Si Adam @ Si Jantan yang menjadi pilihan hati ^__^

Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera,

Kalau korang nak pilih si Jantan atau si Adam? Errkk... apa beza si Jantan dan Si Adam? Dayah agak-agak lah kan, aku nak si Adam! Sebabnya?

"Nama pun sweet cam baik .. orangnya mestilah hensem"

Ehhh.. ehh.. aku nak Si Jantan! Kenapa ek?

"mestilah.. nama pun dah gagah perkasa"


Amboi senyum sengih nampak gigi, eh kantoi ada cili hijau kat celah gigi.... hahahaha. Hehehe, saja bagi hangpa semua sejuk-sejuk. Heeee ^__^ Peace.. peace no war ^___^

Siapa pun namanya, tidak sedap ke *eh boleh rasa ek..erkk -Innocent Q", hebat ke, manis ke *ehh kalau makanan ada rasa mcm madu x*, lawo ke, buruk ke, alim ke, bijaksana ke, kau laksan bulan kah *eh tiba2.. hehehe* nama pun lelaki, adam ke jantan ke mereka tetap kaum yang lain dari seorang wanita atau hawa atau betina *uikk ganas tu!* Hangpa suka hat mana satu?

Antara list-list sifat Adam yang menjadi pilihan si Hawa adalah berikut (random pick up):

1) Cerdik - mestilah kamu diberi kelebihan 9 akal dari wanita yang cuma satu. Persoalan: Kenapa lebih ramai wanita di Institusi Pengajian Tinggi sekarang ek, hangpa kaum Adam pi mana?

2) Memimpin - mestilah takkan pencuri masuk rumah, aku pulak nak selamatkan diakan?! Apakah? *awk pinjam ayat ^^__^^*. Persoalan: Awat ada sang lelaki yang mahu jadi perempuan? Apa perempuan ada dia pun nak ada? Cukup-cukuplah ramai wanita dalam dunia ni, ada dah masuk frasa "andartu" dah gara-gara lelaki hilang didunia!

3) Bertanggungjawab - mestilah karang terbalik pula bini dok kerja pung pang pung pang yang lakinya sedap habiskan duit bershopping, alasan "I kan baru kena buang kerja.. tlg la I yang". Persoalan: Kenapa tak buat simpanan yer? Tabung Ayam pun tak ada jua! Tapi! kereta nak, BMW *2nd hand pun tak pa*.. motor, nak Kawasaki!

PERGHH .. HANDSOME GILE MOTO NI!! Hitam itu menawan ^__^

4) Gentleman - mestilah .. ini tidak kamu menonong jalan ke depan bini dok la kejar-kejar anak yang berderet-deret tak pun si Hawa sibuk membeli barang-barang dapur kamu sibuk membaca akhbar di kedai mamak Persoalan: Kenapa Suami bila minta tlg banyak alasan? tapi, boyfriend ... lautan api pun I sanggup redah!

5) Ilmu Akhirat - mestilah .. kamu kan ketua keluarga, tanpa pegangan agama yang kuat ibarat rumah yang tak punya tiang. Akan runtuh apabila di pukul angin. Persoalan: Kenapa ek sekarang makin banyak kes PENCERAIAN? Statistik pun naik dari tahun ke tahun. Adakah kerana kurangnya ilmu kekeluargaan. Perubahan hormon kah? Perubahan teknologi kah? Terlalu mengikut emosi kah?

Cukuplah lima di senarai pendekkan. Dayah pasti quality-quality di atas yang di perlukan untuk menjadi seorang Adam itu "suami". Mungkin ramai tidak setuju, tidak apa ini cuma random pick up. Setiap individu punya tanggapan masing-masing ^^___^^

Apa pandangan kalian?

D_Y_H
Buat yang bernama "Adam" mahupun "Jantan" sila jangan perasan.. hahaha.. tidak ada kaitan dengan individu2 tertentu pun sekadar sharing. Apa orang kata tu, sharing is caring kan ^___^

0 comments: