Slider

Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur Rasul

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,




Semoga kita semua sentiasa dan tidak lupa untuk setiap saat berselewat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w

D_Y_H
Happy holiday everyone.. me? cant count how many hours sahaja boleh rehat2.. selebihnya kelas, office... tak pa la kan.. chiayok3x Dayahsengihnampakgigi

Monday, February 22, 2010

Matlamat 2011

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Fuhh tajuk tak hinggatsengihnampakgigi
Baru bulan duakan..
Dayah baru lepas bergosip dengan pakcik..
Dia memang kerjanya membuli. Ko memang kaki bulikan pakcik, aq rasa nak cekik2 kau je tawmarah

Nasihat sahabat sorang ni memang dah berbakul-bakul. Dari dulu dia dok suruh Dayah turunkan berat badan. Tapi Dayah ni memang hangan-hangan taik kambinggelakguling ada ek? Bantai la labu.

So sekarang memang dah terfikir nak reduce my weight, i've been trying it since my Uni's time lagi. Tak pernah2 sampai target. Pantang nampak makanan, di lahapnya mcm tak pernah jumpa makanan. Tak difikirnya ada orang yang kebulur.takbole ish ish ishh not good not good punya attitude. Jangan tiru ya.

Jadinya since saya dah cakap ngan dia "ko tunggu Hidayah baru 2011" sambil di gelakkan angkatkening so kenalah kejar matlamat tu. Adoiii aiiii, kenalah berusaha bersungguh-sungguh ni. Setakat turun hari tu jelah, dok maintain je ni. tak naik tak turun. Sekarang bercadang nak beli track-mill since dia pun cakap tak elok juga kos g jogging kat luarkanfikir hermm betul gak tu. Di tambah dengan malasnya saya ni nak keluar berjogging di luarkan.

So people, Dayah ni boleh ke ni?? Harapannya impian terlaksana. CHIAYOK2X DAYAH!

D_Y_H
FIGHTING doa

Kenapa eh

Assalammuaalikum wbt & Salam Sejahtera,

Macam-macam perasaan waktu ini. Nak balik dah sebenarnya. Tiba-tiba terlihat seorang manusia dalam suratkhabar. Alangkah seronoknya menjadi dia. Kerjaya dia sungguh mudah, cepat sahaja dia berada sebaris dengan CEO tersohor di Malaysia. People say, never give up!! Yes I wont! I'll trying and pushing myself work harder.

D_Y_H
Will put more effort to settle all the mess that I've created

I'm too SAD

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Saat ini ada tubir yang malu nak keluar & hati yang dah menangis. xpastixpasti I've nothing to say, let me keep inside myself. Hidayah be brave, insyaAllah ada rezeki lagi. Am I too bad? I feel want to cry, rasa sia-sia selama ini. I have to put more effort. PLS DAYAH PLS!! I'm too upset being myself today.

D_Y_H
I should do something

Friday, February 19, 2010

No mood

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Went back to work starting Wed although on holiday its running smooth at 1st place but towards end, Friday, I feel like to SCREAMING tensiontension ahh serabutnya kepala.

Again its will make me crazy. What am I suppose to do. I only have 48 hours more. The meeting will be held by 24. OMG, although its suppose to be FINAL! I hate this!! Really!!! There is loaded of work I've in hand now. I'm suppose to finished the company' profile but I haven't touch yet. I suppose to read chapter 2 & 3 but I haven't do read it. I've to complete all the review before Monday!!? OMG that really I don't know where should I flex my time to do it. Ya Allah kalaulah ada sepasang lagi kaki & tangan. Teruknya budak ni meminta-minta berlebih tapi nak laksanakan tugas bersungut-sungut. Mana nak datang ikhlas dalam setiap perbuatan.

D_Y_H
I hope I can handle all the mess quicklypenat

Wednesday, February 17, 2010

Mentally & physically

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I'm tired mentally & physically!! Tomorrow will be more headache. I hope I can handle everything in order.

D_Y_H
Wanna read some note & do some quick listing for tomorrow test check

DONT

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Cuti panjangkan. I just found out something and would like to share with all of you;

Don’t find love, let love find you. That’s why it’s called falling in love, because you don’t force yourself to fall, you just fall.

It breaks your heart to see the one you love is happy with someone else, but it’s more painful to know that the one you love is unhappy with you.

To the world you may be just one person, but to one person you may be the world

How you find it?

D_Y_H
Its hard to find true friend but it easy to find strangers

Monday, February 15, 2010

Ovarian Cyst

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Apa habaq semua, harapnya semua berada dalam keadaan sihat sejahtera dan yang tak berapa nak sihat jangan lupa berehat & makan ubat. Beberapa bulan lepas Dayah ada membuat pembedahan, ia telah mengubah Dayah internally.

Kelmarin merupakan follow up ketiga bersama Dr. Ras, semua cyst yang ada tempoh hari sudah pun di removed. Tapi semasa pemeriksaan kedua, semasa Dr. Ras buat Ultrasound ada nampak cyst about 5cm rasanya. Agak besar. Panik juga Dayah waktu tu, terus terang selepas tu berkecamuk semua perasaan. Tidak mahu lagi merasa sakit seperti sebelumnya. Sakit yang datang secara mengejut dan terlalu sakit.

Kali ini Dayah nak kongsi, apa yang di katakan Ovarian Cyst. Some of the people memang tak sedar tentang kehadiran Cyst ini. Macam Dayah, memang tidak pernah tahu ada cyst yang dah lama membesar bersama Dayah dan pembesarannya telah menyebab ovari Dayah twisted. Tiub pun berpintal2 sesama sendiri. Sebab itu sakit yang melampau di rasai. Cyst ini adalah fluid-filled sacs.

Ini contoh Cyst yang di panggil Follicular Cyst

Ini pula Cyst yang dah banyak terbentuk dan size dia mungkin lebih besar dari Ovari & lihat pada tiub ia telah berpintal. Mungkin ini yang berlaku pada Dayah tempoh hari. Mengikut Dr. Ras memang ovari kiri Dayah dah berpintal bersama-sama cyst. Tidak boleh diselamatkan lagi. Sepanjang berada di hospital sebelum pembedahan, cuma ubat tahan sakit sahaja boleh membantu selain tido.


Lihat betapa besarnya Cyst di atas, lebih besar dari Ovari. Macam mana nak tahu kita ada Cyst ni? Symptom2 might be rare between individu. Ada yang ada sysptom dan ada yang tidak ada langsung. Kadang-kadang ada yang rasa pain dekat lower abdominal.

Cara nak ubati penyakit ini adalah dengan pembuangan cyst (surgery), itu bagi yang serius case macam yang berlaku pada Dayah tempoh hari. Selepas itu dari semasa ke semasa follow-up dengan doktor adalah perlu bagi memastikan tidak ada atau size Cyst tidak membesar dan merbahayakan diri. Ada kaedah traditional yang boleh di praktikkan bagi mengecilkan Cyst. Size dia akan membesar disebabkan oleh our monthly period. Seorang sahabat Dayah berada nun jauh di Sabah, khabarkan dia juga turut mempunyai Cyst. Tapi dia tidak sakit, mengesan melalui pemeriksaan biasa. Doktor advise her to remove it tapi dia minta tangguh.

Doktor memberi dia ubat perancang. Walau hakikat dia tak berkawin lagi. Tujuannya untuk memberhentikan period. Tujuannya untuk monitor size Cyst dan dalam masa yang sama, dia berjumpa dengan seorang ustaz. Dan telah dinasihatkan, mengurangkan pengambilan nasi dan makan cuma sayuran hijau. Dia juga perlu minum rebusan air akar (sejenis sayur, bayam tak silap Dayah kena check balik dgn kawan tu). Alhamdulillah 3 bulan macam tu dia amalkan Cyst pun mengecut. Dayah tahu ubat ini selepas 2 bulan operation. Kepada sesiapa yang telah mengetahui telah wujud cyst dalam abdomen badan, maka bolehlah mencubanya.

D_Y_H
Sedikit ilmu untuk di kongsi bersama

Thursday, February 11, 2010

Gong Xi Fa Cai

Assalammualaikum & Salam Sejahtera,



GONG XI FA CAI, Xin Nian Kuei Le!! sengihnampakgigi

Those in long holidays, enjoy your holiday & please extra careful on the road.

D_Y_H
While waiting respond from client.. awatlah lamanya depa nak reply ni rindu

Wednesday, February 10, 2010

Tommorrow

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

La ni pukui berapa? sengihnampakgigi la ni dah pukui 9.43pm. Berhenti seketika dari berfikir. Esok Dayah ada meeting dengan IT Director of One of the biggest Wholesale company. Pernah bercakap dengan dia before, very soft spoken and nice to talk with. But this time around, we will taking about IT audit, peace yeahh I have to creak my head lagi.

It is a lots of term and condition for me to understand. But as usual work is work, I have to follow the guide that have and I made *hahahaha* suppose my manager kena follow, but she seem don't want to go. So go go Dayah.

See IT Audit Maps ni bersirat birat. Mau pening sepuluh malam. hahahaha. Tak la sampai mcm tu, suka taw Dayah ni imagine bukan-bukan. La ni, for your info most of the company sangat2 memerlukan orang yang pakar dalam IT audit. If you have an experience in this auditing, memang demand tinggi di pasaran.

Basically this is what I'm going to do. I have prepare the listing and audit program. Patutnya kena bawa jr, tapi nak buat next week, macam mana? Semua pun cuti the whole week, Dayah sajo yang degil tak mau cuti, tak mau.. tak mau pun ada la 6 hari juga accumulate cuti termasuk sehari cuti PAKSAAN! Huhh layan je la, nak masuk keje pun tak kasi. Dayah rela cuti untuk exam, dari cuti yang kena paksa tak taw nak buat apa.

Ini paling comel rindu "copy" and "paste" cute je kan. Tiba-tiba teringin nak ada baby. Wahh berangan tinggi melangit, boleh? jelir terfikir juga untuk mengambil anak angkat, tapi bila memikir kekurangan diri. Baik tok sah. Tak pasal2, buat dosa dan terbiar pulak budak tu. Tapi mereka sungguh comelkan, siap ada "copy" and "paste"surprised

D_Y_H
To update lagi listing & read basic2 requirement yang ada & current best practice by most of Malaysian companies sembah

Rating

Assalammualikum wbt & Salam Sejahtera,

Tu dia.. sengihnampakgigi masa awai2 dulu tak sampai seribu lebih pun. Ratus pun payah. Tu tahun lepas la. Alhamdulillah. Naik sikit. Nuffnag sahaja tak naik2. Konpius gak. Biar je la kan. Janji Dayah suka berblogging. Dayah try google guna nhidayahthm result dia 1,050.

Dayah uga try GOOGLE and search for "Never ending story by dayah" and the result is much more higher, 4,620. Goods peace, InsyaAllah I'll try my best to write more interesting story. Either about me myself *ehh ada ke nak taw.. kakakaka*, current issues in accounting world, ethics, Islam, business, fashion, food and etc. Blog cacamerba ya.. hahahaha. Layan je la kan.


Kadang-kadang kita tak perlu di sogok dengan cerita celebiriti sepanjang masa. Naik muak jugakan dan kita lebih insist nak tahu cerita kawan-kawan kita walau dia bukan terkenal tapi cukup kita rasa rapat dan ingin selalu tahu tentang mereka. Kadang-kadang berdiam kawan-kawan itu buat kita risau. Itu jugalah yang Dayah alami, apabila ada kawan-kawab blog yang tak update blog. Life is about sharing, agree?

D_Y_H
Nak update tentang CNY & our officemate wedding picture tak boleh upload geram pulak. HP je mahal tapi hampehmarah

Monday, February 8, 2010

Susahnya hati

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

So happen I just read new entry wrote by my friend. Ya Allah mendidihnya hati. Rasa nak tampar2 orang yang berkata sedemikian. "Ya Allah moga kau bukalah hati-hati mereka supaya mengenaliMU dan kekasihMu ya Allah"

Isu penggunaan nama Allah bukan setakat di alam nyata di alam maya lagi ligat. MasyaAllah. Kalau sampai cara mereka mentafsir sampai boleh mengata-ngata sampai memaki-maki adakah itu baik? Kenapa perlu sampai begitu. Sampai isu 1Malaysia turut dibawa dalam soal ini. Agama tidak boleh disamakan dengan 1Malaysia. Itu konsep yang dimahu dijayakan oleh sebuah negara bukan agama. Agama dan Negara adalah perkara yang berbeza. Agama adalah kepercayaan dan pegangan. God bukan ke jika di terjemahkan kedalam bahasa melayu adalah Tuhan?

"Ya Allah, Ya Rabb aku hambaMu yang hina, berilah petunjuk buat diriku, ahli keluargaku, sahabat-sahabatku & guru2ku. Jauhkan kami dari azab nerakaMu ya Allah, tempatkan kami di SyurgaMu dan jauhkan kami daripada perkara-perkara yang menyesatkan lagi melalaikan"

D_Y_H
Sangat2 Marah. Ya Allah terasa dunia ini tak lama lagi. Mcm2 petanda depan mata, gusarnya hati. Sakitnya hati.

Sunday, February 7, 2010

Shoes VS Books

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I end up buy three books instead of shoes!! tepuktangan
Buku-buku sedia ada pun masih banyak tak sentuh rindu
Bila agaknya Dayah ada masa nak bacakan.
Buku yang di sentuh sekarang cuma P1 & P2 itu saja.

Segala novel & bahan bacaan lain2 tersadai dah hampir dalam ruang to be read.
Berderet elok je mama susunkan sengihnampakgigi
Thank you mama, kalau harap Dayah hampeh la buku2 dok dalam plastik bersusun atas meja jelir hahahaha. Mama mmg tak boleh tengok sepah sana sepah sini. Mulut dengan tangan dia yang laju. Dayah memang suka buat gunung atas meja. Dengan buku P1 & P2 yang banyak tu belum masuk file2 note, dengan laptop, modem. Semua letak dekat situ, hehehehe. Dok pikiaq bila nak habis baca. Ada novel yang di beli sejak Dec'09 belum disentuh pun. Haihhh masa sangat cemburukan Dayah. Nak menulis? Hampeh dah lama gila tak sambung2. Dah lama gile Dayah menulis, sampai Yayang pun dah perli, along dah lama dah long dari Yang form 1 tak siap-siap lagi! hahahahaha... mcm2 rintangan. Akhirnya Dayah pun tak bersemangat nak menulis. Cukuplah dengan menyibuk dekat ofis orang, buat management pint point sana sini. Sudah cukup buat hidup Dayah haru biru sekarang ni.

Ni bangun awal lagi, ada kerja ofis nak buat tapi I've no mood nak buka laptop and even nak ngadap pun rasa nak sepak2 diri laju2. Haihhh la "M" bila hang mai jai aq mmg malas tahap dewa.

D_Y_H
Kalaulah Dayah ada kunci ofis, la ni nak masuk ofis!

Saturday, February 6, 2010

CG

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

CG or Corporate Governance. Does anyone know how important it is? I know some of my readers is a business owner to various type of business. I'm quite sure you must familiar with this term or "pernah dgrlah, tapi kat mana ek" sengihnampakgigi

Does CG relate to our life? For me YES! Why let me define it first, so then you can get some clear view of what I am talking about. CG is a set of relationship between an entity's director, shareholders and other stakeholders. It provides the structure through which the objectives of the entity are set and determine the means of achieving those objective and monitoring performance. In simple words, it is a system created to an organisation to be directed and controlled to serve the goal to it shareholder and other stakeholders.

So does its appear it is related to our life? We also have set some objective in our life right? You have dream? So in order to make your dream or objective come true, then you must has set some procedures or in simple word strategies to make it real.

But in the business there are concept to applied in order to make your CG success. What is the concepts?

1-Honesty/probity - not simply telling the truth but also being guilty of issuing misleading statement, how it relate to our life? Should we being honest?

2- Accountability - the emphasis of the directors' accountability to shareholders. Our life? Who is director? We serve who?

3- Independence - strong emphasis on the appointment of independent non-executive director who are free of conflict of interest and are thus able to monit0r effectively the entity's and executive director's activities. Who review us? Does anyone can tell u the truth about you? If someone close to you, their might tend to not disclose some of your bad habit or etc

4- Responsibility - Entity director acknowledge their responsibilities to the stakeholders and will take whatever correction action is necessary in order to keep the entity focussed. Did you being resposnsible to yourself? Family? Friends? Community? World as whole? If not, did you make any effort to make sure it won't be happen in future?

5- Judgement - the skill with which management make decisions which will improve the wealth or prosperity of the organisation. We did decision in our life right? We had given a choice either to say YES or NO. So we did some judgmental argument before any decision we made.

6- Reputation - built by director, often as a result of their ability to comply with other CG concepts. What you understand by reputation? Should we had a good and maintain our reputation especially among our family members, friends, colleagues, community and in the nation or world as whole? Ok, at least among people around you. You should have a good reputation.

7- Integrity - straightforward dealing, honesty, and balance. We should have cross, check and balance in our live. In work for an example, when you boss is not there will you do your work? Or looking at the clock and going back early or chit chatting and playing game? Is this wrong?

8- Fairness - taking into account the interest, right and view of everyone who has a legitimate interest in the entity. We should be fair to other people, eg you as employee. Has 2 bosses which one is handsome and the other one just nice, when both of them give you task. Which one would you do 1st? Say, you have intention to the handsome guy.fikir

9- Transparency / openness - involves full disclosure of material matters which could influence the decision of stakeholders. Are you transparent? Say to your mom/dad or your husband/wife? Did you tell the truth?

D_Y_H
What cross you mind now? to have good CG?

Friday, February 5, 2010

Menolak

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dayah baru sahaja meeting with my boss. Menolak perlawaan CNY company dinner. Atas sebab utama adalah ia di buat di restaurant cina dan merupakan restaurant yang menyediakan makanan tidak halal.

But our bosses kata akan cater Halal food for us. Dah hampir seminggu Dayah nak cakap dengan dia tentang benda ini, baru petang ini berkesempatan. Saya tidak selesa. Apatah lagi mahu masuk dan makan di sana. Banyak faktor yang membuat Dayah fikir patut tolak perlawaan mereka, although dia akan sediakan halal food. Adakah tindakan saya salah?

My bos siap kata in "my religious what you eat yang you have to look, yang masuk ke dalam badan" as long as you not eating eat is ok. Same goes to us right. Correct me if i'm wrong yer. Saya berfikiran;
1-Restaurant itu tidak halal dan saya akan masuk dan duduk bersama mereka.
2-Pandangan mata orang yang akan jadi bahan fitnah. Walau niat kita bukan seperti di fikir mereka. Bukan Dayah menyempitkan pemikiran. Tetapi prevention itu lebih baik dari cure.
3-Ragu-ragu, bila dah ragu2 ia akan jadi haramkan.
4- Saya duduk dekat Malaysia, berapa banyak restoran Halal yang ada.

Saya terpaku seketika untuk jawab soalan bos saya, "how about if you came to my house?" trap question betul. Ya Allah dugaan betul. Apa jawapan korang agaknya kan? Agak-agak apa yang anda lakukan?

D_Y_H
Kadang-kadang Allah uji kita dengan perkara mudah

Asleep

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Kalau ada bantal waktu, selamat dah sampai lala land.
Sangat2 mengantuk. Risau malam ni tak stadi.
Lunch sempat renew lesen, terus buat sampai 5 tahun.
Senang. Ini tak setiap munculnya bulan 2 tiap tahun terhegeh-hegeh Dayah pi pejabat pos.
La ni tak payah 2015 karang baru renew. Haa.. mudahkan Dayah.
Masa tu agak-agak Dayah mcm manakan? garupale rindu

D_Y_H
Rasa nak tidoq & tengkok sgt painful.

To be continue

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dkt skrin lappie jam pukul 2.36am, 5hb-February-2010! Dan Dayah masih di office ngantuksigh
Sgt2 penat, sepanjang minggu balik lewat.
Kerja yang nak di buat today finish.
Tengah tunggu Kakak Lai Fun siapkan report dia before we say bye2 and masuk semula ke ofis jam 9pagi karang.

Perghhhh ngantok! Ni rasanya balik mmg terus pengsan. Buruk perangaikan.
Ok la, nak menaip pun x larat dah.
See u after fews hours ya.. from now .. i should sleep as she do!

D_Y_H
Bateri pun kena charge taw

Thursday, February 4, 2010

Sleepy

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Waktu ini hanya satu dalam kepala, ngantukngantukngantuk


Uishhh besawnya mulut! Tutup! Tutup! Tutup! Masuk lalat kaang laura!! hehehe mengantok gler tapi kerja tak sudah2 lagi. Seperti mengantuknya baby ni, baby besar ni pun tahu erti mengantuk. Taw tadi Dayah caw awal2. Minggu ini tidak pernahnya balik awal. Semalam dekat pukul 2pagi. Hari?? Tinggal tanda tanya ajalah.

D_Y_H
I want to have a good bathing after this