Slider

Monday, March 29, 2010

Mungkir Janji

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Siapa mungkir janji??
Siapa?
Siapa?

takboletakbole tak baik ooo dah janji mungkir!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kecewanya!! Saya telah mungkir janji! Saya sepatutnya menggunakan masa dengan betul. Di sebabkan oleh kehilang semua data kerja. Terpaksa Dayah bersengkang mata lagi di ofis membuat semula kerja-kerja yang telah sepatutnya di hantar hari ini.

Katanya ahli forensik bolehlah trace balik semua data yg di delete. Tapi saya bukan tahu forensik. Tapi saya berminat untuk buat audit forensik. Jadi kena belajar lebih mendalam. Sudah tidak mampu berfikir lagi saat ini. Mahu sahaja di hantar wp tanpa details. Boleh??

D_Y_H
I'm going back before 12 promise!! Promise Dayah!! Parking gler jauh & gelap.. lagi satu bahaya


Don't leave me

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Please don't go!!
Huawaaaaa jgn la pergi, mesti dah tak seronok.
Mesti dah tak ada motivation and mesti rasa unsecured.
Saya? I have target sigh

D_Y_H
Ya Allah bantulah hambaMu ini

Selamat Hari KETUAAN

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Walaupun dlm situasi macam mana sekali pun, blog tetap pilihan hati sengihnampakgigi Dayah rindu nak berceloteh dekat blog hatta tiada yang menyinggah, sebabnya Dayah memang suka tulis apa yang terlekat di kepala. Kena luahkan, inilah cara Dayah. Dulu catatan dlm MICROSOFT WORD di gunakan. Kini BLOG menjadi MANGSA jelir

Tujuan saya menulis kerana CIK TING TONG aka ATEN

Mesti ada yang mengenali ATEN TAN TON kan. She also blogger as like her sister (me lorr sengihnampakgigi) rajin-rajin singgah la membaca blog dia ya.

Today sempena 29 March 2010, genaplah budak tua ini 20 tahun. I know you are not believe that you reach twenty already, well time is running not waiting even a second. I wish you all the best in your future in the making and trying your best to get what you dream for life. Well dear sedap semalam makan DURIAN??!!!, gelakguling bapak gler berat ko ni aten. Aku rasa macam tolak bedozer pun lagi ringan. Baik ko usaha mengurangkan berat badan. Hahahaha

D_Y_H
Empty mind to work, how am I going to do.

Friday, March 26, 2010

Hampir nak sepak

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Rasa nak sepak laju-laju, mahu meraung, mahu cepat jam bertukar ke pukul 6 petang saat ini nangihnangihnangihnangih

Ini kesilapan saya sendiri. I've told by my bos to change laptop. So then I need to restore all the date dalam any hardisk la kan. Dayah pun transfer la ke Server. Sekali ada satu transfer window ini ambil masa 217minute. Tak meroyan nak tunggu. Then I click CANCEL. Find it being stop. Without thinking I immediately DELETE the folder dlm SERVER berkenaan tanpa relies that I been CUT it and PASTE it. BIJAK sgtkan DAYAH.

AND the worse part itu yang DELETED itu adalah MY CURRENT WORK!!!!!
nangihnangihnangihnangihsighsighsighsigh

Tak DAYAH rasa nak MERAUNG SAAT ITU. I ask my boss immediately, she told me to bring my laptop to our technician dekat Leisure Mall. I talk to my manager about my lost workingpaper. I admit IT was MY FAULT

Memang risau tahap gaban ketika itu. Terus redah masuk MALL yang saya tak terfikir untuk masuk & the best part the techinician tak boleh buat. He said, can find software on the internet.

I was blurr at that time. So then I went back to office mencari document yang hilang itu. I manage to recover only the workpaper yang half way siap. adusadus what to do I have to do it again and the report totally gone. Sedihnya. Berpenat fikir at last have to do it back. Cuba bertanya kawan tapi no response. Haiyaaa kadang-kadang rasa bila susah tak ada siapa pun nak tolong *emo ek Dayah emo!!* Have to do my report again and has to be submit by Monday. Ya Allah. Sengal betulla. Tonight I don't want to do any work. I want to study.

D_Y_H
Dugaan.. dugaan.. dugaaan.. sighsigh

Edit gambar

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Mesti ramai yang tahu nak edit gambarkan. Dayah ini baru-baru lagi belajar. Itu pun guna software yang mudah dan menyenangkan hidup sengihnampakgigi Dayah memang fail nak pakai Adobe. Dari zaman tok kadok dok try tak pernahnya pandai-pandai. Entah ek kenapa leceh benar nak guna. Until one day, Dayah search on google and found out PHOTOSCAPE

Caranya mudah
STEP 1: SEARCH FOR PHOTOSCAPE

STEP 2: DOWNLOAD PHOTOSCAPE

STEP 3: ITS READY TO BE USE sengihnampakgigi

Mudahkan, penggunaanya tidak terlalu kompleks. Senang untuk di gunakan. *amboi Dayah puji-puji ko igt orang photoscape nak sedekah sikit royalti kekekke gelakguling *Selalunya Dayah suka edit picture guna "PAGE" so we can combine as many picture we want and before that I normally will use "EDITOR" 1st for each picture supaya gambar lebih cantik. Then baru masuk dalam "PAGE". Boleh juga gunakan "COMBINE" so dia akan combina gambar-gambar yang di kehendaki tapi SIZE dia makk aii besar. So recommended tu use "PAGE" jimat space.

Entri ini khas di tuju buat Kak Husna, akak lepas ini sure gambar-gambar akak akan lebih cantik dari Dayah edit kenyit

D_Y_H
Melayan lagu "HANYA DIA"

Thursday, March 25, 2010

4D3N V4

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dah version 4, muak dah ke? Hehehe, lama benarkan Dayah nak update blog sekarang. Busy ma, nak update hari-hari kena curi-curi masa. Buat ketika ini susah sikit nak curi-curi masa. Masa terlalu mencemburi sayalah. Dengan sibuk siapkan report & review file di tambah dengan rumah yang sedang di cantikkan dan persiapan si tiah. Dayah rasa kurang kaki tangan. Semalam suku rumah baru kami kemas. Itu pun terus pengsan semua lepas tu. Masih banyak lagi tak kemas. Hari ini dia orang continue work, mesti berhabuk balik.

Kita orang dah tak tahan tengok rumah macam kapal pecah, that why decide yesterday kemas all the pinggan-pinggan dulu & level 2 tengah. Sekurang-kurangnya pagi ni mata saya sedap sikit. Hopefully before mama & Abah come back rumah dah siap *mcm berangan je ni*

Kali ini catatan hari ke-4 dan malamnya kami berlepas pulang ke Kuala Lumpur. Hari ini, merupakan hari bermakna buat Nuraenih Abd Sama, my buddies. Hari dia di ijab kabulkan. Alhamdulillah dengan sekali lafas Neni selamat bergelar isteri kepada Azhar. CONGRATE NEN.

Dayah tiba-tiba terjun tukang bawa dulang hantaran. Layan ajalah. Hantaran dia simple & menarik. She do it herself with help from other friend. Mudah sikitkan dari nak tempah, confirmlah mahal.

Ini barang hantaran dari pihak lelaki kepada pihak perempuan. Sweet sangat color peach tu. Kalaulah letak sekali dengan fresh peach ROSE banyak-banyak mesti lagi menarikkan.

Dekat surau pun kami terjah sama. Sempatlah menyaksikan saat-saat CIK Neni bertukar status kepada PUAN NENI. Sempat uga kami berposing. Ada kawan saya bukan Islam yang turut sama. Dia orang nak masuk, saya tanya mereka. Kamu bersihkan. Haruslah bersih. Sama-sama kami dari Hotel bersiap bagai dia orang pulak nak kawin *opss x la sampai mcm tukan*. Saya katakan pada mereka tak salah, boleh masuk. Lagipun tujuan mereka untuk meraikan. Hormat rumah Allah. Kedengaran ada suara, "eh cina masuk dalam surau" dalam hati "Allah tak melarang sesiapa memasuki rumahnya pun" Kalau ia satu larangan kenapa Masjid Putrajaya, Masjid Negara membenarkan bukan Islam masuk ke dalamnya. Pada Dayah ia cuma pandangan seorang yang konservatif.

Kami sempat merakam gambar bersama pengantin di pelamin peach ^__^

Kali ini, Neni dah tukar baju ke peach. Cantikkan. Di sana semua hiasan menggunkan bunga-bunga palsu. Saya tanya kenapa tak pakai fresh flowers, kata Neni terlalu Mahal. Kalau taw saya tolong eksportkan. Tapikan dekat sana ada sahaja tempat-tempat sejuk. Macam kundasang, agaknya ketamakkan peniaga membuat barang murah jadi mahal. Dayah rasalah.

Tu dia, Pn Neni, Pn. Uma, & Cik Dayah, missing here is Cik Ili. So now kami dah balance. 2 dah berumahtangga dan 2 lagi single.

Dayah pun nak jugak ambil gambar dengan housemate saya ini. 2 tahun kami berkongsi bilik. Jadinya macam-macam cerita kami kongsi bersama juga.

Inilah suami Nen, Azhar. Jagalah kawanku ini baik-baik iya. Moga perkahwinan kalian kekal, aman & bahagia sehingga akhir hayat dan Nen menjadi bidadarimu di Syurga kelak, Amin.

Tengok tu si cik ceria. Ntah apa agaknya yang di pandang aten??? Curious sampai hari ini. Nak kata nampak abg. engineer tidak sama sekali. Konpius den. Si Sri pulak sibuk dengan pokok cilinya.

Nak balik dah sedihsengihnampakgigi sedih dan gembira dalam masa yang sama. Tapi yang pasti kami sangat penat. Sehingga the next day, Saya apply cuti. Kolaps + Demam. Uma sempat bawa Dayah & Chay Haw pergi minum ABC sedap ooo... macam-macam jenis pilihan ABC pun ada. Variasi jenis. So siapa-siapa singgah tawau, jangan lupa pekena ABC ya. Ada rezeki dan umur panjang kami sampai lagi, InsyaAllah.

D_Y_H
No one is free now.. everybody looks busy and me also lorr... but I', no longer staying office till late nite. I bring my work home and do it before sleep.

Tuesday, March 23, 2010

4D3N V3

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

V3 meaning versi no.3. On the following days, we went back to Tawau (one of the city in Sabah), a small town (in process of developing) only one shopping complex I can see, the rest is small-small shops. No wonder a lots of higher income people form Tawau went down to KK (Kota KInabalu) or fly to KL (Kuala Lumpur) From my observation, only a few shop offer them the latest fashion. A lots of their things came from Indonesia, because its very near. If you notice, the way they are talking also similar to Indonesia. Not same but has similarity.

On our 1st night at Tawau, we went walking to the nearest seafood restaurant. Walking about 30 min and we find 101 Seafood Restaurant (too long because we went to find ATM also hehehe). Our target is SEAFOOD and we manage to find it & its delicious. So I recommended anyone to go & eat there. Its near highway (opposite sea). You can choose the seafood that you want and ask them to cook base on you need.

The day after, early in the morning I though to bring my sister to eat nasi Kuning but no shops is selling nasi kuning (I though it was the favorite food of tawaurian?) never mind still can ask them to try other food. We eat "Murtabak Jawa", 1st time I see it, I was though its same taste as our murtabak here. I most likely prefer semenanjung murtabak because of the taste. *ya la kan everyone has own tastekan* we end our morning with Shopping at Pasar Gantung which I took them to cheapest kedai. The uncle is very friendly and give us discount. *some pekedai sombong and pandang orang sebelah mata.. u also don't like kan.. me too. nak rezeki muka kena manis*

Shopping time sengihnampakgigi

In the afternoon, Sri's took us and bring us to Ita's house.Then we had opportunity to went to Floating village (i'm familiar with those type of houses because I've been study in KK for 4 years but for Angah & Aten it is new for them) After then, we when to ABC stall sejukkan tekak, hehehe. ABC stall is famous Ais Kacang stall in Tawau. There is a lot of choices of ABC you can find here. So siapa2 suka ABC boleh la pi sana. SEDAP ooo

We had chit chatting with Ita's mom, Haji. To Tawau people when someone had perform their Haj, automatically they will call them Haji. We had promise her next time to bring Mama and Abah along and stay at their house, InsyaAllah.

Then we went to neni's house, just to see the preparation. From far away, I can smell nice smell of food, immediately I feel hungry, hahahaha. We've been serve with cake/cookies (*kuih-muih) its norm for Bugis's weeding. They will prepare lost of cake/cookies during the day and the day before. Same like Indonesian's wedding, I've been seen before.

See we took picture at "Malam Berinai Pelamin" and my sister went out to see the kampung.

Then we went to eat seafood again, hehehe. A lots of seafood i've been eating during my day in Tawau and its yummylicious!! *tak tipu punya* I meet my uni colleagues and housemate also Chay Haw and Uma and the best part when Uma was so impress with Chay Haw new look. Not only her but all my friend who saw him. Dayah? I know it before so not really shocking. He has lost his weight and almost to his target. OMG!! Me? I don't know when I can really lost my weight to IDEAL WEIGHT.

Happynya dia orang

I called this as small reunion. We been studying together for 4 years and been meeting again after 3 years. There so much of changes. Ada yang dah kahwin and kembang, kekekekee. For sure its a lots of question came into our mind to ask. Hope to see them again in September 2010.

Who love food?? Angkat tangan. BOHONG ek siapa tak suka makan jelir A lots of food I've try and some of its we might cannot find here, i.e. BRONGKO (its made by banana and very sweet) and at Neni's wedding also I can see a lots of type of PUDDING *until I don't know which should I eat 1st.. kekekeke*

D_Y_H
I'm hungry, who fault??? Hahahha salahkan picture dia atas.. lapar..lapar..laparr...