Slider

Wednesday, December 30, 2009

Zakat

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dah petang2 ini, makin sakit kepala Dayah.
Mungkin kerana terlalu memikir macam mana nak siapkan report.
Admit, makin lama makin mencabar & I've not prepared myself dengan knowledge.
Ruginya tidak berilmu. Sekarang kena sangat2 banyak membaca & explore business.
Banyak sangat yang perlu Dayah perbaiki. Terlalu banyak lompang.

ZAKAT? Dah tunaikan kewajipan masing-masing?
Dayah belum, esok mahu ke pusat zakat.
Nak bayar online tak boleh, sebab tak ada rekod pembayaran lagi.
Makanya kena ke pusat Zakat.
Zakat adalah tuntutan rukun Islam ke-3

"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah, supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk), dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu manjadi ketenteraman bagi mereka, dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui." - Surah At-Taubah (ayat 103)

"Dan dirikanlah kamu akan sembahyang serta keluarkanlah zakat dan taatlah kepada Rasul supaya kamu beroleh rahmat". Surah An-Nur (ayat 56)

"Dan (ingatlah wahai Muhammad), Ketika Kami mengikat perjanjian setia dengan Bani Israil (dengan berfirman): Janganlah kamu menyembah melainkan ALLAH, dan berbuat baiklah kepada kedua ibu-bapa, dan kaum kerabat dan anak-anak yatim, serta orang miskin; dan katakanlah kepada sesama manusia perkataan-perkataan yang baik; dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat. Kemudian kamu berpaling membelakangkan (perjanjian setia kamu itu) kecuali sebahagian kecil daripada kamu dan sememangnya kamu orang yang tidak menghiraukan perjanjian setianya." Surah Al-Baqarah (ayat 83)

Surah2 di atas kredit to WEB PUSAT ZAKAT SELANGOR

Makanya kita harus melaksanakannya.
Bagi sesiapa yang tidak tahu bagi mana pengiraan zakaat.
Sila rujuk http://e-zakat.com.my very useful website ada kalkulator zakat di sana tetapi diingatkan apabila meletak jumlah jangan letak koma " , " taip jumlah sahaja. Jika dia akan keluar "anda tidak layak dikenakan zakat"

Oh ya.. sila tunaikan zakat ini sebelum 1-Jan-2010 kerana ZAKAT adalah rebet kepada cukai pendapatan. Jika bayar pada hari tersebut dan seterusnya makanya tidak lagi boleh di "rebet"kan, tak ke rugi? Fikir.. fikirkan.. peace

D_Y_H
Selamat melangsungkan tanggungjawab ^_^

Nak kena keluar

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I feel like .. mmg jalan keluar adalah stop!
Dia dah sampai tak boleh fikir
I'm not strong enough to this potision..
Seriously.. have to take a break..
that day is not a break..
I've to pull out myself from this situation..

Stressing doing this .. sorry have to quit as soon as possible.. tho i feel enjoy but deep inside I have no strong point to stay. No doubt its give me experience but now I cant handle the situation.. its very tough for me... the expectation is high but the experience & knowledge is not there to meet the goal.

"YA ALLAH, berilah hambamu ini petunjuk. I feel it before & now it more strong! I'm not any more enjoy doing my work! It's become stressful & very stressful"

Yes I can smile but deep inside its not me anymore. Its lots of things make me feel its lying. Make me frustrated. Make me feel loss. Make me feel stupid. Make me feel want to ran.

D_Y_H
I cant think

AS & AR is due

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hello everyone.. happy wednesday..
Coming to office bit early than yesterday .. yeahh 8.30am peace
But.. sampai2 no body exist lagi.. so kena waiting kat luar..
Mujur production company depan kami ada sofa depan premise dia..
Tumpang duduk yer..

Department kami ni.. hanya our manager sahaja has key..
Kalau nak stay back kena pinjam dari sapa2 yg ada key..
Nasiblah kan..

So today is 30th ready..
So will be another day to 2010!
What do you feel? Any improvement?
Back to story above stated .. AS in full is Annual Subscription which I have to pay every year for the membership.. no changes so far is still maintain of 69pounds
Exam fees sahaja makin menaik & menaik ntah kenapa ntah? Tahun depan agaknya naik 80pounds gamaknya per paper.. makaiihhhh. pengsan! ACCA dah la killing me every June & December. Tak pa2.. I love u ACCA.. more I learn more I know..

Tapi tang AR which is full Annual Return memang tak buat langsung.. hehehe.. sungguh pemalas budak sorang ni..huhuhu.. as I explained before.. kena buat karangan tetang achievement jadinya sememangnya its time consume waktu macam2 ni. So maybe today nak buat AR tapi partially je.. buat mana yang mmg expert nak karang. Macam jawab paper P3 je rasa kena karang.. mujur dia tak suruh buat financial analysis sekali.. kalau dak mahu berjam2 pulak.. hehehe..

D_Y_H
Alhamdulillah.. hari ini tenang sedikit.

Tuesday, December 29, 2009

Sappie menyusahkan

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Sappie sgt2 menyusahkan!!
Susah betul nak buat keje..
Dah la slow! Dah la dah terbiasa guna 2007! Now kena guna 2003 office!!!
Haru2!! Geramnya... Sappie sya tak suka kamu!!

Kenapalah Sappie diberi?
Dah tahu, slow bagi juga..
Dayah cari button dlm excel x jumpa...
Haishhh gerammmmmmmmmmmnya...
Melambatkan kerja!!!

D_Y_H
Kenapa la lappie lama tu dia x repair?

Awal 20min

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Selamat Hari Selasa everyone sengihnampakgigi
Senyum lebih2 supaya hari lebih ceria

Hari ni Dayah nak hadiahkan semua orang ros pink... heee.. nahh ambik laa rosrosros
3 kuntum.. maknanya "DAYANG SAYANG KAMU" sengihnampakgigi

Dayah awal masuk ofis 20min... yeahhh sgt2 suka. Masuk ofis at my level no body exist.
Feeling mcam dulu2. Always be the 1st coming. Congrate Dayah!!

Esok kita awal lagi ek topi

D_Y_H
Hari ini nak cuba fikir analytical financial sikit.. mcm mana new Dayah? Kita cuba .. yeah..

Monday, December 28, 2009

I'm feeling loss

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I'm feeling loss
gataiMalu aihh nak habaq gatai
hahaha.. ngada2 Dayah ni norrr..
dak aihhh.. loss what?
Rasa tertanya2 tak?

Dayah rasa loss..
Serius rasa loss..
Sebabnya.. tiba-tiba rasa kurang

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

'
suspend je kan! Hahahaha.. maaf bukan di sengajakan..
Cuma nak habaq.. rasa loss weight sikit.. hahahahaa..
begang dak ngan budak tembun ni.. wakakaka..
berapa kilo x banyak cuma sekilo lebih saja.. baju yg dulu pakai rasa lagu guni.. la ni longgar dah sikit.. huhuhuhu.. Dayah suka sikit je

Ok dayah ciayok2X .. tp makan tetap makan.. hahaha

D_Y_H
entri ini suka2 pemberitahuan sajo..

Selesai ke?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Working on Monday nearly end .. yeahh..
Today my mgr x masuk langsung..
Tak tahu sebab apa..
Dah tabiat dia..
Cuti tak pernah habaq..

Kalau tidak bisa garu kepala sejuta kali.. serabut beb tension
Mujur x.. alhamdulillah.. ICQ pun setel tadi.. Dah call GM dia..
know what GM kata "Hidayu, no need to talk to him. I can help you" penat betulkan.. "Hidayah"
"are you convenience to talk?"
"sure.. sure.." tho he's on leave at home.
Tq byk2 la.. I was shock.. sampai nak ckp Happy new year kat dia jadi "you too" hahaha.. yer la betul la apa Dayah ckp sbb dia kata "Happy New Year to u" when I said "Merry Xmas to him" hahaha lawak betul Dayah at end of the conversation. Mesti dia fikir budak ni kena penyakit apa? Tadi soalan berjeda2.. bila nak habis.. masing2 macam tak mau habiskan cakap.

At least today I learn something about Oil Palms.. fuhhh sejuk kaki tangan talking to the very5 experience man! Indeed i'm impress. I'm new in this industry.. green sgt2. Sgt nak taw, stkt weighing dia taw la.. process dia boleh kata 60% understand.. lama lagi nak tunggu "gold oil" dia. another 4 years for gold FFB. Dayah dah masa tu tak lagi IA dia orang agaknya.

D_Y_H
Hilang sakit kepala yg melanda dari pagi sampai detik 4ptg tadi.. star Dayah anggap selesai!?

ICQ make me sick!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Selamat hari Isnin semua sengihnampakgigi
Jalani hidup dengan tabah dan sabar yer..

Hari ini saya masuk kerja seperti biasa sharp 9.00am..
Hahaha.. adoilaa.. bilalahh nak kembali seperti dulu menghormati masa dayah?? tell me when?
I know.. I know.. Dayah dah terlalu banyak berubah..
Those who know me.. know the fact..
I'll be sure that I'll be in the appointment place at 30 min before not sharp!! Critical sudah manusia bernama Dayah ni! Why?

Now ICQ or in full Internal Audit Control Question make me feel sick.. headache ... rasa keras perut2 nak fikir.. I did it with the BM but my manager wanted me to do with the adviser.. & the adviser wanted me to do with the General Manager.. how? ?? Now i'm reading some note that maybe help or not. I've to contact the GM or adviser.. if not kena layan mak tiri membebel.. hahahaha.. okok.. apa2 je la.. yg penting sya pening.. less findings.. mcm mana? there is improvement .. look bad at my side.. tlglah idea.. dtg2.. apa lagi nak korek2 ni.. dah sgt2 buntu..

D_Y_H
Mcm nak tgk wyg! Cite apa best ek

Saturday, December 26, 2009

GSC Signature

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hallo.. hallo.. everyone.. mcm mana weekend yang panjang?
Buat apa je ek?
Mesti macam-macam aktivitikan..

Me.. yesterday dok lepak rumah jor.. pagi2 g jemput Mak Jang pulang dari Haji..
After then balik membungkang.. hahahaha.. layan tenet la apa lagi..

So today went out with my sista.. baby.. datin & angah
dengan tujuan membeli barang2 sekolah baby & datin..
So we went to Mid-Valley.. ini adalah kali ke-3 spjg hidup jejak kaki kat sini..
I don't like to go Mid.. ntah kenapa.. x suka.. so kali ni.
Ntah napa laju je tekan minyak terparking kat P2-A48 Center Court, Mid Valley.. gelakguling

Pusing satu Mid-Valley melayan kerenah baby & Datin..
Nak beli beg sahaja.. berkedai2 & bertingkat2 kena redah.. layan je la kan..
Mujur ali tak joint.. kalau tidak lagi sakit kepala.. hat tu manja..
semua nak suruh kita pilih.. haiilahh adik manja..

Pusing punya pusing2.. baby capai beg kat Tropicana life.. Datin capai beg kat radioactive ..
Igt dulu2.. pakai je apa mamaabah beli..
Pastu cari makan.. haus gler. TCRS jadi mangsa.. ngeh3x .. tp kami x berapa suka..
Then cari baju sekolah.. tudung.. alat2 tulis semua bagailahh sengihnampakgigi

Then decide nak tgk movie.. so rasa nak try GSC kat the garden.. huhuhu..
Jalan2 lagi.. makk oiii.. ni baru x pening.. orang x berapa crowd mcm mid..
so that the main reason why I not prefer Mid.. hehehe...

So cari punya cari dia dkt level 4..
Harga tiket mmg mahal dari biasa..
So dlm hati fikir "what are so special about this cinema?"
nak tgk alvi x de tiket dah..
terpaksa tgk AVATAR.. have to wait 1 hours before show..

But I like this movie.. serious recommended to other people to see it..
You won't regret!
Its make me think.. betapa rakusnya manusia demi mendapat keuntungan sanggup musnah
segala-galanya.. tak kira jika terpaksa meragut nyawa sekali pun.. ia mengingatkan saya pada perjuangan "mereka" But it's a lots of wonderful & beautiful place dlm cerita tu.. real ke?

Inilah pelakon yang saya kagum.. 4 org ni.. watak Jake.. Dr. Grace.. Trudy.. & norm kot.. hehehe.. suka semangat juang mereka.. thumb up to them






D_Y_H
I'm happy..sengihnampakgigi

Thursday, December 24, 2009

Comel tak saya

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Nak kenal tak ngan binatang peliharaan Dayah.. nama dia MomoD surprised
MomoD sgt cute bila di nak perhatian..

Dia akan muncul depan skrin konon2 ketuk skrin.. alahh tomey nya MomoD ni..

Inilah rupa MomoD yg muncul depan Skrin.. aren't it cute .. I like u baby..

Macam2 pe'el si MomoD ni.. kalau dia lapar di tekan2 perut dia sambil buat muka kesian.. alah kesiannya.. tapi ia cuma mainan sajo.. tak po lahh.. hati pun senang layan MomoD dari layan benda lain.. hikkk..


Tgk tu pandang manalah tu.. nak org beli perabot mahal la tu.. demand ek MomoD ni .. tp I lap u la baby..

Ini pulak aksi ngada-ngada.. minta puji dia.. hehehe..

Ha.. hat ni cute.. dia dok atas sofa tu sambil goyang2 kaki taw.. alahai comelnya..

Ada lagi macam2 aksi si comel ni.. I like pipi dia.. sengaja pilih yang jenih2 labuh mcm ni.. I like n I love.. hehehehe.. tgk la tuannya kan.. kekekekeke..

D_Y_H
Mesti kamu fikir saya buang masa.. hehehehe.. saje buang masa.. agak2 stress. si MomoD ada.. nak bela haiwan serik dah.. bela ja vitual.. bukan dok berejam2.. dok sat tgk dia.. mandi dia.. tgk makanan ada dak.. pastu out.. heeeeeepeace

Wowwww

Assalammualaikum Wbt & Salam Sejahtera,


WOWWWW!
That was my impression when looking at this picture
You?

Amazing photographer!!
Where they shoot this photo..
Its look real

D_Y_H
Behind every success there must be a hard journey to face

Gentle reminder!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

sighsighsighsighsighsighsighsighsighsighsighsighsighsigh haaaaihhhh

Mengeluh.. mengeluh .. dan terus mengeluh..
Sudah 2 tahun Dayah tunda2 return Annual Return! Melampau nyer.. nanti dah cukup 3 tahun baru nak claim!!! Don't wait Dayah.. if not... have to think & cramp your body in front of lappie for 24hours or more.. dushhhh..

Buka2 PER.. ambik kau kena jawab mcm2.
Allah ni yang lemah, bukan tak mau jawab but not in suitable situation to answer and read all the question... ya Rab.. nak kena fikir achievement date lagi nak kena fikir bilakah ia?

Dah beberapa kali dapat reminder ni, tapi tak juga submit2.
Boleh kalau Dayah tak mau submit this year.
Alamatnya, next year lagi parah. Lagi banyak nak jawab .. nak story panjang lebar ..

Pastu masa nak buka PER mmg blur habis..
Igt senang.. ber"button"2 kena click.. pastu berkotak2 nak kena update.. pastu yg buat terus close window.. dia nak achievement date.. gigil mula rasa kena buka kalender semua bagaikan. Thinking of submitting it next year. Ada lagi 5 hari lagi nak submit!!! 5HARI LAGI KENA BAYAR ANNUAL SUBCRIPTION FOR 2010, which i'm still havent paid yet! Duit... duit.. duit.. cepatlah masuk.. nak byr fees ni.. kalau sikit tak po.. ini banyak.. cepatlah boss buat gaji.. nak byr dulu boleh tu boleh.. tapi rasa ketat je lepas ni.. kalau kata la.. bos tu hilang ingatan nak g prosess ari ni.. mau tunggu new year baru dapat.. tak ke haru?

D_Y_H
sabar.. sabar.. dpt paid by 11.59pm .. 31.12.09 pun kira sempatkan.. wish dpt early than that...

Wednesday, December 23, 2009

Lari 128!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I just arrivedsengihnampakgigi
4 hari 3mlm dok kat Penthouse.. hehehehe nak beli hanya boleh rindu
Setelah habis idea fikir nak buat apa lagi .. nak test apa lagi.. nak dokumen apa lagi...
nak tanya apa lagi... nak inspect apa lagi... nak vouch apa lagi... dan lagi... dan lagi...
Maka hari ini we say bye2....

Yeahhhh.. peace
Selesai field work

So travel back, my colleague dah estimate 3 hours sampai. Ok, saya ok je la kan.
Huhuhu yeah I like speeding! siul cool kan..
Kena saman pun cool kan.. hahaha silap siapa suruh bawa laju2 menari

So we rush back...
Siap semua gerak from Danga Bay around 4.40pm
My colleague kan speed, Dayah habaq kat jambatan jaga2. Mesti ada punya, nak kristmaskan..
sampaikan satu bridge tu.. Dayah dari jauh mmg dah nampak hitam2. But unsure apa benda. I don't look at the meter yet. Because seem like he drive slow. Hakikatnya tidak. Dayah notice dia drive 140-160 .. normal for speed.. sya pun buat mcm tu heeee peace

Lepas jambatan tu..

"Dammm! I tak nampak dia" kesal bawa laju tapi ditekan juga minyak.. hehehe
"Remember k, jambatan!" So all the way, dia dah serik. Asal jambatan terus slow masuk kiri. Dayah yang dok tepi ni dah gelak2. Tapi diam2 la.. heeee...

Then go lagi and lagi.. our topic about office, kereta kat depan tu mcm tu la mcm inilah..
Sampai satu tahap, traffic went slow.
Dayah yang duduk kiri dah nampak dr jauh Kereta polis berlampu lap...lap..lap..

Dalam hati, "siapa pulak dia nak tahan ni" jauh lagi kami dengan kereta pak polisi dlm jarak 100m.. so my friend slow down.. follow je kereta kiri.. then bila terlalu dekat went back ambik kanan.. lepas tu kiri balik... yerlah polis kat belakang beb dgn lampu lap..lap.. lap lagi tu..

Pastu dengar pak polis "hon"
Dayah pandang belakang. "lorr dia hon siapa kat highway ni? Ada awek cun ke? Ke ada lembu beranak tepi highway?" Impossible.. impossible fikir..

Dalam kereta polis tu ada 4 orang.. rajin depa meronda2 penuh kereta noorrrr... what ever la.. nak letak anggota kot.. kan.. kan...

Tak lama dia bagi lampu.. kereta di hadapan adalah kereta kami.
Sah! Kereta kamilah yang di "hon" & di "beri" lampu.. ala2 kenyit2 mata gitu.. hahaha.. okok Dayah ngarut... surprised

Turun sorang uncle ... yorrr.. bukan.. brother la.. muka tak berapa nak nampak.. pakai baju putih ada pakai vest kuning keselamatan jalan tu... mcm pakcik kat bawah ni..

My colleague dah prepare with his wallet .. no no... with IC n license yer.. bukan duit!
haaa.. beginilah rupa bro polis tu.. cuma x de helmet jer kat kepala..
Pegang buku saman..

"En. dah lari 128 ni! jadi macam mana" kawan saya tu angguk2 jer dulu..
"kalau En. lari 200 ke 300 ke.. sama tetap sama Rm300"
"Kalau En. lari 120 tak kena, tapi kalau 121 mesti kena.. so macam mana" kawan saya try cakap dgn pak pol tu pertimbangkan.. sebb 8 je lbih..
"Saya keluar surat sama ni.. en. kena bayar saman RM300"
"so macam mana en. nak setel sini ke" kawan saya kata "kalau setel sini?"
"boleh, saya tak saman en. RM50!"

Selepas itu, setiap jambatan dia akan slow dan tidak mahu kehilangan RM50 lagi. Dayah mahu bercakap rasa tak sesuai. Kenapa harus harus polis itu berkata "so macam mana" dari awal? Dia seolah mahu duit poket itu. Bukan niat mahu menyaman. Jika berterusan begini imej mereka makin lama makin di pandang buruk dengan kes rasuah. Cuba fikir duit anda dapat untuk belanja, kalau jadi darah daging!?? MasyaAllah. Tak kesian ke kat anak bini yang tak berdosa. Pastu siap bagi taw yer kat mana boleh bawa laju, kat mana kena slow!

Attitude & ethic macam inikah yang mahu di carry sampai bila2? Igt bila ada kempen "Saya Anti Rasuah" dah serik dah taubat dah say no no.. akan jalankan tugas dengan Amanah. Tapi haram, kempen itu tidak cukup membantu bagi mereka yang tidak amanah dalam menjalankan tugas. Tidak bertanggungjawab kepada diri, keluarga, masyarakat serta agama dan bangsa. Malangnya saya tidak nampak no batch dia. Mungkin hilang dek sebalik vest kuning.

Tapi betul ke x kena saman? Kan dah kena tembak tadi? Macam mana system tu rekod? Siapa yang boleh padam rekod? Siapa yang boleh reviewed rekod? System rekod ini perlu di perketatkan. Jika tidak sewenang2nya lebih ramai anggota polis yang akan ambil mudah. Dayah memang tidak tahu macam proses ini berlaku. Jika security pada rekod speed laju ini di lakukan, apakah perkara yang kami alami akan berlaku lagi?

All in this world is about CONTROL! Good governance akan membolehkan visi dan misi sesebuah organisasi itu mencapai objektifnya. Fikir2kan.

D_Y_H
Kesal dgn sikap mereka!