Pernah tak kita sedar? Ehh baca kita kena taw

Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

Dayah pun tak pernah sedar, kekekeke!
Ok serious talk. About Malaysian Statistik, TERIMA KASIH Maxis kerana memberi saya mesej kesedaran yang berbunyi "Kerajaan M'sia sdg melaksanakan Banci Penduduk & Perumahan: 6 Julai - 22Ogos 2010. Kerjasama anda amat diperlukan.www.statistics.gov.my (hotline 1800887828)" *ambik ko copy & paste seketul2..=P*

From Population Clock, ini antara menarik untuk dikongsikan (Berdasarkan based on data from the 2000 Population and Housing Census carried out on 5 July 2000)
  • one birth for every 58 seconds *waaahhhhhh.. hebat! skrg?? setiap hari pun ramai gler yang timang anak.. belum nenek timang cucu 2-3 sehari dak??*

  • one death for every 4 minutes and 36 seconds *bersedialah korang.. ajal tak kira masa weiii.. Dayah pun!! ohhh takut! SELAMAT BERAMAL ^__^*

  • one gain on net migration (International) for every 5 minutes and 15 seconds *ohh ramai ohhh.. kalau mcm tu!! La ni lagi bersepah2 kot! Rasa terasing di negara sendiri lol*

  • overall increase in population, one person for every 56 seconds *bagus.. bagus.. la ni.. melambak-melambak developer dok bangun rumah sana sini tapi!!! Awat mahal sangat rumah la ni! Mau tercekik nak beli! Berfikir beratus kali nak ke tidak??*
Dan untuk pengetahuan korang juga, world population reached 6 billion on 21 June 1999.

Fakta lagi!

JANGKAAN HAYAT MENGIKUT KUMPULAN ETNIK DAN JANTINA, 1966 - 2005, MALAYSIA

1966
  1. Jumlah (Purata) - Lelaki = 63.1 ; Perempuan = 66.0
  2. Bumiputera - Lelaki = 61.3 ; Perempuan = 62.5
  3. Cina - Lelaki = 66.2 ; Perempuan = 72.2
  4. India - Lelaki = 62.5 ; Perempuan = 61.9
  5. Lain2 - Lelaki = nil ; Perempuan = nil

2005
  1. Jumlah (Purata) - Lelaki = 71.5 ; Perempuan = 76.2
  2. Bumiputera - Lelaki = 70.4 ; Perempuan = 74.8
  3. Cina - Lelaki = 73.6 ; Perempuan = 78.8
  4. India - Lelaki = 67.4 ; Perempuan = 75.4
  5. Lain2 - Lelaki =76.6 ; Perempuan = 77.5
Oh, jangka hayat kaum Cina lebih panjang berbanding kaum-kaum lain di Malaysia *true pun, observation peribadi* to Kakak YLOONG, TIP.. TIP.. TIP supaya HIDUP SIHAT *I know you mmg SIHAT muahahaha =P hahaha.. me to =P* berdasarkan statistik juga menunjukkan peningkatan jangka hayat dari tahun 1966 to 2005.


D_Y_H
Ok dah! Tu je nak share ngan korang semua.. kita kena jadi warga Malaysia yang serba mengetahuikan.. ohhh kalau nak taw lebih lanjut silalah ke web site Department Statistik of Malaysia

4 comments:

Klieo Lee said...

Tu hah! aku nie SEMAKIN sihat ko tau! takpe, takpe...kita sama2 usaha yek! :p

Dayah said...

Muahahaha..
Tu la.. moh kita usaha lebih2.. Fighting! ^__^ moga-moga kita makin kecik.. muhahaha bila la tu??

Org minta tips la.. kekeke
ask your mommy,

**Bila Comel Jadi Comot** said...

juga dalam poses kecikkan apa yg patut kecik..besar apa yg patut besar

Dayah said...

Salam Cik Comel,

muehehehe.. lawak lah... "besar apa yg patut besar" hahahaha..

Selamat membesarkan dan mengecilkan yer ^___^