Kopi oh Kopi

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Mengantuk ke? Jam di skrin sudah lewat 12 pagi hampir ke satu pagi. Dayah masih berjaga kerana baru tersedar dari tidur yang lama sengihnampakgigi

Nak berjaga untuk beberapa jam lagi, memandangkan ada beberapa report perlu dikemas kini. Nasiblah badan. Orang kata mengantuk, minum kopi. SURE TAK TIDO! takbole but NOT ME YA! Bagilah serbuk kopi sekali pun, confirm lena gelakguling

Tapi Dayah suka bancuh kopi kaw-kaw punyaihikhik "mailah rumah kalau nak rasakenyit *edeh mata sebelah ni pedih.. hahahaha* Sebenar-benarnya entri ini di tulis kerana KOPI .. haa. aa KOPI atau lebih tepat KOPITIAM. Macam cendawan tumbuh selepas hujan. Bersepah dimana2, you name it. OLD TOWN WHITE CAFE, PAKLI KOPITIAM, 1STATION, HAIPENG KOPITIAM, PAK HAILAM KOPITIAM, UNCLE JOHN KOPITIAM, dan banyak lagilah. Siapa owner agaknya kan? *bukan persoalan owner disini, tapi ....*

SURRRPP.. SEDAP NI (Gambar hiasan:Google.com)

Hehehehe.. persoalan saya sebenarnya kan. Tentang halalkah makanan yang di hidangkan. Mencari yang halal itu WAJIB.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Setiap jasad yang membesar daripada benda-benda yang haram maka api nerakalah yang layak baginya.” Riwayat Al-Baihaqi dan Abu Nuim (DISINI Peneranganya)

Jelas hadith Nabi SAW menekankan bahawa seorang ISLAM itu wajib baginya mencari yang halal. Sedar tak kita berapa banyak di antara KOPITIAM2 yang ada di Malaysia ini HALAL operasinya? Sekadar logo sahaja tidak memadai. Yakinkah kita LOGO HALAL yang tertera itu benar? Jangan terkejut bila kita search di direktori halal, ia tidak wujud. TAPI don't make your life so complicated. ISLAM ITU MUDAH. Guna Rule of thumb. Apa yang haram jangan sentuh, halal yang wajib kita cari, *faham kan, tu angguk2 .. faham la tu kanihikhik*

D_Y_H
Bukan hanya kopitiam persoalannnya kini, banyak restaurant "universal" yang tumbuh kini! Hati-hati ya kawan-kawan, setiap makan dan minuman kita akan menjadi darah daging.

4 comments:

Marina Monroe said...

Salam Dayah, eh wah! tak tidur lagi? Aunty ingat aunty jer yg x leh tido..dah kul dua pagi nih..x per..berdakwah d tengah malam, lepas tuh leh buat solat sunat..

Senang kira, jangan makan kedai yg chef nya 'bukan islam'. Most of the francise fast food perlu employ chef islam..before any licence to be issued out. Emm..aunty pun takut juga bila mkn kat luar, selalu curiga, takut 'hati' akan gelap jika chef nya bukan islam.

Dayah said...

Salam Aunty,

^__^ tu la kan.. dah lewat tp masih berjaga ^__^ kononnya nak buat report tp kelaut kekekeke.. tp syukur.. semuanya selesai pagi td.

Tu la.. mmg menakutkan, nanti hati kita gelapkan. Nak nampak jalan pulang pun susah.. hehehe.. Meh la sama2 menjaga perihal makan & minum kita agar ibadah kita terpelihara, Amin.

byEnA said...

sedap ke kopi ko ...

Dayah said...

Salam baby,

hahahaha.. ko jeles ;P