Menstrual Stress pernah alaminya?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Stress
Stresss
Stressss
hehehehe.. Dayah bukan stress yer. Kali ini nak bercerita tentang "menstrual stress" kenapa Dayah tiba nak story tentang benda ni??

Pernah hadapi perkara-perkara di atas? Pernah tak? Dayah selalu hadapinya selepas being operated. Mula-mula menghadapinya sangat2 menganggu yer. Tak suka. Sebelum ni relax je. Sekarang rasa hangin satu badan. Hai la bedah ko ni menganggu hidup aq betul la!! Memang horrible plus terrible. Dayah tahu namanya "Menstrual stress" pun sebab Dr. Ras. Hari ni follow up ke-4 dgn doctor. Alhamdulillah, doktor scan perut tadi. Its clear. Syukur tak terkata, tapi kena follow up lagi. Mana taw dia sembunyi ke kan.

hehehehe.. betul ni! Awas la para lelaki. Jangan cuba berbuat sesuatu yang bikin tsunami. Hehehe. ihikhik *gelak sopan* dek kerana keadaan sakit, emosi juga turut terganggu. Makanya berhati-hatilah dalam setiap perbuatan & cakap-cakap anda. Jangan bikin dia panas!



Beware ppl! jelir

Ada orang kata perkara ini berlaku cuma seketika. Selepas berkahwin ia tidak lagi berlaku. Dayah tak percayalah. Mengikut pembacaan ia tetap berlaku kerana ia melibatkan hormon. Ganguan emosi ketika menses. Yer tak? Dayah unsure. Maybe kakak2 kat luar sana lebih mengetahuinya.

Oh ya. Tadi masa menunggu Dr. Ras ada seorang kakak ni. Tapi lebih sesuai panggil Aunty kot. Dah 43 usianya. Preggy 9 month. Tengah tunggu hari. Dia tanya saya,

A: Dah berapa bulan dik?
Eh dia ckap ngan sapa, toleh belakang senyum kat Aunty tu
D: Sya tak ngandung kak
Masa ni tak taw umur dia berapa! Hentam je la.. kasi can.. look youngkan.
D: Sya datang follow up
Dgr bunyi mcm follow up pregnancy je kan.. hahahaha.. sbnrnya medical fllw up
A: Ohh.. sakit apa dik?
Muka insist sangat nak tahu. Concern akak ni!!
D: Cyst
A: Operate dekat mana?
D: Dekat sini
A: Dekat mana?
D: Dekat sini kak
Ehh akak ni soalan sama! tgk muka dia sekali lagi! Ohh adus
D: Ovari .. hehehe
A: Akak pun. Buang tak
D: Ha.aa terpaksa dah twisted.
A: Akak dulu, pecah dik. Taw taw bledding. Tengah mengajar pulak tu.
Horornya dengar! Macam agaknya situasi kelas ketika itukan?? Jeng jeng jeng.. lupa nak tanya.
A: Akak buang sebelah kanan, ini ingat dah tak ada dah. Lepas 10 tahun ada lagi.
D: Anak ke berapa kak?
A: Ke-5, akak ingat dah tak ada dah. Yerlah tinggal sebelah
A: Lagipun akak dah 43
D: Dah tahu jantina?
A: Lelaki
Senyum lebar akak tu, sebelum ni semua gegurl
D: Bila due kak?
A: Next week, kaki dah bengkak ni.
Siap tunjuk kaki dia. Memang sangat membengkak. Ngeri tengok! Ohh takut.
A: Rezeki Allah, kuasa tuhan. Jangan risau la, kuasa Allah siapa yang tahu.
Ehh akk ni mcam taw2 je ihikhik malu I taw... aw.. kekekekeke..

Lepas tu terus sahaja my number naik. Tata akak, I nak meet doktor dulu. Lepas meet doktor lapang dada. Terbang semua resah. Clean beb clean! Tapi kejang kaki gua, kena menanti sampai kol 430 gara renew passport. Pulak tu tak taw yang opis dia dah pindah. Menapak makcik ni ke Hentian Kajang. Perghhh.. gambar pulak lupa ambik. Ic tak photostat. Yerlah main aci redah jo. Padan muka ko Dayah. Main hentam jo!

D_Y_H
Kesimpulannya saya penat ... ke sana ke mari.. sempat cek KWSP yg bekhidmat selama 2 tahun ini.. hehehe.. leh buat deposit rumah ni.. ado rumah cantik2 dak??

4 comments:

MrsSerih said...

salam dayah...kuatnya semangat..
saya pn ada cyst..belum buang lg...
sakit x buang? caner nk borak2 ngn dayah kot ym ngn dayah...nk tanya sumting la..

Dayah said...

Salam Mrs.Serih,

Saya add awk dlm YM list sya hehehe.. nanti kita story yer..

Marina Monroe said...

Salam Dayah, Emm...pedih2 mata aunty baca n3 dayah..kecik tulisan2 nyer..
Eh! bukanlah, aunty terlupa pakai glasses rupa nyer..
TQ dayah for yr advice in aunty's latest n3. TQ again

Dayah said...

Salam Aunty,
huhuhu.. dah berjaya membesarkan sedikit sizenya.. kekekeke..
Sorry la Aunty.. Dayah ni main letak je.. mesti ramai lagi yg sakit mata hehehe.. maafkan saya yer..
Dayah tulis apa terlintas di kepala je Aunty hehehehe.. take care Aunty ^__^