Issue - Poligami .. keperluan @ kehendak?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Tajuk nampak gempak! Tak ada kaitan antara hidup orang sekeliling saya ya. Cuma recent comment from Auntie Betty, teremolah pulak yer Auntie.. kekekeke... hasil dari entri Dayah beberapa hari yang lalu, TechCentral - Wife discovers hubby's second wedding on Facebook

Meh kita baca komen Auntie Betty,

1 comments:

Kak Ungku Betty said...

Dayah...Aunty Bad ni bukanlah nak go against poligami...malangnya berapa kerat aje yang berpoligami mengikut Rasulullah? Berapa kerat aje yang betul2 adil? Majoriti kahwin dgn anak dara, cantik, muda dll kriteria yang mengikut nafsu semata2.

Ramai anak2 yang terbiar yang tidak dapat kasih sayang dan rumahtangga yang porak peranda pasal poligami...sebab? tidak mengikut sunnah yang sebenarnya. Adakah mereka selidik dengan siapa Rasulullah berkahwin dan sebab apa?

Yang berpoligami atas sebab2 yang dibolehkan...it's OK. Tapi lelaki ni bila dah mula ada duit lebih sikit dah mulalah nak menggatal (I like your statement Auntie, ramai sebegini. It's happen Dayah pernah jumpa lelaki macam ini. MasyaAllah.). Mereka sanggup ketepikan perasaan isteri dan anak2 demi mengejar cinta dan rasa mereka boleh adil, zahir & batin. Aunty tak pandang suami yang tidak mempunyai perasaan dan berhati perut ni. Sorry to say lah. Kebanyakkan poligami yang berlaku di depan mata aunty adalah 'plastik' semata-mata (Yes, memang plastik sangat!). Alamak emosilah pulak...sorry Dayah.

Dayah juga bersetuju dengan pandangan Auntie, iaitu:-

1. Malangnya berapa kerat aje yang berpoligami mengikut Rasulullah? Ramai yang tak ikut dah, yang wajib tinggal yang sunat di dahulukan.

2. Berapa kerat aje yang betul2 adil? Susah ni, bukan mudah nak berlaku adil, kalaulah kuasa di beri kepada wanita. Hari-hari berlaku penceraian. Bukan kondem, tapi fikir-fikirkan. Wanita lebih emosional.. hehehehe.. opss.. betul tak akak? hahaha..kerana itu Lelaki di jadikan sebagai KHALIFAH (PEMIMPIN) dan kejadian wanita itu saling melengkapi kejadian lelaki (betulkan Dayah andai salah ya ^__^)

3. Majoriti kahwin dgn anak dara, cantik, muda dll kriteria yang mengikut nafsu semata2 Sokong 100%! Nak yang cantik! Kalau boleh figure body pun specific! Owhh gila sungguh! Pantang nampak perempuan lalu, mata juling terus!

4. Anak2 yang terbiar yang tidak dapat kasih sayang dan rumahtangga yang porak peranda pasal poligami. Kasihan anak-anak, jangan kata yang ada masalah poligami yang bermasalah gila kerja + cari duit untuk hidup mewah pun yer jugak! *ohh nasib Dayah tak kawin lagi! Kalau tak malang sungguh.. hahaha tapi kan bukan untuk hidup mewah ... bos tak naik pun gaji.. sob sob.. keje cari ilmu supaya dapat jadi acct berilmu*

Ada siapa-siapa nak menambah? Hehehe.. Yes I'm not married yet. But this issue, bukan tidak boleh di bincangkan dan haruslah kawan-kawan kat luar sana berhati-hati. It's a lot happen, nowadays.

Mengaku bujang you! Lepas kawin, Abang sebenarnya dah kawin anak 4! Hah! Masa tu, mak tolong pun tak guna! Masa nak kawin tergedik-gedik tak dengar kata. Opss emolah pulak.

D_Y_H
Islam itu cantik, kalau betul mahu berpoligami ikutlah sunnah nabi. Jangan pandai cakap tapi di sertakan perbuatan.

3 comments:

mummynana said...

true! kalau akal pjg sejengkal.. jgn laut nk diduga.. nti yg kejar tak dpt yg kendong ciciran.. slalu la gtu adoiyai! akai letak kat lutut kots?? sian kat yg 1st.. 2nd... 3rd kalu der... adoyai.. pls la.. be adil be saksama kalu berpoligami yek... mmmm emo japs!

Dayah said...

Salam Kak Nana,

Taw x pa.. guna akal..
Saya tak berapa kesian kat bini.. wakakaka..
Kesian kat anak-anak yang nak membesar kak..
emaknya dah besaq.. boleh fikir..
anak2 kecil masih mentah nak atur hala tuju hidup kak.. depa lebih kesian.. mak pak nak kawin pandai lepas tu. kesian anak2.. ehh emo pulak.. kekekeke..

ery said...

Isu poligami bukan isu baru. Cuma peredaran masa membuatkan kita semakin bijak membuat keputusan. Antara kehendak dan keperluan? Kedua² adalah bukan. Perkahwinan adalah sunat. Poligami juga sunat. Yg wajib berpandukan kepada Allah serta Al-quran dan hadis. Allah lebih bijak mengatur kehidupan makhluknya berbanding makhluknya sendiri.

WAllahualam