Saya budak baru belajar - Kek Main-Main -

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Saya budak baru belajar, formal class langsung tak ada. Idea main hentam je labu. Resipi main campur je labu. hahaha.. nasib baik tak jadi buah labu! kahkahkahkah. 

Tahu apa yang saya labukan? 
Ni Dayah nak habaq ni. Ini mungkin hobi baru saya. Daya buat cup cakes .. weehuuuu.. tapi kali ini berlainan sedikit kerana saya turut buat cakes. Yer saya buat. Dulu tunjuk ajalah dekat kedai senang. La ni. Asal dengar ada majlis sikit terus tangan tu gatal je nak buat. Padahal tak pun buat. Ayo!! 

Baru-baru ini, kami sekeluarga telah membuat open house. Nak penghujung raya barulah berkesempatan. Itu pun busynya!! Penat! Pagi sampai tengah hari, Abah dah booked Dayah pi gubah bunga meja pengantin *ini pun saya baru lagi!* Kualiti kena jaga. Betul! Dalam masa yang sama BUDGET kena tengok jangan burst cost sudah! Siapa nak tanggung??? Orang la ni, kalau nak order makan Dayah notice:-

1-Nak yang murah
2-Nak yang cantik
3-Nak nampak gah 
4-Nak yang grand
5-Cakap nala punya lebaq mulut2.. sampai herot mulut2.. tapi... 
6- Tapi *bang harga kuranglah lagi!!* PENDEK KATA DUIT TAK DA - Kenapa perlu membazirkan, bila kita cadang tak mahu. Mahu juga walau macam mana pun. Sikap segelintar orang. Lepas majlis pening dengan hutang. Siapa susah? Fikir2kan.

Dayah tak pernah deal direct dengan client. Selalunya Abahlah, bila lintas nak masuk rumah boleh dengaq la depa dok pung pang pung pang. Walaubagaimana pun, sebagai peniaga tentulah kepuasan pelangan di beri keutamaan. Tapi kalau budget sikit nak macam standard 5 bintang, pengsan oh! *eh dah melalut.. kekekee..*

Ni Dayah nak tunjuk bagi Cup Cakes budget saya..*kehkehkeh* bukan perli na.. saya budget mana yang patut. Kata pun baru belajaq, hang p buat mahal2, kena tak sedap. Tanah yang telan? Duit melayang, perut lapaq pastu hangpa terkapaq, ayoo.. lagi parah. baik buat yang budget tak seberapa. Untuk sekadar cubaan. 

Dayah namakan hobi baru ini sebagai Kek Main-main ^____^ heeeeee



Ini namanya Pound Orange Kek.. for me.. x berapa nak orange.. tapi depa kata ok je.. apa2lah labu. hehehe.. saya akan cuba lagi. no more use all purpose flour.. will use cake flour..

Comotkan? hahahaha.. x pandai lagi.. plus.. chef tiah yang tolong ratakan icing tu.. kalau tidak lagi horrible.. kekekeke



Ini RED VALVET.. rasanya mcm pelik2 sikit.. mungkin saya guna Buttermilk orang sederhana *wahahaha.. ada2 je la ko ni Dayah* pakai apa pun sederhana.. high ke.. kalau pandai semuanya pun sodapkan? heeeeee ^___^
Saya akan cuba lagi.. kali ni nk try buttermilk yang lebih sedap... ada suggestion x?




Hohoho.. ini cup cakes comel saya.. comel x? hehehe.. I loike.. letak sesudu sahaja sepatutnya 1 1/2 sudu baru penuh cup. Ok.. lepas ni saya dah taw.. hahahaha.. saiz cup ni saya tak igt la pulak..  nak bagi cup itu nampak penuh terpaksalah Dayah penuhkan dengan icing.. kahkahkah.. lawak-lawak.. kali ni for icing Dayah cuma gunakan butter, icing sugar + sedikit air suam. Nisbahnya 2:1, Icing:Butter *tapi ada kata manis... so  nak kurangkan manis I guess kena lebihkan sikit butter kan?*


And this cup cakes yang sizenya lebih besar dari di atas. it turn nice dalam cup. Guna hiasan ROSES.. comel je nampak. 
Rasanya size ni was ok. First bake.. napa ntah bekas cup tu ngada-ngada nak terbuka sendiri.. ada tangan ke dalam ozen tu?? *hahaha imaginasi terlampau =P*

Ohhh.. I like this... 2 bake.. bahan yg samalah.. its turn good. Dah tak terbuka sendiri cup itu. Yeahhh... tangan jahat sudah jadi baik =P

Ohh ini Chocolate Chip Cake. Nak buat blueberry cup cake sekali masa tak mengizinkan daaaa...

Saya akan rajinkan diri lagi...
Nak try buat kek yang besar2, with design pelik2 boleh? *apalah tu Dayah oii.. hehehe* 
D_Y_H
Sudah kembali semula ke pejabat, padat sungguh office kami.. renovation in progress semua orang pun kena pack in one level. Sekarang ni, siapa sampai dulu dia punya tempat.. kekekeke.. Ahboss mmg tak ada tempatlah.. dia duduk di cafe sahaja.. selesai kerjanya dia naik and say bye2.. ohh mudahnya jadi bos.

2 comments:

Cik Cip Puding said...

Waaahhh ini ke kek yang dayah bake hari tu.. hehehe.. cam best.. rugi nye tak dapat rasa..

Dayah said...

Salam Azrul,
hehe.. a'a inilah kek yang di bake tempoh hari. InsyaAllah nanti ada masa kita jumpa Dayah buatkan ek.. ^__^