Promotion and Increment

Asslammualaikum wbt,

Tajuk itu sudah mengumbirakan hati dalam takut. Increment saya suka. Tapi promotion saya tak suka. Increment itu buat mata saya tukar jadi simbol duit. harharharhar... *gelak org kaya* hihihi... Alhamdulillah berbaloi dengan usaha rajin dan ada kala malas itu.. *malas kena kecikkan sebab tak la malas sgt.. kehkehkehkeh* dan senyum lebar adalah harus.. sebab ada duit lebih .. yahooo.. leh apa... byr hutang ptptipu... hihihihihi...

Kan senyum lebar... sehari sebelum hari kejadian...mcm taw je kan.. hihihihi
Berckp psal PTPTN ini. Hermmm, masih ramai yang kurang sedar tanggungjawab untuk bayar semula PINJAMAN pelajaran itu atau EDUCATION LOAN. Apa makna kalau namanya pinjaman. Kena bayarkan. Jadi tunaikan lah tanggungjawab anda membayar pinjaman itu. Walaupun anda tidak meminjam dari along *jd tak payah takut la* tapi ada lagi orang lagi memerlukannya. Bayarlah! Kalau tidak fund itu makin lama makin tak ada pula. PINJAMAN yer haruslah di ingat PINJAMAN. Tak berkat hidup berhutang ini tau.
Kenapa saya bangkitkan isu ini. Sebabnya saya terjumpa dengan tidak sengaja. Seorang rakan yang tak mahu bayar duit pinjaman. Tapi kalau shopping, masyaAllah boleh habis duit gaji. Apalah salahnya Rm50 pun jadilah untuk bayar. Kalau benar-benar tidak berkemampuan. Kalau tidak bekerja, itu saya faham. Tapi sudah bekerja. Sedarlah tanggungjawab sebagai seorang PEMIUTANG a.k.a DEBTOR. Rasanya kalau kita bijak berbelanja, insyaAllah kewangan kita akan stabil. Yang menjadi punca kenapa tidak mampu kerana tidak bijak mengurus kewangan dan juga tamak dalam erti kata lain tidak mengukur baju di badan sendiri. Harapnya ada wujud rasa tanggungjawab dalam diri kita tentang setiap apa jua tanggungjawab (tanggunggan kita).

Comelkan.. ini Agnes bagi pd saya sebaik saya menjejak kaki ke ofis.. meja kosong.. so letak ni tomey...
Hermm.. berbalik kepada promotion.. adalah mengejutkan.. tapi Alhamdulillah. Makin takut untuk even hantar satu file pun sekarang ini. Lebih teliti saya jadinya. Ever single word nak di lihat supaya tidak salah pandang. Dan paling menakutkan adalah kena mengadap again client yang sangatlah suka cari pasal. haaaiihhhhh... sbar.. sabar... and I've 5 days to complete 2 company. Gilakkksss laaa.. nasib... cuti CNY.. yang sgt panjang.. tapi cuti dari pergi pejabat yer.. hihihihi.. file tetap ada di bwa pulang untuk membaca.. haruslah.. dan misi mengulang kaji entah berjaya entah tidak.. haiiiiihhhh....
D_Y_H
I'll learn more and read more and improve my report skills.
InsyaAllah
6.00pm, tingkat 6



5 comments:

husna said...

congrats..wah dah naik pangkat ni..
syukur..
i agree wit u psl ptptn ni..x fikir ke duit tu berkat ke x..n x fikir ke adik2 kita yg susah yg nak smbung study xde duit..
susah betul nak ubah mentaliti org kita ni..
selfish!!

dayah said...

Itulah.. susah betul.. bukan seorang yang degil tapi ramai.. tak tahulah berapa ramai yang PEMINJAM yang tegar tak mahu bayar HUTANG..... HUTANG yer.... HUTANG...

Kita harus merancang kewangan kita dengan baik supaya kita boleh membayar hutang piutang kita. Bila tak bijak merancanglah kita jadi semuanya jadi tak cukup...

fusherna said...

hehe ..ayat org akaun ni :)
akak moderate komen sbb ada sape ntah bg komen ngarut2..
dah publish dah komen awak
tq







:











-

IntanLal said...

hehehehe...intan belum lagi bayar hutang ptptn tue..bukan ape..intan kan masih bergelar student sarjana. hehehe...tp x silap intan, intan dah hantar borang penangguhan bayaran balik ptptn. intan tulis kat sana, cakap intan sambung wat master jadi intan tak ada duit nak bayar balik. harap maklum dan sekian terima kasih. kuang..kuang..kuang..

dayah said...

Salam

Kak Husna - huhuhu... ayat biasa2 je.. hiiihhihihi

Intan - yerlah x hbs blja lg.. tapikan pelik la.. adik akak yg dok bljr lg pun depa minta duit siap bg surat dari lawyer thp terkejut badak jugaklah adik akak tu..