4D3N V1

Assalammualikum wbt & Salam Sejahtera,

Dayah dah janjikan nak update about our holiday recently, which is happen last week. Penat sungguh mengupdate gambar-gambar2 yang beratus-ratus ni. Nak letak satu2 banyak pulak. Jadinya Dayah gabung-gabungkan agar jadi sedikit sengihnampakgigi

So we had I been to? hehehe sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi saje nak buat suspend la kunon.. kekeke. Tak kemana pun just went to Tawau for My housemate's weddings. Sungguh peach perkahwinan beliau. Alhamdulillah segalanya selamat. Doa Dayah moga Neni & Azhar kekal hingga ke alam Syurga, InsyaAllah. AMIN.

So, 1st day we straight away drive car to Semporna. After having lunch at Sri's house. TQVM to Sri's family. Sri is angah good buddy. She staying with us. Now working with OSK Investment Bank, so anyone nak beli share or open CDS account can contact her.

Seri with pink clothes. We at KLIA. Sempat lagi yer bergambar sakan. Paling sakan adalah Aten Tan TON budak sekor ni memang, dalam kamera semua pun picture dia, huhh. Our flight bit delay to Tawau, tak kesahlah. Janji selamat sampai. Me? Although wake up too early but tak terasa nak sleep sangat. I more feel to took picture. Banyak gambar awan biru yang saya ambil.


Ini pula half way in the air to Tawau & on the road to Semporna. Perjalan kami di sajikan dengan pemandangan kelapa sawit yang kira-kira berusia dari setahun ke 3-4 tahun. Tidak banyak harvesting yang saya nampak. Syukur, itu rezeki mereka. Menanam kelapa sawit umpama melombang emas. Permintaan yang tinggi di pasaran kini membuatkan banyak tanah-tanah di Sabah di bangun untuk penanaman kelapa sawit.

Di sepanjang perjalanan juga kami di sajikan dengan pembahagian kekayaan yang tidak sekata. Dimana terdapatnya rumah-rumah yang sebesar istana dibina dan tidak kurang juga yang kecil. Kenapa pengagihan tidak sekata ini berlaku?? Di sana ramai merunggut gaji di bayar begitu rendah! Sedangkan apabila membeli harga yang di bayar serupa dengan di Kuala Lumpur. Bagaimana tu? Perniaga ambil untung berlebihan? Ribakah perniagaan mereka?

Ini adalah tempat penginapan kami di Semporna, Dragon Inn. Highly recommended to stay. Floating resort. Sangat selesa bagi saya dengan kemudahan yang ada. Tidak mewah tetapi ia cukup dan harganya sangat berpatutan RM66 for standard room dan yang penting sangat-sangat dekat ke pulau-pulau di Taman Negara Tun Sakaran dimana terletaknya Pulau Sipadan, Pulau Mabul, Pulau Kapalai & berpuluh pulau-pulau yang lain.


Berkeping-keping gambar kami sempat rakamkan sepanjang percutian pendek kami ini. Dan Dayah pun ada cerita menarik nak kongsi semasa kami di Pulau.

Breakfast dia simple tapi cukup. Goreng pisang & roti bakar berserta Teh 'o' panas. Macam dekat rumahkan. Kalau dekat Sabah ini, benda yang paling Dayah rindu adalah antaranya Pisang Gorengnya atau Sanggar. Nipis & sedap. Kalau kita dekat KL ni suka benar yang sebiji-biji di jual. Dekat sana nipis-nipis dan ranggup di makan. Alahai rindu pula zaman Uni dulu.

D_Y_H
I had fever again, cepatlah sembuh ya. Penat.

1 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

baru hari pertama..cnt wait for the next entri hehehe