Assalammualikum wbt & Salam Sejahtera,

Hi guys.. how r you? Hope everybody was fine. Me too, just loaded with work & now tak sure whether we can finished work before flying off back tomorrow. Seriously banyak! Dah stay up dah stayback! Tapi masih banyak. Those pending & still on going things in my hand. OMG! & I just realize that I have to go outstation back once I come back. Will be arrive on 11.30pm 28/6 and tommorrow will be leaving to JB on 3pm.. ohhh no! Then when should I packed up my things?????

GLER X! I did myself now I have to take this burden la kan! Padanlah dgn muka sendiri. TIRED ohhh. One week outstaion work, will be working again on weekend. Yes, dapat extra leave. Yes kumpul cuti banyak2 lepas tu tak taw bila nak guna.. hahahahahaaha.

Actually Dayah nak share some story and might need your opinion. This is happen to someone close to me. I think he would be ok, to share with all of you. If you were ever in his situation kindly please give some advice. Oyot along paste your story here .. ohh you can her Zul. Here we go,
Assalamualaikum,
Hari ni zul nak tulis tentang diri zul .. nak perbaiki la ni .... Zul nak Tnya kepada semua yang bace kisah ni la kan!! apakah yang akan dilakukan apabila ibu kita sendiri tidak melayan kita/ tidak bercakap dengan kita???

kat sini zul nak kongsikan sikit masalah zul dengan semua pembaca blog ni ...Dalm 3 minggu yang lepas zul balik ke rumah dari sekolah tak silap zul dalam pukul 2.00 petang macam tu la .. maklum lah benda ni jadi sebelum cuti ... kalo dah kata sebelum cuti mesti la ada peperiksaan kan .. mid year exam right ...

So lepas balik dari sekolah zul just relax kejap kan dengan ibu zul kat ruang tamu kedua kat umah zul ... then zul cakap kat ibu " ibu periksa kali ni AGAK susah ,,... then zul amik zul amik tuala kat dalam bilik zul, zul terus mandi...


lepas zul siap mandi zul kuar dari pintu bilik air terus ibu zul cakap " ko ni md. zulhelmy memang tak menyenangkan idup aku " dengan tidak semena mena zul tercengang disitu dengan ayat ayat ibu zul yang baru sahaja dilontorkan ke muka zul.

selalu nya zul menjawab kalo macam tu ... tapi kali ni zul diam tak menjawab sampai la ke ari ni .... zul tertanya dalam diri zul apekah salah zul.. sampai ibu jadi macam tu .... zul pun rungsing memikirkannya ....


selepas sehari kejadian tu, ibu zul cakap sekali lagi " ko basuh baju ko sendiri , ko nak makan ape ko makan la ... aku malas nak layan ko lagi ....' lepas tu dia cakp la ' ko jangan buat aku menyampah sampai aku benci ko ." zul memang rasa bersalah ... tapi zul tidak menjawab ape yang diatakan oleh ibu zul tu ......


so bermula dari start cuti n sampai la ke hari ni, apabila zul nak basoh baju zul basoh sendiri sidai baju pon sendiri. n zul rasa sunyi sangat.. kalo macam hari sekolah zul makan kat luar coz kalo zul makan kat umah ibu dia masak makanan yang dia suka makan n yang zul tak suka makan ...... zul try masok mulut guarentee muntah ...

so SUNYI LA HIDUP KU TANPA NYA ....
tolong lah zul .. macam mana nak buat kalo dalam keadaan macam ni ....
sincerely ,
muhamad zulhelmy bin hj azmi...
Ok ..that the story. Hermm.. me?? I will slowly talk to her & maybe buy for her something that she prefer or else tunggu dia reda. Sampai mana marah seorang Ibukan. Am I right?? Walau macam mana pun you still the only child yang dia ada. Mulut je dia cakap macam tu tapi hati tak pun. TRUST ME. MOM always nak gertak anak dia, padahal saja bikin kita rasa bersalah, for me Ibu nak perhatian lebih and she expecting something good from you. Try you best in exam. Prove it that you also can. Don't you ever look down. CHIAYOKKKKKK!!! Minta tolong Ayah talk to her pun boleh. Don't be sad k. Nothing else seorang ibu harap from her son selain nak tgk anak dia berjaya and hidup seperti layaknya seorang manusia.


Perhap, you might else well dedicate this song to her??? ermm.. ok kot..


Ibu tu sayang kamu!

Buruk mana pun.. comel mana pun.. berat mana pun.. anak dia! 9 bulan or less dia kendong sana kendong sini!

Ingat ibu sayang kamu! Ingat tu OYOT! Don't be -ve thinker!! FAHAM x? *mula bertukar jadi singa yang garang!! =P*

Kawan-kawan, apa agaknya kalian akan buat if you were in this situation? Auntie2? Hope you can help also? Yerlah, as Mommy maybe this thing pernah berlakukan. What is actually you need from your son/daughter.

D_Y_H
Oyot along x leh tulis panjang2 just a short membebel. InsyaAllah, Ibu will be fine. Marah dia tak lama tu. Kejap lagi ok la tu. Don't play hard but work smart to success, K.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Oh ya.. fenomena BlackBerry keliatan *uiks.. kekeke* di sini. Mana sahaja Dayah pergi pasti BlackBerry yang menjadi pilihan sang pria mahu pun sang gadis sebagai telefon genggam *uikss.. lagi* mereka..

Tujuannya.. halo.. halo.. halo...


Buat panggilan buat yang tercomotlah tu.. hahahaha..

Sepanjang dekat sini, sana sini memang warga Jakarta dengan BlackBerrynya. Rasa kerdil la pulak. Kita ni Samsung jelah. Kita dekat Malaysia berlawan BlackBerry & I-phone. Setakat hari ini belum Dayah jumpa orang pakai I-Phone lagi. Rata-rata semua mengenggam BlackBerry. Dari muda sampai la ke lanjut usia. Sepanjang masa BlackBerry di genggaman. Oh ya, dia panggil handphone sebagai Telefon Genggam ya, kita di Malaysia Telefon Bimbit.



Inilah BlackBerry yang terkenal tu.. orang sini kaya-kayakan.. menurut seorang Director dekat sini, plan yang di tawarkan boleh mencecah serendah RM40 sebulan. Tak ke murah tu! Tak salah pendengaran Dayahlah. Patutlah tak kira orang semua nak sapu BlackBerry ni. Kat Malaysia mana nak dapatkan?

Sebenarnyakan! DAYAH MEMANG DAH LAMA MENGIDAM BLACKBERRY! Uwaaaaaaa.. bila nampak ramai yang pakai kat sini SERIUS JELES GLER! IBU... BAPAK KASI DONG PINJAM! hahahahahaha

D_Y_H
Ok caw.. entri before balik ke hotel for dinner n sambung kerja lagi.. now here 8.26pm n KL 9.26pm.. 1 hour difference
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Salam Jumaat semua... sebelum tu I wanna wish my Baby HAPPY BIRTHDAY my dear darl... I LOVE YOU muah.. muah...muah...

Dah besar dah BABY ni... she's our little princess.. Baby.. hahahaha... kompem dia marah ni..

Back to my actual niat.. posting ni sambil2 memahamkan transaction yg peningkan kepala.. adoilah.. nak ambil kelas bahasa Indonesia boleh?? hahahaha..

Semalamkan balik lambat... so kami pun makanlah kedai berkonsepkan Jepun.. nama kedainya SHABU NOBU as requested by John. So layan.....

Just next door from our hotel - Grand Kemang

Macam rumah pun yer...

Not very pack.. but....

I like this.. Ice Peach Tea.. sedap! x manis x tawar.. kalau tawar add sugar .. huhuhu..

Ini Nor selection.. katanya sedap! Nampak pun sedap!

& mine.. hehehehe.. Udon Mee... Not Bad.. not worse like Sushi King.. betul! rupanya Sushi King tu mmg lower range.. kata John.. ada yg much..much..much better.. percaya je la.. I'm not fan of Japanese food.. sekali sekala ok la..

Now... ANGAH.. semangat along semalam ambil gambar taw.. siap tonggeng2.. segala aksi aq buat dekat kedai comel tu... nahhh.. tgk berkenan atau tidak.. then roger me, K.

Cantik tak?

Ohh.. hijau itulah pujaan hatiku.. sampai terbayang2.. adakah ia cantik, angah??

Cantik tak?

Ini pun cute je...

Ini warna purple.. cantik gak...

Coklet tu menarik.. itam tu pun... owhh rambang mata..

Smart dowhh yang hijo tu.. ko rasa ngah??

Ohh ini juga tantek...

Ohh tertarik lagi .. memang debom...

Ohhh mak.. merah you.. I like... you? like?

Biru you... I know.. u suka warna2 cengginikan... terang2 ..

Ini color brown pulak.. tetap comelkan.. pakai jalan2 comel je kan..

Finkkksss you.. comel & suci je nampak... owhh tak mau tgk.. nanti nak beli.. huhuhu

Ohh yang ini sesuai ke tempat kerja.. hitam.. itu .. menawan...

Hijooooo... angah you suka kan... kan..kan..kan...
All above Rp165,000 sila convert sendiri ya...

Ini pula antara sandal2 yang ada..

Macam ni la lebih kurang.. don't you think its nice.. sandal price below Rp165,000.. and above Rp140,000

Below.. for teenager.. yang macam Dayah pun ok.. cute owhhh... price dia Rp195,000

Comelkan...

Innocent je nampak..

Comel gak...

Cutekan...

Ini pun... ohh comelnya...

Mbak.. comel engak.. kalau dipake.. lagi cun..

Pinkiesss you... awww suka...

Star.. star in the sky...

Beg selempang yang cukup menarik juga.. Datin I know you mesti suka kan.. tapi leh tgk je la... kekekekeke..

Ini pun... not bad...

Ini Juga... secocok sekali ya.. sama kamu.. hahahaha

Ok finish about all shoes yang Dayah nak story to Angah.. now nak cite sikit.. yesterday.. after having dinner @ Jipun .. hahahaha.. Dayah & Nor.. went to near place.. sebab nak tengok kasut punya pasal. Punyalah laju2 kami jalan sebab waktu tu dekat Jakarta dah Jam 10.15malam macam tu la.. Dekat Malaysia dah 11.15mlm.. Punyalah terkocoh-kocoh kami jalan dalam hujan pulak tu.. sanggup tu.. melihat seriuh rendah suasana kawasan entertainment orang Jakarta. Kemang memang terkenal dengan sebagai pusat liburan malam harinya. Happening sangat. Kat sini kedai CD/DVD/BLUE RAY senang gler nak dapat.. harga murah yaaaa ampun! Rp7,000 ambik ko.. convert sikit less than RM2 sekeping.. tak ke murah.. di jual di open public..

Jalan-jalan.. nampak kita macam pakai elok sikit.. adalah kanak-kanak datang minta-minta.. haishhh.. Islam pula tu. Adik-adikku sayang, kasihan kamu ya. Dimana makbapak kamu ya? Fenomena ini bukan di Jakarta sahaja, Malaysia juga meluas. Apa nak jadi?

Dan disini, semuanya duit. Nak melintas jalan bagi sebuah kereta ya. Akan ada orang tahan kereta di jalan dan memberi laluan kepada kereta yang mahu melintas dan selepas berjaya melintas, pemandu dalam kereta akan memberi "uang" tanda terima kasih. Ohhh, macam tu.

Bukan itu sahaja, orang dekat sini datang ofis ada driver taw! Dia orang tak suka drive! You know why? Sebab traffic dekat sini memang HORRIBLE! 1st day, Dayah sendiri saksikan betawa TERIBBLE nya cara mereka melintas sedangkan lampu merah. WOT! Memang sakit jantung, weiii!

Dan semalam sempat snap2 sedikit picture..
Inilah tempat Dayah jumpa kasut2.. comel2.. lagi cute2. tu.. deret kedai yang di situlah.. Kasut dia made in Indonesia.. yang di hasilkan di Bandung. Setiap design adalah limited.. akan ada di Jakarta & Bandung sahaja, kalau tak silap..

Night yang tak berapa nak jammed but.. kereta melimpas dengan laju... motor pun.. pin pin...pin..pin... nak lintas jalan nasib baik x ada orang tahankan kereta .. kalau tak.. melayang beberapa ribu rupiah... itu cara mereka.. I HELP YOU .. then YOU PAY! Bukan itu sahaja, kerajaan dia banyak duit wooo.. bayangkan.. setiap invoice pun kena "Bea Meterai" Rp6,000 ... kalau sebulan ada 30 invoice.. salah ke tak kena juga ek.. ohh kayanya.. then monthly ada lagi Witholding tax 10% ... banyaknya ko dapat.. double charge.. ehh ke triple.. banyak sangat government charge kalau nak berniaga kat sini.. x mustahil ada yang hide invoice dia.. between company & supplier.. x mustahilkan..

Oh lupa nak habaq.. orang Jakarta minat kereta TOYOTA yer.. tapi Mr.Black saya disini adalah BLUE BIRD.. TAKSI YA... hahahaha.. murah kot!

Angah.. now you work.. tgk & order ya.. if you want.. CD tu aq kena tgk dulu.. but seriously cerita belum keluar panggung dah ada kat sini.. aq gler weiii.. rambang mata.. tapi tahan diri dari membeli... gler aahh nak beli.. nak mampus..

D_Y_H
Banyak nak sambung.. sempat2 ke ni.. chayokkk Dayah.. ohh tiba2 rasa beruntungnya jadi rakyat Malaysia..
Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

HEBAT memang! Kelaparan dari lunch tadi. Sekarang waktu Malaysia 9.00pm dan Jakarta adalah 8.00pm nampaknya hajat hati mahu melihat kasut cantik tidak kesampaianlah gamaknya. Adalah di sogok dengan kuih2 tempatan. Apa2 ajelah, perut Dayah sedang berperang kelaparan saat ini. Jadi kueh2 itu tidak mendapat tempat di hati, huhuhu.

Mai sini macam singgah negara 4 musim. Bibir tiba2 pedih. WHY LA! Nak kata sejuk sini tak juga! Pedih wooo... no mood la. Sebab tak cukup tido agaknya. 3 malam dah tak tido dengan cukupnya. Di tambah perut lapar saat ini, memang mood untuk menangkap gambar kasut terus hilang sama sekali. Nak makan apanya dah lewat sebegini. Takkan KFC 24 jam yang sebelah hotel sahaja. Ishhh.. malas nak bebel.. meh kongsi sikit picture tak berapa nak menarik.. meh meh.. meh...

Kayalah sekejap! kekekekeke.. 1 Juta Rupiah ya kawan-kawan.. hahahahaha..

Mee ayam... ohhh air pliss.... ni breakfast semalam.. berat x?

breakfast hari ini... ohh ini ko kata lapar Dayah!!! hahahaha.. iyer mmg lapar.. bisa jadi hilang semua mood. jangan dekat .. nanti kamu turut sama terbakar...

Tea break la konon... pagi ada ... sat lagi petang pun dia hantar.. baiknya la kakak ni.. siap takut nak balik.. sebab kami masih bertapa di office. .. adoi aiii balik je la dik.. kita orang pandailah ambil air.. tapi nak beli kueh konfirm tak tahu mcm mana.. hahahaha.. eh kak

Kueh lapis Jakarta ni... mula2 ingt kueh nyonya manalah dia hidang ni.. rupanya kuek lapis you... not bad.. kata Nusantara kan.. menu lebih kurang sama sahaja...

D_Y_H
Penat la ... nak p tengok kasut pun tak ada perasaan.. Kemang ni.. banyak sangat orang bersosial.. sana sini pub.. owhh.. kita balik bilik buat laptop sambung kerja je la yer.. haip jgn nakal.. ohh lupa ada juga jual DVD/CD yang maha murah katanya.. Dayah belum sempat jengah.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I don't feel anything, although tonight nak.. dah night pun kekekekekeke... Dayah dah kat Airport huhuhu.. masih sempat buka lappie.. hari ni tak sempat nak update apa2 pun.. lari sana lari sini. Ohh pengsan...

TQVM to Aten, Yayang, Angah and Bina too....

ATEN - Tolong p tailor... My jean dah uzur laaaa.. huhuhu.. minta baru la tu =P

Yayang - packed up my things masuk beg... ambik ko x sempat... sampai Yang jadi Mangsa kemas barang kekekekekeke..

Angah - drove me... oh x I drive myself to airport.. hahahaha 160km/h yer... hahahahaahha.. ambik ko.. jalan kat KL jammed nak mampus... kena fetch my colleagues... so apa lagi lari dengan lajunya.. cuba suruh Dayah yang lari.. wahahahaahahaha.. esok pun x sampai... muahahahaha.. 30 minute Dayah sampai Airport .. gler x??

Bina - Teman Angah send me to Airport..

Ok enough.. penat orang baca Dayah oooiii.. heeee... Akan berada di Jakarta Selatan.. ohh dimanakah??? Dayah akan berada di KEMANG... entahlah celah mana... wahahahahaha.. InsyaAllah ada masa Dayah update.. ada 6 Days to complete all our task... huhuhu..










Dayah with my colleagues... @ LCCT... huaaarrrrgghhhh.. ngantokkk weiii...

Ohh perkenalkan.... yang comel tu Anor....
Yang tinggi tu Ah John.. kekekekeke


Malaysia..bye..bye.... see you Monday..
Ohhh.. adakah Dayah berjaya mengelak diri dari shopping GLERRRRRR..... hahahahahaha


Mari kita count down... wahahahahaaha..
Dayah tak yakin!
Korang rasa????







D_Y_H
Ohhh... I'm blurrr... esok dah start work....