Assalammualaikum wbt,

Assessment apa? Assessment for 2008. Submittion of tax to IRB. Dah buat? Bukan semua orang terlibat. Tapi ada juga yang buat-buat tak tahu. Kenapa? Memang tak tahu ke? Buat-buat tak tahu? Eh aku kena tax ke? Basic aku kecik je la!! Kena juga? Mcm mana ni, x ada tax file.. so x payah bayar la? Tak perlu submit la? Bukan kena pun?


Haaa.. mcm-mcm persoalan dan jawapan akan diberikan. Sebabnya kenapa. Mungkin kerana tidak tahu. Benar..benar tidak tahu. Escape!! Mungkin juga. Manipulate!! Mungkin juga. Tapi sejauh mana nak lari. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan jatuh ke tanah jua. Adakah anda layak untuk membayar cukai? Lihat pada gaji yang di terima. Kadar gaji minima kena cukai adalah RM2,500.00 sebulan *kalau x silap.. lama dah tinggal tax..igt2 lupa.. tapi this year dah di naikkan kadar gaji minima itu*. Untuk maklumat lanjut klik ni http://www.hasil.org.my/melayu/bm_NO2_1_1A.asp


Jgn sampai nanti terkejut dapat perintah membayar cukai atau tiba-tiba di panggil untuk mengistiharkan pendapatan. Skrg pendekatan e-filling di perkenal sejak beberapa tahun yang lalu. Lebih mudah, paperless, friendly user, shorten time and not much time to used. Dan juga, IRB menerapkan nilai "trust", dimana submit form via online. No need other document to submit. Tapi be prepared for audit. Bila di panggil sedialah dengan segala dokumen. To prove your declaration.
Jgn terkejut!! Tiba RMXXXX didepan mata. So.. decide..early than late to do..

Keep all ur expenses receipts. Especially yg kita dah declare sbg pendapatan n pengecualian. Simpan for 7 years. Senang bila audit team dtg. Be smart. Its a lot we can save. Learn how to save the tax pay.



How to save tax? Senang ke? Legal ke? Mcm2 bermain di minda kan. Senang dan mudah sebenarnya. Ini ada beberapa tips:-

1. Buying books (be in mind restricted to RM1000 only) as per receipts yer.. majalah, buku2, jurnal2, tp restricted books and newpaper not allowable yer.

2. Belajar (restricted to RM5,000) so.. apa lagi apply buat Master ke PhD ke. or relevant dan sesuai dengan diri masing-masing

3. Byran perubatan ayah dan ibu yg disahkan (restricted to RM5,000) ha.. buat amal dgn mak ayah kita ya. Tlg mereka tolong diri sendiri juga.

4. Pembelian alatan for disable utk diri, anak, parent or spouse (restricted to RM5,000)

5. Buat medical checkup utk diri, anak, suami/isteri (restricted to RM500).. buat la sethn sekali. Bermakna ni dan boleh jimat tax pay jugak.

6. Beli la komputer (restricted to RM3,000) yg ini setiap 3 thn sekali. So lepas ni nak tukar lappie ke igt 3 tahun sekali. hihihihi..

7. Saving in SSPN (net yerrr) (restricted to RM3,000)

8. Bersukan boleh claim up to RM300 tu

9. Beli insurance nyawa + KWSP *pssst simpan lebih sikit x yah la kurang2kan* both up to RM6,000

10. Insurance pendidikan + perubatan pun exempted taw shingga RM3,000. Apa lagi cepat kaya kan ejen Insurance.. hihihihi gurau je. Belilah utk kebaikan

11. Bayarlah ZAKAT. Ini adalah rebate yer. Ini juga tuntutan buat umat Islam.

12. Selain itu, belilah RUMAH so akan dpt exemption x silap sampai thn 2010. *ini dayah kena cek balik.. tp mmg ada*

13. Utk majikan ambillah pekerja yg terkena bahana ekonomi skrg ni. Dpt exemption taw. Detailnya dayah x berapa nak sure. But ada.

14. Selain itu, juga claim for petrol expenses dan beberapa travelling pun di exempted kan, x silap sampai 2010.

15. Mendermalah kepada yang memerlukan. Tapi kepada yang di luluskan. Byk institusi yg memerlukan bantuan kita. Bantulah.

16. Make investment and buying share pun boleh jimat tax.

Itulah serba sedikit ilmu yang saya ada untuk di kongsikan bersama. Kadang-kadang kita bukannya layak pun. Tapi kena juga submit sbb kita sudah ada file di IRB. So bertindaklah sewajarnya. Untuk kemudahan diri juga :)

D_Y_H, bila kena assessment.

Assalammualaikum wbt,

Hari ini "blue monday" serius, dengan rasa mamainya. Masuk keje dengan perasaan tak mau kejenya, laparnya, keje menimbun mcm gunung KK. Dapat email bos nak keje by Friday lagi. Dengan hari cuti yang di ganggu lagi. Haihhhh semua rasa bercampur gaul jadi rojak yang meloyakan.... yearrkkk. Tak mo la citer pasal keje, muak..... seriussssss x bohong.

Hari Jumaat lalu, cuti mula2 rasa heavennya. Tetapi elok je after lunch mula phone mula berdering.. haihhhh sabar je la. Yes, I know report nak keluar. Apa lagi figure yg dia x puas hati ni. Dah explain tp masih x fhm. Haihh.. Alih-alih bengang + geram. Re-do all working nak bagi dia fhm. Kenapa terjadinya figure itu. Saya x buat magic ok. Saya bukan pandai nak magic-magic ni. Apa yang direkod itulah yg di match kembali. Ini semua gara-gara kurang ilmu dlm costing. Habis semua di lump dlm one record. Habisnya org atas melompat2 huru hara mencari punca kenapa dan mengapa. Saling tunjuk menunjuk, tuduh menuduh. End upnya. Benda ada tp not helpful. Rekod lengkap, nak investigate lebih dlm agak ambil masa dan buang time cost. Pluss costly... nak bayar ke?? Jawapannya mudah, korang bayar ler accountant yg korang hire. Jimat kos. Dlm gawat ini, bukan 100% company Malaysia yg terjejas. Masih ada yg boleh berdiri. Cumanya kalau x boleh berdiri, itu kerana kegagalan dalam internal control and penting cash flow. Caya x?

X caya tgk diri anda. Kalau kita x pandai manage our salaries atau duit kita. Apa jadi?? Lu fikirlah sendiri kata Nabil. kekekekeke. Betulkan. Okeh hbs bab keje. ehh bukan dayah x nak sebut ke .. kakakakaka.. lawak la dayah ni kan.. :P

Hari Sabtu, apa saya buat ek? Saya x senang duduk rasa panas je punggung ni. Sedih, marah, geram dan sayang. Semua bercampur-campur jadi rencah. Semua kerana sahabat baik saya. Sayang awak!! Alhamdulillah dia makin tenang. Puas saya memujuk, alhamdulillah Allah itu ada membantu. Saya berdoa supaya dia akan di kurnia seorang teman, sahabat, suami dan ayah kepada anak2nya dari golongan orang2 yang Soleh dan bijaksana. Amin. Kita orang jalan-jalan sambil memujuk hati. Sempat survey handphone. Saya pun nak jugak. Tapi sedar diri. Dayah study dulu. Hp tolak tepi. boleh?? Ok. *sabar jela*

Hari Ahad, gler berjalan. Pusing-pusing low yat. Cari bag lappie. Yeaaa dapat. Grab satu. Satu je ek.. x tamak nak sampai banyak2. Nampak lappie's bag warna pink... blink..blink...dah mata nak grab tapi fikir "aku nak ke ofis ke nak ke kelas" kekekeke gelak sendiri kat situ. Rasa mcm x berapa sesuai dgn keje sya. So beli yang sesuai. Oke la.. nampak daya tahannya.. almaklumla bekerja dgn orang lasak. kekekeke.. sure sekejap je kalau x thn lasak. Ohh sebelum tu pagi tepon awk, alhamdulillah she fine. Suka sangat dia dah leh gelak2. Rasa mcm dah dpt balik kawan saya. Yea yea yea.. saya suka.

Hari Isnin, which is hari ini. Saya masuk dgn segala perasaan. Dan lepas itu, sangat geram!! Skrg ini, baru je tadi dpt emel dr mgr. Uishh terus jadi bertambah geram. Ehh... sya pulak kena buat minute. Geramnya!! Patutlah kena joint meeting. End up keje sya makin bertimbun. Haiiilahhh. Menimbun balik keje. Sabar2 Sabar.. haaa. kan dah sebut lagi pasal keje.. ishh x suka la.. betapanya saya dah wujudkan perasaan muak dan penat dlm menuntut ilmu ini. Haiiiiihhhh.. Sabar dan bertahan ajalah.

D_Y_H
Aku yg penat, diamkan ajalah tanggungla sendiri.
Assalammualaikum wbt,

Heaven sungguh dapat cuti hari ini. Tapi nightmare betul dpt call from bos. So kena keje la jugak.. uishhhh geramnya. Gerammm gler... tak per la.. nak buat mcm mana.. x pasal2 pulak dia x suruh masuk ofis. Kalau tak tripple geram agaknya.
"Hailaaa keje.. kadang2 ko memang memenatkan sampai rasa give up. Tapi kuturut rasa semangat membara untuk menuntut ilmu. Walaupun payah, walau terpaksa aku berpura-pura aku tidak penat tapi aku harus demi menimba ilmu yang tidak boleh di beli di kedai runcit mahupun hypermarket. Ia harus di kutip dengan penuh sabar dan penuh ketekunan. Ciayokkkkk dayah!!"
Dua hari lepas chipsmore muncul kembali. Tapi chipsmore tetap chipsmore. Jadi saya nak makan chipsmore and no more.

Dan.. dan... I love to hear indi now... ohhh best.. bersahaja.. Yuna.. she best.. cool je nama dia.. sapa-sapa dah dgr lagu dia best kan..


Assalammualaikum wbt,

I hate this feeling. Seriously I hate being so selfish sometimes. But sorry I don't have other option. I do understand if I make other people hate me. I don't care!! Sorry I also human. Where should I find?? I don't know. I'll make sure I'll make other people happy. But I really don't want other people disturb me. Please! Dear blog you are always beside me, when I need someone. Thanks for being my good friend.

D_Y_H
When I ignore my feeling..
Assalammualaikum wbt,

Horoscope! Do you believe in it? Me? No but sometimes I do think is it? I just received an email from my friend about Horoscope and end-up with, if you not forwarding the msg you will get bad luck of many year. Believe? No!! Why? I believe in Qada and Qadar, InsyaAllah. But can we just take it as knowledge? Can? Why not. But we must make sure what we do is not far form our believe and accordance to our Sunnah and Al-Quran.
Just to share with you. I believe this is base on the experiment towards the human personality. They might have sampling and then the result will come out with this:-
VIRGO - The Perfectionist
-Dominant in relationships
-Conservative
-Always wants the last word
-Argumentative
-Worries
-Very smart
-Dislikes noise and chaos
-Eager
-Hardworking
-Loyal
-Beautiful
-Easy to talk to
-Hard to please
-Ha rsh
-Practical and very fussy
-Often shy
-Pessimistic.
SCORPIO - The Intense One Very energetic
-Intelligent
-Can be jealous and/or possessive
-Hardworking
-Great kisser
-Can become obsessive or secretive-
-Holds grudges
-Attractive
-Determined
-Loves being in long relationships
-Talkative
-Romantic
-Can be self-centered at times
-Passionate and Emotional
LIBRA - The Harmonizer Nice to everyone they meet
-Can't make up their mind
-Have own unique appeal
-Creative, energetic, and very social
-Hates to be alone
-Peaceful, generous
-Very loving and beautiful
-Flirtatious
-Give in too easily
-Procrastinators
-Very gullible
ARIES - The Daredevil Energetic
-Adventurous and spontaneous
-Confident and enthusiastic
-Fun
-Loves a challenge... EXTREMELY impatient
-Sometimes selfish
-Short fuse. (Easily angered.)
-Lively, passionate, and sharp wit
-Outgoing
-Lose interest quickly - easily bored
-Egotistical
-Courageous and assertive
-Tends to be physical and athletic
AQUARIUS - The Sweetheart Optimistic and honest
-Sweet personality
-Very independent
-Inventive and intelligent
-Friendly and loyal
-Can seem unemotional
-Can be a bit rebellious
-Very stubborn, but original and unique Attractive on the inside and out
-Eccentric personality
GEMINI - The Chatterbox Smart and witty
-Outgoing, very chatty
-Lively, energetic
-Adaptable but needs to express themselves
-Argumentative and outspoken
-Likes change
-Versatile
-Busy, sometimes nervous and tense
-Gossips
-May seem superficial or inconsistent, but is only changeable
-Beautiful physically and mentally
LEO - The Boss (My Zodiak.. huhuuhu)
-Very organized
-Need order in their lives - like being in control
-Like boundaries
-Tend to take over everything
-Bossy
-Like to help others
-Social and outgoing
-Extroverted
-Generous, warm-hearted
-Sensitive
-Creative energy
-Full of themselves
-Loving
-Doing the right thing is important to Leos
-Attractive
CANCER - The Protector
-Moody, emotional
-May be shy
-Very loving and caring
-Pretty/handsome
-Excellent partners for life
-Protective
-Inventive and imaginative
-Cautious
-Touchy-feely kind of person
-Needs love from others
-Easily hurt, but sympathetic
PISCES - The Dreamer
-Generous, kind, and thoughtful
-Very creative and imaginative
-May become secretive and vague
-Sensitive
-Don't like details Dreamy and unrealistic
-Sympathetic and loving
-Kind
-Unselfish
-Good kisser
-Beautiful
CAPRICORN - The Go-Getter
-Patient and wise
-Practical and rigid
-Ambitious
-Tends to be good-looking
-Humorous and funny
-Can be a bit shy and reserved
-Often pessimists
-Capricorns tend to act before they think and can be unfriendly y at times
-Hold grudges
-Like competition
-Get what they want
TAURUS - The Enduring
-One Charming but aggressive
-Can come off as boring, but they are not
-Hard workers
-Warm-hearted
-Strong, has endurance
-Solid beings who are stable and secure in their ways
-Not looking for shortcuts
-Take pride in their beauty
-Patient and reliable
-Make great friends and give good advice
-Loving and kind
-Loves hard - passionate
-Express themselves emotionally
-Prone to ferocious temper-tantrums
-Determined
-Indulge themselves often
-Very generous
SAGITTARIUS - The Happy-Go-Lucky
-One Good-natured optimist
-Doesn't want to grow up (Peter Pan Syndrome)
-Indulges self
-Boastful
-Likes luxuries and gambling
-Social and outgoing
-Doesn't like responsibilities
-Often fantasizes
-Impatient
-Fun to be around
-Having lots of friends
-Flirtatious
-Doesn't like rules
-Sometimes hypocritical
-Dislikes being confined - tight spaces or even tight clothes
-Doesn't like being doubted
-Beautiful inside and out
D_Y_H
Belive in myslef.. hihihi..
Assalammualaikum Wbt,

A new birth. These fews day I been told of new birth in my life. 1st my cousin give birth then the next day my school friend. Then today, when I open the Internet Explorer, Yahoo come out with a new of give birth for 8. Wowwww!! I shock and suprising. How she survive? Hows was she? Hows the baby? And suprisingly the whole entire world trying to highlight the issue. Who is she?
Her name is Nadya Suleman, sounds like Islam name. I was really wanted to know about her. So amazing!! Really!! Cant u think so?? Went I look at her face, she pretty!! She is a single mom with no regular of income. Suprise right? Hows she going to survive!! And now from Bharian she is being offer to become an "actress" and suprisingly by adult movie production. Hows people think of making money!! I hope that she can think answer for "NO". Infact I think she might get better offer. Again I was suprise!!

A birth into my family, Aidil Zafran. Its a boy!! Welcome ... welcome... pssst:- Aidil kena panggil Aunty Long... huhuhuhu.. x mau "mak".. hahaha.. glo gedik dayah ni... angah lagi la.. siap ckp .. nanti nak suruh panggil dia "aunty comel" uwekkk.. kalau dayah x pa jugak kan.. hahahaha.. lagi gler.. perasan. hihihihi..

Aidil Zafran yang di lahirkan oleh sepupuku pada 25 Feb 09 pd waktu pagi tak taw pukul berapa secara bedah sbb dia ni duduk songsang. Beratnya pula 2.96kg. Tapi bila tgk muka tu.. mcm x caya je. Muka sejibik mcm my sepupu! Serius x tipu.


And in the early morning, I get a msg from my friend "Dayah tahu x Hasliza dah bersalin". Shock again!! Masa tu tetiba, terfikir "ehh bila masa pulak kawan aku tu mengandung" dussshhh rasa nak lempang diri sendiri. Padahal adalah tahu berita dia dah ngandung. Mungkin kerana x ambik berat jd terkejut dan rasa mcm "bukan smlm ke dia cerita dia pregie" hahahaha.. mmg dayah seorang yg x mengambil berat.. "rupanya masa taw tu thn lepas yer.. see hows the time is flying!! Serius sekejap je rasa. Dont u think so?? Betul x? Betulkan!! and its a baby girl. Tenang je tgk baby ni. Nama x de lagi. Di lahirkan hari jumaat lalu, 27 February 2009, pukul 12.12pm *cantik betul timing.. bijak.. bijak.. ini budak kecik" berat dia 3.4kg.. masa tgk ehh betul ke.. sekali dua tiga kali tgk iyer laa.. dagu berlapis daaa... Geram sya tgk .. tiba2 rasa nak jd baby balik.. ehh boleh?? hahahaha..
Ohhh nak taw satu cerita lawak.. yg dayah buat.. mmg sah saya dah tua!! Amai (kwn yg sms) "dayah kita jumpa kat opsital putrajaya kol1.10pm yer".. Jam di tangan 12.30pm, lokasi Almanda, sasaran mencari hadiah. So rushing beli brg. Siap announce kat adik2 jgn lama. Kita nak g tgk kwan along kol 1.00pm kat Hospital Putrajaya.
So tepat, 1.00pm gerak ke ospital. Ok.. hospital yer... saya pun dlm kepala nak pergi hospital. Dah sampai. Siap cari parking cantik punya bwh pokok.. jauh sikit .. x pe.. (jln sikit la bagi terbakar lemak.. ade ke??.. hahahaha) msg Amai. "Dayah dah sampai" Wait kat situ. Pastu call Amai. "Amai bru sampai". bgtaw Amai yg dayah kat Lobby. Tunggu la si Amai ni. tunggu punya tunggu.. sambil kepala dan mata meliar mencari kelibat Amai. Telefon berbunyi.
"Dayah kat mana ni, Amai dah kat Lobby ni" - Amai
"Dayah pun kat lobbby.. x nampak pun Amai" - Dayah
"Dayah kat mana?" - Amai
"Dayah kat Lobby ni.. ada tulis "Selamat Datang ke Hospital ..... Serdang" - Dayah
"Dayah... Putrajaya la.... "
"hahahaha.. okey 5 minit Dayah sampai"
"Jom... salah hospital la" dayah ckp ngan adik2
"Itula tdi kita orang pelik kenapa along dtg Serdang.. sedangkan kata Hospital Putrajaya" Sambil bebel2 dan gelak sbb salah sendiri.
"Kita org pun konfius.. tapi kita org ikut je.. nanti along jugak kata ehh betul la.. hospital"
"kenapa x betulkan .. kalau dah taw salah.. issshhhh .. aku ni pun satu kalau igt ospital .. Serdang je dlm kepala..." sambil gelakkan diri sendiri.
Spenjang perjalanan, adik2 x hbs perli dayah. "Along hospital Putrajaya yer bukan Serdang" "ehh long Hospital Serdang" jahat punya adik. Dah la x mau ckp dayah salah hospital. Siap perli lagi tu. Mmg lawak gler. Sampai Jijah leh kata "mcm mana leh silap hospital" tensengih malu je la... Malu glerrrr rasa nak sorok bwh katil hospital. Nasib baby comel. Tak jadi nak sembunyi. hahahahahahahahahaha....


Baby ni tak taw namanya lagi. Kata Jijah mungkin panggal depan nak letak "HANNA". Semoga Hanna dan Aidil membesar menjadi Anak yang Solehah dan Soleh serta memberi kesenangan dunia Akhirat kepada kedua IbuBapanya dan Bijak pandai hendaknya.

D_Y_H.. new birth n I feel like bird... hihihihi