-lama kita dah ganti dengan yang inilah kak!! uwaaaaa.. x mo x mo x mo! *sambil hentak kaki di lantai.. ohh tipuuuuuuuuuuuuu* hahaha

Susah gler ohhhh.. last2 give up. Pakai je scrub tu. Ok la juga. Sama je .. cuma dia tak best. Kenapa Dayah insisting benar nak pakai that pencuci muka?? Kerana sejak memakainya pertama kali dalam hidup, orang puji kulit muka Dayah normal and that what I feel! Kerana itu sanggup masa trip work @ Jakarta mencari juga tiub pencuci. and.. and.. and...

Taraaaa... I got it! Macam nak meniagakan!! hahahaha. Mana tak nya, dalam negara memang dah sah-sah tak ada. Penat ohhh mencari sampai give up! Sampai merajuk nak cuci muka.. hahahaha.. gler tak boleh tahan alasan..

Itu bertahan cuma 6 bulan, insyaAllah. Lepas tu???? meroyan balik la kot.. kekekeke.. minta-mintalah ia kembali semula di pasaran. tak taw kenapa depa stop production. Padahal bila selalu pi cari dialaah yang paling laju habis. Is there anything?? Hermmmm... Dayah have no idea.

Korang? Obsession apakah?

D_Y_H
Rasanya bulan 6 & 7 ini terlalu hetic. Nak bersiap ke ofis sebelum tu nak drop my friend dekat airport dulu.