Tuesday, May 18, 2010

Share Ovarian Cyst - Persoalan bagaimana nak mengecilkan cyst???

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dayah dapat satu comment dari seorang sahabat Adyan namanya, dalam pervious entry.
Salam dayah..
saya baca blog dayah ni pun sbb google cara nak mengecilkan cyst.actually, saya penah buat operation remove cyst kat ovari belah kanan on july 2006.masa tu lum kawen n that time cyst tu besar 14*12cm.

July 2008 saya berkahwin n sampai sekarang masih belum dikurniakan zuriat. Lepas operation mmg masih follow up ngan hospital yg sama n mmg takde cyst. Disebabkan lebih dr setahun masih takde zuriat so doc suggest makan clomid n dah penah buat iui 2 kali tp masih blum ada rezeki.2nd time buat iui bulan 2 n lepas fail tu dah malas nak cuba dah..dah stop makan clomid sbb badan naik 2 kilo.tp last week sakit pinggang sangat2 n then period smlm.trus pegi hospital n mintak doc cek n baru tau cyst sy dah ada balik.

Sedih sgt sbb perkara yg paling sy risaukan terjadi dah terjadi.so ada sape2 leh suggestkan ape yg perlu sy buat or makan dlm masa 3 bulan ni?doc plan nak cek balik after 3months. klu lebih dari 5 cm mmg kena buat operation
Terus nak habaq Adyan, Dayah sendiri tidak berapa pasti apa yang perlu di lakukan untuk mengecilkan cyst. Kepada kawan-kawan di luar sana yang boleh bantu Adyan boleh tinggalkan mesej di sini iya. InsyaAllah, Dayah cuba tanyakan kepada yang pakar.

Adyan, ada kawan Dayah yang seperti Adyan. Berkat penjagaan makanan beliau, cyst dia mengecil. Dia cuma makan sayuran hijau sahaja & makan sedikit nasi dan juga minum sejenis akar kayu dari sejenis sayuran *bayam x silap.. Dayah cuba contact dia tanya iya insyaAllah* dan dia juga makan ubat perancang. Mean no menses at all for about 3 month x silap. Dan dengan kuasa Allah ia mengecil. Dayah akan cuba bertanya. Pesan saya buat Adyan jangan putus asa, Allah uji hambanya mengikut kemampuannya, itu yang selalu saya pegang.

InsyaAllah rezeki Adyan akan ada, kita sama-sama doa yer. Teruskan follow up kak, memang tidak ada jaminan yang cyst tidak akan muncul kembali. Kebarangkalian itu ada. Cuma kita kena peka.

D_Y_H
Tabahkan hati yer kawan-kawan ^__^ turut sama terkesan dengan luahan hati Adyan.

7 comments:

noorma said...

salam Adyan...hmmm..terkesan dengan panggilan dari dayah semalam...membawa saya kepada laman blog ni...Tq dayah..kerana panggil kma ke sini..ekekke...bah...meh nak kongsikan apa yg telah sy alami...mungkin dapat membantu Adyan sedikit sebanyak...sy sama penyakit dengan Dayah n jugak Adyan...ovarian cyst..mula2 dpt tau tu...masa bulan 7 tahun lepas..terperanjat sesangat...n rasa cam dunia dah berakhir..tp my family banyak bagi dorongan suruh berubat...so sy amik langkah jalani rawatan...doc suruh sy operate..sebab cyst sy masa tu..6.4cm..dikira besarlah..then dlm masa 2 minggu slepas d kesan tu..doc sarankan sy dibedah..n terus masuk wad...sy akur tp dlm ms yg sama family cadangkan supaya sy menjalani rawatan tradisional dgn seorang ustaz d KK.masa mula2 pergi tu..sy tak yakin sngt dgn rawatan tradisonal ni tp bila lihat sendiri dan tanya pada pesakit2 yg dtg berubat dengan ustaz tu..membuatkan sy tuk mencuba...

bila sampai giliran sy tuk berubat tu..satu je ustaz tu tanya saya...kalau dtg nak buat rawatan kat sini syarat dia kena pantang..kalau dtg berubat tp tak pantang...tak jd jugak..so sy kata sy sanggup..maka bermulalah rawatan saya..setiap hari masa 3 bln pertama rawatan..sy just dpt makan nasi putih, sayur sawi n jugak sayur peria je...tu pun buat bubur...(sblm tu sy dah mintak pospone sy nyer operation dr Dr tuk tempoh sebulan)

Adyan,ustaz tu pesan kat sy..kalau nak bagi sembuh penyakit ketumbuhan ni..kena jaga makan..n memang berhasil...saya turun 3kg masa dlm tempoh rawatan tu..sy hanya mkn sayur sawi, peria dan nasi je..setiap hari..tidak boleh makan benda berminyak..pedas..dan semuanya lah daging, ikan, ayam semuanya kena pantang...dlm tepoh rawatan tu jugak sy kena minum akar peria(ada di jual di kedai2 ubat cina, harganya cuma RM1 seikat..)sampai sekarang..peria dah jd mcm buah apple bagi sy..dah tak rasa pahit..malah semakin menggemarinya..kena buat jus cengkudu,,jus peria...semua yang pahit...dan bila tiba masa saya berjumpa dr pakar saya d Likas, dr diane yang merawat saya terkejut kerana cyst sy mengecil...so ms dia scan perut sy..dia mcm terkejut dan tidak percaya..sampaikan kena panggil sorang lg doc tuk buat scan..Alhamdulillah...cyst sy mengecil...dr 6.5cm sbelah kanan mengecil menjadi 4.4.cm dan sbelah kiri dr 5.4 menjadi 1.9cm Alhamdulillah..so sy tidak jd tuk operation...sampailah sekarang hampir setahun..sy masih lagi berpantang...jaga pemakanan..kerana melalui pemakananlah penyakit tu terhasil..alhamdulillah..sekarang..ustaz dah bagi say mkn ikan..ikan pun yg terpilih je..tidak berlemak...yg tidak gatal..cfood, daging dan ayam memang sy tak ambil langsung..daging merah terutamanya..memang mempercepatkan lg proses cyst tu..dlm tempoh rawatan dengan dr juga sy diberi pil hormon supaya tidak dtg bulan selama 2bln berturut2..dan mungki itu juga penyebab kpd cyst sy mengecil...alhamdulillah sampai sekarang sy tak perlu menjalani pembedahan...so bagi rakan2 yg senasib..mungkin pengalaman sy ni dpt membantu rkn2 diluar sana dlm menangani penyakit ni dr terus membesar...buat Adyan...tabahkan hati..insyaAllah..s.etiap penyakit ada ubatnya..kalau nak lebiih perkongsian...nanti kita saling berhubung..ok lah..maybe ini serba sedikit pengalaman sy tuk perkongsian buat rakan2 semua..salam hormat!

Dayah said...

Salam Kma.

Tq so.. much.. hopefully dapat membantu Dayah & juga kawan-kawan kita kat luar sana tu. Maybe ramai lagi yang membaca tapi segan nak leave msg. ^__^ take care everybody.

aydan said...

salam..terima kasih banyak2 dayah n noorma sbb respond pada masalah sy..rasa terharu sgt2.sekarang ni saya masih lagi dalam mode mencari semangat.mmg down sgt sbb for nearly 4 years sy takde cyst suddenly cek cyst tu dah datang balik.saya rasa salah satu sbb cyst tu ada sbb sy amik clomid n ini diakui oleh doc tu sbb clomid merangsang folikel.mulai dari hari ini saya akan cuba jaga pemakanan n kena buat senaman balik la.dlu mmg agak aktif main perahu panjang + naik gunung tp stat belajar semula ni jarang2 dapat bersenam (sebenarnya malas.hehhe)terima kasih dayah n noorma.semoga Allah membalas kebaikan yang dayah n noorma berikan.amin

Dayah said...

Salam Adyan,

Yeah, awk kena naikkan semangat kembali. Nothing without solution ^__^

InsyaAllah selagi mampu ada jalan kita kena usaha. Dayah ni pun walau scan perut tempoh hari doktor kata CLEAN.. tp tetap kena berhati-hati. Nak nak lagi Dayah cuma ada satu je lagi.

Tabahkan hati Adyan, mana tahu lepas ni awk dapat anakkan. Chiayok Adyan!! ^__^

noorma said...

salam dayah n aydan..

sama2 lah kita bangkit melawan penyakit ni..cayok!cayok! kita boleh! jgn mudah putus asa...

aydan...sy mkn pil perancang tu..tp ok ngan sy..tak dtg period tuk bulan berturut...maybe ikut ketahanan badan gak kot..hhmm..pe pun..all the best to all! insyAallah...akan ada tu zuriat..don worry... ;)salam

Anonymous said...

Salam...nk bt rwtn tu amcm?? Nak jmp ust KU...ad no ke? Bp x rwtn? Sy tggl jauh dr KK..

xoxodolly candy said...

Salam,boleh sy dapatkan keterangan tentang rawatan di KK tu?



 

*** nEvEr EnDiNg StOrY *** | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates