Slider

Friday, January 29, 2010

Difference between Focusing on Problems and Focusing on Solutions

Assalammualikum wbt & Salam Sejahtera,

Friday is near to end. How's everything goes in your life? Dayah? Just perfect. Busy with work, busy reading all the comments given from client, busy drafting report, busy wrap up field work, busy talking to jr, busy drafting AP, busy amending report, busy calling here and there, busy discussing with mgr & jr, and beezying myself thinking of foods sengihnampakgigi.. ohh i'm hungry!! Just received call fr mama, inviting me for dinner. Just right time to packed all the things. Forget about work for weekend and need to focus for class. I've Saturday & Sunday class. Good time management.. huhhh, dayah? Hahahaha.. it's ok at least I can save some monies to pay uni fees & acca.

I've an article to share with all of you with is good to read and think about it. I got it from our partner this afternoon. Its very rare to get this kind of email from him. Once it pop up, I read and found it interesting.

Here;

Difference between Focusing on Problems and Focusing on Solutions

Case 1
When NASA began the launch of astronauts into space, they found out that the pens wouldn't work at zero gravity (ink won't flow down to the writing surface). To solve this problem, it took them one decade and US$12 million. They developed a pen that worked at zero gravity, upside down, underwater, in practically any surface including crystal and in a temperature range from below freezing to over 300 degrees C.

And what did the Russians do...?? They used a pencil.

Case 2
One of the most memorable case studies on Japanese management was the case of the empty soapbox, which happened in one of Japan 's biggest cosmetics companies. The company received a complaint that a consumer had bought a soapbox that was empty. Immediately the authorities
isolated the problem to the assembly line, which transported all the packaged boxes of soap to the delivery department. For some reason, one soapbox went through the assembly line empty.

Management asked its engineers to solve the problem. Post-haste, the engineers worked hard to devise an X-ray machine with high-resolution monitors manned by two people to watch all the soapboxes that passed through the line to make sure they were not empty. No doubt, they
worked hard and they worked fast but they spent a huge amount to do so.

But when a rank-and-file employee in a small company was posed with the same problem, he did not get into complications of X-rays, etc., but instead came out with another solution. He bought a strong industrial electric fan and pointed it at the assembly line. He switched the fan on, and as each soapbox passed the fan, it simply blew the empty boxes out of the line.

Moral: Always look for simple solutions.

Devise the simplest possible solution that solves the problems

Always Focus on solutions & not on problems

D_Y_H
So? What do you think? your r problem solver or creating problem?

Thursday, January 28, 2010

zzZZZzz

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

ngantukngantukngantukngantukngantukngantukngantukngantukngantukngantukngantuk
Ngantoknya rasa, mujur pagi tadi tak ambil langsung ubat batuk kalau tidak lagi nahas. Dah la perut lapar, boleh ek? Lambat lagi nak lunch ni. Ngantoknya. Tapi masih boleh bertahan, baiklah bertahan.

D_Y_H
Nak makan ek hari ni?

Wednesday, January 27, 2010

Kejap Ok kejap KO

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Jam di skrin menunjukkan jam 7.46pm. Dayah baru lepas membelek2 document. Cari2 tak jumpa, fikir2 tak jugak dapat. Macam mana tu?? Haru betulla. Tang mana di campaknya kertas bernilai itu! Dowhhh.. opss.. maaf

Tak boleh cerna betul pemikiran ketika ini, nak discuss dgn mgr dia busy dgn anor. Sian Anor masuk bilik dia dari jam 5.30pm tadi tak keluar2. Esok dia dah cuti, makcik ni ntah apa lagi la yg dibincangkan. Nak wait ke tak? File satu lagi in progress. Nak wrap up, mujur draftnya hari tu dah buat. Nak touch up sana sini sikit. Waiting jawapan from client, dia busy dgn gaji pula. Nahaslah mcm ni. Jawabnya Jumaatlah dapat jawapan. So sebut tentang gaji, dah dapat gaji?

sengihnampakgigi senyum ada makna ni! sengihnampakgigi penuh makna ni! gelakguling hahaha saja Dayah nak test, sabaq norrr buat mereka yang belum bergaji. Bulan cukup 31hb, hehehehe. Ofis Dayah cut of date dia 25hb. So dah la masuk, alhamdulillah. Bulan yang di nantikan semua orang. Bulan bonus + increment. Adakah? Syukur, meh tadah tangan ramai2, AMIN!

Tang gaji senyum meleret, cuba tang kerja habis di kepoh sana sini kan. Hahahaha, apa punya manusia la hang ni Dayah. Ikhlas.. Ikhlas.. kerja tu pun Ibadahkan. Dengan adanya Increment ini dia dpt la portion sedikit buat negara. Ishh tapi cik belajaq! ada exemption kan. Mestilah Dayah, seksyen berapa ntah dah lupa ... dah 3 tahun kot tak tgk Taxation book. Kelas En. Jai. Masih segar dalam ingatan, setiap kali kelas setiap kali tu ada assignment kena submit. If you ask me about individual tax yes I can anwser, cuba tanya company naya kena jejak buku balik. Hahahaha, tapi sebenarnya tax bukan susah. Kalau taw senang aja, sama mcm jika seseorang yang mahu menjahit baju. Kalau tidak pandai menjahit cuma ada kainnya sahaja, tidak jadi bajukan unless pi hantaq kat tailor kan.

D_Y_H
bagi kat Dayah membebel mmg pjg lebar.. kekekke.. maaf la yer.. tak dak bakat menulis secara ringkas.. kekekeke

Tuesday, January 26, 2010

Addicted

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I'm addicted!! Sudah! Tak pernah2 selama ni nak addicted ngadap TV but this TV series really make me wanna see it more & more. Wanna know what happen next & next. They just a very cool couple. For me? I don't know you? Today, Giulinna make a surprise party to his husband. Bill la kan siapa lg. His wishes just to have a dinner with her wife, ohh sweet sgt Bill ni taw rindu hahahaha Dayah dah start berangan...

But Guilinna has idea to make a party for her husband. He ask Mathew to get Bill's picture from his mom. Suka sgt! Bill starting bau2 that her wife has agenda on his birthday. But hampir2 bocor jugak, she managed it until he get really surprised! I just fall in love with this show. Although both of them is "somebody" iya.. not really popular as other but they just simple and the story attract me to watch it. I just find out, Guilinna was beautiful no mater how she dress out. hahahaha.. boleh ek? Kalau tak, takkan Bill choose her kan? hahahaha...

For Kak Yati, nak tgk this series dkt 712, Entertainment Channel. New episode, is every Tuesday about 10.20pm. Hehehehe.. selamat menonton, actually everyday mcm ada je ulangan dia. Huhuhu.. you watch first then comment K. For me, I just love kedegilan Bill.. hahaha.. & perangai kebudak2kan Giulinna .. their just perfect.. ouchhh terlebih sudah.. kekekeke.. dah sukakan macam2 pujian. Cuba tak suka, ada nak komen, huhuhu.. fikir2kan lah.

D_Y_H
Just love the show, y?

Pagi

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Now time on screen shown 5.05am. Selamat pagi semua!! sengihnampakgigi Seawal 4.00am lagi dah berjaga, kononnya nak buat kerja, hampeh. Memang otak tidak berfungsi. Semua perkataan yang masuk dinyah keluar. Penghabisannya satu kerja tak jadi. Guling kiri & guling kanan. Tak juga jadi. Haru betul! Flu masih ada, but feeling better. Alhamdulillah.

Makin baca review, makin serabut kepala. Banyak note ada dalam working paper, napa tak tgk? Bertubi-tubi soalan tu, layankan jelah soalan2 dia ni. Pening2, ni mesti satu hari ni melayan kerenah soalan dia je ni. Percayalah, Dayah!! Mujurlah satu lg dah banyak siap. Nak buat last week, dah full dgn fieldwork and kejar2 siapkan semua. Haruslah minggu ini je ada. Chiayokkk Dayah!!!

D_Y_H
Huaaaarrggghhh mengantok!!!

Monday, January 25, 2010

Seronok

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Masih dlm dilemma, tak tahulah betul ke tidak? Tapi tangan di dah laju drafting. Bukan sayang bukan juga tidak mahu. I just think, do my work later will give me benefit as I'm going to accumulate all the work experience and learning progress for the annual return.

Tadi watch Giullinna & Bill @ E. Dayah bukan suka sangat tgk TV. Lebih layan laptop kot. But this guy make me wanna see him. Adoii miang laaa pulak. Opsss, jangan salah sangka ya. Suka tgk this couple. Bill seorang yang cool. Very cool and support his wife. Giullina for me kelakar. Macam budak2 sometimes. Just cool. Sweet tgk both of them & tadi tgk episode yang Bill suruh Giullina pergi hardware shop beli barang2 dia. Dia tak mahu his wife dekat situ because of safety. Owhhh its so touch me indeep. Dan Giullina end up beli barang2 yang dia tak perlukan. Hahahaha, so funny. Tapi bill tak marah. Sangat2 suka.

Adakah Dayah dah gila tgk BILL?? hahahahaa.. ada tak laki macam dia? hahahahajelirjelir Ok Dayah you have to STOP if not will be more worst. hahahahaha..

D_Y_H
sudah! hahahaha.. weng seketika melayan kepala tingtong..

In dilema

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Happy Monday everyone? How's was your work? Today dayah Mc. Still in flu & pening kepala2. Nak kerja mcm mana if mood nak kerja mmg negative.

Why, I'm dilemma?? Sbb tidak pasti keputusan saya adalah tepat atau sebaliknya. Susah hati nak buat keputusan ni. Susah sangat! I have decide but somehow I'm not sure. Its about my future.

Its only left me fews month to get the qualification. That my dream, I was asking myself. Am I sure? I can't give any answer! Why Dayah? Why unsure? I really admire my work. But my destiny is not here, there is so many things happen. How about my profession? Nak qualification, but I don't even submit my annual return, mcm mana tu? I don't even finish my papers? Mcm mana tu??? Sigh!!! I have to move la, cannot stay too long. Tak productive!

D_Y_H
I hate flu!!

Sunday, January 24, 2010

P2 class

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

How's your sunday? Dayah? Half of the day dah guna for class, up & down from Serdang to Shah Alam *not really half.. I spent from 8.30am to 2.30pm only*. My class is 3 hours from 10am to 1pm. This attempt I took 2 papers & I wish for past result. Never aim for excellent results. I don't know why? Maybe because of the difficulties of the papers & I don't even has much times to really focus on the papers.

Papers I choose this attempt is P1 & P2, Professional Accountant & Corporate Reporting. P2 for me is the killer paper. I need to memories all the accounting standard, which is possible to remember but its not possible for you to interpret it as good as standard, I think. Unless you are the one who is sitting within the committees to discuss about the framework. But it is good start if you have a good basic in accounting, then you were there.

P2 was my 2nd attempt. My 1st attempt was somewhere in June'08, which is I failed. I got 36marks!!!! What you think?? 36? I cried went I got the results, because I never failed in the exam. But I remind myself, this is not degree but it is a professional papers. And the best part, I didn't do much exercise for that paper and it worst for what I have done!! I took about 2 years to repeat, I hope this time I'll past the paper. I don't want to look back and now time to focus. I want be an Accountant. That my dream, when I was 1st time in account class in year 2000.

Talking about this class, I was really happy with the lecture because he is teaching us & at the same times he give us tough question to discuss & answers which is really make us move and thinks. Not just listening to his lectures. The way he conducting our class also make me feel I should prepared myself before go to class. I have no experience preparing any of consolidate account. I only have experience answering question, heehehehe. Base on my work experience, I just give my opinion on their finance position and from that we go indeep, what was the main core of the problem. Was control in place? What the risk implication? Min, moderate or high?

D_Y_H
from now, I've to do a lots of question and read a lots of student accountant's article

Saturday, January 23, 2010

An ordinary person

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I've thing to put on words but not to share. Sometimes, we've to trow it out to help us to release it. You should try, then you know the result.

D_Y_H
Not every story is happy & sad

Moment's that I miss

Assalammualikum wbt & Salam Sejahtera,

Happy Saturday everyone! How's your day? Dayah? Bit bored. Mama & Abah went back to Alor Star. I just knew it this morning, when I didn't see Abah's car at porch. Planning to sing karok. But, not sure where should I go? Pavi? Erm....too expensive. But I like that place.

Just wanna share some pictures during study time. I'm managing project, to reward an excellent student. All of them is excellent in study and also active in University programs.

The most important thing, my buddies also successfully joining this project. I'm so happy. We are roommate, bed mate, classmate and we share everything together during my 4 years times in university.

My buddies, Ili, Neni & Uma. ******************************
This place was damm so cool when we arrived. It is a PAGODA palace. I love the scenery there.

1. Forbiden city
2.We are at Changi airport for transit with our prof.
3. Dayah, ili & uma at Great Wall of China
4. Dayah & Neni.. sometimes we call her Bona.. myroomate.. getting married in March'10

We're at University of Beijing, it is an official visit. We've been visiting all the places around the uni's. Its very wonderful and peace place for study.

In great wall and one of the village in Beijing. Nice view. I miss this moment & counting on myself when I have the chance to go there again?? Dayah? Any answer? hahahahaha..rindu now dreaming.. hiks

D_Y_H
People say we cannot live in dreams

Friday, January 22, 2010

Muhasabah Cinta

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I'm in LOVE!
seriously, I was looking for a good poem last 2 week.
& I find this...
Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu
It is not a poem.. but it is a SONG .. sang by EdCoustic. I try to listen to all they music & its really good band. The lyric was so touch. You can listen to this song at my HEART SOUL, on top my right sidebar.

D_Y_H
Sometimes we need a time alone.

Senaskah lagi

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Selesai lagi senaskah novel, ia mungkin telah lama di pasaran. Cuma Dayah bau nampak kewujudannya sengihnampakgigi

Naskah ringan lagi. More to love story.


Inilah ceritanya, Siapa DIHATIMU. Gambar muka buka tersebut tidak langsung menggambarkan watak atau pun jalan ceritanya. fikir why they put that picture??? I just dont understand.

Anyhow, its good novel to read. Ada perbuatan2 didalamnya yang terkesan dihati juga. Ada masa kalau kita baca love novel, kita akan di bawa bersama dalam cerita. Itu Dayah la, tak tahu orang lain. So sesiapa mencari bahan untuk meringan kepala can read this novel. Banyak lagi koleksi terbaru di beli belum di baca. TEXT book, tok sah cakap tak sentuh lagi. Kan bagus boleh baca TEXT book mcm baca novel. KENYANG ilmu nanti di buatnya kan.. kekekekeke

psss: this book is also telling you my dream.. x sangka sama sengihnampakgigi

D_Y_H
in bored mood ("",)

Thursday, January 21, 2010

In KL

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dayah in KL sengihnampakgigi yeahh suka! 3 hari duduk dekat Labuan with no live at all. Balik sini still with flu & fever sikit2. Paling tak syok adalah flu, ia sangat menganggu apabila flight hendak landing. You know, dia akan membuatkan pendengaran Dayah tertutup. Bengang telinga.

Today was in client office. Dalam kepala tak sudah fikiaq bulan empat, heeeee teruknya Dayah ni. Tak buat apa pun lagi preparation & calculation tok sah cakap. Memang zero. Weekend ni pastinya tak boleh. Nak kena study la. Hari tu masuk kelas En. Salihin dah kena soal mcm2. Ada yang boleh jawab, ada yang unsure. Macam mana ni? Tak prepare langsung, teruk betulkan. Kena jadi mcm kelas prof. la lepas ni. Before masuk make sure study dulu. He seems like a student who yg prepare before class. Dayah admit, sometimes malas nak godek buku before class. But this time kenalah. No more excuse.

Hari ni masih not feeling well. Masih selsema. Tak suka sebab susah nak breath. Especially duduk dalam aircond. Kerja sudahlah dengan aircond. Dkt rumah mmg tak tido dalam bilik Dayahlah.. aircond tu. Tdo bilik tiah. Tapi kipas pun bagi big problem gak. Susah nak bernafas juga. Haiilah.. cepat2lah sembuh. Penatlah mcm ni selalu.

Now is waiting for client nak meeting. Mana pulak pakcik accountant ni. Dah slow sikit pun dia tak ada lagi. Cepat dia ada. Cepat discuss cepat boleh balikkan. Discussion pastinya tidak sekejap. Dah la draft summary ni 5 pg. Ahh yoo yoo.. cepatlah la.

D_Y_H
Headachenya!!!

Wednesday, January 20, 2010

Tired

Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Dayah dah 3 hari bertapa dekat Labuan. Pergi kerja dan balik kerja, that it yang Dayah do dekat sini. Keluar sighting asset, berpanas dengan hill. Gle!! Safety boot dia orang tak ada spare. Fine! Redah je la. As long dia orang semua tahu, not my fault. Although tak boleh mcm tu, because it is safety requirement. Jadi pakai je la safety hat. Sebabkan nak cari semua assets so that kenalah redah lopak air ke, lalu kat celah2 tong2 besi ke, lalu dkt celahnya pile up pipe ke. Mana2 je la assets tu duduk.

Penatnya kerja orang dekat sini. Nak tgk satu item, terpaksa panggil forklift. Some of item stored dlm "tong". Nak buka dia? Makkaaiihh kena dua orang, itu pun sampai berurat2 tangan mengangkat pintu dia tu. Kalau tak larat kena guna forklift untuk tolak.

Apa benda tu? hehehe.. mestilah semua orang taw kan. Itu namanya SEA RIG ataupun pelantar minyak. So yesterday night, Dayah was chit chatting with base manager dkt Labuan ni. He said dia dah about a year tak turun. Because dia dah being promoted. Good to hear that. Yerlah, when the time they all kena turun, berapa lama kena duduk sana & less time dekat darat. Duit?? tok sah cakap. Banyak duit dia orang ni, offshore allowance sehari dah berapa. Dok sana paling sekejap 2 minggu. Tapi client Dayah yang ni, most of their travelling dlm a months & more. Uishh banyak tu. Tapi nak buat apa, duit banyak tapi no life. Itu bukan kata Dayah ek, itu kata base manager tu.

But its an interesting story to hear. Duduk kat atas tu ibarat duduk hotel, makan ada 3 kitchen ada. Local, Chinese & western so pilihlah. Makan memang sedap katanya. Pastu baju, pakai letak je then ada orang ambil & basuhkan. Mcm tulah ceritanya. Maybe sehari dua, ok. Tapi kalau dah sebulan kat sana?? Ha.. fikir2kan.. bosan katanya. Dekat rig ni ada tempat yang paling bahaya di dunia, sebab once gas H2S keluar sahaja. Sekali sedutan sahaja, innalillah terus. Gerun dengarnya. Proses nak replace pipe pun bahaya. Dalam tempoh 8 minit saja katanya pipe tu dah lebur tak nampak apa. Pipe drilling selalunya tebal! Jgn harap nak angkat pakai tangan ya. Berat ooo...

Sepanjang duduk sini, Dayah deman + selsema. Letih sangat2 because condition diri yang macam ni. Kerja haruslah kena rush sana sini. Demam memang tak mau pergi jauh. Geram betul. Selsema!! dah habis tisu hotel ni Dayah kerjakan. Sama juga. Nasib bukan construction, kalau tidak kena tahan debu pulak. Today will be last day dekat sini. Field work almost 90% done, yahooo suka sgt. Tengah hari ni ada exit meeting, lepas tu boleh balik! Yaribaaa.. atentanton sila ambil along pukul 7.30pm di KLIA ya kenyitcium

D_Y_H
Mcm nak beli perfume? ke x nak?soal

Sunday, January 17, 2010

Kapal Terbang Kertas

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I've finished reading "KAPAL TERBANG TERBANG" which really make my day. Thank you Hasliza Ismail. You really make me feel in the air. Hehehehe.

Maybe some people doesn't understand what I feel. But it is what I feel. I just love it. Life is very unpredictable!

The part that I wanna is about Kapal Terbang, how its relate to our life..

Ian kata;
"..cuba awk buat kapal terbang kertas dan lancarkan ke udara. Tentu awk ingin tahu sama ada kapal terbang yang awk buat tu mampu terbang setinggi mana dan ke mana jatuhnya. Kalau bernasib baik, angin yang akan menolongnya untuk terbang lebih tinggi lagi. Satu permainan yang membosankan, tapi awk masih terus ingin bermain dengannya. Baegitulah juga dengan kehidupan kita. Tak seronoklah kalau kita dah tahu apa yang akan berlaku pada masa depan,"

Lepas tu Dayah jumpa pulak lagu, Kapal Terbang Kertas. Jom kita menari2 dgr lagu ni sengihnampakgigi



Maybe you can get the copy and read it. Then you can comments sengihnampakgigi bagi Dayah ia penulisan yang sangat ringin. Dah lama tak baca and its just took me about 4hours++ to finished it.

D_Y_H
Has class to go today.. have a blast sunday everyone!

Friday, January 15, 2010

I'm not superwoman

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Serabut!!! Haiyaaa.. tak pernah rasa tenang. Rasa macam nak terbakar.
Sakit hati!! Sabar2 Dayah!

Byk benda nak follow up + byk benda nak kena kejar.
I'm a afraid! Tertinggal anything?? Kepoh tadi, "how's kemaman, any kepoh2?"
KEPOH!! Syukur tak ada. I've been threaten very well by them.
Although masa mula2 bertubi2 kena soal siasat, Alhamdulillah Allah permudahkan.

Dia risau tak kisah, but the way dia ckp like I have no confident & cant do the work.
Sabar Dayah! Sabar Dayah! Penatlah! Rasa nak terbang jauh.
Kalau tak dengar rasa aman. These two week mmg sya sgt packed.
Dia aspect me to do all the work so fast!! Maybe Dayah slow sgt mcm kura2 agaknya.
Sungguh tidak ada Ikhlas lagi dalam setiap perbuatan saya, kalau Dayah kerjanya merungut dan terus merungut. Macam mana nak dapat keberkatan dalam kerja, DAYAH??

D_Y_H
Asyik dgr dayah membebel je kan, layan je kan rindu

Wednesday, January 13, 2010

Jujur

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hyeee.. everyone sengihnampakgigi
Harap2 semua orang sihat2 selalu & yang tak berapa nak sihat, get well soon dear
Dayah still in Kemaman..
Every night have our dinner at same kopitiam..
Layan je lah kan.. because itu yang terdekat

Just now, dgr new @TV9 di hati sengihnampakgigi
"Mukul Asaduzzaman" menjadi antara berita highlighted.
Tahu tak kenapa?? Tgk TV x? X ehh? sengihnampakgigi
Dayah ni baru je rajin tgk, kalau tidak jgn harap. TV la tgk dayah, kekekeke.

Mukul adalah seorang pemandu taxi di New York dan di laporkan juga dia merupakan seorang pelajar perubatan. He drove the car to return back the cash that he found inside his taxi. Its about 240miles to return back the cash to her owners. Jumlahnya bukan sedikit ya about $21,000++ dan dalam duit Malaysia about RM66,000++ byk tu!! Jujurnya dia kan!

Adakah kita bersikap demikian? Sangat bangga mendengarnya. Ibunya pasti adalah ibu yang paling gembira didunia apabila mengetahui anak yang dilahirkan dan di asuhnya terdidik dengan begitu baik sekali. Kalaulah itu anak kita, pasti kita mahu hebahkan ke segenap alam. Bahawa saya sangat bangga punya anak seperti kamukan!

D_Y_H
Jujur itu ada pada setiap manusia. Cuma keadaan mengubah kita menjadi pembohong!! Semua manusia walau sekeji2 @ sekejam2 dia. Ada terselit sekurang2 1 sifat baiknya.

Tuesday, January 12, 2010

Rasanya

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Rasanya Dayah nak demam busuk
Mengantok tok sah habaq!
Kepala dah ting tong!
Kerja byk beb!
X larat dah ni....

Nak deman,.. nak demam... nak deman!!
Terus mata layu2...

D_Y_H
Too tired laa.. minda & physically!

Sunday, January 10, 2010

Done

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

DONE!!!
Fuhhhhhhh sgt2 lah lega.
Tapi hati tetap 70-30..
Dayah taw recommendation yg di beri bakal di ubah.
Tak yakin langsung kali ni submit file.
Macam rasa nak kena ketuk2 ngan manager gigil

Apa2 lah kan.. tadi buntu.. sampai kol awk dgn pakcik...
Nasib ada dua sahabat ni..
Sorang dok buat karipap .. sorang baru habis kelas..
Alangkah seronoknya kalau hari ni .. impian Dayah nak buat kuih tercapai.. rindu

Dreaming ajalah.. x pernah dpt buat kuih..
Dan memang tak reti pun nak buat kuih..
Although taw benda tu sangat senang..
Selalu balik2 masak lauk..
Teringin nak buat kek.. nak buat pastri.. nak buat tu ini.. mcm2 lah..
Tapi tak pernahnya la.. buat..

Tahu kalau nak.. start kereta ..
P kedai beli.. bayar.. makan.. burrrpp .. kenyang..siul
Mudahnya lahh hidup..

Ok .. tambah vision tahun 2010..
Dayah mencapai sekurang2nya 3 jenis kuih di buat tahun ini..
Tok sah letak banyak2.. at least 3 cukup..
Mari kita lihat.. peace

D_Y_H
Dah nak pack brg.. nak kunci ofis.. nak g date ngan awk.. yeahhh..

Ye ke?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Ini result quiz dlm fb! Percaya? Tak percaya?
Dayah ntah? Tapi di doakan begitulah kan.
Wahhhhhh.. Dayah ishh ishhh...
Angan2 tinggi melanggit tak sedar diri kakaka
Igt dia akan keluar "anda akan bertemu pasangan
yang kaya raya...." kakakakaka mata duitan..
kekekekeke.. agak ting tong sikit kepala ni..
dari semalam x leh buat recommendation..
sakit otak betul la fikir..


D_Y_H
Jom dream ramai2 dpt laki kaya raya.. ada padang golf.. ada banglo 5-6 biji.. hahahahaha
berangan je.. free x payah bayar kan.. jom berangan ramai2.. jom. jom..jom...

Baru

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dayah dah tukar new background which I like sengihnampakgigi
uoll suka x? heeeee nak jugak tanyakan

X pe .. x pe.. nak jugak tanya.. hehhehe..
Today nak kena masuk ofis kejap.. Nak print report.. lepas tu nak usha KLCC huhuuhu
Bukan nak g membeli belah..
cuma mahu ke Maxis.. nak buat amukan
Broadband itu sangat menyakitkan hati..
Buat apa beli kalau x boleh pakai kan?

Niat di hati nak beli baju baru for office
Niat sahajalah. Tapi kena kuburkan sahajalah.
Memandangkan semester ini saya berniat besar.
Nak ambil dua paper sekali.
Risiko memang risiko. 2 Paper risiko??????????
Kalau 8-9-10 paper yer la risiko tapi ni 2!!!
gelakguling jom gelak guling2 dulu hehehe.. YERRR BAGI DAYAH SGT RISIKO
Kerana bulan 6 bagi audit firm adalah BULAN KERJA TUNGGANG LANGGANG
SUPERB PACKED! SUPERB HORRIBLE! SUPERB GILE!

Tapi bulan 6 saya mungkin tidak akan hadapi situasi itu sengihnampakgigi
Yes! Saya berniat untuk ambil paper P1 & P2
Iaitu Professional Accountant & Corporate Reporting for International Standard
Bila International Standard makanya kenalah betul2 master dalam Financial Reporting Standard
Ada 8 IFRS & 41 IAS yang perlu di faham sedalam-dalamnya penat

Dulu masa stadi hanya belajar Malaysian Standard which is more or less ada difference sikit
But now Malaysia dah moving nak implement International Standard and starting 1-Jan-10 FRS139 implemented in Malaysia. penatpenatwhich in International standard is IAS39. Standard ini paling Dayah gerun. Sebab ada Hedge!! Pulun stadi masih lagi blur..blurr benda satu ni. Kalau Financial Asset & Liabilities the concept mmg tak susah. Tapi bila dia mai tang Hedge, terus rasa nak guling dari Menara SAAS ke pintu guard utama UiTM. Ok sila gelak sebab Dayah agak gila bila bercakap tentang Accounting Standard. Understanding je Dayah!! Understanding!

D_Y_H
Maafkan budak bulat ni.. mesti pening apa yang di rapekkan.. kekekekee