Di larang ke sekolah kerana tudung

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dayah membaca artikel di Bharian tadi. Ada lagi pihak-pihak yang menghalang wanita Islam bertudung. Saya tidak faham kenapa bertudung itu memberi impak MAKSIMA kepada mereka! Tak faham! Agenda politik keagaaman!
VITINA: Seorang remaja di daerah Drobesh, Kosovo Timur, Arjeta Halemi, menghadapi masalah dilarang bersekolah sejak tahun lalu kerana memakai tudung kepala. Pihak sekolah memberitahu Arjeta pada Januari tahun lalu bahawa dia perlu membuka tudung kepala untuk kembali memasuki kelas.
Nak kembali belajar perlu menanggal tudung, masyaAllah. Alhamdulillah negara kita tidak begitu. Wanita Islam di luar sana perlu berjuang bagi membolehkan mereka menunaikan tanggungjawab mereka. Syukur, Malaysia masih aman dari perkara extremist ini.

Kelmarin, di Nantes, seorang wanita dikenakan denda 22 euro (RM74) kerana memandu dalam keadaan memakai niqab. – Agensi
Haa .. lagi satu! Kena denda? Cuba buat denda kepada individu2 yang berbogel sesuka hati di khalayak ramai!! Kenapa orang yang mendatangkan "harm" pada individu lain ini tidak di sekat tetapi individu yang cuba menjaga maruah dirinya di sekat! Sungguh tak faham! Dunia akhir zaman, dunia akhir zaman.

D_Y_H
Bersyukur di lahirkan dan dibesarkan dalam negara tanpa sekatan beragama dan bersuara. Berimpian ke Masjidil Al-Aqsa' suatu hari nanti, Amin.

Comments

fusherna said…
indeed..the only reason akak decide to stay in Msia even ramai yg provoke/suggest utk migrate overseas is this one..w/pun negara kita ni ada je gaduh2..but that is perfectly normal..dlm fmly pun leh gaduh & we cant expect our leaders blh satisfy everyone..mak nak satisfy 2 org anak pun susah!
Dayah said…
Salam Kak Husna,

Yap, I agree. We in Malaysia masih bebas menunaikan tangungjawab kita sebagai umat Islam. Kata orang, "hujan batu di negara orang, hujan emas di negara sendiri"

Popular Posts