Its makan time! I enjoy every food I eat. n you??

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Makan! Makan! Makan! Cerita ini telah berlangsung lamanya. Beberapa minggu yang lalu. Al-kisahnya Dayah telah mengangkut officemate makan durian. Hehehe. Sudah bertahun lamanya Dayah tak makan durian. Atas sebab tak mahu bawak balik rumah, iyerlah mama & abah memang dah lama tak makan ohhh. Sekali tahun ini, semua orang gila kembali makan durian. Sampai penatlah marah Abah. Dia tu bukan boleh makan durian, tapi degilnya!

Nak marah, bapak! Nak pukul! Hang gila!!!! hahahaha.. Dak aihh gurau na.. tulis sahaja. Tak pasal-pasal besok hangpa baca surat habaq muka depan sekali "Seorang blogger pukul bapa gara-gara sebiji durian" wakakakakaaka.. ayoyo.. berangan lebih... hihihi..

Pernah satu malam tu, elok parking kasut kerja elok2 dalam almari *hari tu.. hahaha.. hari lain mama yang simpan =P* sekali nampak sebungkus palstik oren penuh derian! Terus membebel, buka peti ais.

"Siapa punya kerja beli durian ni!!!!" *jgn cuba bayangkan saya macam minah murai tercabut ekoq na.. haip!*

"Hang lorat pasai apa?" abah tiba2 muncul.

"ni siapa beli durian ni??"

"mak hang la kot" eceh, mama ke? Sejak bila?

"besok abah pesan kat mama beli buang mai satu kontena parking elok depan rumah, pastu Abah makan sampai muntah!"

"Dah tau tak boleh makan durian... bla.. bla.. bla.. bla.." ambik ko.. Cik Dayah mulut murai tercabut ekoq dah membebel.

"Hang marah aku la ni" kantoi! hahaha.. Abah yang beli la tu. Bukan nak marah esok dia p jadi lagi doktor sendiri cucuk insulin suka tok moyang dia. Dos doktor bagi tak ikut. Haishhh, abahku.. abahku. Hebat! Tu yang sampai Hypo tempoh hari. Ish seram. Lepas pada tu kurang sikit aktiviti durian beliau. Hehehehe. Tapi sat je.. seminggu lepas tu dia buat stok baik punya. Pack baik2 boh dalam peti ais! Ish abah.. abah.. bulan posa ni .. nasib dia tak buat dah. Kalau dak ada lagi minah murai tercabut ekoq mulakan kerja. hahahaha..

Here we go.. tara.. inilah geng2 office yang Dayah angkut. Hehehehe.. paling depan n comel itu Kakak Lai Fun, ehh baik mula dari kanan lebih afdal.. hihihihi.. paling kanan dan comel itu adalah Ms. Goh atau nama sedapnya Swee Teng, amoi cantik and kurus itu pula Ice, masa mula2 dengar nama dia ingat dia main2 siap Dayah kata... "haa! IceCream" ekekekee.. tergelak orang ofis, hehehee.. ohh yang comel seperti di perkenalkan.. Kakak Lai Fun.. sangat concern.. love u la che che.. sebelahnya pula sahabat baik sehidup semati Kak Lai Fun adalah Agnes.. kakak ini memang kerja dia tak reti internet. Kat ofis kerja je dia, mana layan fb. fb ni semua. Katanya tak reti, fuhh untung bos. hehehe.. Dan paling hujung sebelah kiri adalah Kakak Lida, sweetkan.. kakak ini pembuat kerja pantas. Hebat ohhh, dah qualified accountant .. jeles ohh.. tak pe kak... akak kan lagi tua.. hahahaha =P .. jangan marah kak nanti berkedut.. hehehe..

Ohh ... DURIAN! Bulan posa ni tak ada pula selera nak makan durian. Hari2 kalau boleh nak sup sahaja. Tapikan tadi Dayah baca dalam WANITA, sup adalah makanan merbahaya kerana mengandungi kandungan GARAM YANG TINGGI! OMG! Kena avoid ni! Habis tu?? Nantilah Dayah cari menu sesuai, sebab Dayah notice setiap kali makan nasi .. I'm sure all body akan gatal2.. konpius.. dah macam monyet kena kutu.. tergaru-garu.. cek badan tak dak pun merah2.. haishhh.. adakah ini petanda saya akan kurus... wakaakakakaakaka.. silalah gelak.. jangan sampai jatuh kerusi sudah =P

Kak Lida sempat ohhh bermesej dgn tut tut tut.. "sedap ohh durian ni!" jeles orang sana.. hahahaha..

Inilah "ABG DURIAN" hah! Abg... hahahaha.. nak bodek murah punya pasal kan.. sekali.. dia charge RM5 sorang terus. PAKCIK MANGGIS TU 5kG! hahahahaha.. ambik ko.. terus tukar .. murah wooo.. RM10 je 5Kg.. tapi Pakcik tu baikk, dia kasi kita orang 6kg sepuluh hinggit! OMG! Borong beb! Seorang ambik sepoloh hinggit.

Pakcik tu kata kita orang slow! Adoyai.. pakcik kita orang ni perempuan melayu terakhir! Kenalah jaga ketatasusilaan kan.. Karang makan laju2 .. gelojoh la pula. Kenalah sopan dan kunyah sehingga lumat.. hahahaha.. adakah durian perlu di kunyah lumat dayah oiii!! hahahaha.. layan!! =P

Hang pa tengok mulut masing-masing.. menikmati ohhhhh! Heaven!

Kakak Comel yang excited makan manggis! Nak taw tak manggis sejuk dari peti ais sangat2X sedap! Tak caya.. beli n keep inside fridge.. lepas tu buka.. ohh gebunya! Not watery sangat.. kecualilah dalam mulut =P

Ohh hooo.. manggis everybody.. sambil di hidangkan dengan bunyian air terjun .. ia sungguh seronok.. damai dan tenang sahaja..

Nanti kalau rajin, Dayah nak terjah lagilah tempat ni. Angah hantu durian, kalau ajak dia mesti dia nak nak nak punya. Hari tu try musang king! Perghhh terasa sengal lelangit. Strongnya! Tapikan Dayah suka sungguh durian hutan! SeDAP ohh... yang macam rambutan tu.. kecik2.. durinya lebih panjang2.. Kalau buka satu maybe dalam 1-2 ulas je dapat.. tapi sedap giler!

D_Y_H
Ohh... kebusyan melampau.. sejak2 kebelakangan ini .. mana nak field work.. mana nak review file.. mana nak siapkan report.. mana nak siapkan WP.. huhuhu.. dugaan... dengan Admin work.. Mujur lepas dah satu meeting. Fuh lega! & paling best AC sangat2 setuju dengan recommendation saya although partner kata dia tak confident! Yea yea! Tak sia-sia. Alhamdulillah. Tapikan, AC tadi selamba je hidang aiyaq! Haishh tak hormat orang berpuasa langsung. Tahulah majority bukan Islam. Apakah salahnya, menghormati sikit. Corporate world memang macam tu agaknya. Mentang2lah BOD islam dia sorang je. Apa2 lah.. esok hari baru ... ehh terpanjang pulak bebel kali ni.. hahahaha.. almaklumlah.. lama tak menconteng kat sini.. ada orang tunggu tak Dayah menulis? wakakakaakaka perasan la mu ni Dayah =P

4 comments:

Cik Cip Puding said...

tak panaih ka badan makan durian?? mcm banyak jee? mesti bau sampai ke sekolah cina sana..

Dayah said...

Salam Azrul,
hahahahaha... x aihhh.. x baw pun ^__~
Banyak sgt tu x la..
But not bad la..
Tu la .. ajaib x panas ..
Lepas pekena durian kami hentam seafood.. ekekeke.. mantap gler malam tu...

Shafika Syuhada Rosli said...

so sweet !
*bukan pecinta durian . (><,)

Dayah said...

Salam pikah,

ehehehe,, suka2. je Dayah ni =P
Sweet ek.. ekekeke.. makan durian tak sweet dik.. hahahahaa..