Slider

Sunday, August 30, 2009

MERDEKA 52

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

SALAM MERDEKA to ALL MALAYSIAN where ever you are now <span class=kenyit" title="kenyit"> Me myself PROUD to be MALAYSIAN and living in this peaceful country. THANKS MALAYSIA.

HAPPY HOLIDAY sengihnampakgigi

D_Y_H
Tomorrow will going KB for 2 weeks. I'm gonna miss "berbuka" with my beloved busuk2 kenyit do miss me.. cium

Saturday, August 29, 2009

Text books & Study kits

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Saya dah jumpa buku yang saya cari2, Alhamdulillah. Cuma tunggu bidding sahaja. Kalau saya menang. Saya dapatlah buku tu. Syukur sangat! Kalau tidak kusutnya lah nak mencari. Tak mahu beli dekat kedai buku such as Kino, MPH coz imported from UK. Jadi sangatlah mahal. Boleh tolak sikit duit tu buat beli baju ke kasut ke duit minyak ke duit buku ke kan. Saya jumpa di ebay.com dari tak jadi ahli terus saya register. Mula2 tak mahu. Nak cepat dapat. Tapi mcm tak nampak jalan aje. Terus saya cari online. Syukur dapat. Moga-moga saya menang bidding tu.

So lepas ini, dayah tak ada alasan untuk tidak buat latihan sengihnampakgigi InsyaAllah.

D_Y_H
masih dok ngadap pc kenyit pi ofis dulu.. cau

Wudhu' Zahir & Batin

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Apa khabar semua? Harap2nya sihat selalu sengihnampakgigi saya Alhamdulillah sihat. Hari ini Sabtu, mesti tengah dok pikiaq nak masak apa, nak beli apa, nak makan kat mana kan? sengihnampakgigi Biasanya bulan puasa begitulah, dalam kepala pikiaq "Buka puasa nak makan apa ek?" senyumkenyit Saya kalau hari2 cuti sempatlah fikir nak makan apa. Bila hari kerja, saya rasa nak cepat balik aje hahahahaha. Kejap lagi saya nak masuk ofis kejap. Rasanya sampai petang agaknya. Nak minta tolong angah siapkan kerja sikit dan selebihnya saya buat. Adik2 sibuk nak ikut sama ke ofis. Best jugak. Kakak Lai Fun tunggu saya nanti, yahoooo ada geng. Dia seorang Manager yang sangat sporting dan suka membantu. Paling best saya suka karektor dia. Kalau dia nak marah dia marah aje, kalau dia nak gelak dia akan gelak aje, sebab ty karektor dia fun. Eh, dah tukar ke tajuk lain pula saya ni.

Back to the subject, saya nak berkongsi email dari seorang sahabat. Saya membacanya terasa menarik. Marilah kita sama-sama tertarik ya kenyit

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Seorang ahli ibadah bernama Isam Bin Yusuf, sangat warak dan khusyuk
solatnya. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk
dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya,
demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasainya kurang khusyuk.

Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Assam
dan bertanya, "Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan solat?"

Hatim berkata, "Apabila masuk waktu solat, aku berwudhu' zahir dan batin."

Isam bertanya, "Bagaimana wudhu' zahir dan batin itu?"

Hatim berkata, "Wudhu' zahir sebagaimana biasa iaitu membasuh semua anggota
wudhu' dengan air".

Sementara wudhu' batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara :-
* Bertaubat
* Menyesali dosa yang telah dilakukan
* Tidak tergila-gilakan dunia
* Tidak mencari/mengharap pujian orang (riya')
* Tinggalkan sifat berbangga
* Tinggalkan sifat khianat dan menipu
* Meninggalkan sifat dengki.

Seterusnya Hatim berkata, "Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua
anggotaku dan menghadap kiblat.

Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku rasakan:
1.aku sedang berhadapan dengan Allah,
2.Syurga di sebelah kananku,
3.Neraka di sebelah kiriku,
4.Malaikat Maut berada di belakangku, dan
5.aku bayangkan pula aku seolah-olah berdiri di atas titian 'Siratal mustaqim'
dan menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhir bagiku,
kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik."

"Setiap bacaan dan doa didalam solat, aku faham maknanya kemudian aku
rukuk dan sujud dengan tawadhuk, aku bertasyahud dengan penuh
pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas. Beginilah aku bersolat
selama 30 tahun."

Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya
yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim.

Kadang-kadang kita terlepas melihat perkara-perkara kecil dan kadang-kadang benda yang besar itu kita melihatnya secara kecil. Jadi sama-samalah kita perbaiki diri jadi yang lebih baik dari hari ke hari ya senyumkenyitsengihnampakgigi

D_Y_H
Salam Ramadhan

Friday, August 28, 2009

Again

Assalammualaikum wbt,

Its happen again. angkatkeningangkatkening baru nak siapkan other things dah kena do that again. Hadus! Sungguh geram! Sabar dayah. Meh kita layan Sami Yusuf, Asma Allah. Tenang jiwa, kurang marah. Kuranglah pahal puasa saya ni. Ya Allah, jangan saya pulak kena marah sudah.

I yakin siapa2 yang dengar lagu Sami Yusuf, Asma Allah ini pasti akan suka. Saya walaupun tak pernah kenalinya tapi sejak tahun lepas bila mula mendengarnya saya jatuh hati untuk terus dengar dan terus dengar. Cuma tak berkesempatan membeli albumnya. Saya akan cari, insyaAllah.

Mari kita sama-sama dengar *harap2 kuranglah marah ni*


D_Y_H
Next akan berkampung di KB for about 2 week. Kerja oh kerja

Get Paid

Assalammualaikum wbt,

duitduitduitduitduitduit melampau tak mata saya skrg sengihnampakgigi penantian yang berakhir juga akhirnya. Lama betul nak tunggu ia di kreditkan. Siang tadi saya tak kerja. Dlm kepala dah kusut fikir kerja dengan my bos. Mcm mana agaknya, mesti dia marah. Tapi saya mmg tak mampu. Saya teruskan tidur saya. Hingga tengah hari baru saya ke klinik.

Klinik Lee, klinik keluarga yang selalu saya kunjungi. Dari kecil lagi mmg klinik itu kegemaran saya. Sbb Doktor Lee mmg the best la. Tapi hari ini, saya masuk ke dalam bilik konsultan dengan sangat terkujat!! Ehh aku salah masuk ke? Tgh2 doktor tu cek saya. Saya dgn sesuka hatinya bertanya, "mana Dr.Lee?" Saya perasan muka Doktor tu dah lain atau dia dah muak orang bertanya. Yerlah, selama ini saya cuma nampak Dr. Lee sahaja. Tetiba tukar jadi Dr.Chong. Saya nampak pun dari "stamp chop" dia disisi meja yang baru di keluarkan dari kotak yang masih berada di atas meja. Tapi Dr. tu sgt seriuslah. Tak best la Dr. ni, doktor tolonglah senyum sikit. Saya rasa umur dia dah lima puluh lebih dah. Tapi rambut dia maintain, tebal dan hitam. Saya pandang rambut dia dua tiga kali juga. Dalam hati, "ehhh Dr. ni pakai rambut palsu ke" wakakakakakaka gelakguling jauh saya boleh berfikirkan. Ampunlah doktor, tu la sapa suruh serius sangat. Hehehehe. Paling tak suka, dia tak cakap pun saya ni sakit apa. Eh la doktor soalkonpius saya. Benarkah aku ke klinik? Ubat dia bagi, dua jenis "PAIN KILLER". Sejenis tak apa la jugak. Ini sampai 2 jenis. Haru! Layankan aje doktor. Mesti lepas ni tak teruja nak pergi Klinik Lee dah.

Tapi saya teruja tgk akaun saya sengihnampakgigisengihnampakgigi terus ambik kalkulator. Tolak sana sini. Terus mata & minda jadi materialistik. Hahahahaha. Saya happy! Saya rasa nak peluk orang, kakakaka. Terus bayar semua bil seperti biasa. Bayar lebih2 ek. Itu lagi lawak. Memang tabiat saya dah, bila ada duit lebih saya bayarlah semuanya lebih2. Hahahahaha. Simpan pun lebih2. Cuba kalau tak ada. Saya bayar ikut nilai bil sahajalah, hehehe. Alhamdulillah, dapat juga gaji bulan ni. Penantian yang ternoktah.

D_Y_H
Sukanya

Wednesday, August 26, 2009

Sgt2 geram

Assalammualaikum wbt,

marahmarahmarahmarahmarahgeramnyaaaaaaaaaaa... spoil mood keje betulla. Rasa nak teriakk laaa ni jugak, adoiii tolonglahhhhhhhh!! Panaskan kepala pagi2 buta. Saya tak suka nak marah2 orangla. Sabar dayah sabar!! tensiontensiontensiontensionkusutlaaaaa bertambah2 ni. Ya Allah sabarkan hambamu ini. Moga tak terlepas marah sudah. merajukmerajukmerajukmerajukmerajukmerajuk haiilaaa bertambah kerja saya. Dari nak betulkan terus kena betulkan sendiri. Hailah!! Tiba-tiba teringat mcm mana agaknya my boss review my work. Mesti dia lagi berasap agaknya. Ini saya review pun dah hangin satu badan jadinya, mcm manalah nak tegur. Serba salah jadinya. Dah tegur pun buat dek je, sambil buat muka tak salah. Jadinya saya ke yang salah soal

Ok la saya nak pergi kerja, sambil nyanyi. Tak mau marah2! Saya betulkan je la sendiri. Dari dua tiga kali kena betulkan, alih2 balik pada saya balik kena buat.

D_Y_H
Very da angry la.

Tuesday, August 25, 2009

Kuiz2

Assalammualaikum wbt,

Mcm mana puasa hari ni? Harap2 ok semuanya sengihnampakgigi saya Alhamdulillah. Cuma skrg terigin sangat nak masak fish or chicken lemon. Haaayooo bila la nak buat ni. Balik rumah pun dah kol 6ptg. Dah kira awai la tu, dari kol 12 ke 2 pagi sampai rumah hehehehehemenarihaa haa .. balik rumah berjawap dengan abah.. hahahaha.. biasalah abahkan pengawal pintu rumah. Hik kejamnya anak dia nikan. Nasib abah tak baca blog ni kenyit ada reporter ke? Hahaha tak de kangarupaletak de kan Eventho saya keluar ofis kol 5.20 ke 5.30 ke dlm 6 lebih sampailah. Sampai aje, semua dah siap masak! senyumkenyit senang hidupkan siul terus lepak2. Kecuali mama kata, Along masak! Tapi itu pun tinggal masak lauk sahaja.

Ofis saya bulan posa ni keja dari 9 to 5 ya (waktu sama). Non stop, curi2 masa nak solat sahajala. Masa my boss bagi result tu saya tgh busy. Apa dia ckp tu masuk telinga kiri keluar telinga kanan aje. Bila ckp2 ngan officemate baru sedar. HAAAAAHH hah gler! Hari Isnin bertahan lagi, masuk Selasa saya sendiri yang collaps. Saya rasa dah demam gigil risau, takut berpanjangan. Mudahan terkejut kerja je kan. Next week lagi best, saya kena outstation lagi. Lamanya haiii. Layankan ajelah. Nak tolak pergi bulan lain nanti mcm2 pula. About 2 week! Haiiilahhh, harap dapat curi masa untuk terawih. Tapi tgh dok pikiaq, tang mana? Adoii!

Tatsat baru lepas buat quiz yang Ida suruh, ada 3 semuanya. Haru jugak saya nak menjawab. Tapi kelakar, gelak besar saya. Sambil baca kuat bagi taw EJUN.

Inilah Kuiz pertama, "LELAKI MACAM MANA TASTE KO SEBAGAI PASANG HIDUP? The asnwer is FAHRIN "Wow! Tinggi, sasa, maskulin & Malay Looking" OMG! Kalau Datin baca ini. Mesti dia kata, "KAK LONG OHH MY GOD! gelakguling" Hahahaha.. DATIN I tak sangka u gatai hahahaha






Lepas tu Kuiz no. 2 pulak adalah bertajuk, "BERAPAKAH PERBEZAAN ANTARA ANDA DAN BAKAL PASANGAN SEUMUR HIDUP ANDA? Guess? Terkejut dot kejap hah TUANYALAHH NYONYA NI! Haahahaha.. range between 15 to 40 years old than me?? Wahhhh!





Then no. 3, "BERAPA NILAI HANTARAN KAHWIN ANDA?" YANG INI TERJUT, RM48,000 gelakguling
makkk aiiii banyaknya! Makcik kayolahhh duit terus mata keluar ringit hahaahaha. Lebih tak tahan komen dia after result tu. Sungguh la tak leh tahan nak gelak gelakguling





Apa-apa pun kuiz ini, di ambil sekadar memenuhi permintaan dan sekadar suka2 sengihnampakgigi dalam facebook ada bermacam-macam jenis game, quiz. Kadang-kadang pandang sahaja tak buat langsung. Bila ada request ni kita kenalah buatkan.

D_Y_H
Lambat dayah sleep hari ni. Dah nearly 1pagi. Masih dok ngadap lappie ni nerd