Slider

Tuesday, June 30, 2009

Exam Kit P1

Assalammualaikum wbt,

Ada siapa2 taw kat KL where to get Kaplan for exam kit? I need it for December sitting. For P1. Via online its too expensive!! Its about 20(book's) + 23(shipping) convert about 245 ringgit a book. Waa laa weiii mahal benar. So decide to find here 1st. If really couldnt find, then buy laa.

Ada2 sapa2 taw x. Bukan yg UK printed. Kalau dpt Malaysia itulah yg di cari tak pun Singapore printed pun jadi la .. x mahal nak mati sgt. Tlg yer sapa2 yang taw.

D_Y_H
Kira budgetla lepas ni...

Kerja..Kerja...

Assalammualaikum wbt,

It's seem I got back my mood and realise that I have to learn more and more. OMG!!! Else where? No reference. Only experience can cater all question. Again I realise, life is complex. Yes it is but we are the one who can make it easy. So ppl lets make our life easy :D

D_Y_H
Fact is true

Sunday, June 28, 2009

Baby Birthday

Assalammualaikum wbt,

Happy Birthday Bina :D
She's now 12.
Besar dah baby.
So mama decide to do at usual place.
D'Tasik Bangi.
Memang itu tempat pilihan kami sekeluarga.
So mama spend makan2.
Me spend kek and of course special hadiah request by her. Unexpected, she got surprised!!


Ramaikan kami, semua ada dalm 23 orang.
Termasuk tok, wan, mak jang, mak teh, mak ngah,
Syitah, Ayu, Yang, Ejun, Uda, Korie, Emy, Along, Tirah,
Omma, oppa, me, angah, aten, tiah, Datin, satuma
Ali je x de.. sian dia..
Ali layan je gambar2 ni ek.. mesti jeleskan.. ;P


Dlm Picture byk gambar Aten yg sengih :D
Everybody happy dan dah tentunya
Baby org paling happy
Nak taw napa?


Inilah besday girl. Bina a.k.a Baby
Dia happy sebab dapat gitar.
Dia tak pandai pun main.
Tapi as semangat to her
Dayah belikan.. so baby study hard ok
Igt nak carikan cikgu.. adalah offer
Tapi still thinking.. worth ke x...
DATIN adalah cemburu..
Sbb dia request dulu nak gitar..
Soory la Aina... if u get flying color result..
Along belikan ... ok..
So study!!

D_Y_H
Lepas ni my turn.. but gift akan di postpone hingga berjaya turunkan 20kg! :D ok ciayokk dayah

Friday, June 26, 2009

5th

Assalamualaikum wbt,

I got new follower, no. 5. Hehehehe, thanks Anuar

Igt tadi Anuar Zain.. kekekeke..

Silalah ke blog incik Anuar itu. Best gak blog dia taw. Sila2 yer..

D_Y_H
Still in midst nak jadi monster... agrrrhhh.. cepatla esokk

1.4kg lost!

Assalammualaikum wbt,

Sihat? Saya? Alhamdulillah sihat. Hehehe.. saja nak announce yang saya berjaya lost about 1.4kg in 7 days. Weehuuuu.. even tak best sangat. But at least I can lost it. Alhamdulillah.

Now, my weight is up and down. Sigh...

Its ok, I've this experience also before. So, ciayokk dayah. Angah.. ciayokkk juga :D
Nanti kita leh beli apa kita nak angah... yahoooooooooooo

D_Y_H
fening2 kepala ni..thinking of eat banana.

Mikael @ Micheal Jackson no longer breath

Assaalammualaikum wbt,

The King of Pop has given chances of 50 years to enjoy this world. His dead at UCLA Medical Center in Los Angeles. I'm sure there is a lot of his fans outside. Me? Franckly, I'm not. But there is one or two his song that I enjoy to hear. I dont remember the title. But I like the movie video.

When talk about MJ's it remain me about my uni friend, who loves MJ so much. The word he like to use is "Hai Sexy" hahahaha. That my friend. He love to sing all MJ song. When dinner night comes, he will be the one who will performance on stage. He just enjoy the day without care about what people say about him. Bravo..bravo... U just being how u are.

Condolence to MJ's family members. Here is speech from his brother.

Al-Fatihah

D_Y_H
A lots of thinks to final but blurr where should I start!!

Thursday, June 25, 2009

Apa nak buat bila stress.. hehehehe

Assalammualaikum Wbt,

Here is some video to share with you guys. Funny!! I'm stress with loaded of work and after watch this I laugh :D at least it help.

video

So people pls dont jump into any conclusion before knowing the truth!! Haaaa.. padan muka. Hhahahaha...


video

Haaa... bebel la lagi? Nanti kena mcm tu... hahahahaha.. ehh ada sekejam macam lelaki tu. Jgnlah ya. Walau mcm mana isteri itu membebel, bebel dia tu tanda sayang ;) hehehehe.. yer tak para2 isteri :D

D_Y_H
Otak dah hang nak fungsi!! Dah x leh fikir.. nak kemas bawak balik la keje ni!! FC..FC..FC.. napa la kau end contract skrg... ahhh bencinyaaaaaaaa

4th

Assalammualaikum wbt,

Angah being my 4th follower.. weehuuu... finally I know her address ;p
I try to put on comment but its not work!! Why la angah. Should do something. It might cause of setting or I dont know.. pls..pls..pls check dear.

D_Y_H
Rushhhhh

How their survive for life!

Assalammualaikum wbt,

I hope everyone in great condition :D
Don't went out so often if you do not have important thing to do outside :D
There is increasing number of cases for H1N1.. be careful dear all :)

Here is video that touch me,



Kalau kita rasa susah ingatlah bahawa ada orang yang lebih sedih dari kita. Kalau kita rasa sedih ingatlah ada orang lebih sedih dari kita. Tgklah kanak-kanak itu tidak merungut walau hanya sisa-sisa yang menjadi sajian mereka. Malah mereka menerima dengan senyuman yang lebar. Mampukah kita? Jika itu berlaku pada kita.

D_Y_H
I satisfied with what I have and to have more, work is the answer :D

Monday, June 22, 2009

Rejab is coming!!

Assalammualaikum wbt,

Bulan Rejab akan datang lagi, bermula 24 June bersamaan 1 Rejab 1430. Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Here is some information to share with u all.

Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt

2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi'raj (Isnin, 20 Julai 2009)
akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa

3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt

4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (24, 25, 26 Jun 2009) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat

5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah

6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga

7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya.

Sabda Rasulullah saw lagi :-

"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?"

Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini."

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :-

"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka."

Sabda beliau lagi,

"Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur."

Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?"

Sabda beliau,

"Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun."

Rebutlah 5 perkara sblm dtg 5 perkara
1. MASA HIDUP SBLM MATI
2. MASA LAPANG SBLM MASA SIBUK
3. MASA MUDA SBLM MASA TUA
4. MASA KAYA SBLM SUSAH
5. MASA SIHAT SBLM SAKIT
Sekadar renungan bersama....

p/s: Ramadhan tak lama dah ni. Siapa2 ada hutang eloklah di langsaikan ;)

D_Y_H
Sabda nabi ada berkata, kongsilah ilmu dariku walaupun sepatah kata.

Saturday, June 20, 2009

Sepetang berbasikal

Assalammualaikum wbt,

Hari ini hari Sabtu, aktiviti ini adalah keluar berbasikal. Wehoooo, dayah mmg adalah manusia yang paling malas yerr. Di ulang MALAS!! Kena ulang banyak kali. Biar sedaq sikit. Hahahaha.. sungguh ni. Cheq x tipu punya. Bab senaman adalah paling malas. Haaaaaaa... ambik ko.. tiba2 hari ni entah dari mana dtg semangat Hang Tuah, berkobar2 semangat nak berbasikal. Rancangan di buat sejak hari Isnin yang lalu.

Mulanya bersama rakan2 ofis. Tapi last minute, K.Waty tak boleh because kena masuk ofis. Sian dia. Apo nak buek. So all officemate x jadi pergi. Haiiyaa. Sudahlah saya tak tahu jalan nak pi. So redah aje lah. Dah lama wooo tak tang sini. Ada kot 7 tahun tak mai. Last masa ada gath Raudhah. Sebelum itu masa saya darjah enam kot. Haaa.. sepanjang hidup cuma tiga kali pernah datang sini. Di mana kah tempat itu, hehehehe.. mcm suprise pulak ek. Tak jauh pun, cuma di Shah Alam. Taman Pertanian Bukit Cahaya Shah Alam. Mesti ramai dah pergikan.

So aktiviti, petang itu adalah berbasikal. Sampai sana kol 2.45pm mcm tu la. Masuk bayar RM3 per person. Owhh ya. Kami pi lima beradik je. Mama and abah tak leh joint coz ada cat. kambing ari ni. Layan je la. So kami pergi perfoya2 hehehehe... So naik beskal kena bayar sejam RM5 sbb beskal tu beskal baru. Kalau beskal lama harganya RM3 sejam every subsequent one hour additional RM1. Ok la tukan.

Tgk la tu dayah happy.. tapi penatnya.. masyaAllah ... glerrr aaahhh

Dayah masa nak pergi tu, dah fikir. Ehhhh.. boleh ke aku naik beskal tu? Tak patah ke? Tgk punya kuno pemikiran. Pergi sana dah bayang semua, mesti orang kedai itu akan kata "eh budak ni gemuk tak leh naik" hahahaha.. gler boleh fikir mcm tu kan. hahahaha.. mmg la sengal. Padahal elok sampai sana. Pakcik yang jaga tu kata, "pilih basikal mana nak" So we pick la basikal masing2. Pastu adjust sit masing2.

Dah selesa semua, nak mulakan jalan. Ada dua arah. Kiri dan kanan. Hermm mana satu nak pilih. So kami tanya orang kedai beskal. Dia kata, sebelah kanan. Owh! Tapi kami rasa kiri mcm lagi best. So kita orang ckp kirilah! Pastu pakcik beskal kata, "kalau nak kurus jalan la sebelah sana". Pastu angah jawab "kita orang memang nak kurus" serius tak bohong dia cakap kuat2 mcm tu. Hahahahaha. Pastu pakcik tu kata, ikutlah banyak bukit2. Owhhh layan je la. Bukit ke gunung ke. Kita orang nak enjoy, hehehehe.

Inilah org jerit kuat2 tu.. my angah!

So kami gerak lebih kurang pergi dan patah balik dalam 5km la gitu. Rasa saya la. Agak2 je ni. Dari jalan hidup *ehh ada ke.. hahaha hentam je la* sampai jalan mati. Hehehe.. Dari point beskal tu sampailah ke hujung jalan dekat taman buah2han. Huhhh berpeluh gler. Dayah bukan setakat naik beskal. Tapi sempat juga tuntun beskal yer *maknanya tolak beskal*. Sbb apa taw, penat! So naik bukit tak leh. So tuntunlah sampai atas. Pastu dah tanah rata sikit naik n kayuh balik. Hehehehe.. tak pelah.. janji saya buat jugak. Hehehehe. Best taw! Yerlah dari duduk rumah ngadap TV or sleep or makan.

At least aktiviti ini leh jugak saya kenal pokok apa namanya tadi, kat tepi jalan dlm hutan tu saya baca, Meranti tembaga tak silap la. Wahh tembaga lagi tu. Nasib bukan lembaga!! Ohh takut yer, dlm hutan la katakan. Ehh shuhhh.. mulut tampaq lalu2 baru taw. Sila jgn ckp bukan dlm hutan yer. Tak elok. Adik2 dayah ni, taw je la. Tak kira tempat. Gelak sampai terkejut monyet2 dlm hutan tu. Hahahaha.. punya la kuat. Meranti pun ada jenis2 nya. Kenal alam untuk kenal asal kita kan.

Datin mmg suka posing... tgk la tu..

We end up berbeskal kol 4.15pm gitu la. Ohh ya tempat tutup kol 4.30pm. Entrance dia la. Tapi kalau kita masih ada kat dlm tu. Dia tak halau pun. Duduklah sana. So kita orang rasa rugi bayar Rm3 tak pusing habis sebb sebalah kanan dari point beskal tak pergi lagi. Lagipun kat situ ada rumah 4 musim. So we decide, naik shutter bus. Yerlah, bas mmg disediakan. So gunakan semua kemudahan yang ada, hikhikhik.

Baby yg ceria selalu.. gigih oo atlet sorang ni.. cayalah adik!!

So sebelah kanan, adalah lebih byk tempat utk pergi. Ada taman burung, sepanjang perjalanan nampak mcm2 jenis burung. Pastu ada nampak pintball place. Area sebelah sini lebih ramai orang compare sblh kiri yang kita org berbeskal. Banyak jgk gerai2 makan. Dihujung jalan jumpalah kami dengan 4 session house. Tapi sbb kami penat gler. Pastu pakcik bas tu kata, skrg musim panas. Ahhh malas la! Dah panas2 ni nak layan panas lagi. Tapi mcm dia tipu je. Kan rumah tu ada 4 musim. Entahlah dah lupa. Hehehehe. Nanti ada rezeki kami mai lagi na.

Pakcik bas shutter tu bawak punyala laju. Tak feel langsung. Cubalah bawa berhemat sikit. Nasib tak terkejut singa2, rimau2... ehh ade ke? Sepjg berbasikal nampak cik monyet bergayut2 adalah. Cik binatng yang lain cuti agaknya, tak pun keluar bershopping sbb kan hari Sabtu. Ada ke? hahahaha. Kalau ada mau terkejut semua org kat shopping complex... hahahaha.

Yg tak bestnya jalan sebelah kanan itu, adalah banyak bas lalu kawasan itu. So ada pencemaran bau!! Taw la bau asap bas mcm mana? Pastu dah la besar kedabak, bawa pulak mcm mafia masuk kampung. Laju gler. Apa gler ke driver bas ni. Oiii jalan kecik pastu ramai org jalan di bahu jalan boleh pulak ko bawa nak drift kat situ. Ishhh laaa pemandu sekalian, kalau agak2 nak test drive pun sila2 guna akal sikit. Kat mana anda memandukan. So lets be pemandu berhemah yer semua.

D_Y_H
Skt pgg sbb kerusi beskal tu tak empuk.. kekekekeke.. boleh pulak ek.. apa igt sofa! Hahahaha

Friday, June 19, 2009

Selesai Membaca II

Assalammualaikum wbt,

Banyaknya hutang, hohoho. Alhamdulillah pagi tadi habis sebuah lagi buku. Buku apa, novel la seperti biasa. Dah agak lama saya beli dan peram. Itulah saya, beli dan simpan dahulu. Lepas sekian lama baru baca. Buku tersebut bertajuk "Tuhan Lebih Tahu" karya Nora Ismail. Novel ni dah beberapa kali saya terserempak di awal keluarannya. Tapi saya buat dek aje mcm kebiasaanya. Kenapa ek? Sbb saya ini mmg akan grab buku yang penulis yg mmg asal ada novel penulisan beliau saya akan terus beli tanpa baca sinopsis. Hahahaha. Lawak betul.

Tp novel ini, bila saya belek2 sinopsis dia menarik utk di baca. Gaya penulisan dia saya tidak pernah baca. Jadi aya decide, tak apa nanti-nanti kita belilah. Sehingga pesta buku antarabangsa yang lalu. Saya membeli jua buku ini di both NB. Ada signature penulisnya sebaik membuka muka hadapan.

Penulisannya senang untuk di fahami dan saya suka. Tidak perlu berbelit-belit. Cerita ini bestlah, saya suka watak Azfarel dan juga Hazry keduanya saya suka. Rina dah tentu2 saya sangat suka. Kasar dalam kelembutan. Dua watak lelaki dlm novel ini jelas berbeza dan mmg ada individu seperti mereka. Cuma untuk mencari lelaki seperti Azfarel mungkin 1 dalam 1,000.
Siapa2 yang gemar memabaca novel. Belilah, atau dah baca hehehehe.. saya aje yang selalu ketinggalan keretapi. Buku ini saya berjaya habiskan tolak campur tambah kurang dari sehari. Kalau ikut kiran jam. Saya mula hari Rabu yang lalu, sebelah mlm hanya sejam dua. Kemudian di sambung dengan khamis malam selama empat ke lima jam. Kemudian Pagi tadi, terbangun awal sdikit dari pukul 5 lebih sehingga 7.45pagi. Lepas tu apa lagi kelam kabut siap ke ofis. Mujur semua dah sedia :D

D_Y_H
Masih banyak lagi buku utk di baca herrmm..

Tuesday, June 16, 2009

I lost 700gram!!

Assalammualaikum wbt,

I lost 700gram yesterday. Superb happy :D:D:D:D
Walau hakikatnya minggu2 mendatang pasti tak gembira lagi.
Tapi dgn lost 700gram, membakar semangat yang dah totally down.

Kenapa down? Sbb my colleague department yang senior2 semua berhenti. Tak terkejut dengar? Terkejut sampai blurr, masa my Manager ckp, "Our both staff nak out department" I was like, blurr.. g mana department mana? Pastu dia pun ckp kenapa u tak terkejut. Then baru I reliase they all want to resign. Ohh dayah why so slow bab benda2 cenggini. Terus fikir bukan2 dah. Semua pulak tu, tinggal very very very freshh staff sahaja. Sungguh rasa kelam dunia.

Mula2 my senior, suddenly yesterday my junior. Both my junior pulak tu. Their resignation also at same time. Mcm kena hempap batu rasanya. Yesterday, I've change back all the planning and I had to put outstation on Ramadhan. Haihhh, terpaksalah. No choice. Nasib baik ada new junior but they are fresshie. Herrmm satu lagi bebanan. Tak apalah, no success without challenging. Tp sya mmg dah mula fikirkan to shift. Tapi bila fikir2kan kembali, kesian pulak bos nanti. Nak train lagi, so take breath postponed. So sabarlah dulu.

Back to lost 700gram, I have to go on diet. I started it, 2 weeks ago lagi. Sblm ni dah pernah buat. But hanya hangan2 taik ayam. Opss sory. Dah turun owhh ok. Pastu makan balik, stress balik makan. But now, insyaAllah. I'll try sustain. Dan kawan2 saya pun dah cabar saya. By september my friends wed they all nak tgk saya 110kg. Mak datuk, banyak tu nak reduce. Spuluh kilo. Beratkan saya. Tu la, kepada adik2 jgn jadi macm ipin "ayam goreng" hehehehe. Dulu masa kecik2 saya mcm tu la. Ayam..ayam..ayam...ayam..ayam.... dan ayam. Sehingga membesar menjadi ayam. Kakaakakaka.. ehh tak la. Kawan2 sya yg mencabar adalah Cik Husna and Cik Murni.

Sbb apa taw? Sbb Husna pun comel dulu, skrg dia dah cute :D. Syukur, me mcm terkejut. Dia pun ceritalah semuanya. Dan cakap "Awak mesti boleh punya Dayah". Itu kata-kata semangat seorang sahabat. Terima kasih Husna.

Adik2, mama, abah mmg dah selalu bising. Bukan skrg je malah sejak dari sekolah lagi. Saya start gemuk dari darjah 3 ke 4 macam tu la. Bayangkan masa darjah 6 berat saya sama ngan cikgu kelas saya. Masa tu saya tak rasa apa pun. Gelak ketawa saja. Walaupun hakikatnya ada satu mcm ZASS! Eh betulke. Tapi tidak ada kesedaran. Masa tu 75kg!! Ambik kau besar gler budak darjah 6 tu. Lepas2 dia besar..besar.. dan terus besar. Sehingga umur dia nak masuk 25 tahun ini. Barulah nak mula, harap2 tak toleh ke belakang lagi. Kepada kawan2 yg lain nak lost weight.. jom kita sama2.

D_Y_H
InsyaAllah saya akan update lagi

Monday, June 15, 2009

I got new place!!

Assalammualaikum wbt,

Today, I went in to office with fresh mind. I hope to clear 1 file by today and can reach home by 7pm. I hope so, but I also have feeling that I will going back late today. I step into office today and My colleague said, "Dayah, your place there" haaaaaa?? Ok.. blurr kejap. Move to new place.

Ok sambung nanti ada masa sya snap news place saya tu

D_Y_H
Sukanya :D

Sunday, June 14, 2009

Laksa Utara Dayah

Assalammualaikum wbt,

Hari ini rajin sikit, bertukang di dapur masak Laksa Utara cap Dayah :D
Sekian lama tak masak. Tahu telan aje apa yang terhidang tak pun beratur, ambik dan bayar.
Sejak mula keje mmg jarang masuk dapur. Dalam sebulan tu kadang sekali pun tak pernah.
Skill masakan tu memang dah teruk gler. Tak mcm dulu. Haiahhh la pemalas, rasakan.
Sesekali, kalau mama suruh replace mcm mana la agaknya.
Skrg tak yah risau, coz ada Tiah. Hurmmm bolehlah.

So kol 1.00am dah gerak g Kg.Baru sbb utamanya Ali nak g downtown.
So all the way, singgah Kg.Baru so beli semua jenis sayur kg utk buat rampai n bahan masak.
Pagi tu, Murni kol ajak breakfast sekali.
So on je la sbb lama gila x jumpa dia last masa Murni tunang.
Nak ajak yg lain, but maybe they all busy.
So dpt la keluar dengan Murni n Husna.
Best gler, lama tak jumpa dia orang.

Jadilah ini hasil masakan saya yang tak kick.

Kecewa jugaklah dgn skill yang makin teruk.

Komen2 dr yg makan:-
Abah "Tak pedas"
Ali "tak sedap langsung"
Angah "Tak pekat, tak macam mama masak"
Aina "mcm kurang"
Adik "Aku ok je"
Aten "nampak mcm tak berapa, tapi kalau kak long masak mesti sedap"

Herrrmmm selepas di analisis dan mendengar komen pakar komplen ini. Makanya saya haruslah bersara masak.. Kkakakaakaa. Ehh x mana boleh. Masak adalah minat saya. Cuba habaq mai siapa tak suka makan. Ada ke siapa tak makan? Tak kan. InsyaAllah kalau ada kelapangan saya nak masak supaya berasap jugak dapur rumah tu. Almaklumlah, rumah kita orang dapur jarang2 berasap. Ada tak masak air je la.

D_Y_H
Now x leh fikir makan sgt. Dayah makan laksa tu small portion shj. OMG I did it

Saturday, June 13, 2009

Lelaki shopping!!

Assalammualaikum wbt,

Skrg tgh Sale ke???Entah mmg dayah x taw. Tahu bulan2 received newsletter dari ISetan aje ada promotion itu ini. Tapi hampeh nak pergi dan membeli. Sbb tak teruja dgn beli kalau tgk duit semput kekekeke.. lebih teruja nak bayar hutang. Hehehehe. Alhamdulillah sedar diri. Dari analysis kewangan yang di lakukan kepada diri sendiri. Saya perlukan investment + saving. Ohh I need angah assistant utk invest.

Oh yaa, tujuan sbnr buat entri ini adalah kerana kawan saya si pakcik pagi2 buta dah kol. Saya mmg kes malas angkat phone sepanjang minggu ini. Dan sepanjang minggu ini, telefon saya tutup. Hahahaha keji betul. Alih2 dapat miskol. Kalau on pun kejap2. So smlm rasa mcm nak on, so pagi ni kol 9.50++am mcm tu pakcik kol. Ehh dia ni pagi2 dah kacau orang. Sya masih dlm mood tak angkat phone.. hahaha punya keji. Bunyi tepon sungguh binggit. So dgn jahatnya saya tekan silent. Ok lama, dia pun jadi miskol. Kekekeke

Igt dia dah kol blk. Alih2 dia kol balik. Konpius kejap. Dah tahu pe'el si kawan sorang ini. Bukan bejenis nak kol2 orang or msg2 org. Kalau org kol dia bz hampeh dia angkat or reply. Kalau msg dia pendek je dia bls. Kalau ym .. lg hampeh.. kalau penting dia jwb. Kalau tidak menanah tunggu reply. Hai la kawan, mmg cenggitu dah sikapnya. Layankan aje la.

So bila dah kali kedua itu tandanya urgent! Rasa sayalah. Seperti biasa dia ni mmg jenis main serbu je x de salam2. Adoi laaa kawan tlg la bg salam terkejut saraf telinga jawab telefon. kekekeke..

"Makcik kau ok ke" haa itu first word dia.
"Assalammualaikum, aku hidup lagi la" Itulah jawapan kawan dia sebelah sini. Pastu mula la cong ceng cong ceng....

Rupanya dia nak ajak shopping.. ehhh dia ni. Betul ke x?? Konpius kejap. Dia katalah smlm dah pergi Sunway ada sales semua. Pastu kata smlm window shopping, ari ni nak shopping. Ehh boleh pulak ko ni?? Siap ajak .. siap kutuk.. ehh dia ni .. mesti ta'bie dah mengutuk aku je keje ko ek. Layankan je la kan. Seperti biasa, saya adalah malas. Sbb mmg dah janji ngan diri sendiri nak dok lepak kat rumah aje weekend ini. Kecuali kalau adik2 ajak. Itu mmg x leh ngelat. Harus gerak. Nanti bersila pulak dia orang memujuk. Adoii la adik2 ku.

Mmg x pernahlah dia ni ajak p shopping. Apa ke mimpi kau pakcik. Yg aku kenal ko, adalah pekerja gigih yang tak reti nak berenti. Siap buat partime. Haihh la kawan. Kaya la ko.

Adakah begini cara dia shopping?

Mak aihh lajunya jalan. Malu ke? kekekeke

Ehh.. relaxnya dia.. happy dah penuh tangah .. hihihihi

Entah la. Susah nak byg. Katanya nak beli kameja la, tshirt la. Pastu nak beli buku. Ohh dgr buku je sungguh tertarik macam ada magnet. Tapi sbb mood lepak di rumah adalah lagi besar, jadi lebih baik habiskan buku2 yang tersadai byk untuk di habiskan. So maaf la pakcik, aku mmg malas. Bak kata dia "Ko ni mmg malas la" hahahaha lasak la ko nak kata apa. Smmgnya no mood. Biarlah sales sampai 100% discount pun kalau no mood. x de maknanya nak shopping ke window ke. Sbb kalau dayah window pun akan balik dengan beg. Maknanya sya mmg akan beli. Hahahahaha. Itu tabiat dah.

Kalau masuk kedai buku pulak, mmg x sah akan beli sebuah. Oh ya.. igt masa hari khamis angah yng beria2 nak g Ikea. So bwk la. Lepas tu En. Ali yg nak beli kasut so masuk Ikano yang x de kedai kasut berderet2 tu. Alih2 semua org balik tangan kosong, tapi saya berhasil dengan sebuah buku. Haihhh laaaa dayah. beli..beli...beli.. pastu kedap buku2 tu simpan jadi perhiasan. Dah agak bosan barulah mencari. Tak jumpa karang habis di selongkarnya, pastu habis semua orang di kerah mencari buku tu. Haaa kejam kan.

Ehh dah melalut benda lain.. kekekekeke..

D_Y_H
No mood nak shopp sbb kalau beli skrg mana taw nanti2 terkurus.. ehh boleh pulak kan.. kakakaka.. layan kan aje dayah ni =p

Friday, June 12, 2009

Polling P3 @ OpenTuition

Asslammualaikum wbt,

Just went visit OpenTuition and in my mind to read comment about recent P3. OMG 44% said "I only hope for 50 marks". See majority people vote for it. One of them is ME. Yes!! I only seek for 50 marks. Not score just pass.

Its times demanding paper. Who ever took this paper, know how to tackle this paper. Those never know at 1st place will face the difficulty to manage it. But if u ever do the exercise before exam u can manage this 3 hours paper.

D_Y_H
Still don't decide which paper should take next sitting

Sekolah

Assalammualaikum wbt,

Baru lepas membaca coretan Che Det tentang "SEKOLAH", adalah relevannya penulisan tentang sekolah. Berpunca dari aduan ibubapa yang risau tentang anak yang tidak kenal "Sejarah". Aduhai kadang-kadang terlalu memikirkan kesenangan sehingga betapa indah dan berharganya kepayahan itu. Perlukah kita asyik di beri kemudahan sahaja. Semuanya nak mudah. Yes, memang tak ada orang yang mahu susah. Tapi dalam sesetengah perkara kita perlu elemen kepayahan barulah kualiti itu ada.

Bagi saya jika tidak ada kepayahan menuntut ilmu itu, tidak ada trillnya menuntut ilmu. Lagi susah untuk kita dapatkannya lebih kita menghargainya. Tidak kiralah ia adalah Ilmu mahupun berkaitan dengan kehidupan kita seharian.

Manja sangatkah adik-adik kita sekarang? Sampai begitu banyak rungutan ayah2.. ibu2 ttg silibus.. susahnya nak dpt sijil sekolah.. haiihh. Rasanya masa saya ambik SPM, utk dapatkan sijil itu bukanlah terlalu sukar sampai nak terkeluar bijik mata nak belaja. Hanya ada subjek-subjek tertentu yang susah. Macam saya dulu, kategori susah saya adalah Add Math, Math, Prinsip Acct. Yang lain adalah subjek membaca yang memerlukan kerajinan yang tinggi utk membaca, menhafal dan mengingati. Tiga subjek lain itu, adalah wajib buat soalan sampai muntah =D

SPM dah lama saya tinggalkan. Bila di buat perbandingan, sebenarnya tidaklah payah mana. Cuma bila M tu ada. Semuanya lah susah. Bila di matrik subjeknya dan silibus lebih menguji minda. Bila masuk uni lagilah. Tp ada juga subjek yang mudah dan bg sesetengah org *mcm saya mungkin* tumpuan dlm kelas itu penting. Bila nak exam tak baca buku un boleh lulus. Tapi masa itu, bukan lulus yang di cari tapi score. Kalau CGPA tak bagus, pernah saya terfikir siapalah nak ambik aku kerja.

Semuanya back to yourself. Kalau betul-betul berkehendak nak belajar, semua boleh. Nothing impossible in this world. Cuma orang yang malas kata susah. Jadi dayah bila kata susah itu maknanya kurang usaha, YES! Oleh itu, mari kurangkan sikap M lebihkan sikap R.

Buat adik-adikku tercinta, belajar rajin. Ilmu itu yang akan menjadikan kita manusia di dunia ini dan juga jalan untuk kita di akhirat nanti. Adik2:-
1-Angah - Part time ke full time sama sahaja cuma bezanya commitment
2-Aten - Study bukan stado + scan buku yer =D
3-Tiah - Belajar utk kemudahan hari esok..
4-Ali - Thn dpn PMR, ngaji baik2 hafaz bukan berboxing je =D
5- Aina - Thn dpn PMR, pulun baik nanti leh jadi Datin berilmu =D
6- Bina - UPSR thn ni, boleh score dak? Nak jd apa.. AF je laa kerja ko bb

7 - Alongnyer pulak - dah buat keputusan nak buat paper ape ke? Hermmm still tak tahu!!!

Hari ini tak masuk pun ofis. Sbb apa? Whole body effected. Bila mai ptg tangkap habis seluruh kepala. Still tak pi lagi klinik. Because tak suka. Teruknya la budak ini. Cure paling berkesan adalah tido (membesarkan badan adalah)

D_Y_H
Harap2 bidang ilmu di sekolah2, kolej, universiti dapat terus di relevan & berkualiti tinggi

Thursday, June 11, 2009

Esok keje

Assalammualaikum wbt,


Tomorrow bersamaan 12 of June, I'll start work. After about 2 weeks on leave. Wahhhhhhhh... lamakan cuti. So akan tertonggeng balik to balance my work, life and study. Study? Herm thinking what paper should I take next sitting. Dah buat decision if I fail yesterday paper. I wont take it for next sitting. Will take next coming June sitting. I hope that I did well. But pro paper is very unpredictable. OMG!!


So start tommorrow will start busy back. I've 2 file pending. OMG!! Glerrr laaa.. mesti stay back sampai pagi lagi.. wawawawawa... n next visit is Penang. wawawawa... kena pergi ke.. ohhh AP x buat pun lagi. wawawawa....


Tpi hari ini x mau fikir pasal keje pun. Lepas ni angah nak p IKEA. So haruslah di bawa bersama kakak dia ni. =D senyum harus lebar... kakakakaka. Nak makan meatball sbb Datin mesti x kasi makan yg lain. Datin adalah kejam sekrang ini. Semua makanan saya di catunya.
"Kaklong ko mana leh makan tu"
"ehh kak long nanti gemuk"
"kak long sedarlah diri kau tu dah gemuk"
"kak long dont... dont..dont..dont"
"Kaklong ini je boleh makan"
"Kak looooonggggggggggggg"
Perghhhh dia jerit je dah cair taik telinga di buatnya. Inilah comando tukang bising dan juga Datinwannabe .. *perasan taw budak ni tp dia cantik.. kalau di baca mesti dia sengihh.. perasan la kau DATIN* well Datin I akan ikut cakap u. I lap U


D_Y_H
Esok kena keje ke???!!! x best nyaaaa

Wednesday, June 10, 2009

Ari ni P3!!

Assalammualaikum wbt,

P3!! Ohh sungguh seram sesungguhnya. Tapi sempat blogging .. kekekeke. Tepat 2.45pm dah start dgn 15 minute reading session. Lepas tu sharp 3.00pm (waktu M'sia) the whole world yg ambik P3 akan start menjawab. Ketaq lutut2 dah ni.

Alhamdulillah dah habis mentelaah bukunya. Tawakal ajalah + usaha. Harap2 masa menjawab nanti x blur walau seminit atau terkial2 mengarah minda mengingat atau mengimbas apa yg di baca.

For last prepation, ada note nipis from lecture yg dulunya saya katam berkali2 yg akan di renung sampai berlobang kekekekeke. Yerrr je la =P

Ari ni best nak g exm sbb angah akan drive kete. Yeaa sya dok tepi diam2 sambil last review. Yes!! Tapi tempat nak exm tu baru. Haihhh apa la yg asyik tukar tempat. Kan senang buat kat Dewan kat itm tu je. Sabar je la. Nasib smlm dah buka map Shah Alam cari kat mana Sek. 11. Mmg sya x familiar ngan Shah Alam. Kalau nak g client kat sana barulah kelam kabut google manalah tempat ni. Hehehehe.

D_Y_H
All the best .. ciayokkk dayah.

Sunday, June 7, 2009

Surprise

Assalammualaikum wbt,

Surprise!! Dayah baru je sampai from AS, perghh penat gler dari hari Isnin lepas sehinggalah hari Ahad memandu aje kerjanya. Nak update ttg vacation will do after xm. Now x berapa nak ada mood nak upload all picture.

Saja buka blog tadi, suprisingly ada new follower. Terkejut gak. Siapa lah saya ni kan. Terima Kasih buat Auntie Nani yg jadi 3rd follower saya. Sya ada baca boleh Auntie Nani, bercerita kisah hidupnya. So interesting, kita yang muda ini perlu kutip ilmu dari yang berpengalaman. Dlm coretan2 aunty saya notice ada petua2 yang mgkn kita tak tahu tp lepas membaca kita dptlah sikit ilmu.

Ok la. Nak stay up jap lg. Terlalu byk nak cover, sampai rasa pening lalat ... boleh ke habis.??!! No mood actually but I have to push myself to maximum level.

D_Y_H
Ciayokkk dayah!!

Saturday, June 6, 2009

A full week - EP1

Assalammualaikum wbt,

About sometimes I did not update my blog. Because so packed with activity tho I'm actually suppose to study for P3. But when my Abah say "Jom p cuti", so its the time. So better join and enjoy it. Its not easy for asking my Abah for family vacation. He not the type of person like to wasting time. In his mind only money..money..money.. or his quran.

So .. yahooo.. with budget banking in to my account. He ask me to plan our holiday. As usual he is so "haji bakhil" hahahaha kutuk bapak sendiri.. kekekeke.. well I know my Abah very well. Our planning actually happen bila abah admitted kat An-Nur hari tu. So every day without fail I went to hospital to taking care of Abah. and so happen one day tu, abah tgk one tv show pasal Sabah. So terus we ouls ajak Abah. "Jom p Sabah". He smile at us and say Yes.

So 1st step tgk flight ticket using Abah HP tp line KO. So vision tgk ticket change to night. Then check ticket bila dah tgk semua compare to budget yg Abah bg, erkkk short. Alamak. So let Abah know, then dia kata tak boleh!! Haaaaa? Kita org semua hangin je. Abah is Abah. Ok so cek another airlines. Same tight budget la pulak. Ask for budget again. But Abah is Abah. Kedekut man.. kekekekeke..

So I start google other location that can give us same exprience. So cdgn ke Tioman or Redang. So check out hotel, resort and semua la. So Budget within. Ok. ckp ngan Abah again. Adalah all in about RM600 for 3d2n per person. Dok pulau, so haruslah semua benda di sediakan. N abah kata "NO" adohh bapak aku ni. Bikin panas betul, berpeluh mencari2 alih-alih x mo. Ok cari lagi. misi mendapatkan the lowest. Then dpt about RM300++, then Abah kata "NO" n we said "haaa AGAIN" ohh no! Ohh ya kita org p semua 10 persons.

So abah kata, kita buat mcm ni la kita p aja. Kalau ada.. adalah .. kalau tak ada .. kat darat kita duduk. Apa2 la abah. Layankan aja. Antara sbb lain cuti sekolah and all resort fully booked. Kalau ada yg x memuaskan hati Abah. So kenalah reject idea tu.

Nak jd cerita. Percutian yg konon 3 hari itu telah berlangsung menjadi seminggu ok. WAHHH!! Gler lama. Dari Serdang kita orang bertolak ke Cherating x singgah lalu menghadap pantai yg sepoi2 angin menyapa :D, lepas tu masuk terengganu. Kami bermalam di Marang. All fully booked again. Nanti cerita ek. Pastu ke Kuala Terengganu. Kemudian ke Merang. Ke Pulau Redang. Kemudian ke Tanah Merah. Seterusnya ke Jeli. Kendian ke Pulau Banding. Grik.. baling.. Alor Star.. Pulau pinang.. huhhh sampai separuh Malaysia kita orang pusing. n budget Abah ada balance lg.

Mmg gler laa berjalan2. Nanti next n3, kita cite n upload picture ek. X byk pun ambik gambar. Skrg ni berangan nak kumpul duit nak beli Nikkon or any camera yg best2. Sbb mmg our family suka p tempat2 yg nature. So rugi kalau x snap picture2 yg menarik mata memandang.

D_Y_H
Masih kat rumah tok esok pulang ke KL dgn beban xm.

Monday, June 1, 2009

Angah dpt master!!

Assalammualaikum wbt,

Pagi2 tengah bebel ngan adik2 dengan aksi-aksi kuak lengtang pukang. Tiba-tiba mama naik bagi one white sampul. Panjang sampul tu. Header sampul. UPM!

Penerima: Angah
Tajuk: Tawaran kemasukan pengajian Sisawazah (a.k.a Master)

Wahhh.. adik aku dah melangkah bendul study.. wawawawa... saya baru nak menapak dia dah nak buat master. Lembabnya la kakak dia ni. wawawawawa.. Tahniah la buat adikku yang terchenta itu. Angah baru je habis final exam degree dia... wawawawa.. dahnak buat master.. tak pe kakak dia ni juga yg bagi galakan. So angah cayalah. Go ahead sister.

Dayah bila pulak?? Wawawawa.. akan menyusul tp kena habiskan acca dulu. Sbb itu adalah impian kecil sya juga. Tuntut ilmulah sampai kenegeri cina, sabda Nabi. Jadi dayah ciayokk!! Biar sampai badan terbongkok tiga, selagi mampu akan saya berusaha. Ciayok.. ciayokk...ciayok..

D_Y_H
Rasa ketinggalan .. nak lari tp berat sgtla pulak. kekekekeke