Bibik oh Bibik

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Pagi2 Bibik dah bikin panas. Hari ini masuk hari ketiga tak silap, gelakguling punya sibuk bibik masuk kerja hari pun tak ingat. Kakakaka. Oh bibik ni siapa? Maid taw? Orang gai taw? Amah taw? jelir hehehe mestilah semua orang taw kan. Orang Malaysia ramai yang hired bibik dekat rumahkan. Tak ketinggalan mama. Lepas sorang-sorang. Dari Dayah sekolah rendah sampai la ni dah 20++ masih ada bibik di rumah.

Tapi saya lebih suka tak ada bibik. Depa tak reti buat kerja. Ini yang nak komplen ni. Geram dowhh, dah la tak faham bahasa kita. Yang hang mai sini buat apa? Pi la kherja dekat sana, ramaikan yang sudah kaya raya. Menyusahkan orang nak explain tak faham2. Lepas tu goyang kaki. Ehh serupa tak ada maid. Rumah tetap je bersih. Haru betul la.

Dayah kena admitlah, tak tolong buat kerja rumahmenari ayokkk pemalas.. hehehehe. Ada mai angin rajin saya buatlah apa yang rajin. Bila mai angin malas. hohoho.. lantak p dekat hang la. Tapi saya memang tak suka semak. Kalau boleh nak campak buang terus. Kepala boleh serabut dengan semak-semak ni. Ketenangan pun boleh terbang pergi.

Angah pagi tadi dah membebel dah kat telinga Dayah. Huhh baik ko je tengur angah. Aq nak tengok muka selamba dia pun malas. Baik aq buat kerja aq. Mama pula, kata ajar la dia. Haihhh, nak ajar masa bila mama. Anak mama ni kan balik awal sangat. Orang semua dah berdengkur baru dia tiba di muka pintu.

Paling Dayah tak suka, dia pakai baju tidor dalam rumah. Ehhh, ko nak tido ke nak buat kerja. I feel x sopan nak tegur dia, because I think she older than me. So bagi taw mama, then she replied along tegurlah. Haihhh. Ni akak lomah ni. Agaknya nak kena sediakan uniformlah. Baru formal sikit. Ini main ikut suka dia je.

What to do dgn bibik tak faham bahasa ni ek? Bila kita bagi tahu dengan muka innocent. Jgn tunjuk muka kesian boleh?

D_Y_H
Tak yah ada bibik la mama.. kita beli mesin lipat baju.. wakakakaka

0 comments: