Day out 5b-KB

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Erkkk, opsss kenyang sengihnampakgigisengihnampakgigi. Buka apa hari ni? Beli? Masak? Saya beli dan makan diluar sajo peace senang hidupkan. Kalau saya di Serdang kala ni mestilah kena masak, dah lima hari kat sana bermakna dah 5 hari makan minum adalah hasil masakan gerai sajo. So far ok la. Tapi tak pa, bukan selalu.

Saya and Ika (my officemate sorang lagi chinese tidak tak join masa ni) pergi makan dekat Medan Selera "B" (masih saya t'lupa tgk signage dia siul) ada banyak gerai masakan panas dekat sana. Jadi saya pilih gerai dengan lapik meja oren. Atas sebab lain, ingat tak saya cerita tentang pasangan mat salih yang makan mee goreng habis sepinggan tu. Itulah sebabnya. Jadi saya berniat nak makan mee goreng la. Tapi hampa sedih makcik tukang masak refuse nak masak goreng2. Saya dah macam nak blah dah marahmarahsabar.. sabar.. bulan puasa ni. Tanya apa ada. Cuma masakan berlauk sajo. fikirfikir hermmm *habis diet den* Layankan aje la. Saya cuma makan suku sahaja. SEDAP? Frankly, tak berapa but still can eat la. Ni lah lauknya, Tom Yam Ayam (tiba2 terselit sepotong sotong.. makcik tak kenal ekk ayam ngan sotong.. hahahaha), Kailan Ikan Masin (dah rupa sayur campur pun ado), Daging Kunyit (kacang dia sampai kecut2), Telor dadar (presentation tak kemas)... hahahahahah rasa tak nak marah saya. Semuanya saya nak komplen kan. peacepeacepeace okok PEACE NO WAR!

Ada satu insiden yang saya cukup malu, *pls la pakcik, attitude harus di kikis terus* ada seorang wanita ni. I think she just about 17 to 19 years old kot. Masa dia bangun saya baru sampai. Dia mcm chop tempat. So dia pinjam, orang sebelahnya beg plastik kejap sebagai tanda meja tu ada orang la. Ok then, about 15min later. Dia dtg balik with bungkusan. I guest dia pi beli any foods la as tambahan. Dan dia di belakangnya ada boyfriend dia. Still look budak sekolah. Ok

Baru dia nak letak punggung, pakcik kedai tu datang.
"pergi..pergi.. tadi saya nak ambik order kamu tak mau" Dengan gaya tangan menghalau sekali. Siap tolak balik kerusi yang that girl tarik nak duduk . What was in ur mind????

I'm very disappointed dgn sikap peniaga tersebut. YOU VERY RUDE!!! Come on la dia bukan kata tak mahu. Dia cuma tinggalkan sekejap sementara, maybe dia tunggu kawan dia tu ke.. nak beli benda lain lagi ke! Kalau inilah ATTITUDE peniaga kita. YOU CAN GO FURTHER! Trust me. People dont like you, how u want to success. This is world with people. Awk bukan tinggal dalam hutan dengan pokok dan binatang sahaja yang tak faham bahasa manusia. I feel so kesian dgn that girl.

RUDE sikap si pakcik peniaga ni lagi, di boleh buang air dari khemah dia tu masa pelanggan masih berada dekat situ (sayalah tu) tak ke dia terfikir kami ni tak basah ke? Cant u wait a while. Kami pun dah nak bayar!! Terpaksa pulak kami angkat kaki, I understand meniaga di gerai-gerai begitu kena jatuhkan air nanti bertakung lagi banyak. Tapi sekejap sahaja nak tunggu. Bukannya lama. Saya pun tak cadang nak duduk sampai esok pagi kat situ.

So the moral for today, kita ada adap ketimuran, tatasusila, adap dalam menerima pelanggan dalam Islam juga kita harus pengang. Bukankah setiap pelanggan itu bermakna rezeki buat kita. Kalau benar-benar ingin berjaya, kita harus rendahkan sedikit ego tak kemana pun bila membawa ego yang tinggi.

D_Y_H
Sell goods with attitude

2 comments:

Kak Ungku Betty said...

Salam..wah bestnya berbuka puasa kat luar yer? Aunty hari ini x masak 'cos jiran2 & friend beri juadah...believe it or not! Ada masak ayam (1/2 chicken)berlada, lontong, mee rebus, ondeh2 & taufu fa. Aunty cuma sediakan air minuman - sirap + selasih + cincau....my hubby's fav. and nasi putih. Alhamdulillah...

dayah said...

Salam Auntie,

Terpaksa la Auntie sepanjang saya outstation ni makan luar aje la hari-hari. Sedap ke tak sedap ke telan aje la =D

Wahh bertuahnya Auntie. Banyak tu.. jimat belanja. Lepas ni Auntie pulak masak bagi jiran2 & friends Auntie tu