Peniaga

Assalammualaikum wbt,

Today I text my boss, mentioned that I have to replace my mom for licensing matter. Since my mommy was in Indonesia. She replied, "NOTED EL" fuhhhhh lega! By 8am when out to Summit. Reach there about 8.45am. Ok, we though we were late. Nope, we still consider early. So, me & my sister when to the registration counter. The moment I step into the ball room. Ohhh my god! Full! Its about 1,200 people attending the caremony.

Compulsory to attend!!! But mama tak ada. So I have to replace, mula2 Aten yang nak p. But bila fikir2 balik. Teruknya Kak Long dia ni, susahkan adik dahlah sanggup ponteng sekolah semata-mata nak replace mama. So why not me???? So I decide text my boss. Alhamdulillah dia faham.

1st session about Pengendalian Makananan dan Kebersihan. Ok! Mama agaknya dah berapa ratus kali dengar benda yang sama. 2nd session about Licensing. Both explanation was bored!! Pada sayalah kan. Kenapa perlu dia semakkan kepala orang2 yang dgr session tu dgn letak slide show yang mcm karangan berperenggan. Make it simple as u can. So that people more attract dan taklah sembang sesama sendiri. The other things, dia berckp psl how to apply the license?? For what? Sbb all yang attend ni dah successful. Org bosan dan akan bersembang sesama sendiri. Dewan jadi bising! Me myself tok sah ckpla. I bought a book =D

So diam2 baca buku sambil dgr apa yang dia ckp. Soalan dari peniaga2 ini pulak ada yang tidak berjawap. Ada peraturan2 yang dibuat saya rasa tidak logik. For example, selepas habis berniaga, kena bawa balik semua barang. Canopy and etc. Fuhhh, bayangkan kalau senior yang meniaga, kesian depa. Mana nak larat hari2 nak kemas. I meant permenant stuff tu la. Meja kerusi, canopy, pembakar, mesin n etc la. Lesen tu pun di beri selama sebulan. Apalah salahnya, dia biarkan barang2 itu di letak sehingga tempoh habis meniaga.

Lagipun, cth mcm my father. I'm sure he will brings besi2 yang besar & berat. Normally my father akan pasangkan sehari sebelum puasa. Kalau hari2 nak buka & pasang. Makk aii naya!! Kalau meniaga yang jenis berubah2 tempat, Yes betullah kena buka & pasang. Tapi ini sebulan at same place. Think?

Ada 1 auntie yang raise this issue. Tapi saya tak dengar pula any comment from "Majlis". Sepanjang majlis itu, saya perhatikan attitude orang yang kurang sabar. Berebut2 nak dptkan lisence. Menjerit2. Tugas beratur tu saya serah pada Aten. Sbb dia awal2 lagi dah nak beratur paling depan sekali pulak tu. Paling sakit hati, license tu kami kena ambil esok, sbbnya tak di "sign" lagi. I really angry! Can u just sign "for" license tu dah approvekan. Dah type cantik just dia x "sign" I dont know whether dia lupa or not? Signatory tu ada dkt situ, tp x mau sign alasan sibuk. Saya mmg tak boleh terima alasan tu!! Adik saya dah malas!! Dia kata nak suruh paksu je ambikkan esok. Menyusahkan!! Today paksu tak ada dia kena attend meeting lain. Jgn esok Aten jugak kena pergi dah la. Dia tu nak STP. Kalau dekat tak apa. Geramnyerr!! Dgn ribuan orang tadi pening saya tgk!

D_Y_H
Balik makan cokelat, senang hati =D

2 comments:

IntanLal said...

Salam Kak,

if intan ditempat akak oun intan akan hangin. Ini lah masalahnya, masih ada lagi manusia yg suka menyusahkan manusia yg lain. come on la...gunakan human sense...if 1 day dia kna mcm tue apa perasaan dia? klu intan awal-awal lagi intan dah memetir kat sana...

dayah said...

Salam Intan,
Tu la mmg marah pun..
Sabar je la kan..