Rindu U! Rindu UNI! RINDU UMS!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Pagi-pagi lagi Dayah dah received call from buddy kat KK, si Aderis. Amboi riuh dia pagi-pagi, kami dok chit chat pasai our reunion this coming few week. Haihh tak sabar sungguh. Teringin nak jadi student dalam erti kata full time. hahahaha. La ni part time, tapi journeynya sangat-sangat berbeza. Belajaq!! Haih pemalas piang!! Tok sah cakap. Buku dok depan mata, jeling je beb! Adoilah, parah! Korang macam mana? Ada tips? Susah sungguh ohh, mood study sentiasa kena cantas. Tapi bila mai stress dia, hang tok sah cakap, Dayah study woooo!!

Bila rindu kampus, belek-belek balik la gambaq lama. Time muda remaja. Hahaha. La ni pun muda lagi ^^______^^

Layan picture la na... banyak sangat. Sampai ada yang terambil gambaq. Nak lagi, kawan-kawan kaki bergambaq. Dayah bila mood nak bergambaq tu mai. Laju la. Kalau tak hang panggil la seribu kali pun, haram tak join punya.. hehehehe

With my lovely roomate during my 1st and 2nd year at UMS. Best sangat satu rumah dengan depa ni. Satu kepala. Nak masak semua telan. Hehehehe. Dengan Cik June, Dayah banyak belajar. Dia selalu kejutkan subuh. Tq, Cik Junne. Dia rajin kemas rumah. Everyday without fail, teratur je rumah kami. Dia sapu dia mop. Dayah memang dari dulu hobi cuci tandas agaknya. Dari zaman matriks, siap kena panggil "INDAH WATER" ambik ko. Happening duduk ngan kakak2 ni. Yerp semuanya tua dari Dayah.. ^^____^^ feeling adik you. Kak Jen & Shalu kuat gler stadi!! Superb punya rajin. Shalu result memang power nak mati DL sokmo. Dah la ambik Math! Yloong superb cute & ceria selalu. Creatif tu and our debater taw.

Haaaa.. jangan tak taw! Dayah dulu aktif juga futsal! Dulu la... la ni.. hampesss... x main dah.. bila nak main pun taw la. Syokk ohhhh... lari berdesup-desup kejar bola... hehehe.. badan je besaq lagu tong.. tapi boleh lari lagi... la ni?? hahahaha.. kalau letak anjing kat belakang pun rasa tak boleh lari berdesup kot.. hahahaha

Aktiviti bersama kawan-kawan.. campur-campur ni. Ada aktiviti makan2 after our project successful!! Yeahh, satu kepuasan. I always do makan-makan to all team member bila kita orang habis satu-satu project. Baru team member rasa di hargaikan. Pandai2lah kami, adjust budget yang ada. Make sure ada balance 200-300 ratus. Cukup untuk makan2 buat committee yang dah berhempas pulas jayakan project. Ada masa Dayah keluar gak ngan budak-budak rumah, cuci mata. Kecoh satu kedai kalau kami terjah... merempit di jalanan tok sah cakap.. ada sekali tu kes nak stadi punya pasal .. jam dah dekat pukul 12.00mlm.. our campur after 11 mlm mana boleh masuk and keluar dah.. Dayah dengan si Uma.. keluar pujuk pak guard .. tugas pujuk pak guard of course la Dayah yang kena... apa tak nya pak guard cam muka.. selalu after meeting mesti budak2 ni ajak minum dulu.. sebab tu mudah.. hehehe.. tapi jujur punya pasal.. pakcik bagi ba kami keluar sekejap, mau cari gula. Endah dapat kami stadi kalau tak ada gula... hahahaha pakcik tu tercengang. Kesian punya pasal dia redha je la. hehehe.. tq pakcik guard.

Ini project masa 2nd year. Kena jadi pengarah dinner. Awal-awal lagi dengan menggunakan kebijaksanaan.. hahaha.. Saya letak diri saya sebagai timb. sudah. hehehe.. biar lelaki yang jadi pengarah. Tradition night tu! Macam-macam gaya ada. Bagai-bagai fesyen dari pelbagai kaum di gayakan. Hangpa ingat Accountant Student tak reti bergaya?? Hahaha.. sekali.. tengok... cun cun ohhh..

This one 2nd year juga going to 3rd year. Project uni. to Australia. Best! Pengalaman berharga. Exchange idea. Kalaulah dapat belajar kat sana kan? hehehehe.. insyaAllah, ada rezeki nak buat master kat sana. InsyaAllah.

See... makan-makan je kita orang ni. Memang kerje student, MAKAN.. MAKAN... MAKAN... nak umpan datang aktiviti time tu kenalah bagi MAKAN + DAPAT DUDUK KOLEJ next sem sure penuh dewan. Susahnya nak buat aktiviti dulu.

Aktiviti di office, apa lagi buat surat to release money from our tabung pelajar la. hohoho.. banyak mana sangat duit tabung yang ada and Dayah dapat gelaran apa taw "Bendahari Kedekut" hahahaha. Pantang meeting bab duit, Dayah je la yang bersuara. hahahaha. Nasiblah korangkan, yang penting semua project dapat peruntukan kan. Kalau ada kawan-kawan yang geram dengan Dayah dulu, Ampun dan maaf di pinta ya. Saya pun kena marah gak, apa asyik bagi duit je ni!! hahahaha.. di beri kena marah tak bagi pun kena marah! ini baru peringat pelajar.. belum peringkat negara? Ambik ko, macam mana menteri tak pening kepala. hahahaha.. and Dayah dapat joint beberapa aktiviti peringkat kebangsaan juga. Berharga pengalaman tu. Banyak kepala dan banyak ragam.

With all rakan seperjuangan yang sibuk bahagikan masa between kampus/national aktiviti & study. Huissshh tak senang owhhh.. Nak lagi nak maintain pointer 3 above! Nak 3.5 mmg pengsan tapi ada yang berjaya.. Dayah berjaya maintaian CGPA 3 above je la.. Almhamdulillah. Kalau meeting sahaja ... makaaihhh sampai jam 4 pagi. Buat awal tak boleh ada kelas.. so start lambar... habis pun lambat.. Gilerkan! Manis dan masam semua ada. Mana masalah pelajar, mana masalah kemudahan, mana masalah kewangan, mana masalah nak buat kertas kerja. Huhuhu.. syok syok syok.. Pastu dapat dekat dengan our timb. naib canselor satu negeri .. kedah mari ohhh.. kena sakat sokmo la.. Sat sat dia panggil Dayah itu ini.. kebetulan baru Dr. called sebentar tadi.. mula teragak juga nak angkat.. siap terharu Dayah simpan no dia.. hahaha.. lawak la prof ni

My final project with accums "Jejak Ilmu ke Laluan Sutera" memang banyak ilmu kami kutip. Dapat pergi dengan all my best buddies. Almhamdulillah. Tak taw bila lagi berkesempatan bercuti bersama. Bukan mudah, 2 dah jadi bini orang, sorang lagi bakal menyusul tahun depan, sorang lagi terus hidup dengan kerjayanya .. hahahaha..

and our last dinner. Before end of life as student, banyak dinner kena pi. Yang wajib haruslah accounting dinner. Dan paling bermakna, dinner for school bila di jemput untuk hadir dan dapat pengiktirafan dari school and I still remember my dean cakap masa dia bagi anugerah, "You deserved this award, Dayah" Terharu sungguh doktor. Rasa menang OSCAR.. hahahaha..

Macam-macam liku-liku hidup dapat Dayah kutip sepanjang empat tahun bergelar pelajar di Universiti Malaysia Sabah. Dari year 2003 to 2007. Datang berdua je dengan Cik ili. Balik pun berdua je. Mama & Abah cuma datang masa graduation sahaja. Nasib mai.. hehehehe..

I can't wait for my reunion... KK i'm coming!! I'm Coming!! Yeahh.... tengah blurr sebenarnya. Manalah nak pergi ek? Lama tu. 5 hari. Belum rancang apa2 lagi except for reunion day la. For sure dah ada. KK tu insyaAllah tak lupa jalan lagi, almaklumlah dulu minah rempit berjaya di KK, hahahaha. Jalan mana, lorong mana je tak di redah sampai ke Kota Belud Dayah bawa motor jangan tak taw. 3 jam ohhh! Sampai si Uma, tak leh duduk betul la di buatnya. Merempit punya pasal. Hahahaha.. pengalaman.. pengalaman...

D_Y_H
Nak book apartment awal2 senang. tengah dok usha apartment mana nak terjah.. selalu dok hotel .. dulu dok asrama la kan.. hehehehe..

3 comments:

Klieo Lee said...

I rindu jugak!!!!!!!!!!!!! Aku dah boleh 'safely' masuk blog u dah. Warning tu dah takde. So what was the problem?

almutarjimah said...

Jadi sekarang dayah study lagi ke?

Dayah said...

Ylong,

Problemnya banner "Gengblogger" rasanya their blog being hacked kot. Kesian dia orang. Dayah dah removed banner tu.

Salam Almutarjimah,

hehehehe.. belajar lagi self-study. Tak pi kelas buat ACCA now. Susah nak catch time between kelas and kerja. Almaklumlah kerja banyak outstation buat banyak kelas tercicir. So rugi. huhuhuhu