Share about - Ovarian Cyst II

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Entri kedua tentang ovarian cyst, kali ni Dayah nak share some comments yang di beri oleh rakan-rakan blogger yang pernah menjalani pembedahan pembuangan cyst untuk manafaat kita bersama.

Comment 1:

From IDA
"assalamualaikum, saya just nak berkongsi pengalaman, saya pun tahun lepas ada buat major surgery regarding cyst ni juga. endometrial cyst, sebab formation cyst ni pun due to the endometriosis yang tak akan hilang selagi kita ada menses. Cyst saya tu kat ovari, both ovary dan sangat besar 11 x 12 cm at both side. Saya belum kahwin but dr decided nak buat TAHBSO jugak, ie the removal of the total reproductive organs.. tapi alhamdulillah, berkat doa saya siang malam, a day before the op day, the dr finally changed her mind dan turuti kehendak saya, so dia removed my whole cysts jek and every 3 months, saya kena gi follow up. dekat 9 months jek saya kena ambik depoprovera ie ubat perancang tapi side effectnya adalah teruk ie rambut saya gugur dgn byknya and rasa bloated all the time. moreover my menses pun went haywired so mintak stopkan ubat tu,. of course menses saya turned regular afterwards tapi after menses endometrial pain saya recur again. tapi so far dah 15 months and ovary saya still clean. Lepas stop depo injection tu saya amalkan ambik LDvenus yg elken product tu, so basically menses saya is more than 15 day ie 18 days cam tu but dia clearkan all linings yang lekat tu..so dat it'snot able to form the cysts.."
Comment 2:

From Azrina
"Assalamualaikum... Saya Azrina dari Brunei. Saya nak kongsi sikit cerita ni...Saya dah berkahwin selama 4 tahun tapi belum mempunyai anak.. Tapi saya dah pun mengambil seorang anak angkat yang kini berusia 1 tahun 6 bulan.

Pada bulan Januari tahun ni, saya telah disyorkan oleh doktor pakar untuk melakukan laparoskopi di mana saya telah membuat 3 operasi kecil di bahagian perut saya... Keputusan yang saya perolehi memang membuat saya sedih kerana saya disahkan mempunyai cyst yang kecil. Alhamdulillah cyst tersebut sudah berjaya dikeluarkan... Namun yang menjadi persoalan saya sekarang adakah cyst tersebut akan timbul kembali? Itu yang saya tidak pasti...

Dan pada masa yang sama, doktor pakar saya telah memberitahu bahawa ovari saya telah di"drill" supaya telur dapat keluar lebih banyak...

Saya harap cyst tersebut tidak akan kembali dan suatu hari nanti, saya akan dapat merasai melahirkan anak dan akan memberi zuriat buat suami saya....

Terima Kasih"
Cyst ini akan muncul atau tidak bergantung, Dayah sendiri tidak tahu. Tapi menurut doktor Dayah kemungkinan besar itu tidak, tetapi follow up dari semasa ke semasa sangat perlu bagi memastikan ia tidak ada. Kebarangkalian, pembedahan pertama yang dilakukan tidak semua cyst di buang. Oleh kerana itu, follow up perlu. Berjumpa dengan pakar, dapatkan nasihat mereka. Pemakanan juga harus di jaga.

Buat Kak Azrina, saya doakan agar akak & husband akan beroleh zuriat secepat mungkin, Amin. Dr yg rawat saya ada bagi tahu, one of her patient yg remove before getting married dah preggy, so akak pun ada chances. Usaha lagi ya kak, chiayok3x doa .

Dayah juga pernah terfikir, adakah saya punya peluang?? Sebab ada suatu hari sedang bercakap dengan colleague tiba-tiba dia cakap, "Dayah you only have one, so your chances only 50%" terdiam seketika Dayah waktu tu. Dalam hati Allah sahaja yang tahu. Tapi saya selalu positive, Allah itu adil & setiap umatnya akan di uji berdasarkan apa yang mampu di tangani.

D_Y_H
People only see us from outside not our heart

2 comments:

IDA said...

regarding the chances to conceive tu, memang la dr akan cakap yg chances kita wud be very slim. as for me, dr told yg if i conceive pun probably i ll get ectopic pregnancy due to the remaining ovary tissue yg ada. tapi tu kerja Tuhan, bukan kita. my sis in law removed her endometrial cyst b4 dia kawin, but she managed to get 2 kids jugak. and she even told me, dr dulu pun cakap macam tu juga kat dia, yg kalau dia conceive, it' d be very risky to her..

Dayah said...

Salam Kak Ida,

Agree with you semuanya kerja tuhan. Kita berusaha & berdoa, selebihnya hanya Allah yang lebih mengetahui.

Dr. Ras (yg rawat sya) katanya, no need to worried about having baby. Selagi ada ovari, selagi itu punya peluang.