Share Ovarian Cyst - Jawapan untuk mengecilkan cyst

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Bersangkutan entri Dayah semalam tentang Ovarian Cyst IV yang muncul semula selepas di buang *terus Dayah.. terdiam seketika.. walau ia x berlaku to me.. but if ia ambil masa nak bangun semula.. lumrah hidupkan.. positif.. positif..positif.. that I always terapkan dalam minda heee ^_^*

Dayah pastekan Kak Ma nyer komen kat sini supaya ramai yang boleh baca, jom kita terjah apa Kak Ma amalkan untuk membantu mengecilkan cyst dia:

salam Adyan...hmmm..terkesan dengan panggilan dari dayah semalam...membawa saya kepada laman blog ni...Tq dayah..kerana panggil kma ke sini..ekekke...bah...meh nak kongsikan apa yg telah sy alami...mungkin dapat membantu Adyan sedikit sebanyak...sy sama penyakit dengan Dayah n jugak Adyan...ovarian cyst..mula2 dpt tau tu...masa bulan 7 tahun lepas..terperanjat sesangat...n rasa cam dunia dah berakhir..tp my family banyak bagi dorongan suruh berubat...so sy amik langkah jalani rawatan...doc suruh sy operate..sebab cyst sy masa tu..6.4cm..dikira besarlah..then dlm masa 2 minggu slepas d kesan tu..doc sarankan sy dibedah..n terus masuk wad...sy akur tp dlm ms yg sama family cadangkan supaya sy menjalani rawatan tradisional dgn seorang ustaz d KK.masa mula2 pergi tu..sy tak yakin sngt dgn rawatan tradisonal ni tp bila lihat sendiri dan tanya pada pesakit2 yg dtg berubat dengan ustaz tu..membuatkan sy tuk mencuba...

bila sampai giliran sy tuk berubat tu..satu je ustaz tu tanya saya...kalau dtg nak buat rawatan kat sini syarat dia kena pantang..kalau dtg berubat tp tak pantang...tak jd jugak..so sy kata sy sanggup..maka bermulalah rawatan saya..setiap hari masa 3 bln pertama rawatan..sy just dpt makan nasi putih, sayur sawi n jugak sayur peria je...tu pun buat bubur...(sblm tu sy dah mintak pospone sy nyer operation dr Dr tuk tempoh sebulan)

Adyan, ustaz tu pesan kat sy..kalau nak bagi sembuh penyakit ketumbuhan ni..kena jaga makan..n memang berhasil...saya turun 3kg masa dlm tempoh rawatan tu..sy hanya mkn sayur sawi, peria dan nasi je..setiap hari..tidak boleh makan benda berminyak..pedas..dan semuanya lah daging, ikan, ayam semuanya kena pantang...dlm tepoh rawatan tu jugak sy kena minum akar peria(ada di jual di kedai2 ubat cina, harganya cuma RM1 seikat..)sampai sekarang..peria dah jd mcm buah apple bagi sy..dah tak rasa pahit..malah semakin menggemarinya..kena buat jus cengkudu,,jus peria...semua yang pahit...dan bila tiba masa saya berjumpa dr pakar saya d Likas, dr diane yang merawat saya terkejut kerana cyst sy mengecil...so ms dia scan perut sy..dia mcm terkejut dan tidak percaya..sampaikan kena panggil sorang lg doc tuk buat scan..Alhamdulillah...cyst sy mengecil...dr 6.5cm sbelah kanan mengecil menjadi 4.4.cm dan sbelah kiri dr 5.4 menjadi 1.9cm Alhamdulillah..so sy tidak jd tuk operation...sampailah sekarang hampir setahun..sy masih lagi berpantang...jaga pemakanan..kerana melalui pemakananlah penyakit tu terhasil..alhamdulillah..sekarang..ustaz dah bagi say mkn ikan..ikan pun yg terpilih je..tidak berlemak...yg tidak gatal..cfood, daging dan ayam memang sy tak ambil langsung..daging merah terutamanya..memang mempercepatkan lg proses cyst tu..dlm tempoh rawatan dengan dr juga sy diberi pil hormon supaya tidak dtg bulan selama 2bln berturut2..dan mungki itu juga penyebab kpd cyst sy mengecil...alhamdulillah sampai sekarang sy tak perlu menjalani pembedahan...so bagi rakan2 yg senasib..mungkin pengalaman sy ni dpt membantu rkn2 diluar sana dlm menangani penyakit ni dr terus membesar...buat Adyan...tabahkan hati..insyaAllah..s.etiap penyakit ada ubatnya..kalau nak lebiih perkongsian...nanti kita saling berhubung..ok lah..maybe ini serba sedikit pengalaman sy tuk perkongsian buat rakan2 semua..salam hormat!
Sgt berterima kasih dgn Kak ma.. laju je dia reply.. hopefully helpful.. to Adyan tabahkan hati, insyaAllah awk akan ada rezeki.. usaha & tawakal = hasil ^__^

Dayah selalu igt ini "Allah uji hambanya mengikut kemampuan, sesungguhnya dia lebih mengetahui" to woman outhere.. precaution 1st than too late .. berpesan pada diri sendiri heehehehe ^_^

Tahun 2005, Dayah pernah ke Shanghai, represent co. utk tgk chiller before delivery. So sepanjang di sana, ada satu lawatan ke pusat perubatan cina. Ada seorang professor perempuan ini bagi penerangan tentang sistem tubuh dan penyakit dan bla bla bla.. till end dia datang dekat Dayah. I'm the only woman dalam team tu, yang lain engineer & my uncle. She said *dayah translate la yer ;P

"Awk ada masalah kalau nak mengandung nanti, susah nak dapat anak"

Terenjat hati waktu tu. Tapi Dayah selalu biar benda tu macam air lalu. Lupakan. Rupanya apa tabib prof tu kata ada maksud. Walaupun Dayah kesan Ovarian Cyst ni secara mengejut dan segalanya berlaku macam pintasan elektrik, cepat sangat, syukur last follow up doc kata IT'S CLEAN. Tapi possibility in future tetap ada. Makanya, insyaAllah Dayah pun nak follow diet Kak Ma.. kekekekeke.. *ehh mampu ke ni? hahahahaha kalau nampak makanan cair terus.. kekeke* WISH ME LUCK EVERYBODY! hahaha *Dayah rasa nak guling2 bukan leh caya Dayah ni pantang karang kena offer.. terus biji mata terbayang yang sedap2.. kekekeke*

D_Y_H
Tengah berusaha mengurangkan berat badan, banyak negatifnya dari positif .. YOGA baru buat 2 kali.. hahaha.. semangat sekejap.. haip.. Dayah nak buat lagi dan lagi lepas ni.. hehehe

P/s: bukan YOGA mantera2 ya.. YOGA yg mendepa-depa.. lurus kaki.. lurus tangan.. berdiri 90 degree ke 45 degree.. lepas tgn melunjur ke atas.. dan seterus-terusnya tu.. best ooo. tegang urat2 badang.. kekekeke.. JOM BUAT

Oh ya lupa, ada siapa-siapa nak tahu lebih lanjut rawatan traditional Kak Ma boleh berhubung dengan Kak Ma dekat facebook dia, NOORMA RAZALI

35 comments:

noorma said...

dayah! ekekkekek....bukan kena buat bubur je lah...alah..kma pun..kalau dah rasa tekak tak bleh nak telan bubur..kma buat nasi keras gak..then sawi ngan peria tu kam buat sup air..tambah la bawang skit..halia skit..bawang putih skit..n garam..dah1 tu je..hari2 makan yg tu..masa mula2 kena pantang tahun lepas tu kan..fuuhh..punyalah banyak cabaran..tp dah jd biasa lak..hari2 bawak bekal dtg opis..selalu kuar lunch ngan kwn..tp..bila dah tau ada sakit ni..kwn2 pun paham..n bagi dorongan ..so diaorang faham lah...

one more thing kan...lupa lak nak cakap...buah hanya leh mkn buah limau n belimbing ke...sayur2 yang sejuk lak..JGN sesekali nak makan...tp cubalah amalkan peria tu...minum 2kali sehari..pg n malam sblm tdo..kma sekarang ustz kata just minum belah mlm je...alhamdulillah...

seksa jugak tau nak telan jus peria..jus cengkudu..air bunga kantang..makan bawang putih bakar..hhmmm..tp tu semua adalah ubat...

bagi yg tinggal d Kota Kinabalu..saya cadangkan..pergilah berubat dengan USTAZ KU..dianyer tempat rawatan di Likas..ramai org..tp sy selalu pergi berubat lepas maghrib..lepas balik keja..lg mudah bg sy..pusat rawatan dia buka setiap hari..dr jam 2ptg sampai 10mlm kecuali hari minggu dibuka jam 11 pagi sampai 10 malam....

all the best dayah!ehhehehehhe...cayok!cayok!

MrsSerih said...

erk..kena mkn tu je ari2??? ayam bakar pn xleh ke??? senaman lak, ada senaman tertentu x?

Dayah said...

Salam Kak Gee,

Hehehe.. yer kak.. utk 3 bulan pertama itu sahaja elok di makan. Cubalah mana tahu mujarab.

Ayam bakar pun kak, kalau nak mkn jgn letak gravy. Sekadar kunyit & garam. Elakkan makanan pedas kak. Banyakkan ambil sayur hijau.

No oil at all!
No red meat at all!

huhuhuhu mcm susahkan.. tapi nak sihat kenalah sabar sikit kak.

^__^ have a try yer kak

Anonymous said...

Dearest,
kalau sudah 16cm boleh amalkan bubur + peria + sawi ke? :(

-Nad JB

Anonymous said...

salam.. sy pn dduga oleh ALLAH dgnpenyakit yg sma.. endometriosis dgn right ovarian cycts.. tp perawat tradisional yg merawat sy ckp xleh mkn ayam je, xdk pn dia xbg mkn daging atau seafood.. huhu..

Mrs Z said...

Sy juga di sahkan ada ovarian cyst sblah kanan 5cm... Skrg ni rs sakit nyucuk2 kat ari-arini...Sy nk cuba amalkan air rebusan periala... Mcmmana skrg dayah? After amalkan smua tu? Cyst dah ok ke?

Anonymous said...

Salam..sy pun mengalami cyst skrg nie berukuran 6cm lebih pd right ovary..sedih jugak setelah 11 bln bkahwin still blum dikurniakan chya mata.rupa2nya ada cyst pada ovary..doc suruh try makan pil hormon dulu..harap2 cyst mengecil..Doakan sy cepat sihat =(

Raihanah said...

Assalam
Blh cuba kaedah natural. Peria katak + GLA. Alhamdulillah berkesan. http://vitamincerdik.blogspot.com/2013/08/cyst-kecut-dengan-gla.html

mis purple. said...

Salam..sya bru tau yg cyst sya da 8cm..besar kan...dok ckp mst kna bedah...sya xnak kne bedah klu ble...ada apa cadangan utk sya x?..tlong ye...

mis purple. said...

Cyst sya da 8cm...dok ckp nak bedah...klu ble sya xnak kne bedah...tlg bg cadangan nak mkn produk ape?..binggung ni...tkut sgt..

lis said...

akum, nak tanya..alamat terkini ustaz ku apa ya...terima kasih...

Anonymous said...

Assalam,
Saya juga baru tahu, cyst saya sebesar 5cm, bila dpt tahu, hilang semangat saya..bila saya baca info diatas, ia memberi semangat kepada saya..start sekarang kene la saya berpantang dan mkn mkanan yang disyorkan..ade lagi ke perlu saya tahu pantang larangnya lagi?..dan terima kasih info diatas

Anonymous said...

sy bru aje usai kne bedah....hr ni genap 3mggu
yg kanan dah 13cm ++, yg kiri 7.5
sy plak jenis yg xambk thu dan lps operation, bru tehegeh2 nk ambk thu...maka hr ni bermula lah betol2 kne pantang... :)
*nk berkawan dgn kakak2 blogger sekalian plz..
fb: shahidah nur : syasyahid57@yahoo.com

Anonymous said...

Salam semua,
bila baca story pasal cyst teringat kat adik ipar yg ada cyst dah 7cm..tu pun dpt tau sewaktu medical check up nak sambung study. 3 kali medical check up tak lepas dan last doktor dpt kesan ada cyst yang dah besar 7cm.doktor advice suruh operate segera..kos operate rm8000 di hospital swasta. kalau pergi hospital kerajaan kos around rm500 tapi kena tunggu turn tak sure berapa bulan.Dalam pening2 tu dia pun nak cari rawatan alternatif.. sebab adik ipar kalau boleh taknak operate sebab takut dan kos tinggi ada la seorang kawan suggest ikhtiar ke seorang hamba Allah ni, rawatan dibuat secara jarak jauh je..setelah setuju dengan mahar rawatan..lalu rawatan dibuat..mula2 mcm tak yakin juga...tapi ialah kena la ikhtiar..rawatan dilakukan hamba Allah tu selama 7-14 hari berterusan..tanda pantang apa2 pun..kebetulan sebulan lepas tu ada appointment utk pemeriksaan lanjut..punya la terkejut adik ipar sebab cyst tu hilang..doktor pulak jadi pelik..so adik ipar pass her medical check up dan dpt lanjutkan pelajaran..manakala part hospital dia still kena check up dlm tempoh 6 bulan lagi sebab doktor tak puas hati mcm mana bleh tiba2 hilang..apapun semua itu kuasa Allah..yg penting kita ada kesungguhan utk ikhtiar..kalau nak cuba silakan email hamba Allah berkenaan dan tanyakan sendiri...ni email dia : akubukandukun@aol.com mudah2an serasi..

kelasi vios said...

askm....boleh say tahu,,, adik wak berubat cyst secara tradisional di mana?

Anonymous said...

Salam semua,
bila baca story pasal cyst teringat kat adik ipar yg ada cyst dah 7cm..tu pun dpt tau sewaktu medical check up nak sambung study. 3 kali medical check up tak lepas dan last doktor dpt kesan ada cyst yang dah besar 7cm.doktor advice suruh operate segera..kos operate rm8000 di hospital swasta. kalau pergi hospital kerajaan kos around rm500 tapi kena tunggu turn tak sure berapa bulan.Dalam pening2 tu dia pun nak cari rawatan alternatif.. sebab adik ipar kalau boleh taknak operate sebab takut dan kos tinggi ada la seorang kawan suggest ikhtiar ke seorang hamba Allah ni, rawatan dibuat secara jarak jauh je..setelah setuju dengan mahar rawatan..lalu rawatan dibuat..mula2 mcm tak yakin juga...tapi ialah kena la ikhtiar..rawatan dilakukan hamba Allah tu selama 7-14 hari berterusan..tanda pantang apa2 pun..kebetulan sebulan lepas tu ada appointment utk pemeriksaan lanjut..punya la terkejut adik ipar sebab cyst tu hilang..doktor pulak jadi pelik..so adik ipar pass her medical check up dan dpt lanjutkan pelajaran..manakala part hospital dia still kena check up dlm tempoh 6 bulan lagi sebab doktor tak puas hati mcm mana bleh tiba2 hilang..apapun semua itu kuasa Allah..yg penting kita ada kesungguhan utk ikhtiar..kalau nak cuba silakan email hamba Allah berkenaan dan tanyakan sendiri...ni email dia : akubukandukun@aol.com mudah2an serasi..

November 8, 2013 at 3:33 PM

umi adam faris said...

bahayanya cyst...

umi adam faris said...

salam...ade 1 cara lagi nak rawat cyst...

mail sy...
umiadamfaris@gmail.com

nanti sy bagitahu mcmne nak rawat.

Izan@is said...

Takutnya bila baca tentang cyst ni..minta dijauhkan..

kalau nak try supplement boleh contact izan 013-6783854 @email nurizanahmad@yahoo.com

anida mohamad said...

ingin kat mana perubatan tradisinal tg mengambil 7-14 tu..boleh hilang cyst..


Anonymous said...

sy pon ade cyst.ovari knn...n yg sedih..mkin mmbesar..bile bce entry ni..nk try akr peria lak..huhi

Fariza Faisol said...

sy dh 4 kli operate endometriosis smpai ovary kiri kn buang kn jangkitan kuman. Allah dugaan nya sy.sedih pikir mcm mn nasib bl kawin.smpai kn sy takut fikir nk kawin.tp ujian tuhan sy kn kuat.moga sy boleh istiqamah nk jga bdan sy.doa kn sy

Anonymous said...

Panas tak akar peria tu?

Dayang Siti Rohani Awang Pani said...

Saya dh 3 kali operate cyst...im ot nurse..huhuhu...last thn 2012...trauma bila nk kene scan...baru2 ni terscan sbb period terlebih hari...cyst...ada lg...down sikit bila tahu again ada cyst...bole tahu yg rawatan tradisional tu?..😢

Miss Lotus Elise said...

sama kes macam saya..now amalkan mkn peria jgk.

noorma said...

salam dayah...fuhhhhhhhhh..ramai yg pm kma tanya sal cara nak kecutkan cyst nih...huuuh...sampai ada yg ingat kma ni doc..bukannnnn.....sayahanyalah insan biasa..yg ada cyst..cuma sekarang...alhamdulillah...cyst sy dah tiada..syukur..tak perlu lg jumpa doctor o&g...hampir 2 tahun....sapa2 yg ada di sabah..boleh datang berubat dengan ustaz ku..dia tinggal di inanam laut..menggatal...tp kena berterusan lah berubat dengan dia...cumanya ada yg tanya camner sy boleh kecutkan cyst tu..maybe corak pemakanan sy kot...so far sekarang dah boleh makan semua benda..cuma ada lg yg sampai sekarang sy tak ambil ialah kekacang dan juga daging merah..yg itu sy memang tak ambil langsung..takut cyst tu datang balik...naya pulak..so harap maaf bg yg bertanya saya cara nak kecilkan cyst tu yea..apa yg saya buat adalah berdasarkan keyakinan saya bila saya berubat dengan ustaz ku..tolong jgn buat sendiri2 tanpa bertanya pada yg pakar...mcm contoh sy sebab sy berubat dengan ustaz ku dan sentiasa diselia oleh dia..selama 90 hari tp kalau dalam kes puan2 maybe lain...nasihat saya..kalau sekiranya cyst anda dah besar lebih dr 4cm sebaiknya anda ikutlah nasihat doc supaya melakukan pembedahan...takut nanti tertwist pulak lg susah..apapun sila rujuk pada yg pakar..jgn cuba mencari alternatif sendiri ya...mohon ampun pd semua..kalau nak sharing pengalaman boleh lah inbox sy saya...insyaAllah..mana yg boleh sy kongsi..sy akan kongsikan..tq dayah.......jdkan blog dayah ni medium...hihhih..salam dayah..tq

Fariza Faisol said...

dayang kita senasib.sy pon nurse.faham prasaan awk.bl stiap kli follow up takut sgt.moga kita sabar dgn ujian Allah.

Anonymous said...

Assalam,
Saya baru sj lepas operate pmbuangan cyst d kedua2 ovary bersaiz 16cm & 10cm pada bln Nov 2014.. After 3 mnths sy dtg blk utk nxt review, skali scan tiba2 ada lg cyst baru bersaiz 4cm.. Mmg time tu rasa down sangat, rasa nak nangis pun ada. Doc pun tekejut sbb dlm tmpoh 3ln after operation tu cyst tu boleh membesar begirtu cepat. Skg ni sy brpntang dari mngambil sebarang makanan berasaskan soya. Mencuba rawatan kampung. Dan terima kasih atas tips baru ni, so lepas kerja ni boleh la pergi pasar borong peria & sawi plak..

Anonymous said...

Assalammualaikum Kak ma..perkongsian y menrik..sy pn penghidap endo tahap 4..bulan 6 baru ne sy da bt operation..alhmdllh dua2 tiub x sumbat..cma rsau cyst akan dtg blk..ble x Kak ma g no tel ustaz y ubat akak 2

nurul janah said...

Klo org mngandung ade cyst...cmne plk pmakanannye ye?

Dayah said...

Jannah, Dayah tak sure kalau mengandung bagaimana pemakanannya.
Lebih baik Jannah refer pada doktor yang merawat.

Anonymous said...

Aaaa

Anonymous said...

Assalamualaikum n salam sejahtera..Sy bukannya ada mslh cyst..period sy ok n kejadian ni berlaku ketika umur sy 29 thn..tiba2 period sy pd bln tersebut x dtg mcm biasa.ingatkn pregnen tp bkn..period sy dtg 2 bln sekali pastu 3 bln sekali..n x dtg2 lgsung..try wat ujian hormon melalui drh..n sy sedih sgt2.. Hormon bdn sy dlm kategori pramonopouse..thn lps ukuran kedua2 ovari sy 2.74 cm..3 ari lps ovari belah kanan dh x nmpk n belah kiri 1.78 cm..saiz ovari normal ialah 3-5 cm..so sy sedih sgt..puas cr info berkaitan mslh sy ni tp x de..dktr pn terkejut sbb sy lah pesakit termuda yg jd begini..sahabat2 di sini boleh share pengalaman @ something utk panduan sy x? Tq

Lys said...

assalamualaikum..nk tnya mcm mne nak masak sayur sawi dan peria tu..buat bubur je ke??

Azlina_340 said...

Salam semua. Saya disahkn mmpunyai cyst dikiri dan kanan ovari sebesar 5cm dan 4cm. Gelap seluruh dunia dirasakn. Siang mlm mkn air mata mengenangkn anak2 yg masih kecil. Brmula dri hari itu saya dh mnjadi cik google. Saya google semua bnda pasal cyst. Trjumpa saya dgn blog dayah so saya menguatkn hati utk follow apa yg k.ma buat. Saya just makan nasi putih peria cicah budu n saya minum air rebusan akar peria dan daun ekor naga. Daun ni kawan chinese yg bagi. Saya juga amal jus durian belanda. Saya jgak ada brtanggas 2-3 kali dgn memasukan kunyit halia halba d.pandan d.ekor naga. Dri sudut ilmiah cyst or fibroid jgak brsangkutan dgn jin or iblis sbb tu bila dr operate ada rambut gigi n tulang. Dr pun blur x tau nk ckp punca dri mana. So saya amalkn membaca dan memasang doa hapus sel kanser dirahim saya setiap hari n saya amalkn air zam zam sebyak yg boleh. Baca ayat kursi sentisa smbil memegang rahim saya. Sbhyg hajat dan taubat hari2. Hari ni Allah telah menunjukan kekuasaanya. Saya bru pulang dri kpj mmbuat beberapa test utk mengesab cancer dan sr telah mengesahkn saya bebas dri sebarang cyst. Allahuakhbar. Saya x tahu nk ckp apa.lagi hanya syukur yg sgt2 . So saya brharap rakan2 diluar sana yg ada cyst jgn putus asa terus berusaha n mgkin boleh tiru mcm saya. Insyaallah dgn izin Allah semua penyakitbakan hilanh dri tubuh badan kita.

Anonymous said...

Salam...arini sy check doc...doc sahkan cyst sy sdh 8 cm mmbesar,sblom ni 5 cm...sy sedih sbb km dh kawen 5 thn,brusaha utk dptkn baby tp pnykit cyst ni plk hadir...ak redha dgn ktentuanNya...namun stlh bc blog n komen2 d ats.tmeksh ats pkongsian..sy nekad arini juga sy akn amalkan nasi sawi n peria tu...akar peria tu drebus kn?pstu dminum stp hari ye...iAllah doakan cyst sy mngecut n mngecil dan rzki utk sy mnimang chayamata...amin...sama2 la kt slg mndoakan..amin