I lost 700gram!!

Assalammualaikum wbt,

I lost 700gram yesterday. Superb happy :D:D:D:D
Walau hakikatnya minggu2 mendatang pasti tak gembira lagi.
Tapi dgn lost 700gram, membakar semangat yang dah totally down.

Kenapa down? Sbb my colleague department yang senior2 semua berhenti. Tak terkejut dengar? Terkejut sampai blurr, masa my Manager ckp, "Our both staff nak out department" I was like, blurr.. g mana department mana? Pastu dia pun ckp kenapa u tak terkejut. Then baru I reliase they all want to resign. Ohh dayah why so slow bab benda2 cenggini. Terus fikir bukan2 dah. Semua pulak tu, tinggal very very very freshh staff sahaja. Sungguh rasa kelam dunia.

Mula2 my senior, suddenly yesterday my junior. Both my junior pulak tu. Their resignation also at same time. Mcm kena hempap batu rasanya. Yesterday, I've change back all the planning and I had to put outstation on Ramadhan. Haihhh, terpaksalah. No choice. Nasib baik ada new junior but they are fresshie. Herrmm satu lagi bebanan. Tak apalah, no success without challenging. Tp sya mmg dah mula fikirkan to shift. Tapi bila fikir2kan kembali, kesian pulak bos nanti. Nak train lagi, so take breath postponed. So sabarlah dulu.

Back to lost 700gram, I have to go on diet. I started it, 2 weeks ago lagi. Sblm ni dah pernah buat. But hanya hangan2 taik ayam. Opss sory. Dah turun owhh ok. Pastu makan balik, stress balik makan. But now, insyaAllah. I'll try sustain. Dan kawan2 saya pun dah cabar saya. By september my friends wed they all nak tgk saya 110kg. Mak datuk, banyak tu nak reduce. Spuluh kilo. Beratkan saya. Tu la, kepada adik2 jgn jadi macm ipin "ayam goreng" hehehehe. Dulu masa kecik2 saya mcm tu la. Ayam..ayam..ayam...ayam..ayam.... dan ayam. Sehingga membesar menjadi ayam. Kakaakakaka.. ehh tak la. Kawan2 sya yg mencabar adalah Cik Husna and Cik Murni.

Sbb apa taw? Sbb Husna pun comel dulu, skrg dia dah cute :D. Syukur, me mcm terkejut. Dia pun ceritalah semuanya. Dan cakap "Awak mesti boleh punya Dayah". Itu kata-kata semangat seorang sahabat. Terima kasih Husna.

Adik2, mama, abah mmg dah selalu bising. Bukan skrg je malah sejak dari sekolah lagi. Saya start gemuk dari darjah 3 ke 4 macam tu la. Bayangkan masa darjah 6 berat saya sama ngan cikgu kelas saya. Masa tu saya tak rasa apa pun. Gelak ketawa saja. Walaupun hakikatnya ada satu mcm ZASS! Eh betulke. Tapi tidak ada kesedaran. Masa tu 75kg!! Ambik kau besar gler budak darjah 6 tu. Lepas2 dia besar..besar.. dan terus besar. Sehingga umur dia nak masuk 25 tahun ini. Barulah nak mula, harap2 tak toleh ke belakang lagi. Kepada kawan2 yg lain nak lost weight.. jom kita sama2.

D_Y_H
InsyaAllah saya akan update lagi

4 comments:

fusherna said...

pakai sabun tu bukan malas ye..sebab utama sebab multipurpose..sebab kedua jimat kos la kan semua all in one..sebab ketiga malas la..hihihi..

yatie chomeyl said...

tahniah2x..tepuk2x...gudlak erk...
anyway thanks jenguk blog saya :)

IntanLal said...

Salam kak,

Wah, tahniah,intan plak naik berlambung-lambung...pakai sabun trimline bagi kuruskan perut..ciz!!!!!

dayah said...

Salam Intan,
x pe. xpe.. usaha lagi Intan Ciayokk!!