Kasih Ibu sampai ke Syurga

Assalammualikum wbt & Salam Sejahtera,

Hi guys.. how r you? Hope everybody was fine. Me too, just loaded with work & now tak sure whether we can finished work before flying off back tomorrow. Seriously banyak! Dah stay up dah stayback! Tapi masih banyak. Those pending & still on going things in my hand. OMG! & I just realize that I have to go outstation back once I come back. Will be arrive on 11.30pm 28/6 and tommorrow will be leaving to JB on 3pm.. ohhh no! Then when should I packed up my things?????

GLER X! I did myself now I have to take this burden la kan! Padanlah dgn muka sendiri. TIRED ohhh. One week outstaion work, will be working again on weekend. Yes, dapat extra leave. Yes kumpul cuti banyak2 lepas tu tak taw bila nak guna.. hahahahahaaha.

Actually Dayah nak share some story and might need your opinion. This is happen to someone close to me. I think he would be ok, to share with all of you. If you were ever in his situation kindly please give some advice. Oyot along paste your story here .. ohh you can her Zul. Here we go,
Assalamualaikum,
Hari ni zul nak tulis tentang diri zul .. nak perbaiki la ni .... Zul nak Tnya kepada semua yang bace kisah ni la kan!! apakah yang akan dilakukan apabila ibu kita sendiri tidak melayan kita/ tidak bercakap dengan kita???

kat sini zul nak kongsikan sikit masalah zul dengan semua pembaca blog ni ...Dalm 3 minggu yang lepas zul balik ke rumah dari sekolah tak silap zul dalam pukul 2.00 petang macam tu la .. maklum lah benda ni jadi sebelum cuti ... kalo dah kata sebelum cuti mesti la ada peperiksaan kan .. mid year exam right ...

So lepas balik dari sekolah zul just relax kejap kan dengan ibu zul kat ruang tamu kedua kat umah zul ... then zul cakap kat ibu " ibu periksa kali ni AGAK susah ,,... then zul amik zul amik tuala kat dalam bilik zul, zul terus mandi...


lepas zul siap mandi zul kuar dari pintu bilik air terus ibu zul cakap " ko ni md. zulhelmy memang tak menyenangkan idup aku " dengan tidak semena mena zul tercengang disitu dengan ayat ayat ibu zul yang baru sahaja dilontorkan ke muka zul.

selalu nya zul menjawab kalo macam tu ... tapi kali ni zul diam tak menjawab sampai la ke ari ni .... zul tertanya dalam diri zul apekah salah zul.. sampai ibu jadi macam tu .... zul pun rungsing memikirkannya ....


selepas sehari kejadian tu, ibu zul cakap sekali lagi " ko basuh baju ko sendiri , ko nak makan ape ko makan la ... aku malas nak layan ko lagi ....' lepas tu dia cakp la ' ko jangan buat aku menyampah sampai aku benci ko ." zul memang rasa bersalah ... tapi zul tidak menjawab ape yang diatakan oleh ibu zul tu ......


so bermula dari start cuti n sampai la ke hari ni, apabila zul nak basoh baju zul basoh sendiri sidai baju pon sendiri. n zul rasa sunyi sangat.. kalo macam hari sekolah zul makan kat luar coz kalo zul makan kat umah ibu dia masak makanan yang dia suka makan n yang zul tak suka makan ...... zul try masok mulut guarentee muntah ...

so SUNYI LA HIDUP KU TANPA NYA ....
tolong lah zul .. macam mana nak buat kalo dalam keadaan macam ni ....
sincerely ,
muhamad zulhelmy bin hj azmi...
Ok ..that the story. Hermm.. me?? I will slowly talk to her & maybe buy for her something that she prefer or else tunggu dia reda. Sampai mana marah seorang Ibukan. Am I right?? Walau macam mana pun you still the only child yang dia ada. Mulut je dia cakap macam tu tapi hati tak pun. TRUST ME. MOM always nak gertak anak dia, padahal saja bikin kita rasa bersalah, for me Ibu nak perhatian lebih and she expecting something good from you. Try you best in exam. Prove it that you also can. Don't you ever look down. CHIAYOKKKKKK!!! Minta tolong Ayah talk to her pun boleh. Don't be sad k. Nothing else seorang ibu harap from her son selain nak tgk anak dia berjaya and hidup seperti layaknya seorang manusia.


Perhap, you might else well dedicate this song to her??? ermm.. ok kot..


Ibu tu sayang kamu!

Buruk mana pun.. comel mana pun.. berat mana pun.. anak dia! 9 bulan or less dia kendong sana kendong sini!

Ingat ibu sayang kamu! Ingat tu OYOT! Don't be -ve thinker!! FAHAM x? *mula bertukar jadi singa yang garang!! =P*

Kawan-kawan, apa agaknya kalian akan buat if you were in this situation? Auntie2? Hope you can help also? Yerlah, as Mommy maybe this thing pernah berlakukan. What is actually you need from your son/daughter.

D_Y_H
Oyot along x leh tulis panjang2 just a short membebel. InsyaAllah, Ibu will be fine. Marah dia tak lama tu. Kejap lagi ok la tu. Don't play hard but work smart to success, K.

5 comments:

Marina Monroe said...

Communicate with her. The first word u utter is to seek for forgiveness. Then u can ask her why is she ignoring you. May be Zul is the one who always ignored her, never kiss her, never thank her. Mothers normally would want to be appreciated too. May be Zul's mum would want Zul to be independent.
Mum would always wants the best for her children.

Dayah said...

Salam Auntie...

Yah I think the same things also..
Communication itu penting.. do talk to her..

Uncle Lee said...

Hi, nice blog and enjoyed the pics here. Very creative.
You have a nice day and keep a song in your heart, Lee.

Dayah said...

Hi Uncle Lee,

TQ for Visiting me.
I copied the picture on the net, then I'll be creative hahahahaha..
U also can uncle..

Yah I'll kept it closely into my heart.. anywhere thanks again

ieda said...

salam perkenalan..
most probably zul dah banyak kali buat ibu kecil hati..secara sedar @ tidak.dia mengharap kejayaan anaknya.bila zul cakap mcm tu as if zul kata takkan dapat good marks dlm exam.ibu mestilah frust.
what to do?
mcm auntie marina cakap...minta maaf dulu..ibu diam takpe..kita yg bercakap.selalu2lah tolong ibu buat kerja kat rumah.tapi pelajaran jgn ambil mudah.do the best.nak pegi sekolah cium tgn ibu.balik sekolah bg salam pd ibu.lepas makan cakap terimakasih sb ibu tlg masak.nampak ibu letih..offer diri utk tolong apa2 yg patut.jgn tunggu ibu suruh baru nak buat.nak keluar ke mana2 minta izin dulu.kalau ibu tak bagi,jangan keluar...walaupun dia marah,hatinya runsing.ingatlah...syurga di bawah tapak kaki ibu.senangkan hati ibu insyaAllah hidup selamat dunia & akhirat.