Tired

Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Dayah dah 3 hari bertapa dekat Labuan. Pergi kerja dan balik kerja, that it yang Dayah do dekat sini. Keluar sighting asset, berpanas dengan hill. Gle!! Safety boot dia orang tak ada spare. Fine! Redah je la. As long dia orang semua tahu, not my fault. Although tak boleh mcm tu, because it is safety requirement. Jadi pakai je la safety hat. Sebabkan nak cari semua assets so that kenalah redah lopak air ke, lalu kat celah2 tong2 besi ke, lalu dkt celahnya pile up pipe ke. Mana2 je la assets tu duduk.

Penatnya kerja orang dekat sini. Nak tgk satu item, terpaksa panggil forklift. Some of item stored dlm "tong". Nak buka dia? Makkaaiihh kena dua orang, itu pun sampai berurat2 tangan mengangkat pintu dia tu. Kalau tak larat kena guna forklift untuk tolak.

Apa benda tu? hehehe.. mestilah semua orang taw kan. Itu namanya SEA RIG ataupun pelantar minyak. So yesterday night, Dayah was chit chatting with base manager dkt Labuan ni. He said dia dah about a year tak turun. Because dia dah being promoted. Good to hear that. Yerlah, when the time they all kena turun, berapa lama kena duduk sana & less time dekat darat. Duit?? tok sah cakap. Banyak duit dia orang ni, offshore allowance sehari dah berapa. Dok sana paling sekejap 2 minggu. Tapi client Dayah yang ni, most of their travelling dlm a months & more. Uishh banyak tu. Tapi nak buat apa, duit banyak tapi no life. Itu bukan kata Dayah ek, itu kata base manager tu.

But its an interesting story to hear. Duduk kat atas tu ibarat duduk hotel, makan ada 3 kitchen ada. Local, Chinese & western so pilihlah. Makan memang sedap katanya. Pastu baju, pakai letak je then ada orang ambil & basuhkan. Mcm tulah ceritanya. Maybe sehari dua, ok. Tapi kalau dah sebulan kat sana?? Ha.. fikir2kan.. bosan katanya. Dekat rig ni ada tempat yang paling bahaya di dunia, sebab once gas H2S keluar sahaja. Sekali sedutan sahaja, innalillah terus. Gerun dengarnya. Proses nak replace pipe pun bahaya. Dalam tempoh 8 minit saja katanya pipe tu dah lebur tak nampak apa. Pipe drilling selalunya tebal! Jgn harap nak angkat pakai tangan ya. Berat ooo...

Sepanjang duduk sini, Dayah deman + selsema. Letih sangat2 because condition diri yang macam ni. Kerja haruslah kena rush sana sini. Demam memang tak mau pergi jauh. Geram betul. Selsema!! dah habis tisu hotel ni Dayah kerjakan. Sama juga. Nasib bukan construction, kalau tidak kena tahan debu pulak. Today will be last day dekat sini. Field work almost 90% done, yahooo suka sgt. Tengah hari ni ada exit meeting, lepas tu boleh balik! Yaribaaa.. atentanton sila ambil along pukul 7.30pm di KLIA ya kenyitcium

D_Y_H
Mcm nak beli perfume? ke x nak?soal

1 comments:

IntanLal said...

Kak, get well soon. rehat banyak2 dan minum air banyak2...