Slider

Friday, July 31, 2009

Acca Careers 2009

Assalammualaikum wbt,

ACCA careers is come back! Details of event as follows:-

Date: 8 August 2009
Time: 11.00 am - 5.30 pm
Venue: Crowne Plaza Mutiara Kuala Lumpur
Admission: FREE *take this as advantage :D*

Tentatively the following is the activities:-
  • Confession of ACCA members:The truth about building successful career in accounting and finance - 9.00am - 10.30am *Interesting kan*
  • How to show up for work looking good, feeling great and successful -11.00am - 1.00pm *best ni*
  • From College to Career: Making a Successful Transition to the Corporate World - 2.30am - 4.00pm
  • There is also booth by employers *this what I waiting to see :(*
Last year, I couldn't go and this year also. Very frustrating! Last year because I'm outstation and this time I've co. trip. I was thinking of not going but the ticket is booked. Hurrmmm.. I have no Idea. Those interested pls go. Its good for you to get some ideas and gaining something there.

I really hope that I can make it this year, but still cant. Have to wait for next year lorr. Another one more year.

D_Y_H
Cant wait for Sunday. Tired of working

Wednesday, July 29, 2009

Little celebration

Assalammualaikum wbt,

On 23-July-2009, I was in Tawau. I've been there just for my friend. I'm not going to Sabah for about 2 years. I miss them! Uma and Neni. Both of them is my best buddies in Uni. We sharing everything together, because we are living together and we also studied in same classroom. We did assignment also together :D and we cook, eat and even sleep together and pernah balik sama-sama berkuyup redah hujan. On 24-July-09, Uma leaving us and become a wife to Rudy. He now become her husband. I pray for you dear, Happy Marriage forever :D sampai syurga ya sayang.

During our uni times, Uma was always ask "bilalah aku nak ada boyfriend ni yah", Alhamdulillah berkat dok doa selalu and now she married. Congrate friend!! During our uni time, we've been betting for "Siapa Kawin Dulu.. dia dapat...." sampai our prof pun tahu pasal ni :D kalau igt2 balik it is so funny. Si Uma la yg selalu berangan nak dptkan. Ili nak kasih mesin basuh and dayah kata nak kasi aircond. Teruja la semua mendengar. Berangan nak bagi hadiah besar.. hahahha.. very la childish.Before we flying to Tawau, me and ili dah terfikir, how we want to cry that things. Its big! Dan sebenarnya belum pun sempat beli. Dayah thinking of given voucher. So that she can claim from any york branch. Since I was so busy before that, voucher kemana hadiah pun kemana. What we did, 3hours before our flight we quickly buy for Uma, the Bunga Telur. Teruja tgk bunga telur yang sangat cantik tu. Dayah ada nampak bunga telur bunga ros. Sangatlah cantik dan harganya pun cantik, kalau tidak salah RM13++ sebatang. So we picked two different type of bunga telur.

On 22-July night, we stay together at Herritage. Mar's mommy asking us to sleep at her house. Dayah ni tgh dok syok sembang2 ngan mamak Si Mar. Terlepas pulak ckp, opssss!! Tiga2 mata pandang tepat ke muka dayah. Bukan salah cakap apa pun, just dayah ckp. "Kami ni makcik mau ajak si Uma tidor sama kami. Kami mau jalan2 esok" Nasib ada si Mar tukang cover line. Nasib baik. Memandangkan mlm tu tidak ada apa2 aktiviti buat si bakal pengantin, mamak si Mar dgn berat hati membenarkan. Yaaaaahuuuuuuuu.. lepas sahaja emak si Mar setuju. Terus Si Mar ni laju je, suruh adik dia Si Rahman tumbuk Inai.

Sbbnya Mar nak berinai mlm tu. Jadinya dayah ni jadilah tukang pakaikan Inai untuk Si pengantin. Dan inilah hasilnya. Main hentam je ni. Bolehlah kan, percubaan pertama.. hihihihi.


Inilah hasilnya Jari kaki & tangan si Pengantin.

The next day, on 23-July-09. My friend surprising me with little celebration. Pagi2 tu kami bersiap2. Si Neni balik rumah dia. Kami follow Mar ke Letton (kedai Bunga). Balik dari Letton tu, katanya nak breakfast. Tapi nak balik hotel dulu. Ikutkan je la. Katanya nak lepak jap. Sementara si Neni sampai kami lepak2 dlm bilik kejap. Lagi pun Si Mar kata Mata dia sakit. Solution dia ada kat bilik. Kesian pulak dgn si kawan. Elok je kami masuk pintu bilik Neni call kata dah sampai. Tp tak ada parking. So, dia minta salah seorang temankan dia. Sbb dia tak reti sgt dgn kereta dia. Sebab dia baru je adjust gear dia. Even dayah try bawa pun mati jugak enjin dia ;P sbb rendah sgt gear dia. Hehehe. Selalu bila nak bawa kereta baru at least 2 times drive baru serasi.

Bila Neni & ili naik, dia orang bawa kek. Tak terfikir pun dia orang nak celebrate. Thank you friend. Kek coklat tu sgt2 sedap. Sampai hari Ahad kami x habis2 makan.

Aktiviti wajib, adalah sesi suap menyuap :D

Igt masa celebration my brithday masa 3rd year. Dia org ada rakam satu aksi lawak dayah makan kek. Satu suap!! Semua orang tergelak, bila tgk video tu. Setiap kali birthday mesti ada sesi lumur tepung and kek. Lepas tu riuh bilik air kita orang.. tandas sorang satu.. main simbah2 air ke bilik air sebelah. Zaman kampus adalah zaman kanak2 rebina :D

Neni bough me this. Thanks Nen :D

D_Y_H
Today, next client visit.

No. 5

Assalammualaikum wbt,

I've new follower, Kak Unku Betty become no. 5. Sukanya :D Thank you tapi boleh tak saya nak panggil Mak Ungku Betty boleh??.. hehehe.. rasa kurang sopan pulak panggil Kak Ungku kan :D

Yesterday, I've been to Ulu Sedili. I have field work to do and I'm stuck in the middle of jungle for about 1 n 1/2 hours. We are trying to rush out all the work in one day. Alhamdulillah by 7.40pm we finished all the sighting. Later I'll story u, why suddenly we stuck in the jungle. I also want to share with you my best friend wedding in Tawau that I attend. Its definitely very different wedding ceremony that I ever attend. This week until weekend will be busy with work. Next week most probably will be more busy with lots of reports to finalise and next weekend, I'm going to Langkawi.. yeeehuuuu. InsyaAllah. Sometimes I wonder, I am busy but why my weight is maintain... hahaha..soalankah itu!!?? I've being trying to lost my weight slowly. From the day I started until now, approximately about 1 month ++, I am losing about 4kg. Alhamdulillah. But that not much different.

Today, when I came to the office. I meet the purchasing personnel. You know what she told me, "Dayah ni, datang tahun lepas, tahun ni.. makin comel and maintain je kan" terus dalam hati. Alamak makin comel lagi ke.. hahahaha.. padan muka sendiri. Neni n Uma pun cakap the same things. Its ok it will be my long journey to reduce weight. InsyaAllah, I'll do my best.

D_Y_H
If I've 2 more leg and hand and If Allah given us 48hours/day. It just IF pls ignore me hehehehe :D

Thursday, July 23, 2009

Its my day :D

Assalammulaikum wbt,

25years I've been chances to enjoy & appreciate life. Thanks Allah for allow me to spare time to life, life, & learn. Pray to be better from day to day. InsyaAllah.

Yesterday, I just arrive at Tawau for my best friend weeding, Marhuma. At night we chit chat about yesterday stories. That a lots of memories together.About strength to success and about story behind A2-G-1. Its very memorable and being a one of my precious moment in life. I do help her to "inai" her little cute finger :D

Today, we wanna to help her to do some preparation for tomorrow "nikah" day. I still can't believe that my friend gonna be a wife to someone that she really ignore before. It's a funny story behind.

Monday, July 20, 2009

Emo lagi

Assalammualaikum wbt,

Hari ni mmg hari emo buat dayah la. Tiba2 makcik tanya, how about the findings. Dussshhhh, mati potong kaki la mcm ni. Satu draft tak buat lagi ni. Gler la. Arrrghhhhhh geram sgt. Dah sejuk segalanya. Susahnya!!!!! Mengantuk pun yer jugak ni. Tolong la. X sabar nak cabut.

D_Y_H
Makin bertimpa-timpa kerja ni

Emo

Assalammualaikum wbt,

Omma yang emo. Baru sat mama cal dayah. Mula2 soft je dia bercerita tentang baju yg dayah minta dia ambilkan dkt Shah Alam. Mama katalah Kakak tu tak tgk lagi, padahal dia dah janji dgn dayah hari ni 20/jul/09 siap. Haihhh hari ni dah 20 esok 21 lusa 22 dah nak jalan. Kalau tak siap jugak mcm mana? Ishhh mcm manalah janji ni! Dari 8-Jun saya hantar dan janjinya 20-Jul siap, its about 43 days! Only 2 pieces baju kurung sahaja. Tiba2 rasa hangin, kalau time cost di kira boleh rugi. Bg sesetengah peniaga time around tidak di ambil peduli yang penting kerja boleh siap. Tetapi jika di buat analisis dari tempoh order di ambil sehingga ke hari kerja siap, barulah kita sedar betapa lamanya tempoh untuk menyiapkan satu2 order itu.

Good internal control if monitor time around between service time to lead better collection and at the same time to maintain good relationship with customer. That is from my point of view la. Inilah yang kurang di titik beratkan bagi sesetengah peniaga. Hopefully, tomorrow baju tu siap. If Wed baru siap, kirim salam ajelah. Tak dapatlah saya pakai baju tu. Mcm terdesak sahaja bunyinya. Mmg pun, sbb saya kekurangan baju kurung. Baju yang ada semuanya baju kerja. Yang dah lusuh. Saya tak suka buat baju kurung banyak2 sbb satu pembaziran bila saya tak pakai. Lepas tu, masa baby jadi tukang streka baju dulu, dia dah rosakkan dalam 3-4 helai baju :D

So kurang lagi stok baju. Saya lebih selesa berseluar berkerja. Sebab tuntutan tugas yang lebih sesuai dgn pakaian sebegitu. Selain dari tak ada baju kurung sgt, baju yang saya tempah tu mmg saya tempah khas untuk majlis kawan saya ni. Saya redah sendiri JTAR dan pay sendiri :P *sbb mama yg selalu beli .. hehehehe.. punyalah x suka beli kain..hehehe* Jadi rasa terkilan jugak la. Lagi satu, mama rekomen hantar kedai kawan dia. Bukan kedai biasa. Tempah sahaja dah harganya sekali ganda harga kain. Haihhh laaa.. x siap jugak. Itulah jadi marah ni. Sabarlah dayah.. kurang rezeki marah2 taw..mana taw kakak tu betul2 tak cukup masa ke.. terlupa ke..haihhh laaaa...

Itu cerita pasal baju. Mama seperti biasalah kata Kakak tu akan siapkan jugak. Ok taw kawan mama. Malas nak ckp byk. Tak siap x pe la. Redah la cari baju2 yang ada. Kalau kurus boleh hentam baju mama ... hahhahaha.. ada hati lagi tu. Mama saya ada banyak koleksi baju2 kurung moden. Boleh kata setiap bulan ada sahaja koleksi baru yang dia ada. Hailaaaa mama.. melaram je la.. x pe.. x pe...mamakan bank negara :D kekekeke.. Anak2 tukang pakai.. mcm dayah tukang sapu tudung2 mama, hehehehe...x yah susah2 nak beli tudung. Rotate je tudung yang available. Mcm2 color ada. Mcm2 jenis pulak tu. Last saya beli tudung masa 4th year. Itu pun 2 helai dgn harga RM8 sehelai. Lepas tu x de dah. Semuanya tudung ihsan mama :D

Mama cal tadi ada misi lain juga sebenarnya. Sudahlah dayah tgh serabut drafting keje mana nak buat dulu. Mama pulak bebel2. Adoilaaa tahan je la telinga. Dia membebel pasal maid yang malas. Dia ngadulah, kata maid kat rumah tak buat keje. Katanya rumah tingkat dua x berkemas langsung. Bila mama naik tinggkat atas dia tengah sedap tidor dengan kipas kuat terpasang. Amboiii sedapnya ko tidor. Dengan baju yang masih dalam raga tak dicuci. Penat je la beli mesin basuh besar siap auto lepas tu basuh baju malas. Baik tak payah ada mesin, cuci tangan. Baru taw penat ke tidak. Keje senang pun nak kena di suruh. Sebelum maid ni masuk, rumah mmg x de maid. So semua kerje mencuci baju adalah keje mama. Kadang2 saya tolong tapi jarang2. Dulu mesin ada dua kat atas, tapi dua2 tak leh pakai. Suruh abah repair hampeh je. Tak gerak2. Lepas tu saya kesiankan mama. Belikan la dia mesin basuh yang lebih mudah. So saya beli. Tak silap mesin tu boleh cuci dlm 15++kg. Tak silap la. Lupa da berapa kilo boleh guna. Cukup berbaloi dgn qty ahli rumah kami :D Dulu nak mudahkan mama. So sebelum dia nak g keje dia leh basuh or tgh sibuk2 leh masuk je lepas sejam dia leh naik baik rumah kemas2 lak. Tapi la ni. Maid lak jadi malas. Hailaaa geramnya.

Manja sangat ke? Mama siap suruh dayah tegur dia. Kata mama, kalau along tegur dia takut sikit. Yer la. Entah2 tak makan saman. Mama malas nak tegur. Tegur.. tegur mcm tu juga, skrg ni mama kata .."Along balik nanti tegur sikit, kalau perlu marah" hermmm.. ntah2 dayah balik dia dah tidur. Yer la mama, nanti along tegur. But tak suka la nak tegur2 orang ni. Takut melampau. Esok2 lari pulak budak tu. Nanti pulak yang susah. Haiyooo.. orang gaji .. ohhh orang gaji. Cubalah buat keje dengan betul2. Bukan susah pun kemas rumah tu. Lagipun bukan ada anak kecil tukang menyepahkan.

Masa zaman2 sekolah dulu, kami pernah juga setahun dua tidak punya orang gaji. Alhamdulillah semua kerja dapat di bereskan. Benarlah kata orang bila ada orang gaji ni, kita ni makin malas :D
Tapi bila tak ada pandai2 la buat sendirikan. Kalau ada semua nak suruh orang buat :D Dayah kalau ada masa buatlah. Tapi kalau dah "M" maaf lah ya. Saya declare siang2 saya malas. Dtglah petir pun kalau "M" tu ada ishhh berat sungguh nak buat. Hahahahaha...

D_Y_H
Mata rasa nak katup

Thursday, July 16, 2009

Comp. trip

Assalammualaikum wbt,

This year our comp. trip will be held in early August. Which is a busy month I suppose for our department. With a lots of ACM. All report is due in this month. Pity my mgr. She need to do a lot of reviews for my files, is about 5. Walahhh.. so many. From other colleague also about 3-4 file. Hope she can handle her stress. If not disaster laaa. As for me, need other 1 or 2 field work to do. Ok but so pack. Everything should be done before second week of August. Muntahlah. Today manage to get some comments from the BDM. Alhamdulillah, he has no dispute. Instead he give me some ideas, what else should I look at. It is a new industry to me.

Today I saw a drilling pipe. So small and thin, and was thinking how fast and how much can they produce in one day? I definitely have no idea. Each will stay in about 2-3 month maybe. Then it will be sending back for inspection. Then return back to the rig. That is what I understand. My understanding to this Industry now increase.

Before came here, I did see the mgt profile in the agreement. The picture doesnt tells you the true story. I thought they are very fussy.. arrogant.. and its also being told by their top. But it is not. Hence they are very friendly and helpful. So again "dont judge a book by it cover".

Ok back to the topic, its about my coming comp trip. This year our partner said because of H1N1, we choose to travel in domestic place. Ok, I dont have any objection. Its your money and it is good enough since comp. want to spare some money for us. But if it an overseas trip will be more appriaciate :D

It has been confirmed that we will go to Langkawi. Yeahhhhhh.. I was planning to go there since last 2 years but still cant go. It about 3D2N package. Will flying on friday, 7th and will stay at Pelangi Beach Resort. Hope will be a very2 relaxing trip.


It's a small island to go but a lots of thing can discover. I don't know much about langkawi except about Mahsuri. That the only thing I can remember most.


This eagle, being build a few years ago I think. In the last visit I went there is no eagle. But now there is. So you can imagine how many year I'm not going there.

Can't wait to walk along the beach, looking at sunset ..sunrise... I love to see it.

(Picture: Searching from GOOGLE)

D_Y_H
Tired and sleepy

Tuesday, July 14, 2009

Day Out 1

Assalammualaikum wbt,

Letih!! Since last week I'm going back home late everyday without failed. Tired.. tired ... tired... and today wake up late at 4.15am. So panic, then I quickly take bath and rush to airport. Thanks to mama for wake me up. Yesterday went back home nearly 10pm.

Reach airport at 5.30am. Huhhh, lega. About 1 more hour to depart time. While waiting for my mgr, I look around. There is so much changes. Yes, it being many years, I've not been there. Started from MAS operation shifted to KLIA. I never been there anymore and today the serounding has change to new. Looks better and its also my 1st time taking firefly. Not too bad. I shall fly with them again in future, maybe :D

D_Y_H
Learning stage 1 started for new industry

Monday, July 13, 2009

Apalah nasib labu

Assalammualaikum wbt,

Labu sekali lagi mengadu nasib. Nasib si Labu ini sangatlah malang apabila bertemu dengan Si tembikai. Apalah malang nasibmu Labu.

Tembikai adalah tembikai pada rupanya. Keras di luar lembik di dalam. Labu pula keras dalam dan luarnya. Tapi akan lembut jua akhirnya apabila di masak lama di atas api. Labu kali ini di buli oleh si Tembikai. Kasihan Labu. Redha sahaja menerima segala ketentuan.

D_Y_H
Labu ohh Labu

Sunday, July 12, 2009

G ganu

Assalammualaikum wbt,

Minggu depan nak kena g Ganu lah. Jadual kejap kiri kejap kanan kejap depan kejap belakang. Huhh sabar ek. Kemaman, the destination. Tak tahulah kena drive atau pun by flight. Kalau by flight, alhamdulillah. Kalau naik kereta, masyaAllah. Mesti penat.

Tak kesahlah mana satu pun, janji boleh bekerja dengan smoothly. Harap2 la, top mgt dah brief ttg base mgt. Tak tahu la apa yg di beritahu itu, sama atau tidak. Sbb "dont judge the books by its cover" kan. So, saya tak mahu letak apa2 judgement dulu. Wait and see. Skrg dayah dah ada broadband. Yea yea yea.. so bolehlah online bila berada di mana sahaja. Tak perlu mencari2 free wifi :D

Maybe, schedulenya tuesday ni gerak ke Ganu. Really not prepare myself understanding the industry yet. Matilah.. bunyi macam susah. Tapi review sales n procure mcm phm. Cuma bila terms2 dia hancus terus. kekekekeke.. Takpa2, everyday is learning! I believe it.

D_Y_H
esok keje la.. continue sampling work.

Wednesday, July 8, 2009

Hari ini Hari Rabu

Assalammualaikum wbt,

Inilah adalah rabu 1st week. Every month setiap hari ini ada meeting. So today we have meeting tp this time crowd dia lebih besar. How big is the crowd tak sure la. Tapi look bigger. Before just meeting dalam meeting room itu pun dah dalam 20 orang. Kali ini meeting dkt dalam training centre, mak aii besarnya bilik. So nak leave house bit early. Plus today akan cuba melarikan diri awal ke tabung haji. Entahlah sempat ke tak. Takut meeting ini meleret panjang. Almaklumlah ramai kali ini. Dan issue pun x kurang sikitnya. Setiap branch ada issues yang berbeza.

As my manager said maybe our partner joint tapi tak taw la. She said mana la taw suddenly he will sms her and said u chair the meeting. Hehehehe... nasiblah. Saya lak cukuplah tukang jawab soalan dan membidas. Hahahaha. Tapi sya tak katam pun semua report tu. Baca ala2 kadar sahaja. Matilah kalau ada yang menyibuk nak tgk itu dan ini. Kali ini tak ada satu pun fieldwork saya buat just assisting aje dari jauh. Tapi dlm 6 tu 4 tu sya dah familiar. Sbb previous year sya yang sapu. Hahahahaha.. kali ni jadi mop pulak. Kekekekekeke.

Ehh apa da merapu ni sampai jadi bab mop pulak :D
Nak siap2 g keje jap lg.La ni baru 6.30 pagi. Huhhhuhu... mama macam biasa jadi warden asrama yang garang .. ngeh3x. Syukur ada mama si tukang kejut. Kalau tak haram la nak bangun awal. Kalau bangun pun kol 5.45 mcm tu kol 6 tido balik. hikhikhik. Teruknya la.

Ok la, nak bersiap2 ke Subang. The whole day akan berada di sana hari ni. Ntah sempat ke tidak nak berlari ke TH, Kelana. My boss yang bagi cadangan ni. Hishhh lari sana lari sini. Kan bagus leh turun cepat sikit hikk melampau nak cepat lost weight. Oh ya this week progress penurun berat badan a bit slow. Weight maintain je la. Ada tak pun dia turun 300g pastu dia naik n maintain. Hermm tak apa. Sabar2. Jgn putus asa yarr. Ciayokk dayah. Baju2 dah nampak longgar2. Sukanya!

D_Y_H
Time for bathing and dressing cawwww

Tuesday, July 7, 2009

Suruh pulang

Assalammualaikum wbt,

My mommy.. mama..omma... kalau boleh semua gelaran nak panggil. Kalau nak manja2 panggil "OMMA" :D

Td baru je mama call, sibuk suruh balik. Katanya kalau balik lambat nanti makanan habis plus nanti makan lewat. Ohhh mama. Lapar terus saya rasa ;P

Walau mcm mana pun kena mkn before 8pm. Huhh ada beberapa minit lagi. Now waiting for amending summary. Haiyahh mintak2 la sikit je.

Sedapnya dgr ada SOTO. Dpt bygkan betapa sedapnya SOTO MAMA. Meleleh air liur dah ni... dah terbayang2 ni sup yang panas, ada togeh, ada bawang goreng, ada daun sup, ada isi ayam carik2, ada sambal itam, ada bihun, paling best ada bergedil. Waaaaahhh sedapnya. Telan air liur lagi. Ahh cepat la. Lama la pulak menunggu ni.

D_Y_H
Laparnya!

Labuan next visit

Assalammualaikum wbt,

I just come back from meeting and knowing that there is a site for Labuan for us to visit. Surprisingly, I though we gonna have work in peninsular only, since other site was covering by other.

I've been to Labuan before during my Uni time. That away years ago.just to attending meeting and invitation. I though will not going back. Why am I thinking that because:-

1. Far away from my house, need to buy air ticket... hehehehe kedekutnya..

2. There is nothing to attrack me.. hahaha.. kejam.. sbb dulu pergi pagi or then balik malam not much to time. So rasa x de apa2. Hahaha.. geram sbnrnya. During my Uni times, before active I've been to Labuan just for visit. But I manage about 3 hours only there. So imagine in 3 hours what u can do and go? What we do, we shop for chocolate.. hehehehe.. even I'm not fan of choco .. but must buy for Paksu's hantaran. So buy a lots of chocolate. Memang murah ok. So beli banyak2, sbb mmg during that time, dkt dah dgn cuti semester so balik aje from Labuan, after fews day return back to KL. Org labuan jgn marah ya. Saya janji bila ada masa, saya akan pergi lama sikit dan discover the best of Labuan.

(Picture taken form google)

So itulah Labuan Island yang kecil. According to my friend Aqil, dia ni anak jati Labuan. "Ko pusing Labuan tu satu hari jak" So kecik kan. So this time around, not sure how many day we will be there. Where we will go also not sure yet. Whether at Island its self or we need to go the sea. Dont know yet. Everthing happen so fast. Until I feel stress. But now better feeling and suppose July and August will very pack with fieldwork and meeting.

D_Y_H
Very happy :D

Friday, July 3, 2009

Malunya

Assalammualaikum wbt,

Malu..malu..malu..malu..malu....
Rasa nak hide bawah meja....
Serius malu... ok insaf tak mau buat lagi...
Maluunyaaaa...

D_Y_H
Merah seluruh muka + badan.. ahhh x suka

Thursday, July 2, 2009

Increasing 48 cases

Assalammualaikum wbt,

Now in Malaysia there is about 244 cases reported (Reference: BHarian) and surprisingly today another 48 cases reported. Wowww!! Its seriussssss.

So people pls be careful. We never know what will happen but at least we can prevent.

D_Y_H
Have good day everbody :D

Women Insurance

Assalammualaikum wbt,

I just finish reading an article about Woman Insurance. Its sound good to "us" (woman only.. hehe).

Here is the article from the edge,

"Alliance Bank Malaysia Bhd has joined forces with ACE Synergy Insurance Bhd to introduce Alliance LadyGuard, a specially designed insurance plan to address female-related health risks.

The Alliance LadyGuard insurance plan provides protection against identified female-related cancers ranging from the most common breast and ovarian cancer to cancer of the fallopian tubes, vulva and vagina by giving unparalleled cash benefits of up to RM300,000 upon diagnosis. Diagnosis of any other cancer qualifies for a lump sum of tax-free cash of up to RM150,000. The plan also offers a monthly Homecare Income Benefit of RM1,000 for up to six months and cash benefits for other expenses incurred due to cancer. All Alliance Bank female customers and their female family members between the ages of 18 and 59 years are eligible to enrol for this protection plan.

Premiums start from RM35 per month."


Its sound good and cheap for about RM35/month. Don't u feel so?

D_Y_H
Prepare before too late

Apa kamu rasa?

Assalammualaikum wbt,

Sudah hampir beberapa bulan saya biarkan aja, kisah kalut ini terpendam. Tidak mahu mengusutkan jiwa. Hikhik

Apakah kisah itu? Ia berkaitan kawan. Entahlah saya rasa mereka kurang senang dengan saya. Ia saya dapat rasakan. Walau mereka tidak berkata di bibir. Tapi watak mereka menzahirkan. Saya memang lambat untuk mengetahui sehingga kotak fikiran saya mendesak bertanya.

"Ehh, buta ke tak nampak?" tidak ada apa2 kejadian membutakan pun berlaku. Sekadar watak yang menzahirkan apa yang mereka ingin sampaikan. Seperti ada tembok, buat mereka jauh. Tapi bila mereka tidak ada pilihan. Mereka akan kembali. Iya saya tidak ada kepentingan. Tidak langsung mengharap kepentingan.

Bila saya terbaca ini, "jgn igt dah kat atas, xkan jth! Kalau jth mcm nangka busuk, xde siapa hirau dah!" Saya mula fikir, sayakah? Melampau meletak persoalan itu. Sedangkan perlukah dia berkata itu? Sblm ini, saya berckp seperti biasa dgn mereka. Tapi ada satu insiden, bila "duduk sebelah2 pun nak tukar2 hp" hermmm apalah makna itu? Kerana bukan nya saya tidak sedar. Mereka adakala berbisik dan senyum2. Ok, pada saya normal kerana mereka ada kerja bersama. Tp selepas mendengar itu. Saya rasa pelik. Tapi saya positif, bukan semua perkara kita boleh hebahkan pada seluruh alam.

Tapi hari ini, saya rasa saya perlu luahkan. Saya rasa tidak selesa berada di situasi ini. Ibaratnya saya terlalu teruk. Sepertinya ada gap yang sangat luas terbentang ibarat lautan. Sejak itu, saya malu untuk bercerita itu ini lagi. Saya bercerita pada diri sendiri sahaja. Tidak pun saya bercerita sahaja di blog ini.

Terapi paling baik bila berada situasi sebegini adalah:-
1. Saya luahkan pada kertas.
2. Maniskan muka.
3. Jangan syak wasangka.
4. Cuba sedaya upaya tidak -ve kan +ve kan charge itu
5. Bila orang mula berkata itu bermakna itu kelemahan anda. Iya, saya kena berubah kepada yang lebih baik.
6. Dengar lagu2 yang menenangkan hati
7. *jgn tiru gaya ini* Bawa kereta laju-laju... hahahahahahaha...
8. *jgn tiru gaya ini* Makan banyak2... hahahahahahaha
9.
*jgn tiru gaya ini* Gelak kuat2... hahahahahaha.. pastu siap guling2.. *pssst buat kat rumah je.. sambil tgk citer lawak.. x pun geletek diri sendiri.. ehh ade mehh...ommm*
10. Kalau terlalu sgt saya ngadu kat Dia sambil nangis sambil bawa kete, yes its work!

D_Y_H
Lega sikit dah tulis.

Wednesday, July 1, 2009

Kegilaan

Assalammualaikum wbt,

Hari ini, pagi2 berlari2 siapkan findings lepas tu laju2 baca ICS company sana sini kemudiannya laju2 email client. After lunch nak laju2 buat report. Sampai kol 5 mula weng. Sbb terlalu banyak keje bertindih-tindih. Terus log-in facebook! OMG ampun saya tak salah.

Hahaha. Dah buat salah tak ngaku. Yerla, dah la banyak keje. Boleh dayah weng. Hahahaha. Nak taw apa hasil kegilaan saya. Saya lakukan secara laju2 sbb serba salah :D

Benda pertama yg saya buat adalah muka di picture no.3 tu. Kemudian picture no.2 tu, sampai dua kali saya buat. Hahaha.. sewel. Pastu picture ni.... hehehe layannnn...

Pening baca soklan dengan bahasa Indon yang sepatah haram antara faham dengan tidak .. hikhikhik... sapa nak buat carilah kat FB ek...

Haa.. ini benda yg sama saya buat dua kali.. hahaha.. saya nak 1.2.3. PANG!! tampar diri sendiri laju2.. Hasilnya sama. Mengetahui diri anda melalui tarikh lahir. Hehehe.. cubalah kat FB gak

Walaweiii anak sapa la muka bulat ni? Ehh.. dayah ni dah memang muka tu bolat. Mcm buah tembikai.. hahahahaha.. *sila gelak guling2 eh.. * dulu org suka cubit pipi... adoii sakit la. Cuba cubit sikit pipi sendiri.. haaa.rasakan. Sakitkan. Mcm tu saya rasa .. hehehehe.. ahhh apa la aku ngarut kan ni. Mama dah bising tadi. Suruh balik awl. Katanya tok mana ntah nak dtg rumah. So jawapannya saya nak balik skrg. Bye everybody.. caw

D_Y_H
Balik nak tdo ;P

Kecoh

Assalammualaikum wbt,

Anda sihat? Awak sihat? Kamu Sihat? Kau Sihat? Hehehehe :D
Saya sihat.

Tadi masa saya turun bawah ke pantry. I just need to fill my bottle with cold and hot water. Then I saw my boss eating.

"Dayah makan" Sapa2 mcm selalu. I smiling at her.
"You tak makan lagi!! Ehh, jangan la macam tu. You jalan pun dah slow!"
Ehhh, serius ke ni. Bilanya pulak dayah jalan slow. She said like tak bermaya. OMG. Tipulah. Saya rasa saya makin kempis adalah hahahahaha.. alamak terperasan. Siap my lady boss buat gaya saya jalan. Hahahaha.. apalah. Everbody notice the same thing also. I'm I? Erkk, I think not. Kalau naik tangga I'm ok. Laju je. Lutut2 dah kurang lemak agaknya.

Then, masa I was doing my work. By the time dah dkt kol 2pm. Mestilah yang keluar lunch baru balik kan. Then ada sorang am ni tegur.
"Eh, dayah you tak makan?"
"Masih on diet?"
Saya anggukkan aje.
"Sampai bila?" Uikk.. takkan la saya nak diet seminggu dua je. Ohh, cannot..cannot.. sya bukan slimmworld ok. Saya adalah obes! Saya senyum ajalah. Nak jawab mcm mana eh. Then am saran saya,
"Why not you get schedule for diet"
"I Have already"
hehehehe.. my own schedule dlm hati. Kekekeke.

Habis riuh satu ofis. My boss memang bising, saya tak makan. When she saw me during lunch time. Dia akan cakap dayah pergilah makan. Adoii la, saya tak nak la. Saja je taw. Bukannya hari2 saya tak makan. Cara saya mudah je. The most important meal saya adalah breakfast. Its a MUST!! Kalau tidak pengsan la. Kadang2 kalau saya tidak tahan saya akan makan juga. But not NASI! Itulah pantang untuk tempoh ini.

Saya dah lost lagi 400gram. Alhamdulillah. Syarat utama saya akan pastikan adalah sehari tidak lebih 1000kalori. Selalunya saya cuma ambil dalam range 300-600kl sahaja. Lebihnya malam balik kerja saya akan tanggal kain kalau pakai kain la tak pun seluar keje. Pastu saya akan skipping. Saya mula dengan 60 sekarang 90. Ok la for start. This weekend nak ajak adik2 berbeskal lagi.

D_Y_H
Tgh demam "Ketika Cinta Bertasbih"