Assessment owhh Assessment

Assalammualaikum wbt,

Assessment apa? Assessment for 2008. Submittion of tax to IRB. Dah buat? Bukan semua orang terlibat. Tapi ada juga yang buat-buat tak tahu. Kenapa? Memang tak tahu ke? Buat-buat tak tahu? Eh aku kena tax ke? Basic aku kecik je la!! Kena juga? Mcm mana ni, x ada tax file.. so x payah bayar la? Tak perlu submit la? Bukan kena pun?


Haaa.. mcm-mcm persoalan dan jawapan akan diberikan. Sebabnya kenapa. Mungkin kerana tidak tahu. Benar..benar tidak tahu. Escape!! Mungkin juga. Manipulate!! Mungkin juga. Tapi sejauh mana nak lari. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan jatuh ke tanah jua. Adakah anda layak untuk membayar cukai? Lihat pada gaji yang di terima. Kadar gaji minima kena cukai adalah RM2,500.00 sebulan *kalau x silap.. lama dah tinggal tax..igt2 lupa.. tapi this year dah di naikkan kadar gaji minima itu*. Untuk maklumat lanjut klik ni http://www.hasil.org.my/melayu/bm_NO2_1_1A.asp


Jgn sampai nanti terkejut dapat perintah membayar cukai atau tiba-tiba di panggil untuk mengistiharkan pendapatan. Skrg pendekatan e-filling di perkenal sejak beberapa tahun yang lalu. Lebih mudah, paperless, friendly user, shorten time and not much time to used. Dan juga, IRB menerapkan nilai "trust", dimana submit form via online. No need other document to submit. Tapi be prepared for audit. Bila di panggil sedialah dengan segala dokumen. To prove your declaration.
Jgn terkejut!! Tiba RMXXXX didepan mata. So.. decide..early than late to do..

Keep all ur expenses receipts. Especially yg kita dah declare sbg pendapatan n pengecualian. Simpan for 7 years. Senang bila audit team dtg. Be smart. Its a lot we can save. Learn how to save the tax pay.



How to save tax? Senang ke? Legal ke? Mcm2 bermain di minda kan. Senang dan mudah sebenarnya. Ini ada beberapa tips:-

1. Buying books (be in mind restricted to RM1000 only) as per receipts yer.. majalah, buku2, jurnal2, tp restricted books and newpaper not allowable yer.

2. Belajar (restricted to RM5,000) so.. apa lagi apply buat Master ke PhD ke. or relevant dan sesuai dengan diri masing-masing

3. Byran perubatan ayah dan ibu yg disahkan (restricted to RM5,000) ha.. buat amal dgn mak ayah kita ya. Tlg mereka tolong diri sendiri juga.

4. Pembelian alatan for disable utk diri, anak, parent or spouse (restricted to RM5,000)

5. Buat medical checkup utk diri, anak, suami/isteri (restricted to RM500).. buat la sethn sekali. Bermakna ni dan boleh jimat tax pay jugak.

6. Beli la komputer (restricted to RM3,000) yg ini setiap 3 thn sekali. So lepas ni nak tukar lappie ke igt 3 tahun sekali. hihihihi..

7. Saving in SSPN (net yerrr) (restricted to RM3,000)

8. Bersukan boleh claim up to RM300 tu

9. Beli insurance nyawa + KWSP *pssst simpan lebih sikit x yah la kurang2kan* both up to RM6,000

10. Insurance pendidikan + perubatan pun exempted taw shingga RM3,000. Apa lagi cepat kaya kan ejen Insurance.. hihihihi gurau je. Belilah utk kebaikan

11. Bayarlah ZAKAT. Ini adalah rebate yer. Ini juga tuntutan buat umat Islam.

12. Selain itu, belilah RUMAH so akan dpt exemption x silap sampai thn 2010. *ini dayah kena cek balik.. tp mmg ada*

13. Utk majikan ambillah pekerja yg terkena bahana ekonomi skrg ni. Dpt exemption taw. Detailnya dayah x berapa nak sure. But ada.

14. Selain itu, juga claim for petrol expenses dan beberapa travelling pun di exempted kan, x silap sampai 2010.

15. Mendermalah kepada yang memerlukan. Tapi kepada yang di luluskan. Byk institusi yg memerlukan bantuan kita. Bantulah.

16. Make investment and buying share pun boleh jimat tax.

Itulah serba sedikit ilmu yang saya ada untuk di kongsikan bersama. Kadang-kadang kita bukannya layak pun. Tapi kena juga submit sbb kita sudah ada file di IRB. So bertindaklah sewajarnya. Untuk kemudahan diri juga :)

D_Y_H, bila kena assessment.

0 comments: