Loss and found

Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

I loss my data on Saturday! Emo terus. Nak marah tak berguna. Si tukang kedai kata "The best way you have to re-format your disk!"

"Apa!" Oh tidak mungkin! Data-data dalam itu terlalu bernilai harganya. Tidak boleh di bayar dengan wang ringgit!. Termenung seketika. Kalau dah tak boleh nak buat macam mana? kan?

Sekali, tengok window, something happen. Macam sort-sort. Terus si tukang kedai kata "kejap yer kak"

"berapa lama?" Dayah dah tunggu 2 jam lebih kot! Dah malas nak menunggu. Mama dah bising-bising. Haru betul. In 30 min, dia come back. Tunjuk apa yang patut, window dah ok. Dia kata memang tak bolehlah kak, akak nak format tak?

D -"oh, tak format lagi yer?"

STK -"belum"

D - "kalau tak format tak jadi apa-apa kan?"

STK -"tak la, dia invisible kak"

D - "memang tak ada cara lain ya"

STK - "tak kak, dah kena virus"

D - "mmmm"

D - "tak apalah, jangan sentuh apa2.. saya cuba fikirkan sendirilah"

Bawa balik, laptop yang dia dah format. Laptop Dayah dah kembali normal cuma data saya loss. "unreadable" itulah mesej yang keluar. Terus Dayah mesej tanya my friend, dia boleh tolong tak. Dok sat dia mesej, "boleh" siap kena tegur kenapa tak bagi dia je formatkan. Hahaha.. manalah aq taw beb, adik ko boleh buatkan.

Then, yesterday Dayah bawalah lappie tu jumpa tuan yang pakar. Dari jam 8 lebih ke 11 lebih baru selesai, pewwwwhhh teror la! Terus boleh senyum dengan lebarnya. Hehehehe.

"Suka la tu, barulah muka tu senyum sikit" hahahaha. Siapa tak muram beb. Berapa tahun data-data itu di simpan. Kalaulah hilang, maknanya 2nd time I loss it! Serik! Kena berjaga-jaga. and will sentiasa buat back up lepas ni. Sanggup tu beli external hard disk baru.

and Dayah tanya dengan tuan pakar tu, sebab virus ke dia jadi macam tu. Know what, he said NO! Hah! Ishh berasap je rasa. Katanya lagi, maybe during formatting tu dia ter"click" something yang buat hard disk jadi macam tu. Ohhh... barulah taw. So carefully yer kawan-kawan. Dayah juga kena tegur dengan seorang Sales Man dekat lowyat, katanya jangan suka-suka hati tinggalkan lappie dekat kedai. Nanti dia orang tukar apa2 compartment manalah kita taw. Biar kita presence kat sana, puas hati.

D_Y_H
Not big company je kena ada Business Recovery Planning, we as individual also should has it in place.. muahahaha.. so people before jadi macam Dayah, precaution and preventing itu penting... ensure your Internet Security in enable and ensure your data been backed up!

2 comments:

mummynana said...

huwaaa... kalu akak da nagis abis2.. teladan nih dik.. sbb abg tggal lappy kat org tu fomet.. tp skang takde pe maslaah mngkin dier iklas keje kan.. huhu thanks... ;)

Dayah said...

Salam Kak,

tahan menangis kak!
huhuhu.. mungkin sbb ada in sting.. data tu boleh recover.. huhuhu.. nasib baik recover.. alhamdulillah..

Dayah pun lepas ni akan lebih berhati2.. yer kak.. kerja kena ikhlas.. kalau dah tak ada keikhlasan.. jawabnya kena caw dah.. hahahaha..