Slider

Tuesday, April 28, 2009

Sindrom "Jodoh Singkat"

Assalammualaikum wbt,

Sindrom tu apa? Hehehe.. mestila taw kan. Ia bagai virus yang melanda masyarakat. Ibarat hubungan express. Macam bas express :D
Bagi yang belum berumahtangga pasti berita ini akan tinggal setidak besar pasti kecil untuk di analisis oleh akal. Kenapa yer? Takut pulak nak fikir berumah tangga.
Beberapa faktor penting yang di senaraikan dalam artikel Berita Harian yang saya baca hari ini, antaranya:-
1. Usia belum matang - gagal melaksanakan tanggungjawab bertindak guna nafsu dari akal
2. Kemelut ekonomi - gagal mengurus dan merancang ekonomi
3. Ketiadaan ilmu - gagal memenuhkan diri dengan ilmu dunia dan akhirat
Fakta dari kajian yang di lakukan JAKIM (sumber Berita Harian)
"33.5% pasangan hanya mampu mempertahankan perkahwinan di antara tempoh 1 hingga 5 tahun"
"2.5% pasangan bercerai pada tahun pertama perkahwinan atau usia belum setahun"
"26.9% bagi pasangan dari 6 ke 10 tahun perkahwinan"
"Usia perceraian adalah dia antara 31 ke 40 tahun bagi lelaki dan perempuan 26 ke 35 tahun"
Selain itu jugak, di dada akhbar bagai tak surut-surut berita keruntuhan masjid ini. Baik dari golongan berpengaruh sehinggalah ke golongan kurang berpengaruh. Adakah ia di anggap trend bagi sesetengah pihak? Tidak cukup akalkah apabila mereka memikirkan ia sebagai trend dan menjadi ikutan pula? Adakah dunia semakin sempit dan manusia juga menjadi sempit akal untuk berfikir secara waras? Atau adakah perkahwinan itu cuma "license" terbang?
Berfikir secara waras dan gunalah akal yang di beri Allah untuk mendapat pentunjuknya. Bukan dalam berhubungan sahaja, malah dalam apa jua perkara yang kita lakukan. "What brain for, if we cant used it in correct way!!"
D_Y_H
Terbaca dan rasa mahu mengulas

Saturday, April 25, 2009

Jalan2 ke Empangan

Assalammualaikum wbt,

Suasana Empangan tu sangatlah cantik!! Betul tak tipu punya, cuba tengok gambar-gambar kat bawah ini. Dah lama tak lalu kat sini kebetulan nak pergi Sg. Tekala, so singgah sebentar bila tiba-tiba takjub melihat empangan yg sangat cantik pandangan mata.

Hijau dan saujana je mata memandang.. terbang semua pikiran kusut lagi menyusutkan.. :)

With my adik busuk.. baby.. slimmnyer la baby ni.. alahaiii.. kakaknye je terlebih slimmessss ;p


Bina..Yang..Ejun.. saje je tu!! Kunon jauh pemandangan.... ;P

Lepas puas hati, kita org gerak terus menuju ketempat yang ditujui. Sg. Tekala. Mendung je ni!! Tak per redah je!
Si Ejun pulak kata
"Kak long kita naik atas lagi ek"
Kak long pulak kata
"Kat bawan ni je la"
Ejun kata
"Kat atas la best"
Kak long toleh kiri dan kanan, masing2 di tangan kiri dan kanan serta bahu dan sarat dengan barang2.

Kak long kata
"ok la"
Kita org gerak dan terus gerak, naik dari satu anak tangga sampai satu anak tangga. Fuuuuhhh berpeluh!!

Kak Long kata
"Ejun jauh lagi ke, turun la berat along 3 kg ni!!" sambil senyum dan peluh menitik2. Serupa x yah mandi air terjun.

Kami jalan sampai jumpa tempat yang sesuai. Ehhh ramainya org!! Siap ada tarzan Malaysia. Riuh rendah. Tak banyak space pun tinggal so redah je lg. Buka khemah. Pasang, masa tu tiba-tibalah hujan turun dengan selebatnya-lebatnya. Panik sekejap!! Pasang jugak khemas. Makin lebat bumi di simbah hujan. Siap pasang!! Dengan separa kuyup masuk dlm khemas. Dan untuk pengetahuan khemah tu baru je beli RM20.00. WAHHH.. jakun sekejap!! Murah yer... mmg budget nak beli yg kecik muat utk 2 org. Ok!!

So yg mula masuk Kak longnyer dan bina. Duduk tak sampai seminit. Apasal khemah ni serap air... ARRRGHHHH!! Benci serupa aku duduk luar!!! Mmg la murah! Mcm baju hujan dah rupanya. Terus keluar khemas. Duduk terus dalam hujan lebat tu. Pandang keliling semua org berteduh, Ejun pun dah selamat bawah pondok. Yang tinggal kat situ cuma Yang, Bina and Along. Barang2 semua dah campak dlm khemas yg kecik dan serap air tu.

Hujan Makin lebat tak ingat2. So, buat decision dari mandi hujan elok kemas dan balik! So kemas bertiga. Ejun kat tempat lain dah. Bukak khemas. Tuang air limau yg sedap gler... sedap gler ok!! Sakit ati sbb nak ringankan beban. So masukkan apa yg patut dlm tong air. Kak Long a.k.a Dayah dah lencun gler!!! Nyesal aku naik tinggi2 ni!!! Siap kemas terus daki naik dan turun balik. Lencun kotor dgn pasirnya. No place tu tukar baju la pulak. Takkan nak naik ngan baju basah dalam kereta kan. Hari tu, pinjam kete abah. So kete tu besar, baby kita org suruh tukar dlm carry boy. Kita org yg besar pandai2 la sendiri. Nak naik carry boy mcm leceh. So sarung tuala ganti seluar dulu. Sebab nak duduk dlm kereta kena salin seluar dulu. Then terus change tudung. Lepas tu panjat kereta Tutup semua pintu baru tukar baju. Tempat tu tak ada orang dan kereta mmg "tintet" semula jd. Dalam hati geramnya!! So decide nak lepak empangan la. Makanan yang di bawa x sentuh pun. So perkhemahan kami jadi makan2 di tepi jalan dan bagi monyet makan ;P. Bestt glerr!! Walaupun geram tak dpt mandi air terjun. So ni picture after raining days. Elok kita org gerak dari hujan pun berhenti. Sakit hati lagi!!

Cantik x?? Lepas hujan nampak awan.. lawa dan tenang

Lawa sangat, dengan tunggul kayu tu!! Rasa nak duduk sana lama2 je

Ini Ejun yg telah memaksa kak long dia naik bukit ala2 hiking dah rupanya. N yang yg menyengih je kejenya .. hehehehe

Yang n Bina.. katanya nak posing bagi nampak awan kat belakang... feeling like kat Cameron highland.. Sejuk taw waktu ni.


Bina yg tengah posing tgh jalan.. adalah 5-6 kali nak ambik gambar ni.. dia asyik pandang depan belakang je.. sebab kereta makk datok laju kat sini.

So itulah cerita sepetang di Empangan Semenyih. Best taw lepak n makan kat sini. Lepas lepak, gerak jalan pulang. Then berhenti beli jambu yang di potong dan di rendam dlm ais... HEAVEN glerr.. sedap.. sampai RM10 kita org beli. Jalan pulang sambil nyanyi dalam kereta... best ... best...

D_Y_H
Bila lg nak lepak ni!
Bilik panas gler...aircond compressor rosak!!!

Wednesday, April 15, 2009

Tahniah buat Mr. Presiden

Assalammualaikum wbt,

Tahniah buat Mr. Presiden kami.. tp kami dah bersara.. kekekeke.. Mr. Husin Kamaruddin. Si cikgu gigih.. hehehehe. Mr. Press yang memakai baju melayu unggu tanpa sampin itu..
Mr. Press and Mr. Timbalan press (abg. erish)
Kawan baik keduanya ni. Abg. erish dah selamat berumah dan tangganya tahun lepas dengan pilihan hatinya. Alhamdulillah.
Jeng.. jeng .. jeng inilah dia tunang si Press.. Cik bedah.. kekekeke.. Zubaidah namanya. Cinta mereka berputik dia kepsi... taw x apa tu... KFC.. hehehee.. x sangka KFC penghubung silaturahim. Ada sapa2 bertemu di kepsi gak ke.. hihiihihihihi

Ini K.ma, cik bedah and k.sue.

Dan inilah ejen fbi saya yang bersama Mr. Press di hari pertunangannya.
Jauhnya laa majlis mereka ni. Kena terbang ke KK kalau mau p. TAHNIAH sekali lagi buat Mr. Presiden. Doaku "Ya Allah, semoga mereka (husin dan Zubaidah) akan berkekalan hingga ke hujung nyawa dan di berikan rezeki yang melimpah serta cekal menghadapi dugaan2mu kelak"
D_Y_H
Seorg demi seorg sahabat menamatkan zaman sendiri.
Tingkat 6.



Tuesday, April 14, 2009

Study..study..study

Assalammualaikum wbt,

Dayah went up

Suddenly, boss calling her

Dayah went down into his room. In mind, did I owe him anything. Start thinking. Omg did I did wrong thing. or he want to do my evaluation (for info we suppose to meet in January for appraisal but I and my bos was busy and not in the office at same time)

Boss: How was your study? *he smile and looks at me* dayah was standing at his door - in between whether to go in or not.

Dayah:*smile* I already start

Boss: *smile again* hows?

Dayah: *I just started on last Sunday* I just finished 4 chapter. *n with smile*

Boss: Remember to study ya. When was your exam?

Dayah: 10 of Jun

Boss: Make sure you prepare yourself. Study ya. This is your second time right. *ohh how my bos is concerned about his staff*

Dayah: Yes *dayah smiling & boss was also smiling* silent and I know I have to study hard

Boss: Study don't think much about work. *he looks back at his work and I start walk with smile*

So dayah don't play to much. Put more effort for study. Plss. That reminder from your boss to study smart and learn more for your work.

D_Y_H

Wednesday, April 8, 2009

Pekerjaan dan Anda!

Assalammualaikum wbt,

Dlm tgh2 blurr2!! Ini hasil blurr saya! Hehehehe

Your Job Dissatisfaction Level is 31%
Your job is not bad, but it's probably not a long term thing.
You're just not happy enough to stick around for too long...
And there's little that can change how you feel.
Start looking around for other options, but only quit for something really good!


Cubalah sendiri

D_Y_H
Mari berkeja dgn sungguh2!!

Cerita yang lain

Assalammualaikum wbt,

Setiap org punya cerita mereka masing-masing. Berlainan setiap satunya. Seperti juga aku. Hati yang sungguh beku. Sikap yang cukup dingin bagai AIS!! Itulah diriku. Cuma padaNya aku MALU. Maafkan aku. Kerdil rasanya saat ini.
Membaca coretan seorang sahabat. Membuatkan hati mendesak keiginan diri. Tapi aku cuma aku tidak mampu menunaikannya. Maafkan Aku!
Di lembah senyap dan sepi itu, semua cerita terbuku di sana. Biarlah ia terus mekar di sana tanpa gangguan. Kisah itu biarlah diam.
D_Y_H
Cerita yang lain

Saya dan Melaka

Assalammualaikum wbt,

Melaka? Huhuhuhu.. sbbnya dayah dkt Melaka skrg. Melaka memang negeri yang saya suka environmentnya. Honestly.. I like Melaka because I feel free to breath.

Skrg ni tgh buat client yg fc dia sgt cerewet. Tapi fc tu sebenarnya pd dayah bagus. Tak tipu dia mmg bagus. Can manage all the report systematically and able to meet bursa requirement. I guess so. Sbb on time je report dia. X pernah pula pergi tgk bila dia post. Tapi so far ok. Punyalah payah nak cari findings kat sini, ntah kenapa Dayah ke yang kurang bersemangat mengali atau mmg perfecto. Dah la duduk kat sini, I mean their office kerusinya punyalah keras. Serius meninggalkan kesan pd dayah!! Tak bohongnyer... gler sakit seluruh kaki. Akibat duduk di kerusi kayu yg kecik itu. Hari ini tidak peduli mesti tarik kerusi yg lebih empuk. Kalau duduk sejam dua saya tak kesah ini x 10jam ambik ko. Keras segala isi2 empuk dayah... kekekeke. kelakar pulak bunyinya. Tapi yang benar. Pejal benar dirasakan. Sehingga ke saat ini. Masih ada rasa sengal2nya.

Balik kpd Melaka. Sbbnya dulu dayah pernah stadi sini. Setahun je tu pun kat London, ehh silap Londang... kekekeke.. best taw stadi sana dulu. Budak yg tak reti dok diam di mana2 dia berada, memang cukup mengenali seluruh pelusuk KMM .. hihihihihi.. kenangan Indah di KMM x kan saya lupa. Ada masa nanti Dayah akan post gambar menarik di KMM tapi terlalu banyak gambar2 peribadi la pulak. Tak per nanti akan di usaha cari gambar2 yg baik. Rindu ngan kawan2, ada juga rasanya dlm 15% of friend yg dah tamatkan zaman bujang. So kiranya masih ramai yang mengejar $$$ dan ilmu. Rindunyaaaa...

D_Y_H
Ada masa kita kena ingat masa lalu, utk jadi lebih baik untuk hari esok

Thursday, April 2, 2009

Geram + sedih

Assalammualaikum wbt,

Gerammm betul.... tgk je la apa dah jadi ngan my buah hati.. dah comot.. geram.. marah pun ada tapi apa nak buat. Have to terima. Siapa suruh parking kat tempat bocor yang dijangka sekadar air. Dah ada tanda 3 tanda air mata dari paip bangunan. Wawawawa... waa manyak geram... huduh dah dia... dah la agak lama x manjakan dia. Mandikan apa lagi x bersabun, asyik-asyik mandi airmata langit je. Dah rupa reban ayam pun ada gak. Apa punya malasnya dayah ni sekarang ni. Haaa.. ambik ko skrg tompok-tompok putih pulak muncul. Rasakan sendiri. Camner nak buat. Susah nak hilang ni!!!


D_Y_H
Geram mood..